Xenony - czy powinny tak blisko świecić?
Moderator: flo
Regulamin forum
Xenony, halogeny, kierunkowskazy, lampki obrysowe, lampy przednie, tylne, światła stop, żarówki wew. i zew.. itp. świecące elementy.
Pamiętaj:
Xenony, halogeny, kierunkowskazy, lampki obrysowe, lampy przednie, tylne, światła stop, żarówki wew. i zew.. itp. świecące elementy.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
Xenony - czy powinny tak blisko świecić?
Witajcie.
G7 to pierwsze moje auto z xenonami, naczytalem sie, ze to cuda wianki i w ogole kosmos. Tymczasem... jestem mocno rozczarowany bo wiazka owszem jest jasna ale IMO bardzo krotka - a w polaczeniu ze standardowym dla xenonow ostrym odcieciem to juz w ogole niewiele widac.
Raz ze droga jest oswietlona za blisko (zwykle zarowki dalej swieca), a dwa ze znaki sa w ogole nieoswietlone - swiatlo siega tylko do polowy slupka - nawet z luzmi na poboczach ciezko, bo jedyne co oswietla to ich nogi... Jak rozumiem regulacji nigdzie nie ma bo one same sie poziomuja?... Jakie sa wasze odczucia - samochod nowy wiec nie sadze zeby bylo cos nie tak.
G7 to pierwsze moje auto z xenonami, naczytalem sie, ze to cuda wianki i w ogole kosmos. Tymczasem... jestem mocno rozczarowany bo wiazka owszem jest jasna ale IMO bardzo krotka - a w polaczeniu ze standardowym dla xenonow ostrym odcieciem to juz w ogole niewiele widac.
Raz ze droga jest oswietlona za blisko (zwykle zarowki dalej swieca), a dwa ze znaki sa w ogole nieoswietlone - swiatlo siega tylko do polowy slupka - nawet z luzmi na poboczach ciezko, bo jedyne co oswietla to ich nogi... Jak rozumiem regulacji nigdzie nie ma bo one same sie poziomuja?... Jakie sa wasze odczucia - samochod nowy wiec nie sadze zeby bylo cos nie tak.
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Re: xenony - to ma tak blisko swiecic?
jest regulacja, samopoziomowanie to jedno ale nawet xenony muszą być ustawione na punkt zerowy, na lampach jest ręczna regulacja do ustawiania wysokości.
...a i owszem, "tancza" przy starcie, z tym ze efekt podczas jazdy jest jak powyzej opisalem. Podpowiesz gdzie dokladnie szukac tej manualnej regulacji?
Re: Odp: xenony - to ma tak blisko swiecic?
Na lampie jest pokretlo. Wiecej na ten temat w dziale zrob to sam w g6. Powinno byc tak samo.
-
navwiedzony
- Nieśmiały
- Auto: VW Golf 7
- Engine: CHPA
- Localization: Zabrze
Cześć.
Nie jesteś pierwszą osobą, która zgłasza taki problem. Samemu lepiej jednak nie grzeb przy lampach, tylko jedź do ASO - w końcu masz nowy samochód na gwarancji, więc łachy nie robią. Koledze, któremu też za nisko świeciły bez problemu to poprawili.
Pozdrawiam.
Nie jesteś pierwszą osobą, która zgłasza taki problem. Samemu lepiej jednak nie grzeb przy lampach, tylko jedź do ASO - w końcu masz nowy samochód na gwarancji, więc łachy nie robią. Koledze, któremu też za nisko świeciły bez problemu to poprawili.
Pozdrawiam.
- conquer
- Aktywny
- Auto: VW Golf 6 Variant HL
- Engine: 1.4 TSI 160KM DSG7
- Localization: KRK
Ja byłem kiedyś z tym w ASO - tak ustawili, że raziły wszystkich i wszystko. Sam się do tego zabrałem i jest OK. Nie zawsze ASO pomoże. Z ich ustawieniem nie powinni mnie wypuścić z serwisu....
Czemu samemu lepiej nie grzebac? Kto zrobi to z wieksza dokladnoscia i starannoscia jak nie wlasciciel?
Dzieki za wszystkie odpowiedzi! Coz za szybka reakcja!
I owszem, jak trzeba pojade do ASO ale to chyba prosta sprawa, a poza tym lubie grzebac i wiedziec na przyszlosc co i jak
Jak rozumiem - czy bede to robil ja, czy ASO to robi sie to ta sruba? Nie jest tak, ze oni to robia z poziomu komputera, jakos zmieniajac zachowanie reflektorow przy autopoziomowaniu?
Czy moze ktos mi dac bezposredni link do tematu o ustawianiu swiatel... bo tu: vw-instrukcje/ nie widze.
I owszem, jak trzeba pojade do ASO ale to chyba prosta sprawa, a poza tym lubie grzebac i wiedziec na przyszlosc co i jak
Jak rozumiem - czy bede to robil ja, czy ASO to robi sie to ta sruba? Nie jest tak, ze oni to robia z poziomu komputera, jakos zmieniajac zachowanie reflektorow przy autopoziomowaniu?
