Sprawdzone sposoby ochrony przed gryzoniami
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Amortyzatory, sprężyny zawieszenia, wahacze, drążki kierownicy, końcówki kierownicze, łączniki stabilizatorów, geometria, zbieżność.
Pamiętaj:
Amortyzatory, sprężyny zawieszenia, wahacze, drążki kierownicy, końcówki kierownicze, łączniki stabilizatorów, geometria, zbieżność.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
niedzwiedz1981
- Stały Bywalec
- Auto: golf VII 1.4 tsi
- Engine: CZCA
- Localization: Poznan
Sprawdzone sposoby ochrony przed gryzoniami
Witam, Panowie zauważyłem że ostatnio ktoś "pogryzł" mi osłonę od miski olejowej, z jednej strony normalnie wiór...nie wiem czy to mysz czy jakaś kuna, ale coś pożarło ją, mimo że auto stoi w mieście...patrzyłem w kanale, póki co więcej szkód nie widzę.
ale nic, macie jakiś sposób sprawdzony na takich "gapowiczów"?
ale nic, macie jakiś sposób sprawdzony na takich "gapowiczów"?
Ostatnio zmieniony 18 maja 2014, 10:11 przez Almighty, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Doprecyzowałem temat i przenoszę do właściwego działu
Powód: Doprecyzowałem temat i przenoszę do właściwego działu
diesel podstawą, turbo zabawą...
- kakaruto
- Mieszkaniec
- Auto: Golf 6
- Engine: CAVD
- Localization: Silesia
Re: Sprawdzone sposoby ochrony przed gryzoniami
mk6-zawieszenie/pelna-oslona-pod-silnik-benzynowy-ktos-posiada-t812.html#p10700
mk6-mechanika/pytania-i-odpowiedzi-o-numery-czesci-t227.html#p2522
vw-mk6-profil/mk6-1-4-tsi-122-2009-t151-25.html#p1581
i pewnie jeszcze gdzieś
, ale czy działają to musisz pytać autora informacji.
mk6-mechanika/pytania-i-odpowiedzi-o-numery-czesci-t227.html#p2522
vw-mk6-profil/mk6-1-4-tsi-122-2009-t151-25.html#p1581
i pewnie jeszcze gdzieś
, ale czy działają to musisz pytać autora informacji.My TSI
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
są dostępne zestawy pełne przeciw gryzoniom, blokada kanału wydechowego i szczotki do nadkoli żeby nic nie właziło...
- Agolf6
- Gadatliwy
- Auto: Vw Golf 6
- Engine: 1.4 TSI
- Localization: Sanok
Borykam się z tym problemem praktycznie od zakupu auta, i stosowałem już różne metody od osłony komory silnika siatką metalową, stosowania zawieszek zapachowych po metody dzwiękowe. Zakupiłem elektryczny odstraszacz gryzoni, emitujący niesłyszalne dla nas dźwięki, podłączamy go do akumulatora.

Dźwięki słyszę, a czy skuteczna w 80%, teraz mam mniej śladów na komorze silnika.

Dźwięki słyszę, a czy skuteczna w 80%, teraz mam mniej śladów na komorze silnika.
Już zrobione: zmiana BCM, xenon led, oświetlenie drzwi, kierownica na multi, lusterka elektryczne, montaż SET, ciemne szyby, radio Blaupunkt Philadelphia 835, webasto, licznik na GTI premium, kamera cofania, nowy CAN, hamulce GTI 312/282, LA, zespół kolumny kierowniczej na 5K. koła 17 i TPMS, CLIMATRONIC 
- Baster
- VIP
- Auto: VW Golf 6 +TOUAREG
- Engine: 2.0 CBB GTD + 4.2 V8
- Localization: SZWECJA
Agolf6 pisze:Borykam się z tym problemem praktycznie od zakupu auta, i stosowałem już różne metody od osłony komory silnika siatką metalową, stosowania zawieszek zapachowych po metody dzwiękowe. Zakupiłem elektryczny odstraszacz gryzoni, emitujący niesłyszalne dla nas dźwięki, podłączamy go do akumulatora.
To tak dla całokształtu podaj więcej informacji na temat tego urządzenia.
Tak jak cena oraz gdzie można zakupić .
Pozdrawiam
Baster
-
niedzwiedz1981
- Stały Bywalec
- Auto: golf VII 1.4 tsi
- Engine: CZCA
- Localization: Poznan
dzieki za odpowiedzi, myslalem o tym zestawie vw ale watpie zeby szczotki zatrzymały kuny czy łasice, one są na tyle sprytne ze przejda...
czytam ze ludzie maja rozne pomysły, nawet odchody lwa (w zoo mozna kupic) wożą pod maska....
czytam ze ludzie maja rozne pomysły, nawet odchody lwa (w zoo mozna kupic) wożą pod maska....
diesel podstawą, turbo zabawą...
