Metaliczny dzwięk przy odpalaniu zimnego silnika
Moderator: flo
Regulamin forum
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK7.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK7.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
- Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
- Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
- W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
- Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
- Problemy/Usterki dotyczące Golf 6 znajdują się w dziale MK6
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- patio4
- Nieśmiały
- Auto: VW Golf 7
- Engine: 1.4 TSI 103 kW DSG
- Localization: Warszawa
Re: Metaliczny dzwięk przy odpalaniu zimnego silnika
Na razie się tym bardzo nie martwię, jest sporo gwarancji, a raczej nic złego się nie dzieje. Może będzie jakaś akcja serwisowa, chociaż w to wątpię. 
-
marcinde
- Sympatyk
- Engine: 1.4 TSI 140KM
- Localization: mazowieckie
Gumis6 pisze:Nie naprawili. Obecnie temat odpuściłem.
Powiedz coś więcej. Daczego odpuściłeś? Zlewają temat?
- Gumis6
- Aktywny
- Auto: Vw Golf 7
- Engine: 1.4 TSI 140
- Localization: Kutno
Odpuściłem bo już nie chce mi się tłumaczyć w serwisie, że to dziwne że nowe auta na salonie tak nie dopalają. Byłem u nich ze 4 razy pisałem tez do Poznania do centrali. Stwierdzono, że to cecha a nie wada. Po drugie widzę, żę dużo ludzi pisze o tym, że w ich mk 7 silnik też tak odpalają więc się pocieszam, że może rzeczywiście tak ma być. No i dokupiłem rok gwarancji więc może jeszcze przez ponad dwa lata "magicy" z któregoś aso odkryją tajemnicę tego dźwięku i może będą wiedzieli jak to naprawić.
No i jeżeli ktoś z użytkowników ma taki problem to nich jedzie do aso może wreszcie uda się rozwiązać problem skoro będzie więcej takich aut.
No i jeżeli ktoś z użytkowników ma taki problem to nich jedzie do aso może wreszcie uda się rozwiązać problem skoro będzie więcej takich aut.
-
Krzysiek180
- Sympatyk
- Auto: VW GOLF Variant
- Engine: 1.4 TSI 122KM
- Localization: Warszawa
boja sie ruszyc zeby szukać. dopiero jak dostana wytyczne beda dla tych bardzo upierdliwych cos poprawiac. jak ktos nic nie zglosi niech nie liczy ze sami z siebie to poprawia. zapewne nie ms jeszcze instrukcji jak to naprawic bo malpy bez tego nic nie zrobia a beda sie uczyc na pierwszych napprawianych egzemplarzach. taki dźwięk to nie moze byc cecha . nie wystepuje w każdym egzemplarzu i nie jest od nowosci tylko pojawia sie z czasem
- pirxx76
- Nowicjusz
- Auto: Golf MK7
- Localization: NEL
Krzysiek180 pisze:(...)taki dźwięk to nie moze byc cecha . nie wystepuje w każdym egzemplarzu i nie jest od nowosci tylko pojawia sie z czasem
u mnie jest od nowości
- swietlik
- Stały Bywalec
- Auto: vw golf 7
- Engine: tsi 1.4 122km
- Localization: Bytom
Mam pytanie a na jakim paliwo lejecie 95 czy 98? bo zastanawiam się czy te dzwienki nie są po paliwie.
- Gumis6
- Aktywny
Od początku leje verve 98. Więc chyba paliwo nie jest przyczyną. Dziś się dowiedziałem, że coś się dzieje ze sprzęgłem w mk7. Podobno jest pismo Vw o jakiejś wadzie któregoś elementu sprzęgła.
- swietlik
- Stały Bywalec
To ciekawe czy wszystkie czy tylko jakiś miesiące produkcyjne bo ja mam 19 grudzień i jutro odbieram nowy
- pirxx76
- Nowicjusz
Gumis6 pisze:Od początku leje verve 98. Więc chyba paliwo nie jest przyczyną. Dziś się dowiedziałem, że coś się dzieje ze sprzęgłem w mk7. Podobno jest pismo Vw o jakiejś wadzie któregoś elementu sprzęgła.
Zaczynacie Panowie panikować... Co ma piernik do wiatraka? Mówimy tu o dziwnym dźwięku podczas kręcenia rozrusznikiem.
- Gumis6
- Aktywny
Wczoraj byłem w serwisie na wymianie takiej gumy pod tylnymi drzwiami bo skrzypiała i przy okazji poprosiłem o odpalenie demonstracyjnego Golfa z silnikiem 1.4 tsi. Ze względu na duży mróz silnik był zimny a auto miało przejechane niecałe 500 km. I przy odpaleniu silnika pojawił się identyczny metaliczny dźwięk. Dokładnie taki sam jak u mnie w aucie. Skoro nowe samochody tak odpalają to może rzeczywiście tak ma być i nie jest to wada.
- swietlik
- Stały Bywalec
Mi tak nie odpala jest cicho
- pirxx76
- Nowicjusz
swietlik pisze:Mi tak nie odpala jest cicho
nie to, żebym Ci nie wierzył, ale czy możesz wrzucić tu filmik?
- swietlik
- Stały Bywalec
Szczerze nie chcę mi się brak czasu, jest na razie ma ok dam znać jak coś takiego usłyszę,jeszcze nad jednym się zastanawiam ale jak traktujecie swoje samochody? bo z tego co wiem to te tsi nie lubią na zimnym od razu być kręcone prawie na maksa bo muszą się zagrzać i po dynamicznej trasie musi być schłodzony jak diesel na wolnych obrotach,może to jest przyczynom tych odgłosów gdy silnik dostanie takie szczały?
