"para" z wydechu
Moderatorzy: rafaello, BRUNO55
Regulamin forum
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
- Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
- Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
- W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
- Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
- Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
-
Tofik
- Nieśmiały
- Auto: VW Golf 6 Variant
- Engine: 1.4 TSi 122 kM
- Localization: KRK
"para" z wydechu
Witam , wczoraj po przejechaniu około 200 km, stojąc na światłach a poźniej ruszając spod świateł,zauważyłem, że z rury wydechowej leci para albo cuś - generalnie wygladało to, jakby silnik był zimny a przecież auto bylo w trasie przez ostatnie dwie godz. temperatura zewn. nie była niska - wyswietlacz pokazywał -1,5 stopnia C.
Czy to jest normalny objaw tego silnika ?
PS już wiem że przy niskiej temperaturze zewn. 1,4 tsi (przynajmniej w moim egzemplarzu) grzeje ultra wolno......
Czy to jest normalny objaw tego silnika ?
PS już wiem że przy niskiej temperaturze zewn. 1,4 tsi (przynajmniej w moim egzemplarzu) grzeje ultra wolno......
Re: Odp: "para" z wydechu
To jest normalne. TSI tak "kopci" parą. Dziś jechałem na czwórce do ponad 5tys obr i cały czas kopcil tak samo...
Re: "para" z wydechu
a to dziwne, co? Auto kopci z rury wydechowej xD Kto by pomyślał 
-
Beskid
- Aktywny
- Auto: VW Golf 6 Highline
- Engine: CAXA 1.4 TSI 122KM
- Localization: Sadecczyzna
Tofik pisze:z rury wydechowej leci para albo cuś -
Jest klika możliwości:
1). dym biały - uszkodzona uszczelka pod głowicą
2.) dym niebieski - silnik spala olej, czeka Cie remont
3.) dym czarny - masz diesla
4.) dym biały (rzadki) - para wodna będąca normalnym produktem spalania benzyny, widoczna zwłaszcza przy niskich temperaturach
U mnie, przy aktualnej pogodzie, silnik łapie 90 stopni po 6/7 km, a po następnych kilku stabilizuje temperaturę w wnętrzu samochodu (19 stopni) i tak już trzyma do końca podróży.
-
Tofik
- Nieśmiały
- Auto: VW Golf 6 Variant
- Engine: 1.4 TSi 122 kM
- Localization: KRK
a to dziwne, co? Auto kopci z rury wydechowej xD Kto by pomyślał
no dziwne, bo jak jeźdźiem innymi autami - nie tsi - to tak nie kopciło - więc pytam .....
-
jackrabittslim
- Nieśmiały
- Auto: Golf 6
- Engine: 1.4 TSI
- Localization: Lubuskie
A co oznacza czarny dym z rury przy -10 stopni na zimnym silniku przez 10sek. (1,4tsi 122)
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
zbyt duża nieprawidłowa dawka paliwa na początku prawdopodobnie, nawet przy benzynie...jackrabittslim pisze:A co oznacza czarny dym z rury przy -10 stopni na zimnym silniku przez 10sek. (1,4tsi 122)
1.4 TSI 122 km potrafią na początku lekko zakopcić na czarno Mój tak nie robi, ale w octaviach się tego naoglądałem. Raczej nic nieprawidłowego.
-
kubajestdebest
- Nieśmiały
- Localization: Katowice
W moim przypadku zaobserwowałem równie podobną sytuację. ale dopiero w czasie zimowym, w lecie jak jezdziłem to było wszystko normalnie. Jak temp spadła poniżej zera, to mnie nie dziwiło że leci dym z rury, ale jak termometr pokazywał pow. +5stC to zaczęło mnie to zastanawiać, dlaczego wciąż kopci, mimo ciepłego silnika.
Ale widzę że nie jestem odosobniony w takim zjawiskiem.
Ale widzę że nie jestem odosobniony w takim zjawiskiem.
-
jackrabittslim
- Nieśmiały
- Auto: Golf 6
- Localization: Lubuskie
Przy +13 stopniach (wilgotne powietrze) po deszczu na ciepłym silniku może z rury dymić?????(zauważone w lusterku wstecznym podczas parkowania)
-
Arek_VI
- VIP
- Auto: Golf VI
- Engine: TSI 122
- Localization: Wroclaw
W tłumiku zbiera się skroplona woda z wydechu. Może dymić.
-
tomvideo
- Nieśmiały
- Engine: 1.2 TSI 105KM
- Localization: Plock
Witam
U mnie też dymni 1.2tsi trochę mnie to denerwuje !!!
Dziwne ?
U mnie też dymni 1.2tsi trochę mnie to denerwuje !!!
Dziwne ?
-
Leeso
- Sympatyk
- Auto: VW GOLF 7
- Engine: 1.4 TSI 140KM DSG
- Localization: Wroclaw
Normalne.
-
kubajestdebest
- Nieśmiały
- Localization: Katowice
Beskid pisze:U mnie, przy aktualnej pogodzie, silnik łapie 90 stopni po 6/7 km, a po następnych kilku stabilizuje temperaturę w wnętrzu samochodu (19 stopni) i tak już trzyma do końca podróży.
Mam dokładnie tak samo.
Wynika z tego że para z rury wydechowej przy ujemnych temp. to normalne zjawisko.