Jakie felgi na zimę do GTI
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Wygląd, rodzaj, rozstawy, szerokości, ET, dobór wzoru i koloru felgi, opony, dystanse itp.
Pamiętaj:
Wygląd, rodzaj, rozstawy, szerokości, ET, dobór wzoru i koloru felgi, opony, dystanse itp.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
Orzel23
- Nieśmiały
- Auto: Vw Golf GTI
- Engine: TSI
- Localization: Pomorskie
Witam
Chciałem dziś kupić felgi na zimę, niestety okazało sie ze maksymalny dostępny rozmiar stalówek to 16'.
Czy da radę zamontować do GTI 16'? Czy zmieszczą sie z przodu zaciski od hamulców. Czy zostają tylko felgi aluminiowe czego chciałbym uniknąć.
Z góry dziękuje za radę.
Pozdrawiam
Chciałem dziś kupić felgi na zimę, niestety okazało sie ze maksymalny dostępny rozmiar stalówek to 16'.
Czy da radę zamontować do GTI 16'? Czy zmieszczą sie z przodu zaciski od hamulców. Czy zostają tylko felgi aluminiowe czego chciałbym uniknąć.
Z góry dziękuje za radę.
Pozdrawiam
-
Witos
- Sympatyk
- Auto: Mk7
- Engine: GTI Performance DSG
- Localization: Warszawa
Re: Felgi zimowe vw golf GTI
16 cali w stali wejdzie do GTI.
Tylko po co?
Tylko po co?
-
barthez
- Sympatyk
- Auto: VW golf 6
- Engine: 2.0 tsi
Nie wiem czemu, ale mam uczucie że 16" jednak nie wejdzie nawet w stali 
- kakaruto
- Mieszkaniec
- Auto: Golf 6
- Engine: CAVD
- Localization: Silesia
Wielkość przednich tarcz jest ta sama co w 1.4 118 kW, a do 1.4 16" to minimalny rozmiar, więc może i tu jest tak samo.
Dodatkowo, pierwszy lepszy konfigurator on-line też twierdzi że 16" do GTI podejdą w rozmiarach (6 1/2 Jx 16, ET 50, 5 x 112.00 x 57.00), więc wszystko wskazuje na to że GTI jeszcze nie obraził się na starą dobra stal w rozmiarze 16 (do eRki 16" to chyba zdecydowanie za mało)
Dodatkowo, pierwszy lepszy konfigurator on-line też twierdzi że 16" do GTI podejdą w rozmiarach (6 1/2 Jx 16, ET 50, 5 x 112.00 x 57.00), więc wszystko wskazuje na to że GTI jeszcze nie obraził się na starą dobra stal w rozmiarze 16 (do eRki 16" to chyba zdecydowanie za mało)
My TSI
-
Orzel23
- Nieśmiały
A macie jakaś alternatywę dla stalowek?
Na zime na pewno nie zostawie felg Detroit.
Jak 16, to jakie opony - 205/55?
Pozdrawiam
Na zime na pewno nie zostawie felg Detroit.
Jak 16, to jakie opony - 205/55?
Pozdrawiam
- kakaruto
- Mieszkaniec
Re: Odp: Felgi zimowe vw golf GTI
Alternatywy do stali nie zaproponuje bo się nie znam ale wydaje mi się że wybór alufelg zimowych to kompromis pomiędzy kosztami a wyglądem, no chyba że jesteś bezkompromisowy 
A gumy mam dokładnie w takim rozmiarze jak napisałeś - 205/55 na 16"
A gumy mam dokładnie w takim rozmiarze jak napisałeś - 205/55 na 16"
My TSI
- marrcin
- Stały Bywalec
- Auto: VW GOLF VI
- Engine: 1.4TSI 122KM CAXA
- Localization: Sosnowiec
Ja też poszedłem na kompromis i z 17-stek Porto 225/45 7Jx17 zmienię na zimówiki ATT 650 7x16 205/55R16 kupiłem je za 700zł 4szt nówki w kartonach ze śrubami itp. Na poprzednim golfie MK3 miałem stalowe i zawsze chciałem na wiosnę jak najszybciej je zmienić...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Orzel23
- Nieśmiały
700 zł za 4 sztuki to taniej niż stalowki !
