Montaż podgrzewanych foteli-schemat
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.
Pamiętaj:
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
-
httes
- Nieśmiały
- Auto: VW GOLF VI
- Engine: 1.6 BSE
- Localization: Śląskie
Re: Montaż podgrzewanych foteli-schemat
Odkopię trochę temat. Z tego co wyczytałem to potrzebuje panel fotele i wiazke. Ktoś wie skąd wezmę wiazke? Może ktoś z forum sprzedaje? No i kwestia co to schematu. Mam G6 z 2009r dokładnie czerwiec. Ktoś poratuje schematem do tego rocznika? Bo już znalazłem w sieci 3 różne rodzaje i ponoć wcale rocznik nie ma znaczenia wiec jak to rozpoznać? Pozdrawiam
-
ktry
- Aktywny
- Auto: Passat B7 1 6 tdi
- Engine: CAYC
- Localization: ZACH-POM
Jak chcesz mieć dzieci i zdrowe jajka to nie używaj tego i nie montuj. Bo żona albo dziewczyna będzie musiała se szukać kogoś dodatkowego na boku. 
- Abes125
- Gadatliwy
- Auto: VW Golf VI
- Engine: 2.0 TDI
- Localization: Rumia
ktry pisze:Jak chcesz mieć dzieci i zdrowe jajka to nie używaj tego i nie montuj. Bo żona albo dziewczyna będzie musiała se szukać kogoś dodatkowego na boku.
Hahahaha co za as
Ogólnie to schemat podłączenia powinien być taki sam. Nie wiem tylko czy poza fotelami i przełącznikiem nie powinno być jakiegoś modułu (pod fotelem) albo przekaźnika (przy bezpiecznikach)
-- 28 cze 2018, 08:29 --
O gotową wiazke możesz zapytać tutaj https://vwtech.pl
Albo szukać po allegro. Może będzie ktoś miał cały komplet.
-
fazer
- Sympatyk
- Auto: VW GOLF 6
- Engine: 1.4 TSI CAXA
- Localization: Białystok
Witam
Mam zamiar dołożyć do swego Golfika podgrzewane stołki ,mam pytanie czy ktoś rozbierał fotele i wstawiał maty ?Jeśli tak to proszę o instrukcję
Czy zostaje wymiana całych foteli ?
pozdrawiam
Mam zamiar dołożyć do swego Golfika podgrzewane stołki ,mam pytanie czy ktoś rozbierał fotele i wstawiał maty ?Jeśli tak to proszę o instrukcję
pozdrawiam
-
A-R-T-U-R
- Stały Bywalec
- Auto: Golf VI Match
- Engine: CAXA 1.4 TSI
- Localization: Warszawa
Cale fotele najszybciej i najłatwiej. Maty trzeba wszywać więc tapicer wskazany a co za tym idzie to najmarniej dzień bez auta
-
Maciek
- Forumowicz
- Auto: VW Golf 6
- Engine: CAYC 1.6TDI
- Localization: Mikolajki
Wszystkie mat może się okazać nawet deozsze niż dostanie foteli z matami
-
fazer
- Sympatyk
witam
Tak myślałem że bez tapicera się nie obejdzie ,jednak są wszyte ,więc faktycznie prościej będzie szukać podgrzewanych foteli .
dziękuję i pozdrawiam
Tak myślałem że bez tapicera się nie obejdzie ,jednak są wszyte ,więc faktycznie prościej będzie szukać podgrzewanych foteli .
dziękuję i pozdrawiam
-
fazer
- Sympatyk
witam
Chciałem puścić wiązkę do grzanych foteli i dokopałem się do skrzynki bezpieczników ,i tu zonk nie ma listwy zasilającej pod bezpiecznik nr 37 . Ma ktoś na sprzedaż przerabiał ktoś ten temat ??
Pozdrawiam
Chciałem puścić wiązkę do grzanych foteli i dokopałem się do skrzynki bezpieczników ,i tu zonk nie ma listwy zasilającej pod bezpiecznik nr 37 . Ma ktoś na sprzedaż przerabiał ktoś ten temat ??
