Zmiana ustawień MFA

Moderatorzy: rafaello, BRUNO55

Regulamin forum
Podłokietnik, kierownica, uszczelki drzwi, szyby, lakier, listwy boczne, lusterka, pasy bezpieczeństwa, siedzenia, fotele, kanapy, gałka zmiany biegów, bagażnik, siłowniki i teleskopy, roleta bagażnika, zamki, pokrętła, regulacje, wycieraczki, podsufitki, elementy karoserii, zderzaki, błotniki, liczniki, poduszki powietrzne, deska rozdzielcza i inne elementy wyposażenia wewnętrznego i nadwozia.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
ODPOWIEDZ
sapril
Niemowa
Auto: Golf 6 Variant
Engine: 1.6 TDI Bluemotion
Localization: Wroclaw

Zmiana ustawień MFA

Post autor: sapril »

Przeszukałem forum ale nie udało mi się trafić na odpowiedź :-(

Jak w Golfie MK6 Variant comfortline bluemotion wejść w ustawienia MFA? wg instrukcji należy nacisnąć OK na manetce (kierownica zwykła) po pojawieniu się symbolu samochodu ale u mnie się pojawia tylko temperatura po włączeniu zapłonu. Inny sposób jaki znalazłem w sieci to przytrzymanie strzałki w górę na manetce przez 5 sek. ale to też nie działa.
Czy ktoś pomoże?
nie wiem czy to MFA czy MFA Premium.
pozdr.
Awatar użytkownika
maartinj
Forumowicz
Auto: VW
Engine: 2.0 TDI CFGC
Localization: PL

Re: uruchomienie ustawień MFA

Post autor: maartinj »

Żeby wejsc - trzeba miec. Jak nie masz Logo auta po otwarciu drzwi to masz LOW line licznik, czyli BEZ MFA
Ostatnio zmieniony 11 gru 2013, 17:20 przez maartinj, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
arturro
Gadatliwy
Auto: Golf 6
Engine: 1.4 TSI
Localization: B-stok

Post autor: arturro »

Sprobuj przytrzymac dolny przelacznik ustawien komputera na manetce przez kilka sekund
Stanislaw P.
Nowicjusz
Auto: VW Golf 6 Variant
Localization: opolskie

Post autor: Stanislaw P. »

Witam!
Jestem nowym użytkownikiem forum i nowym właścicielem używanego VW Golfa VI 1,4 TSI Variant z 2010 r. Po dokładnym przeglądnięciu Instrukcji obsługi załączonej do auta mam sporo pytań dotyczących podstawowych informacji o detalach samochodu, a w szczególności:
- jak skasować biegnące wskazanie kilometrów na zegarze tuż nad przebiegiem całkowitym (pod nimi jest napis TRIP)?
- jak się obsługuje, wprowadza i kasuje zapisy komputera na zegarze głównym?
To na razie pierwsza część tych pytań. Za pomoc z góry dziękuję. :blush:
Wcześniej miąłem Focusa i korzystałem z zeskanowanej wersji "Sam naprawiam" była dość pomocna. Ale dla tego Golfa nie znalazłem podobnej. :-x
Stanislaw P.
Nowicjusz

Witam!
Jestem nowym użytkownikiem forum i nowym właścicielem używanego VW Golfa VI 1,4 TSI Variant z 2010 r. Po dokładnym przeglądnięciu Instrukcji obsługi załączonej do auta mam sporo pytań dotyczących podstawowych informacji o detalach samochodu, a w szczególności:
- jak skasować biegnące wskazanie kilometrów na zegarze tuż nad przebiegiem całkowitym (pod nimi jest napis TRIP)?
- jak się obsługuje, wprowadza i kasuje zapisy komputera na zegarze głównym?
To na razie pierwsza część tych pytań. Za pomoc z góry dziękuję. :blush:
Wcześniej miąłem Focusa i korzystałem z zeskanowanej wersji "Sam naprawiam" była dość pomocna. Ale dla tego Golfa nie znalazłem podobnej. :-x
Stanislaw P.
Nowicjusz

Jestem nowym użytkownikiem VW Golf Variant 1,4 TSI z 2010 r. i mam pytanie dotyczące komputera pokładowego. Co oznacza licznik obok słowa "trip" nad licznikiem głównym kilometrów? Drugie pytanie dotyczy obsługi tej funkcji a właściwie czy można go kasować i jak się to robi. Z opisu powyżej mam LOW line licznik, bo nie mam loga auta po otwarciu drzwi. Za pomoc dziękuje.
Awatar użytkownika
mastermind89
Sympatyk
Auto: VW Golf 6
Engine: 1.6 BSE 102KM
Localization: Szczecin

Post autor: mastermind89 »

pokazuje ilosc przejechanych km od ostatniego zerowania

z prawej strony zegarów na dole masz przycisk 0.0/SET, wystarczy go przytrzymac - spowoduje to wyzerowanie tripa
Stanislaw P.
Nowicjusz

Cześć!
Wszystko byłoby dobrze, gdyby to działało. Robiłem to w rożnych konfiguracjach i trip jak był tak jest dalej. Może coś robię nie tak, bo tu wszystko ma znaczenie. A co do tych przycisków to są dwa i czy naraz dwa przytrzymać czy jeden? I jeszcze ile czasu trzeba przytrzymać?
Jestem zielony w tych sprawach bo to mój pierwszy golf i "mądry' komputer. :oops:
Stanislaw P.
Nowicjusz

