Felgi 19" do Golfa 6 GTI
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Wygląd, rodzaj, rozstawy, szerokości, ET, dobór wzoru i koloru felgi, opony, dystanse itp.
Pamiętaj:
Wygląd, rodzaj, rozstawy, szerokości, ET, dobór wzoru i koloru felgi, opony, dystanse itp.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- martiso
- VIP
- Auto: I30N FastBack PERF.
- Engine: 2.0T-GDI 280KM
- Localization: Wlkp.
Felgi 19" do Golfa 6 GTI
Witam
Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś montował oryginalne felgi 19' VW o symbolu: VW 1K8071499AY9C 8JX19H2 ET41 ??
pytam, bo mają trochę inne ET i oponę montowaną o rozmiarze 235/35 ... czy nie będzie za szeroko w nadkolach i przy skręcie ...
...z góry dzięki za odpowiedzi i sugestie ...
Marcin
Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś montował oryginalne felgi 19' VW o symbolu: VW 1K8071499AY9C 8JX19H2 ET41 ??
pytam, bo mają trochę inne ET i oponę montowaną o rozmiarze 235/35 ... czy nie będzie za szeroko w nadkolach i przy skręcie ...
...z góry dzięki za odpowiedzi i sugestie ...
Marcin
- glodek
- Sympatyk
- Auto: VW
- Engine: BXE 1.9
- Localization: WLKP
Re: Felgi 19' do Golfa 6 GTI
Et 41 i ta szerokość - bedą wystawiać z przodu
Re: Odp: Felgi 19' do Golfa 6 GTI
Zalezy... jesli zalozysz gwint i wezsza opone to bedzie ok...
Jesli seria zawias to opona 225/35 i tez powinno byc ok, ewentualnie mm wystawac bedzie.
Popielniczka z forum ma założone et45 19" 8.5J i nie wystawalo nic.
Jesli seria zawias to opona 225/35 i tez powinno byc ok, ewentualnie mm wystawac bedzie.
Popielniczka z forum ma założone et45 19" 8.5J i nie wystawalo nic.
- martiso
- VIP
... dzięki za odpowiedź ...
najlepiej byłoby założyć opony 225/35 ... tylko czy rant felgi bedzie wtedy schowany i chroniony przez oponę ...
pytam o te felgi bo mają fajny klasyczny wzór i są białe...
może polecicie mi coś z 19tek w kolorze białym do gti mk6, które pasują do oryginalnego zawieszenia - nie chciałbym nic przerabiać czy obniżać... ???
większość felg które oglądałem mają właśnie niższe ET od oryginalnego ET51.
Marcin
najlepiej byłoby założyć opony 225/35 ... tylko czy rant felgi bedzie wtedy schowany i chroniony przez oponę ...
pytam o te felgi bo mają fajny klasyczny wzór i są białe...
może polecicie mi coś z 19tek w kolorze białym do gti mk6, które pasują do oryginalnego zawieszenia - nie chciałbym nic przerabiać czy obniżać... ???
większość felg które oglądałem mają właśnie niższe ET od oryginalnego ET51.
Marcin
Przy 8J szerokości felgi będzie schowany.
Polecam kalkulatory ET felg w internecie, możesz sobie łatwo sprawdzić jaka różnica będzie w osadzeniu felgi.
Co do ori felg to są one tak zrobione i zaprojektowane, że śmiało tam można jeszcze dystans wsadzić, więc te felgi z innym ET mogą spokojnie pasować, między innymi dlatego że ori felgi są stosunkowo wąskie.
Polecam kalkulatory ET felg w internecie, możesz sobie łatwo sprawdzić jaka różnica będzie w osadzeniu felgi.
Co do ori felg to są one tak zrobione i zaprojektowane, że śmiało tam można jeszcze dystans wsadzić, więc te felgi z innym ET mogą spokojnie pasować, między innymi dlatego że ori felgi są stosunkowo wąskie.
- martiso
- VIP
... wg kalkulatora będzie wystawać względem oryginału o 15mm z zewnątrz i 3mm od wewnątrz (+15mm, -3mm), do tego opona 235/35 i robi się trochę szeroko tak na "chłopski rozum" ;p szkoda że nie mogę ich sprawdzić przed kupnem, jakby wyglądały na aucie...
oglądałem jeszcze OZ-ty Ultrlegeera HLT 19' , ale cena mnie psychicznie zmasakrowała...