Pozdrawiam
-
desmo
- Nowicjusz
- Auto: Golf MK6
- Localization: Poznań
Montaż podgrzewanych foteli-schemat
jarekgk pisze:No i w dniu dzisiejszym grzane stołki podłączone i uruchomione.Dla przyszłych montujących w BCM-e trzeba zaznaczyć w byte 22 bit 2 żeby poszło
Dziwne zjawisko mam , nie moge tego zakodować w BCM
09 elektryka
pomocnik
bit 22
poz 2 podgrzewane siedzenia
kodowanie sie zmienia w bit 22 , przyjmuje kodowanie lecz nie pamieta ustawienia.
Nastepnie wali komunikatem że muszę mieć oryginalny klucz VCDS , przecież "mam"
Jakieś pomysły

-
desmo
- Nowicjusz
Udało się zakodować bit 22 / 2
Nie grzeją nadal.
Prąd dociera do obu foteli, widzę jak auto dodaje prądu po uruchomieniu podrzewanych foteli z 13,5V na 15V, jednak nie grzeją nadal.
Przekaźnik pod fotelem czy jaki czort ?
Nie grzeją nadal.
Prąd dociera do obu foteli, widzę jak auto dodaje prądu po uruchomieniu podrzewanych foteli z 13,5V na 15V, jednak nie grzeją nadal.
Przekaźnik pod fotelem czy jaki czort ?
-
desmo
- Nowicjusz
Temat ogarniety, fotele działają aż miło.
Służę pomocą w razie czego.
Służę pomocą w razie czego.
-
fazer
- Sympatyk
witam
Napisz dla potomnych jaka była przyczyna
Napisz dla potomnych jaka była przyczyna
-
mariusz5496
- Nowicjusz
- Engine: 1.6 MPI
- Localization: Slaskie
Witam
Mam taki problem ze po włączeniu podgrzewania foteli na radiu wyświetla się poziom/natężenie grzania a na samym panelu climatic już się diody nie świecą. Dodam że fotele grzeją normalnie. Co jest przyczyną że na samym panelu diody się nie świecą?
Mam taki problem ze po włączeniu podgrzewania foteli na radiu wyświetla się poziom/natężenie grzania a na samym panelu climatic już się diody nie świecą. Dodam że fotele grzeją normalnie. Co jest przyczyną że na samym panelu diody się nie świecą?
-
Reavii
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf 6 GTD
- Engine: 2.0 TDI 170KM
- Localization: Jastrzębie-Zdrój
Cześć, zabieram się za ogarnięcie podgrzewania foteli w swoim Golfie GTD. Pytanie, czy maty grzewcze do foteli GTI/GTD są takie same jak do zwykłej wersji Golfa? Fotele krata. Szukam numerów tych mat.
-
Pawcinho15
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf VII
- Engine: 1.2 TSI 86KM
- Localization: Dolnośląskie
Witam,
Miałbym pytanie z tym ze dotyczace golfa VII. Mam w swoim golfie podstawowe fotele bez podgrzewania. Chciałbym wymienić je na fotele z alcantara. Udało mi sie znaleźć komplet z podgrzewaniem, jednakże nie jest to dla mnie potrzebne. Czy przy montażu mogą pojawiać się jakieś błędy gdy tylko podepnę się bez żadnych przeróbek.
Z góry dziękuję za pomoc
Miałbym pytanie z tym ze dotyczace golfa VII. Mam w swoim golfie podstawowe fotele bez podgrzewania. Chciałbym wymienić je na fotele z alcantara. Udało mi sie znaleźć komplet z podgrzewaniem, jednakże nie jest to dla mnie potrzebne. Czy przy montażu mogą pojawiać się jakieś błędy gdy tylko podepnę się bez żadnych przeróbek.
Z góry dziękuję za pomoc
- BRUNO55
- Senior Moderator
- Auto: VW GOLF VII Highline
- Engine: 1.4 TSI 103 KW CHPA
- Localization: CRY
Pawcinho15 pisze:Witam,
Z góry dziękuję za pomoc
Jeżeli nie masz instalacji do podgrzewania foteli to i tak nie podepniesz bo nie będzie do czego jedynie poduszki i czujniki zajętosci foteli a te dadzą błędy gdy ich nie podepniesz. Radzę zrobić instalację podgrzewanych foteli bo to super sprawa w zimę.