Gdzie je kupiles?
Pozdrawiam
Gdzie je kupiles?
Pozdrawiam
- marrcin
- Stały Bywalec
- Auto: VW GOLF VI
- Engine: 1.4TSI 122KM CAXA
- Localization: Sosnowiec
Dlatego je kupiłem , zostały komuś po sprzedaży auta, nie zdążył ich zalozyć.
- lynx07
- Stały Bywalec
- Auto: Golf VI GTI
- Engine: 2.0 TSI 210KM
Tez chcialem kupic 16" na zime, odbieralem samochod z salonu w grudniu - sami nie wiedzieli czy 16 mozna zalozyc do GTI, okazalo sie ze nie. Producent dopuszcza minimum 17 - tak bylo w niemieckim swiadectwie homologacji. Zakupilem 17 + opony 205/50 R 17 (zgodnie z zaleceniem)
- kakaruto
- Mieszkaniec
http://www.alcar.pl/stahl/index.php?lan ... le&gb3=H37 - Konfigurator stali
(może się komuś przyda).
http://www.aez-wheels.com/certificates/KFZ/9915.pdf - według tego 16" też pasują na GTI (155kW/211HP)
Ale skoro Producent zleca minimum 17 to ja bym się nie zastanawiał ani chwili.
http://www.aez-wheels.com/certificates/KFZ/9915.pdf - według tego 16" też pasują na GTI (155kW/211HP)
lynx07 pisze:Producent dopuszcza minimum 17 - tak bylo w niemieckim swiadectwie homologacji. Zakupilem 17 + opony 205/50 R 17 (zgodnie z zaleceniem)
Ale skoro Producent zleca minimum 17 to ja bym się nie zastanawiał ani chwili.
My TSI
-
Orzel23
- Nieśmiały
Dzisiaj zakupilem w salonie VW alu 16' Aronal, model R41T - od początku je zakładają w GTI i nie ma najmniejszych problemów. Opony Uniroyal 205/55.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Orzel23 pisze:Dzisiaj zakupilem w salonie VW alu 16' Aronal, model R41T - od początku je zakładają w GTI i nie ma najmniejszych problemów. Opony Uniroyal 205/55.
Pozdrawiam
mała uwaga : ale dlaczego w ASO? to najczęściej przepłacona inwestycja, na kolejny atak zimy masz jeszcze sporo czasu więc spokojnie można było użyć ceneo.pl i skapiec.pl
p.s. no chyba że kolega nie ma problemu z pieniędzmi,a jedynym problemem był brak felg na zimę
-
Orzel23
- Nieśmiały
Na oponeo wyszło 3492 zł, a ja zapłaciłem 3400 zł + montaż = wyszło taniej.
Podstawa to dobre negocjacje. Początkowo chcieli 4200 zł.
Poza tym jak coś nie będzie pasować (16' nie są popularne w GTI) to zwracają mi pieniądze, przez internet wiecej zachodu z odsylaniem, czekaniem na zwrot $.
Jedyny minus to taki, ze kupiłem średnie opony - Uniroyal. Felgi R41 Trend.
Reasumujac: ponad 3000 zł wydane, aby na pare miesięcy oszpecic samochód.
Pozdrawiam
Podstawa to dobre negocjacje. Początkowo chcieli 4200 zł.
Poza tym jak coś nie będzie pasować (16' nie są popularne w GTI) to zwracają mi pieniądze, przez internet wiecej zachodu z odsylaniem, czekaniem na zwrot $.
Jedyny minus to taki, ze kupiłem średnie opony - Uniroyal. Felgi R41 Trend.
Reasumujac: ponad 3000 zł wydane, aby na pare miesięcy oszpecic samochód.