Czy moze ktos mi dac bezposredni link do tematu o ustawianiu swiatel... bo tu: vw-instrukcje/ nie widze.
Generalnie- ustawiasz auto na plaskim i w vcds uruchamiasz poziomowanie xenonow. Potem mozesz sruba na lampie podniesc opuscic. Jak dorwe kompa to podrzuce link, chyba ze ktos mnie wyprzedzi.
-
navwiedzony
- Nieśmiały
- Engine: CHPA
- Localization: Zabrze
Chodziło mi tylko o fakt posiadanej gwarancji.kamill pisze:Czemu samemu lepiej nie grzebac?
Oczywiście, że niktkamill pisze:Kto zrobi to z wieksza dokladnoscia i starannoscia jak nie wlasciciel?

Gwarancja - póki sam im nie powiesz, że coś popsułeś to nikt nawet nie zwróci uwagi
Chyba że mówisz o wygodzie - czyli przyjezdzasz i oni robia a Ty kawke pijesz, owszem
Kto co woli 
@gogolf - mam nadzieję, że po angielsku banglasz
http://www.golfmk6.com/forums/showthread.php?t=17328 To jest poradnik do MK6, ale w 7 powinno być identycznie, albo podobnie.
@gogolf - mam nadzieję, że po angielsku banglasz
uuu... to cale VCDS to jakas czarna magia, wole jednak pokrecic srubka 
@gogolf - Udało się poprawnie ustawić światła?
Re: Xenony - czy powinny tak blisko świecić?
Jeszcze tego nie ruszalem - postanowilem, ze zrobie najpierw jakas dluzsza trase w ciemnosci i na roznego rodzaju drogach.
Właśnie planuje zakup G7 i jestem ciekawy jak wygląda sprawa z xenonami w nim. Też naoglądałem się i naczytałem jaka to super technologia, a to co piszesz trochę mnie zdezorientowało.
Zdarza się wszędzie, czy to w mk6 czy mk7, ale kalibracja tego nie jest wcale trudna, więc nie powinno to być wyznacznikiem zakupu auta czy też szukania innego.
Radzilbym sie przejechac przed faktem kupna. Moze Ci wypozycza auto na niedziele i bys sobie sprawdzil wieczorem?
Co jeszcze zauwazylem denerwujacego to praktycznie calkowite zaniki oswietlenia gdy samochod buja sie wzdluznie, np. na nierownosciach drogi. W ksenonach odciecie jest bardzo ostre - na dole jest swiatlo, na gorze w ogole go nie ma. I jadac na nierownej drodze, gdy przod opada albo tyl sie unosi to wiazka przestaje oswietlac cokolwiek i doswieca bardzo blisko - wszystko co jest dalej pozostaje w mroku. Nie wiem moze to tez po czesci wynika z tego... ze te moje swiatla swieca jakby za nisko.
Co jeszcze zauwazylem denerwujacego to praktycznie calkowite zaniki oswietlenia gdy samochod buja sie wzdluznie, np. na nierownosciach drogi. W ksenonach odciecie jest bardzo ostre - na dole jest swiatlo, na gorze w ogole go nie ma. I jadac na nierownej drodze, gdy przod opada albo tyl sie unosi to wiazka przestaje oswietlac cokolwiek i doswieca bardzo blisko - wszystko co jest dalej pozostaje w mroku. Nie wiem moze to tez po czesci wynika z tego... ze te moje swiatla swieca jakby za nisko.
-
Wojtass
- VIP
- Engine: 1.4 TSI 140KM
- Localization: Podbeskidzie
k0rsarz pisze:Właśnie planuje zakup G7 i jestem ciekawy jak wygląda sprawa z xenonami w nim.
Jeśli Cię na nie stać, to brać w ciemno. Różnica między nimi, a klasykami, jest zauważalna, zwłaszcza, jeśli dużo pomykasz wieczorami lub w nocy. Niedawno wracałem późną nocką z Berlina na południe Polski (autostradą) i jest spoko
-
marcinde
- Sympatyk
- Engine: 1.4 TSI 140KM
- Localization: mazowieckie
Jeżeli ktoś ma wątpliwości, które lampy lepiej/dalej/jaśniej świecą, i czy dopłacać za ksenony czy nie, to ja wymiękam... Przecież to niebo i ziemia! Z ksenonami jest zupełnie inny komfort podróżowania po zmroku niż na tradycyjnych h4/h7. Warte każdej dopłaty, czego nie można powiedzieć o innych dodatkach.
Ale zakładam, że jadąc po takich nierównościach, toczysz się prędkością niezauważalną, prawda? I to że czasem lampy świecą w niebo, a czasem w jezdnię przed maską niezbyt przeszkadza. Ksenony lepsze w każdej sytuacji.
Fakt, fabrycznie ustawione są dosyć nisko, ale w aso regulacja trwa 10min, a nie będziesz nikogo oślepiać, tak jak po samodzielnej regulacji...
gogolf pisze:Co jeszcze zauwazylem denerwujacego to praktycznie calkowite zaniki oswietlenia gdy samochod buja sie wzdluznie, np. na nierownosciach drogi. W ksenonach odciecie jest bardzo ostre - na dole jest swiatlo, na gorze w ogole go nie ma. I jadac na nierownej drodze, gdy przod opada albo tyl sie unosi to wiazka przestaje oswietlac cokolwiek i doswieca bardzo blisko - wszystko co jest dalej pozostaje w mroku.
