Stuki w zawieszeniu
Moderator: flo
Regulamin forum
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK7.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK7.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
- Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
- Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
- W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
- Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
- Problemy/Usterki dotyczące Golf 6 znajdują się w dziale MK6
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
-
marcinde
- Sympatyk
- Auto: VW Golf 7
- Engine: 1.4 TSI 140KM
- Localization: mazowieckie
Re: Stuki w zawieszeniu
Serwis rowiński@wajdemajer w piasecznie. Wymieniali z przodu wszystko po kolei, ponieważ jak stwierdzili, nie potrafią namierzyć przyczyny skrzypienia. Nie potrafię zatem odpowiedzieć na pytanie. W przyszłym tygodniu podjadę po raz kolejny z tylnym zawieszeniem to dopytam. Ale obawiam się, że nie będą w stanie odpowiedzieć, bo chyba przez przypadek wyeliminowali skrzypienie.
- swietlik
- Stały Bywalec
- Auto: vw golf 7
- Engine: tsi 1.4 122km
- Localization: Bytom
marcinde pisze:Serwis rowiński@wajdemajer w piasecznie. Wymieniali z przodu wszystko po kolei, ponieważ jak stwierdzili, nie potrafią namierzyć przyczyny skrzypienia. Nie potrafię zatem odpowiedzieć na pytanie. W przyszłym tygodniu podjadę po raz kolejny z tylnym zawieszeniem to dopytam. Ale obawiam się, że nie będą w stanie odpowiedzieć, bo chyba przez przypadek wyeliminowali skrzypienie.
A dużo osób ma taki problem chodzi o zawieszenie ale z przodu,bo jeśli chodzi o tył to mi wiadomo że tak mają te z obniżonym zawieszeniem do kół 17 i 18 cali i to na razie normalne jest,są to delikatne stuki na niewielkich nierównościach,podobno nad tym pracują w fabryce jak to poprawić.
-
marcinde
- Sympatyk
swietlik pisze:to na razie normalne jest,są to delikatne stuki na niewielkich nierównościach,podobno nad tym pracują w fabryce jak to poprawić.
To nie jest normalne. Zresztą poczytajcie forum octavii, to samo. I tutaj ciekawostka, większość octavii 3 jeździ na belce z tyłu, a w golfach większość z nas ma wielowachacz, a tak samo tłucze.
- swietlik
- Stały Bywalec
Dziwne to wszytko jest takiego bubla by robili ? ciekawe ile procent ludzi ma taki problem w golfie 7 z zawieszeniem do 17 i 18 cali koła ? 

-
marcinde
- Sympatyk
Po pierwsze nie wszyscy zwracają uwagę na podejrzane dźwięki w samochodach.
Po drugie zauważyłem coś z czym nie spotkałem się obcując z innymi markami. Właściciele vw rzadko przyznają, że ich auto to bubel. Wg powszechnej opinii, fałwej jest lepszy od konkurentów i basta.
Po drugie zauważyłem coś z czym nie spotkałem się obcując z innymi markami. Właściciele vw rzadko przyznają, że ich auto to bubel. Wg powszechnej opinii, fałwej jest lepszy od konkurentów i basta.
-
Wojtass
- VIP
- Localization: Podbeskidzie
swietlik pisze:...bo jeśli chodzi o tył to mi wiadomo że tak mają te z obniżonym zawieszeniem do kół 17 i 18 cali i to na razie normalne jest,są to delikatne stuki na niewielkich nierównościach,podobno nad tym pracują w fabryce jak to poprawić.
Jeśli "Ci wiadomo, że tak mają" oraz "podobno nad tym pracują", to możesz podać źródło takich informacji ? Chętnie i ja poczytam...
- swietlik
- Stały Bywalec
Wiem to z serwisu.
-
marcinde
- Sympatyk
Wicisnęli Ci kita niestety.
- swietlik
- Stały Bywalec
Nie bo to znajomy z serwisu,i sam i o tym powiedział chociaż nie mówiłem o tym temacie tylko pytałem na co mam zwracać uwagę jeśli chodzi o golfa 7.