- shark__
- Stały Bywalec
- Engine: 1.4 TSI 122KM
- Localization: Piekary Slaskie
Ja u siebie walkę z kunami okupiłem dwoma wymianami maty wygłuszeniowej maski.
Z informacji uzyskanych w serwisie VW panowie z serwisu stwierdzili, że mata ta jest wytworzona z prasowanej wełny jakiejś kozy i zapach ten nęci kuny.
Pozatym kuna nie jest zwierzeciem stadnym, zaznacza swój "rewir" swoim zapachem. Wjedziesz samochodem w jej rewir potrafi z daleka wyczuć zapach obcego zwierzęcia - co może doprowadzić do zanczących szkód w komorze silnika jeśli tam jest zapach poprzedniej kuny.
Moja walka rozpoczęła się po drugiej wymianie maty.
Przez pół roku co 3 dni psikałem extra preparatem komorę silnika oraz od spodu samochód. Preparat miał właściwości klejące. Kuna czyścioch nie cierpi się brudzić.
Po połowie roku gruntowne mycie komory i takie urządzonko.
http://allegro.pl/odstraszacz-kun-i-gryzoni-12v-kemo-m180-i4174230076.html
Narazie 1,5 roku spokoju.
Z informacji uzyskanych w serwisie VW panowie z serwisu stwierdzili, że mata ta jest wytworzona z prasowanej wełny jakiejś kozy i zapach ten nęci kuny.
Pozatym kuna nie jest zwierzeciem stadnym, zaznacza swój "rewir" swoim zapachem. Wjedziesz samochodem w jej rewir potrafi z daleka wyczuć zapach obcego zwierzęcia - co może doprowadzić do zanczących szkód w komorze silnika jeśli tam jest zapach poprzedniej kuny.
Moja walka rozpoczęła się po drugiej wymianie maty.
Przez pół roku co 3 dni psikałem extra preparatem komorę silnika oraz od spodu samochód. Preparat miał właściwości klejące. Kuna czyścioch nie cierpi się brudzić.
Po połowie roku gruntowne mycie komory i takie urządzonko.
http://allegro.pl/odstraszacz-kun-i-gryzoni-12v-kemo-m180-i4174230076.html
Narazie 1,5 roku spokoju.
-
Krzysiek180
- Sympatyk
- Auto: VW GOLF Variant
- Engine: 1.4 TSI 122KM
- Localization: Warszawa
Sporo kun jest w okolicach Zakopanego. Często niszcza mzn samochody, od miejscowych ludzi z gór
dowiedziałem się, że sposobem na kuny sa ludzkie włosy, ponoc nie lubią tego zapachu, wystarczy wziąć i rozsypać trochę pod maską
- melon84
- Aktywny
- Auto: Golf 6 GTI
- Engine: 2.0 TSI
- Localization: Lublin
Wyciszenie mata maski silnika WYŻARTA !
Mam wrażenie, że dotyczy to nie tylko mojego golfa, z dziadostwem które wyżera matę boryka się pewnie wielu z nas.
Jestem ciekaw jakie macie sposoby na odstraszenie gryzoni.
Mój golf większość czasu spędza w mieście, parking gdzie pracuję znajduje się w pięknym parku, masa tu wiewiórek, drzew i innych badziewi ;]
Mój stary sprawdzony sposób ( niestety na chwilę o nim zapomniałem i zostawiłem samochód bez zabezpieczenia
co skończyło się pięknym kłakiem strzępków, który został z maty ) to kostka do WC taka w plastikowej osłonce ;] wisi sobie pod maską i nic się nie czepia samochodu.
Btw----> wymieniał ktoś z was to wyciszenie silnika? Nowe, używane, ASO, allegro doradźcie coś, bo wstyd gdy podnoszę maskę a tu taki fiflak zwisa...
Jestem ciekaw jakie macie sposoby na odstraszenie gryzoni.
Mój golf większość czasu spędza w mieście, parking gdzie pracuję znajduje się w pięknym parku, masa tu wiewiórek, drzew i innych badziewi ;]
Mój stary sprawdzony sposób ( niestety na chwilę o nim zapomniałem i zostawiłem samochód bez zabezpieczenia
co skończyło się pięknym kłakiem strzępków, który został z maty ) to kostka do WC taka w plastikowej osłonce ;] wisi sobie pod maską i nic się nie czepia samochodu.Btw----> wymieniał ktoś z was to wyciszenie silnika? Nowe, używane, ASO, allegro doradźcie coś, bo wstyd gdy podnoszę maskę a tu taki fiflak zwisa...