Cześć!
Dziękuję wszystkim za celne i trafne podpowiedzi. Wczoraj po waszych informacjach wreszcie udało mi się wyzerować "tripa". Okazuje się, że ja w innym miejscu wciskałem na manetce wycieraczek ten przycisk. A ten przy liczniku trzymałem tylko bardzo krótko. Wystarczyło przytrzymać dłużej i wreszcie się udało. :lol:
Jeszcze raz dziękuje za pomoc.
Awatar użytkownika
lukas18
Nowicjusz
Auto: golf 6 variant Style
Engine: 2.0 TDI
Localization: kujawsko pomorskie Znin

Re: Zmiana ustawień MFA

Post autor: lukas18 »

WItam, jestem nowym posiadaczem Golfa 6 variant comfortline Style. Auto sprowadzil mi znajomy z Niemiec. Wszystkie książki mam w jezyku niemieckim a to mi nic nie pomaga.. Prosze o pomoc!! Znacie jakies stronki albo cokolwiek gdzie dowiem sie wszystkiego o tym aucie? Jak ustawic komputer? Co znacza dane komendy? Cos o navigacji( jezeli w ogole moge polska mape wgrac i korzystac) i wszystkich podstaw o tym aucie. Jestem zielony. Jednym slowem potrzebuje ABC Golfa Varianta!!! Pomocy!!!
Awatar użytkownika
looki8329
Gadatliwy
Auto: VW Golf 7
Engine: 1.4TSI 122PS
Localization: VWlkp

Post autor: looki8329 »

viewtopic.php?t=184 napisz do kolegi z tego wątku to podeśle Ci instrukcję w języku polskim
Lepiej stracić sekundę z życia niż życie w ciągu sekundy...
Awatar użytkownika
lukas18
Nowicjusz
Auto: golf 6 variant Style
Engine: 2.0 TDI
Localization: kujawsko pomorskie Znin

Post autor: lukas18 »

dziekuje za informacje!
Awatar użytkownika
tberent
Banned
Engine: CBCD
Localization: Lodzkie

Post autor: tberent »

Panowie mam alarm w mk6 bo mam czujniki dozorowany wnętrza i przycisk na słupku . Czytałem że można włączyć pilnie cie syreny przy załącz i wyłącz w ustawieniach mfa. Tak mam mfa + ale nigdzie tej opcji niema. Auto 2009 highline . Możliwe ze trzeba to ustawić vcds ?
kamill
VIP
Auto: MK6
Engine: TDI

Post autor: kamill »

W vcds
Awatar użytkownika
marmi
Mieszkaniec
Engine: 2.0 TDI CR CBDC
Localization: katowice

Post autor: marmi »

tberent Tak trzeba to ustawić w vcds i potem pokaże ci się na mfa zakładka ATA confirm trzeba będzie zazbaczyć i będzie krótkie piknięcie przy otwieraniu/zamykaniu...
VW GOLF VI 2.0TDI CR BLUEMOTION

Obrazek

Twój uśmiech...to już nie wróci
Awatar użytkownika
tberent
Banned

No właśnie wiem ze trzeba zaznaczyć w mfa tylko opcji było brak . Przyjdzie klon to będę się uczył. Musze poszukać jeszcze samouczka o długim kodowaniu co gdzie i jak.
Awatar użytkownika
tberent
Banned

ciekawostka taka że zawsze jak koduje bcm to z automatu wyłącza się sygnał przy zamykaniu/otwieraniu ;)
8iker
Nieśmiały
Engine: 1.6 TDI
Localization: pol

Post autor: 8iker »

Witam.

Mam licznik w milach. Chciałbym zmienić go na km/h. Chodzi głównie o przebieg bo cyfrowo wyświetlają się prędkość w km/h. Nie umiem za cholerę wejść w opcje tego licznika, wiec chyba jest to licznik bez MFA. Czy jest możliwość ustawienia jednostek w km zamiast milach ?
Awatar użytkownika
bzykofm
Aktywny
Auto: Seat Leon 1P lift
Engine: 1.9 TDI BLS 195.374
Localization: Wieniec/Wieliczka

Post autor: bzykofm »

Nie wiem czy dokładnie o to chodzi, ale miałem podobny problem u siebie (co prawda Leon, ale komputer ten sam).
Wykonałem taką operację:

Zmiana w ustawieniach FIS:(MFA)
SETTING => UNITS => CONSU./DISTANCE => L/100/KM. km

ALT.SPEED DIS. odznaczone
8iker
Nieśmiały
Engine: 1.6 TDI
Localization: pol

Post autor: 8iker »

bzykofm pisze:Nie wiem czy dokładnie o to chodzi, ale miałem podobny problem u siebie (co prawda Leon, ale komputer ten sam).
Wykonałem taką operację:

Zmiana w ustawieniach FIS:(MFA)
SETTING => UNITS => CONSU./DISTANCE => L/100/KM. km

ALT.SPEED DIS. odznaczone
Problem w tym ze u mnie nie ma Settings. Mam dwa takie golfy i w jednym jest a w drugim nie ma
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i nadwozie”