Zwiększenie mocy hamowania poprzez kodowanie

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
Uwaga
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
puceek
Aktywny
Auto: VW Golf 6 GTI 35 DSG
Engine: 2.0 TFSI
Localization: dkl

Zwiększenie mocy hamowania poprzez kodowanie

Post autor: puceek »

Cześć,
czy ktoś dokonał u siebie opisywanego tutaj modu: http://www.vwgolfv.pl/viewtopic.php?f=25&t=3495?

Chętnie bym poznał opinie na ten temat, ciekawe jak to się ma do XDSa... Niestety sam nie posiadam VCDSa, ani umiejętności, żeby to przetestować, dlatego proszę o kilka słów komentarza, jeśli ktoś ma to za sobą :).
leonarest
Gadatliwy

Re: Zwiększenie mocy hamowania poprzez kodowanie

Post autor: leonarest »

Trzeba spróbować i samemu ocenić,bo w opisach na stronie którą podałeś jedni mają odczucia że po zmianie jest lepiej a innym nie bardzo,że fabryczne ustawienie jest najlepsze,ja tej opcji jeszcze nie próbowałem :) może któryś z kolegów na forum.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2016, 11:51 przez leonarest, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
LUKI
Sympatyk
Auto: inne
Engine: inne
Localization: WU

Post autor: LUKI »

ja mam, ale czy odczuwam różnicę to nie wiem /po prostu musiałbym w laboratoryjnych warunkach to sprawdzić/
Awatar użytkownika
marmi
Mieszkaniec
Auto: VW Golf 6
Engine: 2.0 TDI CR CBDC
Localization: katowice

Post autor: marmi »

Mam też zakodowane w V-tce większą siłę hamowania ale nie jestem w stanie powiedzieć czy odczuwalna jest jakaś duża różnica...
VW GOLF VI 2.0TDI CR BLUEMOTION

Obrazek

Twój uśmiech...to już nie wróci
Awatar użytkownika
puceek
Aktywny

Hmm, ponoć auto miało szybciej reagować na pedał hamulca, nie trzeba go tak mocno wciskać - w Citroenie właśnie mi trochę lepiej działał, bo nie musiałem tak mocno go cisnąć. Oczywiście nie jest to niezbędne, ale po prostu było mi wygodniej.

Czy jest ktoś z Dolnego Śląska, kto mi to mógłby zakodować? Ewentualnie ktoś z innego województwa, kto jest naprawde ogarnięty i dokoduje mi parę innych bajerów, typu standing, doświetlanie zakrętów, bluetooth i może coś od siebie? :)
Awatar użytkownika
Muti
VIP
Auto: MK7.5 R
Engine: 2.O TSI DJHA
Localization: Lubuskie

Post autor: Muti »

Różnica nie polega na sile hamowania, a na brake assist. Tzn jak dasz na wyższą, to przy szybkim hamowaniu pedal sam wciągnie w podłogę o wiele szybciej. Nie wiem jak to opisać.
To takie ustawienie dla kobiety, która nie ma wiele siły żeby wcisnąć mocno hamulec przy hamowaniu awaryjnym i BA ma pomóc.
Awatar użytkownika
LUKI
Sympatyk
Auto: inne
Engine: inne
Localization: WU

Post autor: LUKI »

puceek pisze: Ewentualnie ktoś z innego województwa, kto jest naprawde ogarnięty i dokoduje mi parę innych bajerów, typu standing, doświetlanie zakrętów, bluetooth i może coś od siebie?

a jak daleko możesz dojechać?
Awatar użytkownika
puceek
Aktywny

No to wychodzi, ze to coś idealnie dla mnie - można potraktować jak kobiete, ponieważ jestem osobą nie wpełni sprawną ruchowo i po prostu lepiej bym się czuł.

Co do tego jak daleko mogę podjechać - myślę, że gdyby jedna osoba zadeklarowała by się, ze ogarnie mi wszystko, to odległość nie ma większego znaczenia, oczywiście w granicach rozsądku, bo pomorze/mazury/podkarpacie to już jednak spore odleglosci.

LUKI, Ty jestes ze Stolicy? Mam do Ciebie jakies 450 km, ale czasami bywam przelotem lub od razu moglbym cos innego zalatwic, wiec jesli masz duze doswiadczenie, pasje, umiejetnosci...?
Awatar użytkownika
Muti
VIP
Auto: MK7.5 R
Engine: 2.O TSI DJHA
Localization: Lubuskie

Post autor: Muti »

Jak chcesz to ja w ten weekend będę w Zielonej Górze, to mogę Ci pomóc.
Awatar użytkownika
puceek
Aktywny

Poszlo PW, troche blizej niz do Wwy :D.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i Elektronika”