Inny odcień lakieru zderzaka w nowym samochodzie.
Moderatorzy: rafaello, BRUNO55, ryba113
Regulamin forum
Inne pytania techniczne, których nie da się zaklasyfikować do jednego z istniejących działów.
Pamiętaj:
Inne pytania techniczne, których nie da się zaklasyfikować do jednego z istniejących działów.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Zanim utworzysz nowy temat w tym dziale, upewnij się czy nie powinieneś zamieścić go w ramach jednego z działów 'GOLF MK6/Pytania i Porady' lub 'Ogólne/Pytania i Porady'
-
Szaden
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 1.2 tsi
- Localization: podkarpackie
Inny odcień lakieru zderzaka w nowym samochodzie.
Witam. Znajomy który handluje samochodami poświecił mi wieczorem nad moim golfem jakąś swoją magiczną lampką i zderzaki w tym świetle miały fioletowy odcień, a golfa mam w kolorze niebieskim. Stwierdził, że tak sprawdza czy było malowane i moje były malowane, tyle że samochód kupiłem nowy u dilera. Później sprawdzałem to też latarką z telefonu i rzeczywiście jak świece na łączeniu zderzaka z nadkolem to nadkole jest niebieskie, a zderzak fioletowy. Na odcinku 3 cm linia zderzaka jest głębiej niż nadkola, co dodatkowo może o tym świadczyć. Samochód ma zaledwie rok. Co o tym sądzicie, mógłby ktoś łaskawie sprawdzić na swojej 6-tce jak wieczorem świecąc latarką te kolory się układają.
- marmi
- Mieszkaniec
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Re: Inny odcień lakieru zderzaka w nowym samochodzie.
Weź pod uwagę że zderzak jest plastikowy i może się trochę różnić odcień lakieru niż na blasze na aucie...
- Baster
- VIP
- Auto: VW Golf 6 +TOUAREG
- Engine: 2.0 CBB GTD + 4.2 V8
- Localization: SZWECJA
nawet w fabrycznie nowym aucie serwis,salon ma prawo powtórnie polakierować dany element jeśli stwierdzi uszkodzenie lub zły stan powłoki lakierniczej.
Przerabiałem ten temat z salonem VW w 2011r.
Przerabiałem ten temat z salonem VW w 2011r.
Baster
-
Szaden
- Nowicjusz
Właśnie byłem obejrzeć kilka samochodów na mieście. Oglądałem golfa 4, polo i parę innych z podobnym kolorem. Były różnice pod światłem między zderzakiem a nadkolem, ale nie tak znaczne jak u mnie. Po zakupie to zauważyłeś? Jak wyglądały rozmowy z salonem?
- Baster
- VIP
Rozmowa była długa i uciążliwa.
Salon robił wszystko by nie wymienić zderzaka na nowy fabrycznie lakierowany.
Ale ze VW Touareg V8 z dodatkami kosztował nie mało to kłóciłem się bardzo długo . i tak potem po 3 miesiącach wymieniałem ten zderzak
Rożnica w odcieniu możne być tez rożna w zależności od koloru.Na jednym bardziej widoczne na drogim mniej.
Ogólnie ciężka sprawa do wygrania w salonie.
Jeśli auto masz nowe na gwarancji możesz jechać do rzeczoznawcy w celu sprawdzenia powłoki lakierniczej. co i jak z nią i czy odcienie znacznie się różnią . potem z ta opinią jechać do salonu w którym brałeś i bardzo grzecznie z nimi rozmawiać.
Ogólnie koszt całkowity ponownego lakierowania zderzaka to około 350 -500zł .
Salon robił wszystko by nie wymienić zderzaka na nowy fabrycznie lakierowany.
Ale ze VW Touareg V8 z dodatkami kosztował nie mało to kłóciłem się bardzo długo . i tak potem po 3 miesiącach wymieniałem ten zderzak
Rożnica w odcieniu możne być tez rożna w zależności od koloru.Na jednym bardziej widoczne na drogim mniej.
Ogólnie ciężka sprawa do wygrania w salonie.
Jeśli auto masz nowe na gwarancji możesz jechać do rzeczoznawcy w celu sprawdzenia powłoki lakierniczej. co i jak z nią i czy odcienie znacznie się różnią . potem z ta opinią jechać do salonu w którym brałeś i bardzo grzecznie z nimi rozmawiać.
Ogólnie koszt całkowity ponownego lakierowania zderzaka to około 350 -500zł .
Baster
-
niedzwiedz1981
- Stały Bywalec
- Auto: golf VII 1.4 tsi
- Engine: CZCA
- Localization: Poznan
standard można powiedzieć, na tworzywie przeważnie odcień jest inny, w srebrnych kolorach jest to bardziej widoczne niż np. w czarnych...u mnie tez delikatnie widać różnice a elementy nie były powtórnie malowane bo sprawdzałem sam swoimi (wiec pewnymi) miernikami grubości powłoki
diesel podstawą, turbo zabawą...
-
Szaden
- Nowicjusz
Jadę więc do lakiernika, zobaczymy co dalej. Jeśli okaże się malowany to nie odpuszcze im. Po to się kupuje w salonie, żeby nie mieć takich problemów. Pozdrawiam
- Baster
- VIP
NIE do lakiernika tylko do rzeczoznawcy motoryzacyjnego co stwierdzi cyfrowo grubość i ilość powłok lakierniczych , zwykły lakiernik nie sprawdzi tego i nie wystawi Tobie opinii wystarczającej .
A problem w tym tkwi ze salon, serwis dopuszcza powtórne malowanie( nawet jak jest gorsze
)
Próbować możesz ale ciężka przeprawa przed Tobą . Chyba ze znajdzie się jakiś życzliwy.
