Wycieraczki przednie - zmiana położenia po uruchomieniu sil

Moderatorzy: rafaello, BRUNO55

Regulamin forum
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.

Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
  1. Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
  2. Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
  3. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
  4. W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
  5. Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!
Pamiętaj:
  • Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  • Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
  • Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
  • Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
ODPOWIEDZ
Jasiekwwl
Nieśmiały

Wycieraczki przednie - zmiana położenia po uruchomieniu sil

Post autor: Jasiekwwl »

Witam, problem może błahy, ale denerwujący...

Od jakiegoś czasu po uruchomieniu silnika - wycieraczki przednie samoczynnie podnoszą się o ok 2-3 cm- tak, że widać uchwyty piór z miejsca kierowcy.
Po uruchomieniu wycieraczek, spryskiwacza - nawet jednorazowym - wracają do właściwej pozycji.

Czasami po wyłączeniu silnika również opuszczają się same... lub zostają w pozycji podniesionej

Co to może być - błędów w serwisie nie znaleziono :evil:
Awatar użytkownika
kakaruto
Mieszkaniec
Auto: Golf 6
Engine: CAVD
Localization: Silesia

Re: Wycieraczki przednie - zmiana położenia po uruchomieniu

Post autor: kakaruto »

Jeżeli dobrze Ciebie rozumiem to ja tak mam od nowości.
- po rozruchu - delikatnie się podnoszą
- po wyłączeniu - delikatnie opadają.
Aż się dziś przyjże, jak nie zapomnę :D
My TSI
kamill
VIP
Auto: MK6
Engine: TDI

Post autor: kamill »

Normalna rzecz..
Kozo
Stały Bywalec

Post autor: Kozo »

Jasiekwwl pisze:Witam, problem może błahy, ale denerwujący...

Od jakiegoś czasu po uruchomieniu silnika - wycieraczki przednie samoczynnie podnoszą się o ok 2-3 cm- tak, że widać uchwyty piór z miejsca kierowcy.
Po uruchomieniu wycieraczek, spryskiwacza - nawet jednorazowym - wracają do właściwej pozycji.

Czasami po wyłączeniu silnika również opuszczają się same... lub zostają w pozycji podniesionej

Co to może być - błędów w serwisie nie znaleziono :evil:

panowie...to jest normalne...

operacja ta służy przeciwdziałaniu odkształcaniu się piór w wycieraczkach - u mnie to działa tak, że mam samochód 4 rok no i jeszcze jeżdżę na oryginalnych gumkach ;)

p.s. położeniem steruje komputer i zależy ono przede wszystkim od tego kiedy były ostatnio używane - na pewno było od nowości, ale nie zwróciłeś wcześniej na to uwagi.
Ostatnio zmieniony 30 sie 2013, 13:29 przez Kozo, łącznie zmieniany 1 raz.
Jasiekwwl
Nieśmiały

Post autor: Jasiekwwl »

kakaruto pisze:Jeżeli dobrze Ciebie rozumiem to ja tak mam od nowości.

Rzecz w tym , że nie zawsze opadają po wyłączeniu auta... poza tym nie było tak od "nowości"
Awatar użytkownika
arturro
Gadatliwy
Engine: 1.4 TSI
Localization: B-stok

Post autor: arturro »

Jasiekwwl pisze:
kakaruto pisze:Jeżeli dobrze Ciebie rozumiem to ja tak mam od nowości.

Rzecz w tym , że nie zawsze opadają po wyłączeniu auta... poza tym nie było tak od "nowości"

na pewno bylo :D bo wszyscy tak maja, rowniez i ja.
wycieraczki nie za kazdym razem wykonuja delikatny ruch do gory badz w dol, musiales poprostu wczesniej nie zwracac na to uwagi badz tez ich ruch byl w mniejszym zakresie.
Awatar użytkownika
marmi
Mieszkaniec
Auto: VW Golf 6
Engine: 2.0 TDI CR CBDC
Localization: katowice

Post autor: marmi »

Wycieraczki mają zmieniać położenie co jakiś krótki czas, dlatego nie zawsze wracają do położenia najniższego, mnie to denerwowało dlatego wyłączyłem tą opcję w kompie...
VW GOLF VI 2.0TDI CR BLUEMOTION