-
Pawcinho15
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf VII
- Engine: 1.2 TSI 86KM
- Localization: Dolnośląskie
BRUNO55 pisze:Pawcinho15 pisze:Witam,
Z góry dziękuję za pomoc
Jeżeli nie masz instalacji do podgrzewania foteli to i tak nie podepniesz bo nie będzie do czego jedynie poduszki i czujniki zajętosci foteli a te dadzą błędy gdy ich nie podepniesz. Radzę zrobić instalację podgrzewanych foteli bo to super sprawa w zimę.
Czyli jeśli chodzi o podgrzewane fotele to one maja osobna wtyczke?
-
desmo
- Nowicjusz
Maja własna instalacje która musisz dołożyć żeby działało.
-
Tomasz_W-wa
- Forumowicz
- Auto: VW Golf 7 Variant
- Engine: CLHA
- Localization: Warszawa
Jeżeli pytasz się o MK7 bo chyba takie masz auto to trochę nie w tym temacie bo tu o KM6.
Ale tak są dodatkowe kostki od grzania foteli, na Europe czarne, na USA itd. czerwone.
Tu masz mój fotek GTI (trochę słabo widać kostki ale czytaj na dole):
- żółta kostka - poduszka (fotel kierowcy jak i pasażera)
- czarna mała kostka - czujnik zajętości siedzenia (tylko fotel pasażera)
- duża czarna albo czerwona - wiązka grzania fotela (fotel kierowcy jak i pasażera)

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Ale tak są dodatkowe kostki od grzania foteli, na Europe czarne, na USA itd. czerwone.
Tu masz mój fotek GTI (trochę słabo widać kostki ale czytaj na dole):
- żółta kostka - poduszka (fotel kierowcy jak i pasażera)
- czarna mała kostka - czujnik zajętości siedzenia (tylko fotel pasażera)
- duża czarna albo czerwona - wiązka grzania fotela (fotel kierowcy jak i pasażera)

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
batibati2
- Nowicjusz
- Engine: 1.6 TDI
- Localization: Gdańsk
Dziś wykonałem podłączenie grzanych foteli z golfa gti.
Fotele były już w aucie odrazu z podłączonym modułem.
Wykonałem wiązkę według schematu
Instalacji bezpiecznika 37 niebyło.
Terminale do bezpiecznika wyciągnąłem ze smarta fortwo.
Bezpiecznik jest podłączony do stałego plusa.
Miałem panel climatic i podmieniłem na taki sam tylko z przyciskami od podgrzewania,
wybrałem taki żeby miał jak najbardziej podobny numer do starego.
Terminale do wtyczki w BCM i climatiku mają numer: VW 000 979 009 E
do wykonania instalacji użyłem uniwersalnych kostek i kabli ze smarta fortwo.
Po podłączeniu fotele wymagały aktywacji.
Wykonałem to komputerkiem delphi.
Funkcje różne--> elektronika centralna--> zakoduj jednostkę sterującą i zmieniłem wartość na pozycji 23 z 81 na 85
Całkowity koszt modyfikacji 100zł.
60 zł za panel i 40 zł za kostki terminale i kilka dupereli, foteli nie liczę bo te były już w aucie.
Fotele były już w aucie odrazu z podłączonym modułem.
Wykonałem wiązkę według schematu
Instalacji bezpiecznika 37 niebyło.
Terminale do bezpiecznika wyciągnąłem ze smarta fortwo.
Bezpiecznik jest podłączony do stałego plusa.
Miałem panel climatic i podmieniłem na taki sam tylko z przyciskami od podgrzewania,
wybrałem taki żeby miał jak najbardziej podobny numer do starego.
Terminale do wtyczki w BCM i climatiku mają numer: VW 000 979 009 E
do wykonania instalacji użyłem uniwersalnych kostek i kabli ze smarta fortwo.
Po podłączeniu fotele wymagały aktywacji.
Wykonałem to komputerkiem delphi.
Funkcje różne--> elektronika centralna--> zakoduj jednostkę sterującą i zmieniłem wartość na pozycji 23 z 81 na 85
Całkowity koszt modyfikacji 100zł.
60 zł za panel i 40 zł za kostki terminale i kilka dupereli, foteli nie liczę bo te były już w aucie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Grzegorz Pet
- Niemowa
- Auto: Golf VI
- Engine: 1.6 TDI
- Localization: Kielce
Witam, czy mógłby mi ktoś pomóc ze wstawieniem grzanych foteli, krok po kroku co należy zrobić?