A problem w tym tkwi ze salon, serwis dopuszcza powtórne malowanie( nawet jak jest gorsze
Próbować możesz ale ciężka przeprawa przed Tobą . Chyba ze znajdzie się jakiś życzliwy.
Baster
Re: Odp: Inny odcień lakieru zderzaka w nowym samochodzie.
baster-b2 pisze:NIE do lakiernika tylko do rzeczoznawcy motoryzacyjnego co stwierdzi cyfrowo grubość i ilość powłok lakierniczych , zwykły lakiernik nie sprawdzi tego i nie wystawi Tobie opinii wystarczającej .
A problem w tym tkwi ze salon, serwis dopuszcza powtórne malowanie( nawet jak jest gorsze)
Czegoś nie rozumiem. Serwis sobie może coś dopuszczać lub nie a nas obowiązują prawa konsumenta i niezgodność towaru z umową...
panowie spokojnie...100% aut ma inny odcień..tylko to widać albo bardziej albo mniej i nie jest to znak że serwis malował tylko fabryka jak odcień będzie w jakiś znaczący sposób odbiegał ma to poprawić ale jak widać tego nie robi. Plastik inaczej łapie, zderzaki są malowane w firmie zewnętrznej i dodatkowo pierwszy samochód po zmianie koloru na linii ma trochę inny odcień od tego na samym końcu gdyż w "instalacji robotów" zostają jeszcze pozostałości po poprzednim kolorze który stopniowo się wypłukuje. Przejdź się do salonu mercedesa i obadaj jakiś wózek za 500 tys. i też będzie inny. Dopóki mi ktoś kiedyś nie zwrócił uwagi to tego nie widziałem 
p.s. jest to informacja od autoryzowanego lakiernika VW/Audi na śląsku który maluje dla wszystkich ASO na tym terenie - na moim srebrym (reflex silver) pokazał mi 6 odcieni tego koloru który sobie wyrobił podczas swojej pracy dla VW, a my w katalogu mamy tylko jeden odcień
p.s. jest to informacja od autoryzowanego lakiernika VW/Audi na śląsku który maluje dla wszystkich ASO na tym terenie - na moim srebrym (reflex silver) pokazał mi 6 odcieni tego koloru który sobie wyrobił podczas swojej pracy dla VW, a my w katalogu mamy tylko jeden odcień
-
Arek_VI
- VIP
- Auto: Golf VI
- Engine: TSI 122
- Localization: Wroclaw
Silver Leaf metalic ma trzy odcienie. Nie ma szansy aby idealnie dobrać i położyć kolor w metaliku.
-
niedzwiedz1981
- Stały Bywalec
każdy kolor ma kilka odcieni, resztę dobiera się recznie lub spektro...na przykład LA7W typowy "srebrzak" VW ma około 8 odcieni...resztę jak wielkość ziarna czy matting dopiera się jak pisalem ręcznie...po drugie tworzywo zawsze się inaczej elektryzuje i zawsze ziarno inaczej się ułoży,nie ma mocnych
- shark__
- Stały Bywalec
- Engine: 1.4 TSI 122KM
- Localization: Piekary Slaskie
Daleko mi by obstawiać czyjąś stronę...ale patrząc z pozycji dilera gdyby mi klient podjechał rocznym samochodem twierdząc, że rok temu sprzedałem mu auto z malowanymi zderzakami to ogarnęła by mnie weołość.
IMHO
Podjedz do pierwszego lepszego lakiernika i poproś o zmierzenie grubości lakieru. Generalnie powyżej 130 mikronów to syganał że było malowane.
Z dilerem po roku czasu używania auta raczej sobie odpuść bo trudno będzie ci udowodnić cokolwiek.
IMHO
Podjedz do pierwszego lepszego lakiernika i poproś o zmierzenie grubości lakieru. Generalnie powyżej 130 mikronów to syganał że było malowane.
Z dilerem po roku czasu używania auta raczej sobie odpuść bo trudno będzie ci udowodnić cokolwiek.
- marmi
- Mieszkaniec
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Na samym lakierowaniu sie nie znam ale przecież mierniki lakieru są do podłozy magnetycznych jak na plastiku chcecie zmierzyć grubość powłoki??
-
niedzwiedz1981
- Stały Bywalec
sa różne mierniki, niektore mierzą nawet "starość" powłoki lub potrafia wybadac producenta powłoki...ja używam ich codziennie, ale nieważne...podsumowując zawsze w jasnych kolorach różnice zderzak-błotnik są widoczne (ja widzę, zboczenie zawodowe
) w czarnych czy ciemnych mniej widoczne ale zawsze są...
bierze się to z innej struktury tworzywa, naelektryzowania czy malowania w innym zakładzie...czynników jest bardzo dużo
a z tym 130 mikronów byłbym ostrożny...niektóre VW mają 14-160mikronów i jest to pierwotna powłoka, w zależności jaki był podkład oraz baza...zawsze też powierzchnie płaskie typu maska dach klapa maja inna grubość niż drzwi...mamy w pracy tabele grubości i naprawdę 130 mikronów to z palca wyssane... mazda ma np. często ok 70-80 mikronów i to widać później jak pięknie rdza sobie rośnie...
bierze się to z innej struktury tworzywa, naelektryzowania czy malowania w innym zakładzie...czynników jest bardzo dużo
a z tym 130 mikronów byłbym ostrożny...niektóre VW mają 14-160mikronów i jest to pierwotna powłoka, w zależności jaki był podkład oraz baza...zawsze też powierzchnie płaskie typu maska dach klapa maja inna grubość niż drzwi...mamy w pracy tabele grubości i naprawdę 130 mikronów to z palca wyssane... mazda ma np. często ok 70-80 mikronów i to widać później jak pięknie rdza sobie rośnie...