Wymiana RCD-310 na RCD-510
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Fabrycznie i niefabryczne systemy dźwiękowe, wzmacniacze, głośniki, zestawy głośnomówiące, bluetooth, nawigacje fabrycznie i niefabryczne, CB radia, anteny, TV i inne multimedia ...
Pamiętaj:
Fabrycznie i niefabryczne systemy dźwiękowe, wzmacniacze, głośniki, zestawy głośnomówiące, bluetooth, nawigacje fabrycznie i niefabryczne, CB radia, anteny, TV i inne multimedia ...
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
czarny26
- Sympatyk
- Auto: golf 6 2.0 tdi 140ps
- Localization: lubelskie
Re: Wymiana RCD-310 na RCD-510
czyli nie trzeba tak jakby pinu bo chce wymienic aku i boje sie ze zakoduje i bedzie problem czyli bez problemu moge wymieniac?
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
nie zakoduje się nawet jak wyjmiesz radio i wlozysz je ponownie nie woła o kod...czarny26 pisze:czyli nie trzeba tak jakby pinu bo chce wymienic aku i boje sie ze zakoduje i bedzie problem czyli bez problemu moge wymieniac?
-
s@p
- Nieśmiały
- Auto: VW GOLF VI
- Engine: 1.6 102KM BSE
- Localization: Mazowsze
Jak wygląda sytuacja z czujnikami parkowania po wymianie z RCD310 na RCD510 - wszystko działa bez problemu, czy trzeba coś na nowo programować?
Re: Odp: Wymiana RCD-310 na RCD-510
Działa bez problemu.
- marmi
- Mieszkaniec
nic sie nie robi i nie programuje wszystko działa...
-
tomvideo
- Nieśmiały
- Engine: 1.2 TSI 105KM
- Localization: Plock
RADIO RCD-310@ RCD-510
Witam zamierzam zamienić fabryczne radio w golfie 6 RCD-310 na RCD-510 mam kilka pytań.
Czy wyjkując stare radio RCD-310 trzeba podłączyć pod komputer celem wylogowania? (mam kody)
Po zamontowaniu RCD-510 trzeba je jakoś zalogować w komputerze ? (zakładam że mam kody)
Jeśli mam w RCD 310 i wizualizacje czujników cofania , będzie to działać w RCD 510 ?
Czy wyjkując stare radio RCD-310 trzeba podłączyć pod komputer celem wylogowania? (mam kody)
Po zamontowaniu RCD-510 trzeba je jakoś zalogować w komputerze ? (zakładam że mam kody)
Jeśli mam w RCD 310 i wizualizacje czujników cofania , będzie to działać w RCD 510 ?
Re: RADIO RCD-310@ RCD-510
nie trzeba
nie trzeba(kody w radiu wpisujesz, po włączeniu)
tak będzie
nie trzeba(kody w radiu wpisujesz, po włączeniu)
tak będzie
- spwod
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf VIII 2024
- Engine: 2.0 TDI 150KM
- Localization: Pomorskie
Dobra Panowie, trochę temat poczytałem....
Zastanawiam się nad wymianą w mojej Jettcie radia RDC310 na RDC510 lub RNS510, plusy i minusy jednego i drugiego doczytałem... ale... zanim się zdecyduję...
1. Mam kierownice wielofunkcyjną i chciałbym uruchomić obsługę tel. z kierownicy - prawdopodobnie nie mam obecnie zamontowanego bluetotha, czy zarówno w RDC510 jak i RNS510 jest moduł bT wbudowany? osobny?
2. Czy i jaki jest problem z jego ewentualnym zamontowaniem?
3. Czy montaż radia z obsługą tel. wymaga jakiejś ingerencji np. w rozbiórkę tapicerki itp.? Gdzieś czytałem że trzeba poprowadzić antenę?
4. Jak z kodowaniem/odblokowaniem pod urządzenia, które mogę obsługiwać/wyświetlać na wyświetlaczu radia - takie jak climatronic, grzane kanapy, itp? Mam wersję z 2010r. poliftingową czyli FIS czarno-biały jak w MK6, tak samo panel climatronica...
5. Czy w okolicach woj. pomorskiego jest ktoś z forum, kto jest w stanie ten temat ogarnąć?
Bo o ile z samą wymianą radia pewnie nie miałbym problemu, o tyle już z montażem np bT czy kodowania/odblokowania, czy czegoś w tym stylu, będzie raczej problem
Przy okazji może dałoby się coś "odpalić" dodatkowego w kompie
co prawda wiele rzeczy już mam, ale pewnie coś się jeszcze by znalazło
Z góry dzięki za podpowiedzi
Zastanawiam się nad wymianą w mojej Jettcie radia RDC310 na RDC510 lub RNS510, plusy i minusy jednego i drugiego doczytałem... ale... zanim się zdecyduję...