Pozdrawiam
-
Orzel23
- Nieśmiały
Ok - po weekendzie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
tmk84
- Nieśmiały
- Auto: VW Golf 6 GTI
- Engine: 2.0tsi
- Localization: Krakow
oczywiście ,że podejdą ja jeżdżę na 16'' już 3 sezon...przy dużej prędkości jest trochę lambada ale da się wytrzymać:)
Re: Jakie felgi na zimę do GTI
Witam,
Wybaczcie, że wyciągam stary topic jednak nie chciałem tworzyć nowego. Mianowicie mam tydzień na zakup i założenie kół z zimowymi oponami. Tutaj pojawia się problem gdyż nie jestem motoryzacyjnym specem i dlatego zwracam się do Was o pomoc. Potrzebuję kół do Golfa VI GTI, samochód ściągnięty z USA jednak w instrukcji nie ma słowa o zalecanych rozmiarach kół na zimę. Jeżeli znalazłby się ktoś chętny pomóc i podzielić się najlepiej jakimiś linkami bezpośrednio do sklepów będę ogromnie wdzięczny. Proszę też o informację na temat jakie rozmiary felg i opon należy kupić. Potrzebuje mieć informację, którą będę mógł zapisać na kartce podjechać do sklepu, dać Panu sprzedawcy i dostać felgi i opony, które pasują
Zależałoby mi na tym, żeby nie przekroczyć 3000 zł za całość. Mogą być to zarówno felgi stalowe jak aluminiowe. Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Wybaczcie, że wyciągam stary topic jednak nie chciałem tworzyć nowego. Mianowicie mam tydzień na zakup i założenie kół z zimowymi oponami. Tutaj pojawia się problem gdyż nie jestem motoryzacyjnym specem i dlatego zwracam się do Was o pomoc. Potrzebuję kół do Golfa VI GTI, samochód ściągnięty z USA jednak w instrukcji nie ma słowa o zalecanych rozmiarach kół na zimę. Jeżeli znalazłby się ktoś chętny pomóc i podzielić się najlepiej jakimiś linkami bezpośrednio do sklepów będę ogromnie wdzięczny. Proszę też o informację na temat jakie rozmiary felg i opon należy kupić. Potrzebuje mieć informację, którą będę mógł zapisać na kartce podjechać do sklepu, dać Panu sprzedawcy i dostać felgi i opony, które pasują
- antek
- Aktywny
- Auto: Golf 6 R
- Engine: 2.0 TSI
Cześć.
Ja w zeszłym roku takim latalem i powiem ci szczerze ze nie kupuj drugich felg. Kup na te co masz dobre zimówki w takim samym rozmiarze. Oczywiście nowe.
W moim przypadku był to Nokian WR3 i uważam ze było to najlepsze z możliwych rozwiazanie.
Nie zaliczyłbym 17 z prostej przyczyny: auto ma sie trzymać na winklach, nawet w zimę i te opony naprawdę wiele potrafią a w śniegu... Objedziesz wiekszosc czteronapedowych Haldexow.
W przyszłym miesiącu odbieram R-ke i opony juz czekają....
Zdecydowanie ta sama konfiguracja 18-ki na Nokianach !!!
Ja w zeszłym roku takim latalem i powiem ci szczerze ze nie kupuj drugich felg. Kup na te co masz dobre zimówki w takim samym rozmiarze. Oczywiście nowe.
W moim przypadku był to Nokian WR3 i uważam ze było to najlepsze z możliwych rozwiazanie.
Nie zaliczyłbym 17 z prostej przyczyny: auto ma sie trzymać na winklach, nawet w zimę i te opony naprawdę wiele potrafią a w śniegu... Objedziesz wiekszosc czteronapedowych Haldexow.
W przyszłym miesiącu odbieram R-ke i opony juz czekają....
Zdecydowanie ta sama konfiguracja 18-ki na Nokianach !!!