M.
oglądałem jeszcze OZ-ty Ultrlegeera HLT 19' , ale cena mnie psychicznie zmasakrowała...
M.
Opona 235 jest na pewno za duża. Natomiast sprawdź czy aby na pewno to się nie zmieści bo może być ładnie na styk 
- martiso
- VIP
... sprawdzę ... zapytam jeszcze przy okazji w serwisie VW czy będą pasować i czy może ktoś je montował do GTI 6. Oryginalnie te felgi pasują do Paska CC i Scirocco, bo tam właśnie jest ET41 .
... a zależy mi właśnie na białym kolorze.
M.
... a zależy mi właśnie na białym kolorze.
M.
W serwisie to sie dowiesz ze nic poza felgami kupionymi u nich pasowac nie bedzie :p
- martiso
- VIP
....hehehehe
no tak, masz rację ;p
na zimę nie bede szalał z szybkim zakupem takich felg, do wiosny jest czas, a może jeszcze coś dłubne przy sofcie i filtrze powietrza (zestaw K&N) .
M.
na zimę nie bede szalał z szybkim zakupem takich felg, do wiosny jest czas, a może jeszcze coś dłubne przy sofcie i filtrze powietrza (zestaw K&N) .
M.
- martiso
- VIP
Re: Felgi 19" do Golfa 6 GTI
popytałem trochę tu i tam i z oponą 225mm powinno dać radę ... bedzie równo z nadkolem ...
"kamill" mam takie jeszcze pytanko - czy koniecznie muszę zmniejszyć profil opony na 35, czy też mogę zastosować oponę na profilu 40 ... ?
M.
"kamill" mam takie jeszcze pytanko - czy koniecznie muszę zmniejszyć profil opony na 35, czy też mogę zastosować oponę na profilu 40 ... ?
M.
Re: Odp: Felgi 19" do Golfa 6 GTI
Generalnie jest to zaptem 5% z szerokosci opony wiecej, czyli stosunkowo nie duzo. Wydaje (podkreslam wydaje!) Mi sie ze nie powinno to miec wpływu znaczacego, ale reki sobie uciac nie dam.
Generalnie w golfie do 19" zaklada sie profil 35, a do 18" profil 40.
Jesli boisz sie o felge to jesli felga jest porzadna to wytrzyma spokojnie na mniejszym profilu
Generalnie w golfie do 19" zaklada sie profil 35, a do 18" profil 40.
Jesli boisz sie o felge to jesli felga jest porzadna to wytrzyma spokojnie na mniejszym profilu
- martiso
- VIP
"kamill" co myślisz o ET 35 na tył ? felga 8J r19 z oponą 225/35. kolo ma na sprzedaż niby dopasowane do golfa 6.
tył tak jak wyżej a przód ET 48 8J r19 z oponą też 225/35 ...
wiem że lepiej byłoby przymierzyć ale są to oferty z drugiego końca Polski ...
M.
tył tak jak wyżej a przód ET 48 8J r19 z oponą też 225/35 ...
wiem że lepiej byłoby przymierzyć ale są to oferty z drugiego końca Polski ...
M.
Powiem tak:
ET35 na 8.5 cala wystaje jakieś 10mm
Oto dowód

Porównując więc jedną felge do drugiej (mowa o tym et35), wg tego kalkulatora:
http://www.felgi.pl/narzedzia-do-felg/k ... r-et-felgi
to nowa felga bedzie wciaz wystawac, ale już tylko 4mm. Mój wniosek -> jeśli zawias seria, bedzie wystawać, ale obcierać nie powinno, chyba że na szybkich zakrętach (w skrajnych wypadkach), jeśli zawias "minus cokolwiek" z wysokości od serii, to bedzie kiepsko.
Jeśli się pomyliłem to niech mnie ktoś poprawi, ale wydaję mi się że mam rację...
Natomiast ET48 na przód -> to jak seryjne koło, będzie schowane tak że można dać nawet dystansu trochę.
Generalnie idealne parametry felg do golfa 6 to 8.5J et45, na seryjnym zawiasie wciąż wystaje, ale jak zejdziesz nizej to jest idealny spas:

Na serie zawias dałbym 8J i ET40 dla podobnego efektu jw.
