haczenie przy zmianie biegów
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Skrzynie biegów (manualne i automatyczne), koło dwumasowe, łożyska oporowe, docisk sprzęgła, przeguby, mosty, półosie, dyferencjały, wał napędowy.
Pamiętaj:
Skrzynie biegów (manualne i automatyczne), koło dwumasowe, łożyska oporowe, docisk sprzęgła, przeguby, mosty, półosie, dyferencjały, wał napędowy.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
janek9423
- Aktywny
- Auto: vw passat b8
- Engine: 1.8TSI DSG7
- Localization: Lubaczow
haczenie przy zmianie biegów
witajcie, u mnie jak zmieniam biegi to trochę haczy, czytałem coś na necie o regulacji cięgien.. co o tym sądzicie? czy opisywany problem może też dotyczyć końcowki sprzęgła?? mam już przejechane ok 190tys i jeszcze nic nie było robione.. pozdrawiam, i dziękuję za odpowiedź
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Re: haczenie przy zmianie biegów
spróbuj regulacji cięgien, trwa to chwilkę, aczkolwiek powoli przy takim przebiegu może się kłaniać sprzęgło z dwumasą do wymiany.
-
janek9423
- Aktywny
żebym jeszcze wiedział jak się je reguluje.. nie mam bladego pojęcia o co w tym chodzi.. czy masz jakąś instrukcję na to? ps zużycie sprzęgła może objawiać się gorszą zmianą biegów??
-
janek9423
- Aktywny
wydaje się proste, tylko czy te napinacze się jakos reguluje? czy tylko wystarczy zblokować w tych neutralnych ustawieniach (przy lewarku i w bloku skrzyni) i z powrotem je odblokować, żeby te sprężyny wróciły na swoje miejsce, czy one są jakoś regulowane na zasadzie od/do-kręcania??
- marmi
- Mieszkaniec
postępuj zgodnie z filmem nic sie nie reguluje ściągasz je lekko przekręcasz i się blokują a potem na odwrót...
-
janek9423
- Aktywny
no i juz, w poniedziałek spróbuję, zobaczymy czy to coś pomoże...
-
janek9423
- Aktywny
witajcie,
dziś robiłem regulację tych cięgien, pierwszy raz to robiłem w swoim życiu, na pewno okaze się to w czasie jazdy, ale teraz "na sucho" niby jest dużo lepiej, z tym że na początku jak blokowałem te sprężyny przestawiła mi się ta "wajha" (zaznaczyłem ją na fotce na czerwono), chyba ją przestawiłem w to samo miejsce, czy w związku z tym mogło się coś poprzestawiać?
po zakończeniu ustawień cięgien, jak wrzucałem poszczególne biegi to ta "wajha" jest tak jakby w tym samym położeniu czy wrzucam dwójkę, czy trójkę czy inny bieg za kazdym razem jak patrze to po wbiciu biegu jest w tej samej pozycji ( nie wiem jak w trakcie zmiany bo byłem sam i nie miał mi kto zmieniać). czy ona powinna zmieniać położenie wraz z innymi biegami , czy powinna być w tym samym miejscu?
dzięki za informację
dziś robiłem regulację tych cięgien, pierwszy raz to robiłem w swoim życiu, na pewno okaze się to w czasie jazdy, ale teraz "na sucho" niby jest dużo lepiej, z tym że na początku jak blokowałem te sprężyny przestawiła mi się ta "wajha" (zaznaczyłem ją na fotce na czerwono), chyba ją przestawiłem w to samo miejsce, czy w związku z tym mogło się coś poprzestawiać?
po zakończeniu ustawień cięgien, jak wrzucałem poszczególne biegi to ta "wajha" jest tak jakby w tym samym położeniu czy wrzucam dwójkę, czy trójkę czy inny bieg za kazdym razem jak patrze to po wbiciu biegu jest w tej samej pozycji ( nie wiem jak w trakcie zmiany bo byłem sam i nie miał mi kto zmieniać). czy ona powinna zmieniać położenie wraz z innymi biegami , czy powinna być w tym samym miejscu?
dzięki za informację
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
janek9423
- Aktywny
zauważyłem ze jak podniosę lewarek trochę do góry, to wtedy lepiej wszystko chodzi, najbardziej bieg 3,4 czy można np wbić 4 bieg i wtedy dokonać regulacji tych linek czy tego nie można w ten sposób zrobić?
- marmi
- Mieszkaniec
Chyba jasne że nie można home position jest tylko w jednej określonej pozycji.
-
janek9423
- Aktywny
dziś jeszcze raz na spokojnie się do tego dobrałem. oczysciłem troche wybierak, przy skrzyni biegów, ponadto przy lewarku przesmarowałem to wszystko i wygląda na to ze jest troche lepiej, jeszcze zobacze stan oleju po zalaniu w aso i zobaczymy co będzie dalej, puki co jezdzę...