Ale zakładam, że jadąc po takich nierównościach, toczysz się prędkością niezauważalną, prawda? I to że czasem lampy świecą w niebo, a czasem w jezdnię przed maską niezbyt przeszkadza. Ksenony lepsze w każdej sytuacji.
Fakt, fabrycznie ustawione są dosyć nisko, ale w aso regulacja trwa 10min, a nie będziesz nikogo oślepiać, tak jak po samodzielnej regulacji...
gogolf pisze:Radzilbym sie przejechac przed faktem kupna. Moze Ci wypozycza auto na niedziele i bys sobie sprawdzil wieczorem?
Pojeździć autem tak z jeden dzień, zanim się kupi to było by najlepiej, ale nie wiem czy będę miał taką możliwość.
A co do tego "zaniku" oświetlenia, to jeździłeś możne jakimś innym autem z xenonami? Masz jakieś porównanie czy to przypadłość golfa.
-- 09 paź 2014, 18:40 --
Wojtass pisze:k0rsarz pisze:Właśnie planuje zakup G7 i jestem ciekawy jak wygląda sprawa z xenonami w nim.
Jeśli Cię na nie stać, to brać w ciemno. Różnica między nimi, a klasykami, jest zauważalna, zwłaszcza, jeśli dużo pomykasz wieczorami lub w nocy. Niedawno wracałem późną nocką z Berlina na południe Polski (autostradą) i jest spokoŚwiecą jasno i daleko...
Mi osobiście dość mocno zależy na dobrym oświetleniu no i myślę, że stać mnie na nie.
Wlasnie w tym problem, ze nie jezdzilem.
- lyngso
- Aktywny
- Engine: 1.4 TSI 150KM
- Localization: lubuskie
Witam
Od dłuższego czasu użytkuję tylko auta na ksenonach. W obydwu autach świecą podobnie ale mam wrażenie, że w Audi świecą trochę dalej. Być może to budowa lampy. Również na "długich" w Audi widać więcej lisów po rowach i wiewiórek na drzewach
Nie zauważyłem, jakichś niedomagań nawet przy bujaniu, ale gdy przesiadłem sie na chwilę do auta z H7 to myślałem, że jadę po ciemku.
Może po prostu porównaj z innym autem kolego, zanim zaczniesz kręcić śrubką. (mam na myśli innego Golfa na ksenonach)
Do kolegi @k0rsarz. Golf na ksenonach wyglada bardziej "groźnie" wg mnie. Normalne lampy nie dają tego efektu. Kierunek też jest bardziej efektywny w ksenonach, no i to podebrane od Audi gaśnięcie światła do jazdy dziennej przy włączeniu kierunku....
Pozdrov
Od dłuższego czasu użytkuję tylko auta na ksenonach. W obydwu autach świecą podobnie ale mam wrażenie, że w Audi świecą trochę dalej. Być może to budowa lampy. Również na "długich" w Audi widać więcej lisów po rowach i wiewiórek na drzewach
Nie zauważyłem, jakichś niedomagań nawet przy bujaniu, ale gdy przesiadłem sie na chwilę do auta z H7 to myślałem, że jadę po ciemku.
Może po prostu porównaj z innym autem kolego, zanim zaczniesz kręcić śrubką. (mam na myśli innego Golfa na ksenonach)
Do kolegi @k0rsarz. Golf na ksenonach wyglada bardziej "groźnie" wg mnie. Normalne lampy nie dają tego efektu. Kierunek też jest bardziej efektywny w ksenonach, no i to podebrane od Audi gaśnięcie światła do jazdy dziennej przy włączeniu kierunku....
Pozdrov
Na dalekie dystanse Audi A6 C7
Wokół komina Golf 7
Wokół komina Golf 7
@lyngso co do wyglądu, na pewno lepiej wygląda. A o gaśnieięciu światła do jazdy dziennej to nie słyszałem, to może tak być? Jest to zgodne z "prawem"?
Jestem na wyjezdzie w Bieszczadach... i coz... tak sie jezdzic nie da bo pieszego mozna zgarnac - stwierdzaja to rowniez pasazerowie. Cale szczescie, ze ruch maly i mozna korzystac z 'dlugich'...
Albo rzeczywiscie ustawienie lamp jest niepoprawne... albo... to jest przereklamowany bubel.
Aha... Nie podoba mi sie rowniez zimna barwa swiatla, mam wrazenie ze obraz jest cz-bialy, tzn - np jezdnia i pobocze przybieraja podobny kolor...
Albo rzeczywiscie ustawienie lamp jest niepoprawne... albo... to jest przereklamowany bubel.
Aha... Nie podoba mi sie rowniez zimna barwa swiatla, mam wrazenie ze obraz jest cz-bialy, tzn - np jezdnia i pobocze przybieraja podobny kolor...