Obrazek

Twój uśmiech...to już nie wróci
Tofik
Nieśmiały
Auto: VW Golf 6 Variant
Engine: 1.4 TSi 122 kM
Localization: KRK

Post autor: Tofik »

Tez mam tak od nowości .....
Mario79
Nieśmiały
Auto: Vw golf 6 trend
Engine: CGGA 1.4 80km
Localization: Lubliniec

Post autor: Mario79 »

Tez mam tak ze zmieniaja polozenie samoczynie po wylaczeniu sie auta,ale zauwazylem tagze ze u mnie jak zostawie wlaczone wycieraczki przednie w pozycji 1 czyli (czasowej) i ustawie przelacznik szybkosci na poz 4 i wylacze samochod i wlacze go ponownie za kilka minut to razem z wycieraczkami przednimi wlacza sie wycieraczka tylniej klapy.I moje pytanie czy to jest normalna sytuacja i tak ma byc czy po prostu jest cos nie tak, dodam ze posiadam wersje tred i niewiem czy jest moze tam w tylnich wycieraczkach jakis czujnik deszczu lub cos innego?
Awatar użytkownika
kakaruto
Mieszkaniec
Engine: CAVD
Localization: Silesia

Re: Odp: Wycieraczki przednie - zmiana położenia po uruchomi

Post autor: kakaruto »

Jeżeli masz włączony wsteczny to to normalne zachowanie. Można to chyba VCDS wyłączyć jak Ci przeszkadza.
My TSI
lodooowa
Nieśmiały
Auto: vw golf 6 gti
Engine: 2.0 tsi 155 kW
Localization: Lodz

Post autor: lodooowa »

Moze troche odgrzeje starego kotleta,ale od niedawna mam golfa i tez u siebie zauwazylem to dzialanie
Kozo pisze:operacja ta służy przeciwdziałaniu odkształcaniu się piór w wycieraczkach - u mnie to działa tak, że mam samochód 4 rok no i jeszcze jeżdżę na oryginalnych gumkach ;)

p.s. położeniem steruje komputer i zależy ono przede wszystkim od tego kiedy były ostatnio używane - na pewno było od nowości, ale nie zwróciłeś wcześniej na to uwagi.

Chyba nie rozumiem. Jak szorowanie wycieraczek po suchej szybie moze im robic dobrze?
Przeciez powszechnie wiadomo ze bez nawilzenia to nie jazda :)
Kozo
Stały Bywalec

Post autor: Kozo »

Po suchej to źle robi ale szybie a nie wycieraczkom (piórom). Poza tym one przemieszczają się w obrębie czarnego pasu jakies max. 2cm. U mnie sie to sprawdza bo oryginalne gumy wymieniłem dopiero po 4 latach.
Awatar użytkownika
g6bb
Nowicjusz
Auto: VW Golf6 Variant
Engine: 1.2 TSI 105KM
Localization: Gdansk

Post autor: g6bb »

Ja z tym aż do ASO jechałem, jak był nowy. Tak jak koledzy pisali - ma to zapobiegać odkształceniom piór wycieraczek. A przy okazji po ilu km wymieniacie pióra. Mam czujnik deszczu, który chyba mocno oszczędza wycieraczki. Normalnie po 20kkm już je wymieniałem. Teraz mam prawie 60kkm i jakoś chodzą.
karol
Nowicjusz
Auto: VW Golf 6 kombi
Engine: 1.6 tdi
Localization: tczew

Post autor: karol »

U mnie mam to samo ale one co któreś włączenie/ wyłączenie silnika się ruszają...
niedzwiedz1981
Stały Bywalec
Auto: golf VII 1.4 tsi
Engine: CZCA
Localization: Poznan

Post autor: niedzwiedz1981 »

u mnie też jest ta funkcja, a dowiedziałem się o niej jak 4-miesięczne Bosch Aerotwin zaczęły hałasować :evil:
właśnie w momencie tego krótkiego ruchu na samym dole, tego dociągnięcia oraz przy słupku jak jest zmiana kierunku ułożenia gumy.
więcej boscha nie kupie, myślałem że choć z rok wytrzymaja a tu taka niespodzianka
diesel podstawą, turbo zabawą...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy / Usterki”