Regulamin forum Serwisowanie samochodu, klimatyzacji, dobór oleju, wycieraczek itp. materiałów eksploatacyjnych, czyli bieżące sprawy eksploatacyjne.
Pamiętaj:
Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
NOWOŚĆ - Czyszczenie klimatyzacji - nowa metoda Niemiecka firma TUNAP wspólnie z Volkswagenem opracowała nową metodę czyszczenia klimatyzacji polegającą na czyszczeniu parownika specjalnie do tego celu opracowanym środkiem.
Klimacheck Zapraszamy do skorzystania z naszej najnowszej oferty czyszczenia układu klimatyzacji poprzez czyszczenie parownika!
ja robię ozonowanie a do tego co pół roku preparat czyszczący w puszcze z motipa który stawia się z tyłu i włacza klimę na obieg wewnętrzny na 15 minut i jeszcze mi sie nie zdarzyło żeby klima śmierdziała kiedykolwiek, albo było czuć jakieś zapachy...
marmi pisze:ja robię ozonowanie a do tego co pół roku preparat czyszczący w puszcze z motipa który stawia się z tyłu i włacza klimę na obieg wewnętrzny na 15 minut
marmi a możesz podać linka do tego konkretnego preparatu o którym piszesz
Oczywiście te środki działają świetnie ale jak już klima jest kompletnie zaniedbana i jedzie z niej jak nie powiem z czego to one całkiem nie pomogą...
Po roku użytkowania klimy umówiłem się dzisiaj do Magro na czyszczenie klimy , cena 149zl za :
99 zł. -Dezynfekcja wnętrza Odświeżenie i dezynfekcja pojazdu jak i klimatyzacji przy pomocy Ozonu. Neutralizacja nieprzyjemnych zapachów (np. dym tytoniowy, zapachy zwierzęce), alergeny, grzyby i ich zarodniki, roztocza oraz pleśń. Kontrola filtra przeciwpyłkowego
149 zł. - Czyszczenie klimatyzacji z dezynfekcja wnętrza - ten pakiet ZAWIERA DEZYNFEKCJĘ WNĘTRZA ZA 99 zł, oraz: Odgrzybianie, czyszczenie, mycie parownika klimatyzacji przy użyciu środka VIRUSOLVE+ VIRUSOLVE+ jest zarejestrowany jako wyrób medyczny CE 0120, posiada certyfikat ISO 13485. Potwierdzenia wykonanych badań zostały pozytywnie zaopiniowane przez PZH - atest PZH/HT-2110/2007. Do wyboru: bezzapachowy, lawenda, orchidea.
Co o tym myślicie , warto ? Ewentualnie dojdzie wymiana filtra powietrza ok. 60zł .
149 zł. - Czyszczenie klimatyzacji z dezynfekcja wnętrza - ten pakiet ZAWIERA DEZYNFEKCJĘ WNĘTRZA ZA 99 zł, oraz: Odgrzybianie, czyszczenie, mycie parownika klimatyzacji przy użyciu środka VIRUSOLVE+ VIRUSOLVE+ jest zarejestrowany jako wyrób medyczny CE 0120, posiada certyfikat ISO 13485. Potwierdzenia wykonanych badań zostały pozytywnie zaopiniowane przez PZH - atest PZH/HT-2110/2007. Do wyboru: bezzapachowy, lawenda, orchidea.
Co o tym myślicie , warto ? Ewentualnie dojdzie wymiana filtra powietrza ok. 60zł .[/quote]
jarekbarcaaa pisze:149 zł. - Czyszczenie klimatyzacji z dezynfekcja wnętrza - ten pakiet ZAWIERA DEZYNFEKCJĘ WNĘTRZA ZA 99 zł, oraz: Odgrzybianie, czyszczenie, mycie parownika klimatyzacji przy użyciu środka VIRUSOLVE+ VIRUSOLVE+ jest zarejestrowany jako wyrób medyczny CE 0120, posiada certyfikat ISO 13485. Potwierdzenia wykonanych badań zostały pozytywnie zaopiniowane przez PZH - atest PZH/HT-2110/2007. Do wyboru: bezzapachowy, lawenda, orchidea.