-- 01 lut 2014, 05:02 --
Powoli zaczyna mnie to zastanawiać co piszecie,to by było chore jak by takie buble robili.
-- 01 lut 2014, 05:02 --
Powoli zaczyna mnie to zastanawiać co piszecie,to by było chore jak by takie buble robili.

- marcin79
- Aktywny
- Engine: CMBA 90 KW
- Localization: Zabrze
Nie wiem jak inni ale ja na zimnym silniku nie katuje auta i po kazdej jezdzie czekam z dwie minuty zanim wylacze silnik ,ale dzwiek mam przy odpalaniu jak reszta uwazam ze nie ma sie co przejmowac nie jest to az tak uciazliwe nie jest to jakis defekt silnika ewentualnie rozrusznik .Tak wogule pracuje w vw i z ciekawosci kazdego nowego golfa 7 sprawdzam pod tym katem ,obserwacje swoje opieram na okolo 50 szt calkiem nowych bo zajmuje sie doposazeniami nowych samochodow I wszystkie odpalaja tak samo jak moj ,oczywiscie za pierwszym odpaleniem.
byl golf2 ,golf3 ,golf4 ,golf6 ,golf6 jest golf7 wszystkie 3d
- swietlik
- Stały Bywalec
No to ja chyba głuchy jestem bo nic nie słyszałem chyba że to takie ciche ze trzeba się wsłuchiwać,chyba że nie którym to wychodzi z czasem?
Ja wprawdzie tez nie katuje silnika dopóki się nie nagrzeje, ale nie czekam z wyłączeniem silnika po jeździe (no chyba że akurat zdarzyło mi się jeździć bardzo ostro) i żadnych metalicznych dźwięków przy odpalaniu nie słyszałem.
- Gumis6
- Aktywny
Po odpaleniu silnika nie wciskam gazu do oporu a przed wyłączeniem silnika czekam z 30 sekund. Ale jeśli silnik podczas jazdy nie jest katowany to raczej nie trzeba długo czekać z wyłączeniem a po drugie czytałem gdzieś, że silniki z serii ea 211 czyli benzyniaki montowane w MK 7 moja jakiś system chłodzenia turbiny przez ok 4 min po wyłączeniu silnika.
- Zbyni0o
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf VI Plus
- Localization: Reda
Gumis6 pisze:poprosiłem o odpalenie demonstracyjnego Golfa z silnikiem 1.4 tsi. Ze względu na duży mróz silnik był zimny a auto miało przejechane niecałe 500 km. I przy odpaleniu silnika pojawił się identyczny metaliczny dźwięk. Dokładnie taki sam jak u mnie w aucie. Skoro nowe samochody tak odpalają to może rzeczywiście tak ma być i nie jest to wada.
Pewnie dlatego pojawił się metaliczny dzwięk bo auto stało długo nie odpalane i zeszło ciśnienie z napinacza.
W aucie użytkowanym na co dzień napinacz powinien trzymać ciśnienie i łańcuch powinien być napięty
- swietlik
- Stały Bywalec
Zbyni0o pisze:Gumis6 pisze:poprosiłem o odpalenie demonstracyjnego Golfa z silnikiem 1.4 tsi. Ze względu na duży mróz silnik był zimny a auto miało przejechane niecałe 500 km. I przy odpaleniu silnika pojawił się identyczny metaliczny dźwięk. Dokładnie taki sam jak u mnie w aucie. Skoro nowe samochody tak odpalają to może rzeczywiście tak ma być i nie jest to wada.
Pewnie dlatego pojawił się metaliczny dzwięk bo auto stało długo nie odpalane i zeszło ciśnienie z napinacza.
W aucie użytkowanym na co dzień napinacz powinien trzymać ciśnienie i łańcuch powinien być napięty
Szczerze to jest głupie tłumaczenie,czemu tego niema w inny markach samochodów,moje zdanie jest tam coś nie tak i tyle.
-
marcinde
- Sympatyk
- Engine: 1.4 TSI 140KM
- Localization: mazowieckie
Szczerze Wam powiem, że zupełnie mnie ten objaw nie martwi, ot - ten typ tak ma. Bardziej mnie drażni zawieszenie.
-
hfast777
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf 6 H
- Engine: CAXA 1.4 TSI 122KM
swietlik pisze:Pewnie dlatego pojawił się metaliczny dzwięk bo auto stało długo nie odpalane i zeszło ciśnienie z napinacza.
przecież w MK7 nie ma łańcucha, rozrząd jest na pasku!
- Zbyni0o
- Nowicjusz
hfast777 pisze:swietlik pisze:przecież w MK7 nie ma łańcucha, rozrząd jest na pasku!
1,4 TSI na pasku?
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
tak dokładnie vw zrezygnował z łańcucha w golfie 7 na rzecz paska, zresztą całkiem słusznie...Zbyni0o pisze:1,4 TSI na pasku?
- Zbyni0o
- Nowicjusz
A to ciekawe.szczerze mówiąc myślałem,że zostali przy łańcuchu.Ale widać że przyszedł ktoś po rozum do głowy 
Sooorki wtedy za zamieszanie
Sooorki wtedy za zamieszanie

- Pablo1979
- Aktywny
- Engine: TSI 122KM
- Localization: Krakow
Potwierdzam u mnie również przy pierwszym odpalaniu słychac ten dziwny dźwięk w 1 sekundzie jesli o to wam chodzi. Wcześniej nie zwróciłem uwagi na to więc nie wiem czy miałem to od samego początku. Ale dźwięk mi przypomina rzeczywiście rozrusznik. W każdym razie nie przejmuję się tym zbytnio 4lata gwarancji tak więc czas pokarze. Rok produkcji luty 2014r.