1. Mam kierownice wielofunkcyjną i chciałbym uruchomić obsługę tel. z kierownicy - prawdopodobnie nie mam obecnie zamontowanego bluetotha, czy zarówno w RDC510 jak i RNS510 jest moduł bT wbudowany? osobny?
2. Czy i jaki jest problem z jego ewentualnym zamontowaniem?
3. Czy montaż radia z obsługą tel. wymaga jakiejś ingerencji np. w rozbiórkę tapicerki itp.? Gdzieś czytałem że trzeba poprowadzić antenę?
4. Jak z kodowaniem/odblokowaniem pod urządzenia, które mogę obsługiwać/wyświetlać na wyświetlaczu radia - takie jak climatronic, grzane kanapy, itp? Mam wersję z 2010r. poliftingową czyli FIS czarno-biały jak w MK6, tak samo panel climatronica...
5. Czy w okolicach woj. pomorskiego jest ktoś z forum, kto jest w stanie ten temat ogarnąć?
Bo o ile z samą wymianą radia pewnie nie miałbym problemu, o tyle już z montażem np bT czy kodowania/odblokowania, czy czegoś w tym stylu, będzie raczej problem
Przy okazji może dałoby się coś "odpalić" dodatkowego w kompie
Z góry dzięki za podpowiedzi

- kakaruto
- Mieszkaniec
- Auto: Golf 6
- Engine: CAVD
- Localization: Silesia
spwod pisze:1. Mam kierownice wielofunkcyjną i chciałbym uruchomić obsługę tel. z kierownicy - prawdopodobnie nie mam obecnie zamontowanego bluetotha, czy zarówno w RDC510 jak i RNS510 jest moduł bT wbudowany? osobny?
Ani RCD ani RNS nie ma wbudowanego bluetooth, przynajmniej mi o takich nie wiadomo.
spwod pisze:2. Czy i jaki jest problem z jego ewentualnym zamontowaniem?
Największy problem moim zdaniem, to strach przed połamaniem ramki. W moim przypadku na strachu się skończyło, bo ramka odeszła bez najmniejszego problemu. Inaczej mówiąc cała operacja to banał.
spwod pisze:4. Jak z kodowaniem/odblokowaniem pod urządzenia, które mogę obsługiwać/wyświetlać na wyświetlaczu radia - takie jak climatronic, grzane kanapy, itp? Mam wersję z 2010r. poliftingową czyli FIS czarno-biały jak w MK6, tak samo panel climatronica...![]()
Tu właśnie nie wiem czy to mit czy prawda, że się jednostkę koduje się pod wyposażenie tj. klimaszku, grzanie
, pdc opc itp. Raczej skłaniam się ku teorii że to mit, bo po dołożeniu kamery cofania jeszcze nikt nie pisał że trzeba coś "dokodować" bezpośrednio w RCD/RNS, ale to niech ktoś potwierdzi kto ma 100% pewność. Wyświetlanie na MFA "koduje" się przy pomocy np. VCDS
Tu masz fotorelację z instalki RNS w miejsce RCD (w moim przypadku sprzedawca RNS powiedział mi że mi zakodował RNS 510 pod wyposażenie - VIN)
Wymiana RCD-310 na RNS-510
Przy okazji polecam:
diagnostyka/vcds-kto-pomoze-w-zakodowaniu-t1148.html
diagnostyka/vcds-kodowanie-skanowanie-czyli-pomocna-dlon-za-piwerko-t219.html
My TSI
- spwod
- Stały Bywalec
@kakaruto - dzięki wielkie za odpowiedź i naświetlenie jeszcze bardziej tematu
Zastanawiam się tylko nad tym, czy pchać się w RNS-a510 czy wystarczy RDC-510.
Narazie nie mogę się jeszcze zdecydować...
Rozumiem, że muszę dokupić moduł BT, jesli tak to jaki? bo chciałbym uruchomić zestaw głośnomówiący skoro na kierownicy są przyciski funkcyjne.
P.S> Świetny tutorial
Widzę, że sam montaż, jest na spokojnie do opanowania przeze mnie, poza podpięciem pod VCDS
Zastanawiam się tylko nad tym, czy pchać się w RNS-a510 czy wystarczy RDC-510.
Narazie nie mogę się jeszcze zdecydować...
Rozumiem, że muszę dokupić moduł BT, jesli tak to jaki? bo chciałbym uruchomić zestaw głośnomówiący skoro na kierownicy są przyciski funkcyjne.
P.S> Świetny tutorial
Widzę, że sam montaż, jest na spokojnie do opanowania przeze mnie, poza podpięciem pod VCDS
- kakaruto
- Mieszkaniec
- Auto: Golf 6
- Engine: CAVD
- Localization: Silesia
spwod pisze:Rozumiem, że muszę dokupić moduł BT, jesli tak to jaki? bo chciałbym uruchomić zestaw głośnomówiący skoro na kierownicy są przyciski funkcyjne.
