Jaki interfejs, kabel VCDS, VAG COM
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Analiza logów statycznych i dynamicznych, wyjaśnienie błędów, interfejsy diagnostyczne, kodowanie i adaptacja i inne tematy związane z diagnostyką komputerową oraz programowaniem sterowników.
Pamiętaj:
Analiza logów statycznych i dynamicznych, wyjaśnienie błędów, interfejsy diagnostyczne, kodowanie i adaptacja i inne tematy związane z diagnostyką komputerową oraz programowaniem sterowników.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- marrcin
- Stały Bywalec
- Auto: VW GOLF VI
- Engine: 1.4TSI 122KM CAXA
- Localization: Sosnowiec
Jaki interfejs, kabel VCDS, VAG COM
Jaki muszę kupić interfejs i jaki program do Golfa VI? Gdzie znajduje się gniazdo?
Teraz używałem interfejs do golfa III program Vag-Com 311.2 pełna opcja ale to chyba nie podejdzie do VI ?
Teraz używałem interfejs do golfa III program Vag-Com 311.2 pełna opcja ale to chyba nie podejdzie do VI ?
Re: Jaki interfejs?
Interfejs albo orginał rosstech-a za ok 1400 albo clon z Chin za 80-90zł. A program to chyba tylko VCDS... A gniazdo jest tak nad otwieraniem maski w głębi pod nogami.
- marrcin
- Stały Bywalec
A masz ten program VCDS ? Mógłbyś mi podesłać?
Ostatnio zmieniony 26 lis 2012, 21:45 przez Almighty, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: publicznie nierozpowszechniamy nielegalnego oprogramowania.
Powód: publicznie nierozpowszechniamy nielegalnego oprogramowania.
-
Arek_VI
- VIP
- Auto: Golf VI
- Engine: TSI 122
- Localization: Wroclaw
Jeżeli nie stać na ori VCDS to można np. tutaj za ok. 30 $ : http://www.uuctech.com/Products/VAG-COM-10.6-VCDS-10.6.html
albo za 26,00 $: http://www.aliexpress.com/product-fm/557481704-VAG-11-3-VAG-COM-11-11-VAGCOM-11-11-2-VCDS-HEX-CAN-USB-Interface-wholesalers.html do Polski free shipping
albo za 26,00 $: http://www.aliexpress.com/product-fm/557481704-VAG-11-3-VAG-COM-11-11-VAGCOM-11-11-2-VCDS-HEX-CAN-USB-Interface-wholesalers.html do Polski free shipping
- Jimmy_PoP
- Aktywny
- Auto: VW Golf 6
- Engine: CAXA
- Localization: Wawa
Ktoś potrafi wytłumaczyć czym się rożni kabel rosstech za 1400zł od 10-razy tańszego chińczyka?
Generalnie ja tutaj nie widzę, żadnego "rocket science" w konstrukcji takiego kabla, wiec cena powyżej 1k PLN jest kompletnie z sufitu.
Ktoś może się domyśla jak wygląda sposób komunikacji? Nigdy nie miałem takowego w ręku, więc pytam.
Mam wrażenie, że tutaj może być podobna sytuacja jak z kablami HDMI, a mianowicie najtańsze, działają tak samo dobrze jak takie za kilkadziesiąt/kilkaset złotych ponieważ sygnał przekazywany jest cyfrowo, wiec albo sygnał dociera do odbiornika albo nie.
Generalnie ja tutaj nie widzę, żadnego "rocket science" w konstrukcji takiego kabla, wiec cena powyżej 1k PLN jest kompletnie z sufitu.
Ktoś może się domyśla jak wygląda sposób komunikacji? Nigdy nie miałem takowego w ręku, więc pytam.
Mam wrażenie, że tutaj może być podobna sytuacja jak z kablami HDMI, a mianowicie najtańsze, działają tak samo dobrze jak takie za kilkadziesiąt/kilkaset złotych ponieważ sygnał przekazywany jest cyfrowo, wiec albo sygnał dociera do odbiornika albo nie.
Ostatnio zmieniony 01 lip 2012, 19:46 przez Jimmy_PoP, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Arek_VI
- VIP
Interfejs Ross-Tech to pełne wsparcie ze strony producenta, aktualizacja oprogramowania VCDS i sterownika online.
Interfejs chiński to zerżnięta kopia działająca na przerobionej przez chińczyków danej wersji VCDS-a. Nie ma możliwości aktualizacji oprogramowania - jak ktoś się uprze to robić to uwali oprogramowanie chińskiego klona.
Mniej więcej takie różnice.
Interfejs chiński to zerżnięta kopia działająca na przerobionej przez chińczyków danej wersji VCDS-a. Nie ma możliwości aktualizacji oprogramowania - jak ktoś się uprze to robić to uwali oprogramowanie chińskiego klona.
Mniej więcej takie różnice.
Odp: Jaki interfejs?
