Opony

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum
Wygląd, rodzaj, rozstawy, szerokości, ET, dobór wzoru i koloru felgi, opony, dystanse itp.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tomekb29
Stały Bywalec
Auto: VW Golf
Engine: 1.4 TSI

Opony

Post autor: tomekb29 »

Witam

dzisiaj miałem niestety nie miłą przygodę, tzn. najechałem przednim kołem na kamień od kostki i pod wpływem uderzenia i ciśnienia pękłą mi opona ale na boku :x czytałem trochę na ten temat i raczej się nie naprawia takich uszkodzeń, czy ktoś z Was miał podobny przypadek i naprawił ? Co prawda zapytam w poniedziałek w odpowiednim warsztacie , lecz wolę nie ryzykować jak mechanior powie, że na własną odpowiedzialność :) I miałbym jeździć z duszą na ramieniu :) raczej się nastawiam na zakup nowej. Proszę jednak o opinie dla potomnych :)

Pozdro
Awatar użytkownika
lynx07
Stały Bywalec
Auto: Golf VI GTI
Engine: 2.0 TSI 210KM

Re: Opony

Post autor: lynx07 »

Miałem podobną sytuację jakieś 2 lata temu , na jednej z głównych dróg w centrum miasta, niewidoczny uskok czy zagłębienie moment, bum i dziura w oponie jakby ktoś ją zaczął kroić - do wyrzucenia. Ja bym nie ryzykował, tylko niestety zakupił nową ( albo dwie - zależy jak zużyte są pozostałe )
Awatar użytkownika
tomekb29
Stały Bywalec

lynx07 pisze:Miałem podobną sytuację jakieś 2 lata temu , na jednej z głównych dróg w centrum miasta, niewidoczny uskok czy zagłębienie moment, bum i dziura w oponie jakby ktoś ją zaczął kroić - do wyrzucenia. Ja bym nie ryzykował, tylko niestety zakupił nową ( albo dwie - zależy jak zużyte są pozostałe )

Opony z poprzedniego roku więc może na jednej się skończy :)
Awatar użytkownika
tompear
Administrator
Auto: VW Golf 6
Engine: 1.4 TSI 160KM
Localization: Gliwice

Post autor: tompear »

Ja miałem rozciętą z boku, jakimś cudem na A4 nawet nie wiem kiedy, zasuwam lewym pasem i nagle jade na kapciu, tak po prostu. Byłem u wulkanizatora bo opona miała raptem miesiąc i do tanich nie należała. Musiałem kupować nową. Tego się faktycznie nie naprawia.
Awatar użytkownika
kakaruto
Mieszkaniec
Auto: Golf 6
Engine: CAVD
Localization: Silesia

Post autor: kakaruto »

W moim przypadku też potrzebna była nowa. Chodź kolega mi ją połatał to powiedział żebym na niej nie jeździł i co najwyżej na zapas ją wsadził - i tak zrobiłem. Pojeździłem kilka tygodni na oryginalnym zapasie (chodź nówka, to miała jakieś 8-9lat) i zmieniłem wszystkie 4 ;)
My TSI
mistrz
Sympatyk
Auto: Golf VI
Engine: 1.4 160KM
Localization: Stolica

Odp: Opony

Post autor: mistrz »

Tylko nowa. Ja niedawno też uwaliłem oponę na dziurze i kupiłem dobrą uzywke za niska kasę. Jak oponiarz zobaczył ta zniszczona to od razu powiedział, że szrot. Nie ma co ryzykować i oszczędzać na gumach.

Wysyłane z mojego MB526 za pomocą Tapatalk 2
Awatar użytkownika
tomekb29
Stały Bywalec

Re: Odp: Opony

Byłem u wulkanizatora i pokazał mi dziurę której nie widziałem :D Rant felgi przebił rant opony :shock: Teraz siedzę i szukam najtańszej oferty ale widzę że poniżej 420 zł nie zejdę , życie.

PS. nawet auta nie myłem na weekend, obraziłem się na niego że wjechał na kamień :lol: Mycie dopiero po założeniu nowej opony :lol:

Pozdro
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opony i felgi”