Co o tym myślicie , warto ? Ewentualnie dojdzie wymiana filtra powietrza ok. 60zł .
ale filtr swój i wymiana samemu:)[/quote]
dajcie spokój z tymi cenami...ja co roku robię z groupona za 49 zł.
Dzisiaj jeszcze raz dzwoniłem odnośnie tego filtra , filtr koszt 60-65zł i tyle, bo i tak muszą stary wyciągnać do czyszczenia parownika , wtedy nie liczą montażu .
zewis pisze:Czy u kogoś "terkotanie" klimatyzacji było powiązanie z niskim poziomem czynnika chłodzącego?
U mnie powiedzieli , że było za mało czynnika więc nabili za 250zł i przez dwa dni była cisza i terkotanie znowu się pojawiło przy następnej wizycie panowie stwierdzili, że to kompresor i trzeba było wymienić. Od miesiąca spokój.
Ja też stosuje raz w roku ozonowanie, serwisanci klimatyzacji twierdzą, że to metoda najbardziej skuteczna jeżeli chodzi o czyszczenie-odgrzybianie, gdyż ozon dociera wszędzie.....,efekt jest duży, od razu nawiewa przyjemnym powietrzem...
Czy ktoś z was spotkał się z takimi środkami do czyszczenia klimatyzacji? Jak najlepiej dostać się do parownika klimatyzacji aby go wyczyścić (obsikać tą większą pianką)?
odnowie temat bo wiosna sie zbliża, można powoli odgrzybić klime...w tym roku postanowiłem spróbowac CRC Airco Cleaner zamiast ozonowania. "odświeżę" więc pytanie kakaruto, jak najlepiej dostać się do parownika? zdemontowac filtr kabinowy (parownika nadal nie widać, jest "głębiej") czy może kanałem odpływowym na ścianie grodziowej? ma ktoś doświadczenie w tym temacie?
Odgrzewając temat - co sądzicie na temat generatorów ozonu, które można dostać, np. na allegro?
To jest jednorazowy wydatek od 100 zł wzwyż, ale czy ktoś w ogóle potwierdził skuteczność takiego urządzenia i czy warto wydać na takie coś pieniądze? Ewentualnie jaki generator polecacie?
WItam, filtr której firmy najbardziej polecacie kupić i jest jakaś różnica między filtrami z ASO a tymi np z Allegro? I czy znaleźliście może jakieś dobre preparaty do domowego czyszczenia/odgrzybiania?
Ja filtr zawsze boscha z weglem, preparaty to pianka z wurtha i "granat" liqui molly, moja klima strasznie smierdziałą dlatego pianka i granat, po zabiegu było fajne orzezwiajace powietrze
Zawsze co roku ozonowanie. Jak się zaniedba to potem kaplica. Niby w aso psiaka coś przez gniazdo filtra na parownik i ponoć zdaje to efekt. Wszystkie te wynalazki psikane w tunele do.tylka. potem tylko się do nich kurz klei
ciekawski pisze:Witam, filtr której firmy najbardziej polecacie kupić?
Generalnie w aucie korzystam z filtrów MANNa i jako kabinówkę polecam filtr z linii FreciousPlus: Link do strony Nie jest może tani (choć niedawno do Golfa 7 wypatrzyłem go w necie za 58 zł), ale według mnie, wart jest tej ceny.
Używam go od 3 miesięcy (8000km)...może to tylko efekt placebo ale wydaje mi się, że mniej czuć zapach spalin i smog w aucie A że mieszkam w Krakowie to o smogu coś powiedzieć mogę Wcześniej miałem MANNa węglowy.
Orientujecie się może czy posiadając Golfa VII na gwarancji i nie chcąc jej utracić muszę robić przegląd klimatyzacji w ASO czy mogę zlecić to niezależnemu warsztatowi?
Oczywiście że na zewnętrzny, obieg wewnętrzny jest po to jak coś śmierdzi na zewnątrz auta to żeby nie wciągało smrodu do wewnątrz. Jeżeli masz sprawną klimę (i nie zjechaną sprężarkę + czynnik w układzie) klima będzie chłodzić wnętrze aż miło.