Przede wszystkim to ta cena jest za lIcencję VCDS kabel to grosze pewnie kosztuje. Nie można kupić VCDS-a bez kabla... Myślę, że każdy szanujący się mechanik powinien mieć oryginał rosstech-a. Mnie natomiast do aktywowania niektórych opcji i podstawowej diagnostyki wystarczy klon.
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
-
rockmachine
- Sympatyk
- Auto: VW golf VI
- Engine: 1.4 TSI
- Localization: dolnoslaskie
Ja sciagnelem VCDS AKP 11.11.3 czy to sie nadaje do czegos?
- Jimmy_PoP
- Aktywny
- Engine: CAXA
- Localization: Wawa
Ściągnąć program to nie problem. Najważniejsze, żeby do kabla "pasował". Szczególnie jak masz jakiegoś chińczyka.
-
rockmachine
- Sympatyk
No wlasnie jak to dobrac zeby bylo optymalnie zeby nie potrzebnie kasy nie wywalac ...
-
1 6 D
- VIP
- Auto: Scirocco+Golf
- Engine: SB+CBDB
- Localization: Szczecin
Ja polecam klony z http://www.e-service.info.pl/
Sam mam wersje VAG002, jest aktualnie przerobiona przeze mnie pod VCDS 11.11.0, w stanie oryginalnym klon jest nie do uszkodzenia przy użyciu złej wersji VCDS.
Dodatkowo na chomiku dla wersji klon udostępniam bazę plików z katalogu Labels którą systematycznie aktualizuję by była równie pełna co w najnowszej wersji VCDS.
Sam mam wersje VAG002, jest aktualnie przerobiona przeze mnie pod VCDS 11.11.0, w stanie oryginalnym klon jest nie do uszkodzenia przy użyciu złej wersji VCDS.
Dodatkowo na chomiku dla wersji klon udostępniam bazę plików z katalogu Labels którą systematycznie aktualizuję by była równie pełna co w najnowszej wersji VCDS.
- marmi
- Mieszkaniec
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Re: Jaki interfejs, kabel VCDS, VAG COM
Ja mam takie pytanko mam kupiony kabelek vcds z oprogramowaniem 10.6.4 działa super, takie pytanko tą wersją programu obsłuże wszystko w golfie 6 (zakoduje) czy warto kupić nowy kabelek z wersją 11.11??
http://www.eobdtool.com/vag-1111-vcds-1 ... p-750.html
czy tu wysyłka jest gratis czy jak?? bo o ile angielski znam dobrze to nie umiem za chiny odznaczyć wysyłki dhl-em i dopłacić jakbym zamawiał.
http://www.eobdtool.com/vag-1111-vcds-1 ... p-750.html
czy tu wysyłka jest gratis czy jak?? bo o ile angielski znam dobrze to nie umiem za chiny odznaczyć wysyłki dhl-em i dopłacić jakbym zamawiał.
-
Arek_VI
- VIP
Zakodujesz wszystko.
-
rockmachine
- Sympatyk
450 za kabel vcds 11.11 z kablem rosstech dobra cena?
- XenosagaII
- VIP
- Engine: 1.4 TSI 160KM CAVD+
- Localization: Warszawa
Mega wysoka !
- marrcin
- Stały Bywalec
Możesz napisać gdzie kupiłeś i ew. cenę.
Wszyscy w jednym czasie
Wszyscy w jednym czasie
-
rockmachine
- Sympatyk
to jaka jest dobra cena? w necie za takie cos chca nawet 1700 zł
- jmf
- VIP
- Auto: VW Golf 6 Highline
- Engine: 1.4 TSI 122KM DSG
Dobra cena to ~150 zł, ale trzeba kupić od Chińczyka 
-
rockmachine
- Sympatyk
jakies źródło pewne ? te chinczyki to nie wiaodmo czy beda pracowały poprawnie czy nie beda . Szukałem troche i znalezc nie moge ...
- jmf
- VIP
- Auto: VW Golf 6 Highline
- Engine: 1.4 TSI 122KM DSG
Zamówiłem kiedyś trzy sztuki z AliExpress (URL podał w tym wątku Arek_VI - już nieaktualny, ale można znaleźć podobne) i wszystkie działały poprawnie.
Natomiast co do pewności... Obawiam się, że takie zamówienie z Chin to za każdym razem jest jakieś ryzyko.
Natomiast co do pewności... Obawiam się, że takie zamówienie z Chin to za każdym razem jest jakieś ryzyko.
-
rockmachine
- Sympatyk
i co tu robic i sam nie wiem czy 450 za orginal to duzo czy malo hehe
- XenosagaII
- VIP
- Engine: 1.4 TSI 160KM CAVD+
Ja caly czas mam chnczyka i wszystko dziala jak nalezy. cena 150zl rok temu. Muszę znaleść wizytówkę do tego gościa. Jak ktoś chętny to piszcie na PW to wyśle skan wizytówki. Jutro jej poszukam.
-
Arek_VI
- VIP
rockmachine pisze:i co tu robic i sam nie wiem czy 450 za orginal to duzo czy malo hehe
Dobra cena. Jeśli to ori Ross-Tech to warto.