Dla mnie też to było dziwne ale w związku z inną sprawą o której dyskutowaliśmy nie upewniłem się/zapomniałem dopytać.
Będę na dniach w związku z akcją serwisową to jeszcze dopytam i poinformuję o odpowiedzi
Pozdrov
Moderator: rafaello
Wojtass pisze:@lyngso, @swietlik
Panowie..., dokładniejsza lektura Książki przeglądów serwisowych wyjaśnia Wasze wątpliwości.
Poniżej macie fragment screena 2 strony tejże broszury, opisujący wykaz "czynności" dla serwisu zmiennego (QI6):
Widać, że każda z przyczyn wizyty w serwisie (wymiana oleju i przegląd auta) ma własny kalendarz/kilometraż, co w efekcie końcowym prowadzi do tego, że te zdarzenia mogą występować jednocześnie lub oddzielnie.
Pierwsza wizyta w ASO (30k km lub 2 lata), to zarówno wymiana oleju, jak i przegląd auta.
Dalej jest niestety trudniej: olej dalej wymieniamy według wskazań kompa (max 30k km lub max 2 lata), ale czas do kolejnego przeglądu auta skrócił się do 1 roku lub do 30k km, w zależności od tego, co wystąpi wcześniej.
Jeśli więc w ciągu kolejnego roku przejedziemy 30k km, to wymieniamy olej i robimy przegląd auta (równocześnie).
Jeśli zaś w ciągu kolejnego roku przejedziemy tylko 10-15k km, to robimy tylko przegląd auta, a z wymianą oleju czekamy na wskazanie kompa. Mówiąc prościej..., przy tym rocznym kilometrażu, wymiana oleju będzie następować, co drugą wizytę w serwisie (co drugi przegląd auta).
Myślę, że tak należy interpretować tę tabelę.
haka21 pisze:VW 2 (czarny) - dojazd do pracy i powrót miasto i trochę drogi wojewódzkiej koło komina - śr. 37 km/h 26 km dziennie. Olej pracuje 810h pod STANDARDOWYM OBCIĄŻENIEM!!!! (ale jednak większym bo w mieście) na dystansie 30 000km ( wolę 15 000 km -czyli 405h )
haka21 pisze:No i teraz wyznacz wartości graniczne przy użytkowaniu standardowym. 340h czy też 810h ?
takie wymulanie przy dojazdach. 

MiR pisze:Wczoraj wymieniałem olej w Vectrze, którą mam na co dzień i w Golfie.
Vectra na oleju zrobiła 11 tyś km Golf 9 tys km i szczerze?
Zastanawiam się jaki śmietnik jest zlewany po tych 30 tyś...
Vectra ok bo tam jest Vka wiec ma większe obciążenia ale w Golfie podobnie.
Filtry też wyglądały okropnie. Koszt wymiany oleju z filtrem jest tak niski,
że nie ma sensu przeciągać do 30 tyś km.

R.T pisze:Pytanie nie do mnie, ale w którym miejscu jest sugestia że MIR rozpozna ile ma auto przejechane na oleju ?
haka21 pisze:Brak wyglądu = na bank ułomne parametry . Kolega MiR zmienił , a że się przeraził i zastanowił - ok.
haka21 pisze:"Pytajnik" ? "sugeruje" - Dzizys ,kurde bele...
haka21 pisze:Kolega MiR swoją obserwacją i tak nie zburzy spokoju większości , bo wiadomo 15k musi być , choćby nie wiadomo jak wiele razy powtarzać, że nie przebieg tylko czas pracy jest ważny.
haka21 pisze:Kolega MiR swoją obserwacją i tak nie zburzy spokoju większości , bo wiadomo 15k musi być , choćby nie wiadomo jak wiele razy powtarzać, że nie przebieg tylko czas pracy jest ważny.
Muti pisze:Jak będę jechał cały czas 200km/h to 15kkm zrobię w 75h. Jadąc 20km/h będzie to 750h.![]()