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2015, 16:27 przez marmi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: przeniosłem do istniejącego tematu
Powód: przeniosłem do istniejącego tematu
-
arthur7374
- Aktywny
- Auto: VW Golf 7 variant
- Engine: DADA
- Localization: Bruxelles
Kilku userów wymieniało w ASO koszt nowego wygłuszenia około 700PLN.Są na rynku odstraszacze elektroniczne .Ja użyłem raz spreyu na kuny którym spryskuje się komorę silnika firmy MOTIP. Ale nie polecam bo mam teraz tłuste plamy w tych miejscach.Zrobiłem to profilaktyczne .Na razie nie miałem problemu
- melon84
- Aktywny
Poważnie?! 700 zł [HIGH VOLTAGE SIGN]️[MONEY BAG][HIGH VOLTAGE SIGN]️ szalona cena w porównaniu do tego co maja na Allegro za 150 z przesyłką
-
arthur7374
- Aktywny
- Auto: VW Golf 7 variant
- Engine: DADA
- Localization: Bruxelles
Nie, 700 ów zapłacisz za wygłuszenie maski,czy też matę jak Ty ją nazywasz.
- melon84
- Aktywny
Znalezione i kupione na allegro 110zł z przesyłką kuriera 24h- nowa, elegancka ze spinkami w komplecie...
- Miki76
- Aktywny
- Auto: VW Tou
- Engine: 1.9TDI
- Localization: Wielkopolska
też miałem kiedyś taki problem teraz raz na rok sikam plakiem do kokpitów wygłuszkę i śladów kuny brak
- melon84
- Aktywny
Plak do kokpitu? Ciekaw ciekawe wypróbuje
- Miki76
- Aktywny
- Auto: VW Tou
- Engine: 1.9TDI
- Localization: Wielkopolska
tak bo on ma intensywny zapach a kuny go nie znaszą
- Muti
- VIP
- Auto: MK7.5 R
- Engine: 2.O TSI DJHA
- Localization: Lubuskie
Skąd wy takie ceny bierzecie za ta matę? Jak nie jesteście pewni to nie piszcie. W salonie coś około 300zl kosztuje.
- Baster
- VIP
- Auto: VW Golf 6 +TOUAREG
- Engine: 2.0 CBB GTD + 4.2 V8
- Localization: SZWECJA
Muti pisze:Skąd wy takie ceny bierzecie za ta matę? Jak nie jesteście pewni to nie piszcie. W salonie coś około 300zl kosztuje.
Dokładnie wygłuszenie maski silnika w zależności od modelu nawet do 370zł w ASO.
Baster
- melon84
- Aktywny
Ja wiem po ile chodzą na allegro. Może artur doliczył do ceny jeszcze robociznę w vw, to by się zgadzało 

mam ten problem, kuna!
pokaze Wam co u mnie zniszczyla. wlasnie zalatwiam z ubezpieczycielem likwidacje szkody
-- 27 wrz 2018, 09:03 --
do mojego posta
-- 27 wrz 2018, 09:10 --
jeszcze jedno
pokaze Wam co u mnie zniszczyla. wlasnie zalatwiam z ubezpieczycielem likwidacje szkody
-- 27 wrz 2018, 09:03 --
do mojego posta
-- 27 wrz 2018, 09:10 --
jeszcze jedno
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Maciek
- Forumowicz
- Engine: CAYC 1.6TDI
- Localization: Mikolajki
Tylko czy jest sens o taka kwotę z ubezpieczycielem walczyć? Ja zawsze na własna rękę wymieniałem
Maciek pisze:Tylko czy jest sens o taka kwotę z ubezpieczycielem walczyć? Ja zawsze na własna rękę wymieniałem
w moim przypadku chyba tak. mieszkam 80 km od najblizszego serwisu VW. dzis odholowali auto, a szkoda to nie tylko wymiana wygluszenia, ale takze pozartych kabli i kto wie, co sie dalej kryje. powiem, jak juz dostane auto po naprawie
-
Maciek
- Forumowicz
- Engine: CAYC 1.6TDI
- Localization: Mikolajki
Ja nie miałem nigdy kabli zniszczonych tylko mate zawsze wymieniałem, po zastosowaniu kratki w tunelu rury wydechowej problem znikł 
- milczek_89
- Nieśmiały
- Auto: VW Golf 6 GTD
- Engine: 2.0 TDI-CR
- Localization: CG
Mojemu znajomemu zwierz przegryzł główną wiązkę w nowym BMW serii 5. Poszło z AC, a w ASO stwierdzili że kuny lubią przegryzać przewody w nowych autach. Nie tykają tylko takich, gdzie w komorze silnika śmierdzi olejem lub innym ostrym zapachem.