Oj widzę że leniuch jesteś i czekasz aż Ci pod nos podsunę
. Wystarczy zalajkować Aaa co tam ... znaj moje dobre serce
Bluetooth
search.php?keywords=Bluetooth&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sr=topics&sk=t&sd=d&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj
lub bluetooth
https://www.google.com/search?q=Bluetoo ... m.golf6.pl
My TSI
- spwod
- Stały Bywalec
No no tylko nie leniuch....
Krótko tu jestem, szukam czytam znajduję albo jeszcze nie doczytałem wszystkiego, spokojnie nie wszyscy na raz, proszę ustawić się w kolejkę

Krótko tu jestem, szukam czytam znajduję albo jeszcze nie doczytałem wszystkiego, spokojnie nie wszyscy na raz, proszę ustawić się w kolejkę

-
Mateuszek23
- Nowicjusz
- Engine: 2.0 TDI
- Localization: Kepno
Witam
mam radio RCD-210 i chciałem je wymienić na RCD-510. jest taka możliwość??
mam radio RCD-210 i chciałem je wymienić na RCD-510. jest taka możliwość??
-
Mateuszek23
- Nowicjusz
- Engine: 2.0 TDI
- Localization: Kepno
ale to wystarczy tylko wymienić radio i będzie wszystko działać??
bo ja jestem kompletnie zielony w tych sprawach
bo ja jestem kompletnie zielony w tych sprawach
Re: Odp: Wymiana RCD-310 na RCD-510
Przeczytaj od poczatku temat. Na pewno znajdziesz odpowiedzi.
- Criters
- Nieśmiały
- Auto: VW GOLF 6 GTD
- Engine: 2.0 TDI 170KM
- Localization: Rzeszow
Potrzebuje pomocy
wymieniłem radio z rcd 310 na RCD510 (model 2014 z OPS) i chciałem zainstalować w VCDS żeby wyświetlał mi się parktronik i coś mi się nie chce radio poddać.. jak to zrobić? ?
- Criters
- Nieśmiały
- Auto: VW GOLF 6 GTD
- Engine: 2.0 TDI 170KM
- Localization: Rzeszow
Nikt mi nie chciał pomóc wiec pomogłem sobie sam
pogrzebalem w VCDS i znalazłem rozwiązanie. .. trzeba było odznaczać ptaszek w module park assist/steering wheels
radio super gra i zmieniło wnętrze na duuuuży plus.
- szumek5837
- Stały Bywalec
- Auto: Renault Laguna Coupe
- Engine: FR4T 2.0T
- Localization: Koszalin
Wybaczcie jeśli głupie pytanie ale chce się upewnić:
Czy w RCD510 po włączeniu parktronica są różne modele aut na wyświetlaczu? czy we wszystkich wersjach/modelach jest ten sam "rzut auta z góry"? czy przekladając np RCD510 z passata w golfie bedzie golf na wyświetlaczu czy passat? czy taki sam 'wzór auta"?
Czy w RCD510 po włączeniu parktronica są różne modele aut na wyświetlaczu? czy we wszystkich wersjach/modelach jest ten sam "rzut auta z góry"? czy przekladając np RCD510 z passata w golfie bedzie golf na wyświetlaczu czy passat? czy taki sam 'wzór auta"?
- marmi
- Mieszkaniec
taki sam rzut auta będzie z góry, chyba że się mylę to mnie poprawcie.
Chyba że radio podczytuje dane o samochodzie i w ten sposób wyświetla rzut.
Chyba że radio podczytuje dane o samochodzie i w ten sposób wyświetla rzut.
- szumek5837
- Stały Bywalec
Ok.. ale googlujac zauwazylem co najmniej 3 rozne rzuty aut.. czy to daje sie zmienic jakos za pomoca VCDSa? Czy po prostu trzeba brac uzywke wyjeta z Golfa zeby nie miec rzutu np. sedana?
- szumek5837
- Stały Bywalec
Hmm.. nikt nie rozwieje moich wątpliwości? :-P
-- 18 lip 2014, 09:01 --
-- 18 lip 2014, 09:01 --
- radekrpr
- Nieśmiały
- Auto: VW Golf 6 Highline
- Engine: 1.4TSI 122KM
- Localization: WPR
W poniedziałek będę miał RCD-510 z Tiguana to napiszę jak to wygląda.
Radio chyba samo rozpoznaje model auta i ustawia odpowiednią grafikę z zarysem. Ja mam rcd510 z tiguana i od razu był golf na grafice po zamontowaniu.
- ghost_rider
- Gadatliwy
- Auto: VW Golf MK6
- Engine: 2.0TDI 110KM
- Localization: UK
Bylo kiedys takie pytanie na forum MK5 i o ile pamietam radio pobiera dane z bramki can, w ktorej i tak ustawia sie rodzaj auta.