- marrcin
- Stały Bywalec
- Auto: VW GOLF VI
- Engine: 1.4TSI 122KM CAXA
- Localization: Sosnowiec
Ja mam sportowe zawieszenie z kołami 17" i coś mi z tyłu stuka, jade w czwartek niech sprawdzają , ale w zimie na 16 tez to jest .
- swietlik
- Stały Bywalec
marrcin pisze:Ja mam sportowe zawieszenie z kołami 17" i coś mi z tyłu stuka, jade w czwartek niech sprawdzają , ale w zimie na 16 tez to jest .
Bo te zawieszenie obniżone ma niby feler,daj znać co ci tam zrobili i powiedzieli w serwisie.
-
hfast777
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf 6 H
- Engine: CAXA 1.4 TSI 122KM
co do tyłu - przy pustym bagażniku linki zakończone gumowymi kulkami, podtrzymujące tylną półkę, dyndają sobie luzem w bagażniku obijając się o nadkola, łatwo to pomylić z zawieszeniem. Słychać to szczególnie przy prędkościach do 60km/h oczywiście na nierównej drodze, choć i na płaskiej przy zakręcie też potrafią stuknąć.
Re: Odp: Stuki w zawieszeniu
Wątpię abyś slyszal gumowa kulkę odbijajaca się od materialu...
-
marcinde
- Sympatyk
hfast777 pisze:co do tyłu - przy pustym bagażniku linki zakończone gumowymi kulkami, podtrzymujące tylną półkę, dyndają sobie luzem w bagażniku obijając się o nadkola, łatwo to pomylić z zawieszeniem. Słychać to szczególnie przy prędkościach do 60km/h oczywiście na nierównej drodze, choć i na płaskiej przy zakręcie też potrafią stuknąć.
Nie żartuj
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Niestety ale są z nią problemykamill pisze:Wątpię abyś slyszal gumowa kulkę odbijajaca się od materialu...
http://www.my-gti.com/1751/knocking-noi ... ment-cover
- swietlik
- Stały Bywalec
hfast777 pisze:co do tyłu - przy pustym bagażniku linki zakończone gumowymi kulkami, podtrzymujące tylną półkę, dyndają sobie luzem w bagażniku obijając się o nadkola, łatwo to pomylić z zawieszeniem. Słychać to szczególnie przy prędkościach do 60km/h oczywiście na nierównej drodze, choć i na płaskiej przy zakręcie też potrafią stuknąć.
To jeśli niby tak jest ale wątpię, wystarczy półkę wyciągnąć i spróbować jechać.
- marrcin
- Stały Bywalec
jeździłem bez półki i nic nie zmienia 
- swietlik
- Stały Bywalec
marrcin pisze:jeździłem bez półki i nic nie zmienia
a ty masz golfa 6 czy 7 ?
-
marcinde
- Sympatyk
Wystarczy zawiązać supełek tak żeby po zamknięciu bagażnika kuleczka od sznurka nie opadała na nadkole. Oczywiście dalej stuka, ale szukajmy dalej 
-
Jagodek
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CBDC
- Localization: Mazowieckie
Witam
U mnie, przy podobnym przebiegu, odkręciła się śruba mocująca przewód hamulcowy do kolumny zawieszenia, co skutkowało stukaniem na wybojach.
U mnie, przy podobnym przebiegu, odkręciła się śruba mocująca przewód hamulcowy do kolumny zawieszenia, co skutkowało stukaniem na wybojach.
W końcu jakieś konkrety 
- marrcin
- Stały Bywalec
Właśnie wróciłem z serwisu, 4h czekania i stwierdzili że do wymiany górne mocowanie amortyzatora z tyłu obie strony , przebieg 12000 . Nie wiem czy metoda prób i błędów ale zobaczymy za tydzień jak wymienią.
-
marcinde
- Sympatyk
No i gitara, trzymam kciuki żeby pomogło, ja podjadę jutro do serwisu i zobaczymy co oni na to
- pirxx76
- Nowicjusz
- Auto: Golf MK7
- Engine: 1.4 TSI 140
- Localization: NEL
marcinde pisze:No i gitara, trzymam kciuki żeby pomogło, ja podjadę jutro do serwisu i zobaczymy co oni na to
i co oni na to ?