ET35 na 8.5 cala wystaje jakieś 10mm
Oto dowód

Porównując więc jedną felge do drugiej (mowa o tym et35), wg tego kalkulatora:
http://www.felgi.pl/narzedzia-do-felg/k ... r-et-felgi
to nowa felga bedzie wciaz wystawac, ale już tylko 4mm. Mój wniosek -> jeśli zawias seria, bedzie wystawać, ale obcierać nie powinno, chyba że na szybkich zakrętach (w skrajnych wypadkach), jeśli zawias "minus cokolwiek" z wysokości od serii, to bedzie kiepsko.
Jeśli się pomyliłem to niech mnie ktoś poprawi, ale wydaję mi się że mam rację...
Natomiast ET48 na przód -> to jak seryjne koło, będzie schowane tak że można dać nawet dystansu trochę.
Generalnie idealne parametry felg do golfa 6 to 8.5J et45, na seryjnym zawiasie wciąż wystaje, ale jak zejdziesz nizej to jest idealny spas:

Na serie zawias dałbym 8J i ET40 dla podobnego efektu jw.
- martiso
- VIP
spoko, dzięki za takie info .... to mi bardziej rozjaśniło decyzję ... zawias oczywiście seria, bo nie chciałbym zgubić wszystkich plomb z zębów 
jak będę miał wszystko skompletowane to wstawię fotki ...
M.
jak będę miał wszystko skompletowane to wstawię fotki ...
M.
-
jason
- Aktywny
- Auto: Golf 6
- Engine: 2.0 TDI
- Localization: KRK
19" przy zawiasie seryjnym dla mnie troche mija sie to z celem niestety
- martiso
- VIP
... gti seryjnie już jest obniżone ... a chciałbym przy okazji zmienić kolor felg...
Seria jest na ok -20mm już 
- martiso
- VIP
czyli będzie pasować
zbytnie obniżanie nie nadaje sie do codziennego użytku zwłaszcza w mieście ... teraz i tak już muszę uważać przy parkowaniu przed krawężnikiem...
Re: Odp: Felgi 19" do Golfa 6 GTI
^^ wszyscy to samo gadaja a ja jakos daje rade :p
- martiso
- VIP
... ale przyznasz, że uważasz na maxa... 
- martiso
- VIP
"kamill" - tak to wygląda.
... koła są już kompletne ...
przymierzyłem na szybko... dobrze że nie brałem szerszej opony bo 225 pasuje na styk !!!
dałem też nowe opony yokohama advan sport v103
... koła są już kompletne ...
przymierzyłem na szybko... dobrze że nie brałem szerszej opony bo 225 pasuje na styk !!!
dałem też nowe opony yokohama advan sport v103
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Podsumujmy
Jakie parametry i oponka? Pasuje na styk, czyli na równo z nadkolem? Tak na przyszłość dla mnie i dla innych
Co do samych felg, to bardzo ciekawie to wygląda
Ja teraz czaje się na 18" 9J szerokie z oponą maksymalnie 215/40 
Co do samych felg, to bardzo ciekawie to wygląda
- martiso
- VIP
... dałem oponę 225/35 r19 yokohama advan sport v103 na felgę VW Motorsport 19' 8J ET41. opona na styk kryje felgę czyli jest równo z rantem po obu stronach (ale uważać trzeba
)
na aucie jest równo z nadkolami, tył nie będzie obcierać, schowany w nadkolu. przód też ok, nic nie przyciera przy skręcie, koła praktycznie schowane (wg sznurka 2-3mm poza nadkolem) ale ładnie to wygląda...
przewidziana jest jeszcze mała wizualna modyfikacja w zderzaku ... dodam fote jak już bedzie zamontowana
215mm na 9J ??? będzie na okrągło ...
na aucie jest równo z nadkolami, tył nie będzie obcierać, schowany w nadkolu. przód też ok, nic nie przyciera przy skręcie, koła praktycznie schowane (wg sznurka 2-3mm poza nadkolem) ale ładnie to wygląda...
przewidziana jest jeszcze mała wizualna modyfikacja w zderzaku ... dodam fote jak już bedzie zamontowana
215mm na 9J ??? będzie na okrągło ...
215 albo 205, musze to pomierzyć dokładnie
Ciesze się, że felgi pasują
Info dla potomnych zawsze się przyda, bo przed sezonem pewnie będzie wysyp takich pytań 
Ciesze się, że felgi pasują