- antek
- Aktywny
PS
na Allegro kupisz za jakieś 2200 - 2300 zl
na Allegro kupisz za jakieś 2200 - 2300 zl
Współczuje tym felgom... w zimę tak dostaną po dupie, że głowa mała... (no chyba że dla Was nie ma znaczenia czy jeździcie z podrapanymi kołami albo pogiętymi i prostowanymi
)
W tym temacie masz chyba wszystkie informacje potrzebne do wybrania paramtetrów felg zimowych. Od 16" do 18" masz wybór. Albo wpisz w allegro felgi/koła/opony zima golf gti mk6 i znajdziesz tego multum. Łatwiej jest zamienić całe koła przed zimą niż bawić się z zdejmwoaniem opon, zakladaniem opon zimowych, wyważaniem... dla mnie paranoja... Nie mówiąc już nic o tym że detroit ma polerowany front, a w zime "zajedziesz" ten front i będzie wyglądało fatalnie... Ale co kto lubi, kogo na co stać
kolego antek, mówisz na zimę tylko 18"? To na lato ile? 20"? Ma się trzymać? A czym będzie się róznić opona 225/45/17 od 225/40/18? Poza tym że możesz łatwo pogiąć tak duży rozmiar felgi.
W tym temacie masz chyba wszystkie informacje potrzebne do wybrania paramtetrów felg zimowych. Od 16" do 18" masz wybór. Albo wpisz w allegro felgi/koła/opony zima golf gti mk6 i znajdziesz tego multum. Łatwiej jest zamienić całe koła przed zimą niż bawić się z zdejmwoaniem opon, zakladaniem opon zimowych, wyważaniem... dla mnie paranoja... Nie mówiąc już nic o tym że detroit ma polerowany front, a w zime "zajedziesz" ten front i będzie wyglądało fatalnie... Ale co kto lubi, kogo na co stać
kolego antek, mówisz na zimę tylko 18"? To na lato ile? 20"? Ma się trzymać? A czym będzie się róznić opona 225/45/17 od 225/40/18? Poza tym że możesz łatwo pogiąć tak duży rozmiar felgi.
- antek
- Aktywny
Nadal jestem przy swoim zdaniu... 3/4 zimy i tak sie jeździ po suchym asfalcie, a jak nie zauważasz kolego różnicy przy jeździe na profilu 45 a 55 to ... Chyba masz racje strasznie zniszczysz te 18-ki ... Notabene nie bardzo rozumiem w jaki sposób. Brak mi widać wyobraźni ...
Tez miałem Ditroit i po zimie nie było na nich śladu zniszczeń jakoś ich ani nie pokrzywilem ani nie podrapalem.
Zdecydowanie zgadzam sie tu z moim przedmówca jeśli chodzi o przekładanie opon... To jest uciążliwe
Ale bez zbędnych złośliwości, po to jest forum żeby wymieniać opinie i doświadczenia .
Jeśli kupi 17-ki felgi to z budżetu zostanie mu prawdopodobnie tylko na niskobudżetowe opony, bądź używki.
Równie dobrze może nic nie wymieniać, gdyż jego opony ( jeżeli na tych przyjechało auto z USA ) sa to wielosezony oznaczone oczywiście M+S. Jak widać w Ameryce zdają one egzamin, a dla mnie nie nadają sie na żadna porę roku...
Tez miałem Ditroit i po zimie nie było na nich śladu zniszczeń jakoś ich ani nie pokrzywilem ani nie podrapalem.
Zdecydowanie zgadzam sie tu z moim przedmówca jeśli chodzi o przekładanie opon... To jest uciążliwe
Ale bez zbędnych złośliwości, po to jest forum żeby wymieniać opinie i doświadczenia .
Jeśli kupi 17-ki felgi to z budżetu zostanie mu prawdopodobnie tylko na niskobudżetowe opony, bądź używki.
Równie dobrze może nic nie wymieniać, gdyż jego opony ( jeżeli na tych przyjechało auto z USA ) sa to wielosezony oznaczone oczywiście M+S. Jak widać w Ameryce zdają one egzamin, a dla mnie nie nadają sie na żadna porę roku...
kamill dziekuje za odpowiedz
pytanie czy po wpisaniu na allegro frazy kola zima golf mk6 gti wyskocza kola, ktore rzeczywiscie pasuja. Podajcie prosze jezeli to mozliwe oznaczenia i rozmiary felg o ktore pytac lub jakich szukac. Jestem motoryzacyjnym laikiem, bariera 3k wynika z kwestii podatkowych gdyz jest to auto wciagniete do dzialalnosci gospodarczej itd. Bede wdzieczny za kazda odpowiedz gdyz musze ogarnac temat w tym tyg i miec na wszystko faktury.