jak często wam się zalacza wentylator na chłodnicy?ostatnio zwrocilem uwagę na to ze jak przejadę kilka kilometrow po miescie to już mi się wlacza wentylator.temp nie przekracza 90stopni.gasze silnik i zaraz wentyl staje
Mala aktualizacja : po odpaleniu silnika wentylatory chodza na maksa bez wzgledu czy silnik jest zimny czy cieply.po zgaszeniu auta wentyle chodza na polowie mocy przez kilka minut.Dodatkowo na desce wskaznik temperatury jest martwy.
[benzyna] Wentylator chłodnicy - zbyt częste włączanie
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.
Pamiętaj:
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
- misiek1680
- Sympatyk
- Auto: golf 6
- Engine: 1.4tsi 122km
- Localization: Poznan
[benzyna] Wentylator chłodnicy - zbyt częste włączanie
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2014, 14:10 przez misiek1680, łącznie zmieniany 1 raz.
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Re: wentylator chłodnicy zbyt często sie załącza
w vw jest taki mankament ze wskaćnik praktycznie zawsze pokazuje 90 tak to skonstruowali, prawdziwa temperatura będzie pokazana po podłączeniu kompa, a klime masz włączoną czy wyłączoną??
- kakaruto
- Mieszkaniec
- Auto: Golf 6
- Engine: CAVD
- Localization: Silesia
misiek1680 pisze:jak często wam się zalacza wentylator na chłodnicy?ostatnio zwrocilem uwagę na to ze jak przejadę kilka kilometrow po miescie to już mi się wlacza wentylator.temp nie przekracza 90stopni.gasze silnik i zaraz wentyl staje
Przy temp. powyżej 86'C bardzo często mimo, że zawsze odczekuje 1-3 minuty zanim zgaszę silnik. Oczywiście ja mam na myśli temp. oleju a mój silnik to CAVD.
My TSI
- misiek1680
- Sympatyk
- Auto: golf 6
- Engine: 1.4tsi 122km
- Localization: Poznan
jezdzilem bez klimy.temeratura oleju faktycznie tez była ok 86 stopni.czyli mam rozumieć ze ten typ tak ma.Dotychczas nie miałem takich objawów z tego co pamiętam.napewno bym slyszal ze wentyl mi chodzi grdy parkuje w garażu
gdzies wyczytale ze problem może tkwic w kostce czujnika temperatury który jest w zderzaku.koles miał taki problem jak ja i po rozebraniu i wyczyszczeniu stykow problem z zalaczaniem wentyli zaraz gdy temp. osiągnie 90stopni
Dzisiaj podlaczylem kmpa i wyszlo z moich obserwacji ze wentyle zalaczaja się na 87 stopni,co oznacza ze jeżeli silnik ma normalna prace ok 90-91stopni to wentyl chodzi calay czas
gdzies wyczytale ze problem może tkwic w kostce czujnika temperatury który jest w zderzaku.koles miał taki problem jak ja i po rozebraniu i wyczyszczeniu stykow problem z zalaczaniem wentyli zaraz gdy temp. osiągnie 90stopni
Dzisiaj podlaczylem kmpa i wyszlo z moich obserwacji ze wentyle zalaczaja się na 87 stopni,co oznacza ze jeżeli silnik ma normalna prace ok 90-91stopni to wentyl chodzi calay czas