Jakie polecacie opony zimowe
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Wygląd, rodzaj, rozstawy, szerokości, ET, dobór wzoru i koloru felgi, opony, dystanse itp.
Pamiętaj:
Wygląd, rodzaj, rozstawy, szerokości, ET, dobór wzoru i koloru felgi, opony, dystanse itp.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
sowir
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf 6 Variant
- Engine: 1.6 TDI bluemotion
- Localization: Pajeczno
Re: Jakie polecacie opony zimowe
Ja dziś zamówiłem do mojego Nokian WR a3, jutro mam jechać na założenie, cena to 285 razem z wulkanizacją, a oponki mam 205/55 R16, wahałem się między Goodyear UG 9 ale ostateczny wybór padł na nokiany
mam nadzieję że będą spisywały się dobrze 
- zoniiic
- Aktywny
- Auto: Mk6 GTI Drivers ED
- Engine: 2.0TSI CBFA
- Localization: Gdansk
Ja również zamówiłem WR A3 wczoraj, tyle że 225/40R18
Ojciec u siebie w Pacifice ma Nokiany letnie, bardzo dobrze się sprawują. Rok temu podróżował na narty z Panami, co mieli 2 Vito i tam mieli założone któreś z zimowych Nokianów i też sobie zachwalali. Niby guma chińska (E: tak wiem, fińska), ale jak wynika z opini i doświadczenia, bardzo dobra.
Ostatnio zmieniony 27 lis 2014, 10:37 przez zoniiic, łącznie zmieniany 1 raz.
- szumek5837
- Stały Bywalec
- Auto: Renault Laguna Coupe
- Engine: FR4T 2.0T
- Localization: Koszalin
Nokian chińska? Chyba FIŃSKA. Firma założona w Finlandii i notowana swego czasu na giełdzie w Helsinkach. A fabryke na Europe maja w Rosji z tego co pamiętam..
Ostatnio zmieniony 27 lis 2014, 09:53 przez marmi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunąłem zdublowaną część posta
Powód: usunąłem zdublowaną część posta
-
niedzwiedz1981
- Stały Bywalec
- Auto: golf VII 1.4 tsi
- Engine: CZCA
- Localization: Poznan
kiedyś miałem zimowe nokiany, naprawdę super się sprawowały. W górach w śniegu byłem meeega zadowolony
diesel podstawą, turbo zabawą...
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
zoniiic jaka chińska?? to fińska opona 
sam też mam u siebie nokiany i również jestem mega zadowolony, sprawują się bardzo dobrze...
sam też mam u siebie nokiany i również jestem mega zadowolony, sprawują się bardzo dobrze...
- zoniiic
- Aktywny
- Auto: Mk6 GTI Drivers ED
- Engine: 2.0TSI CBFA
- Localization: Gdansk
Hmm, moje źródła informacyjne są w takim razie dość słabe...
Dzięki za poprawkę! To w sumie i lepiej, że fińska - oni muszą wiedzieć jak robić dobrą gumę.
E: Się doinformowałem, 1 fabryka w Finlandii, 2 we Vsevolozhsku, Rosja.
E: Się doinformowałem, 1 fabryka w Finlandii, 2 we Vsevolozhsku, Rosja.
-
sowir
- Nowicjusz
Golfik ma już nowe buciki ;d sprzedawca trochę się pomylił i były po 310 ale mam nadzieję że było warto
W sumie w Finlandii mają śniegu pod dostatkiem więc wiedzą co produkować, po przejechaniu 30km przyznam że są tak samo ciche jak letnie albo nawet i bardziej 
-
Wojtass
- VIP
- Auto: VW Golf 7
- Engine: 1.4 TSI 140KM
- Localization: Podbeskidzie
sowir pisze:...<ciach>...sprzedawca trochę się pomylił i były po 310, ale mam nadzieję że było warto
Ciekawe, że oni zawsze się mylą w górę, a nie w dół
-
sowir
- Nowicjusz
o kurde... no to jestem kiepski z handlu
już po zakupie więc nic nie zmienię 
Ostatnio zmieniony 27 lis 2014, 23:10 przez sowir, łącznie zmieniany 1 raz.
- szumek5837
- Stały Bywalec
Ale to moze w innym temacie..?
Niemiecki "ordnung muss sein"
Niemiecki "ordnung muss sein"
-
Porter
- Nieśmiały
- Engine: 1.6 TDI 105 PS
- Localization: Polska
Dziś zakupione
-
Arek_VI
- VIP
- Auto: Golf VI
- Engine: TSI 122
- Localization: Wroclaw
Jeżdżę na tych Nokianach od trzech sezonów. Znakomite opony - pod warunkiem, że nie są z fabryki w Rosji, których to jakość jest mocno krytykowana.
-
Porter
- Nieśmiały
Właśnie dlatego polowałem na te z Finlandii 
To będą moje pierwsze Nokiany zobaczymy myślę że bede zadowolony, ja tu widze duzy fanklub na forum zwolenników tych opon
To będą moje pierwsze Nokiany zobaczymy myślę że bede zadowolony, ja tu widze duzy fanklub na forum zwolenników tych opon
- szumek5837
- Stały Bywalec
Hmm.. w naszych warunkach klimatycznych skłaniałbym się chyba bardziej ku dobrej oponie na nawierzchni mokrej niż na śniegu.. a tu Nokian ciut gorzej -szczególnie Aquaplaning..
Tylko na ile wiarygodne są takie testy..
Tylko na ile wiarygodne są takie testy..
- marmi
- Mieszkaniec
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Prawda jest taka że każda z tych opon, czyli: nokian, dunlop, conti i goodyear jest praktycznie jednakowo dobra, róznice miedzy nimi są niewielkie...
- Muti
- VIP
- Auto: MK7.5 R
- Engine: 2.O TSI DJHA
- Localization: Lubuskie
Jako że mam okazję jeździć tymi samymi autami na różnych co roku nowych! oponach to może zrobię taki krótki ranking 
1. Dunlop Winter Sport 4D =najlepsze trzymanie,sztywny kord, auto nie pływa nawet na 15", duże przebiegi!
1. Conti TS850- również bardzo dobre trzymanie,ale kord bardziej miękki co przy wysokim caddy'lacku już jest odczuwalne na zakrętach! Szybko się zużywa
2.Michelin Alpine 4 - dobre trzymanie na śniegu i suchym, na mokry potrafiła się uślizgnąć, cicha, średnia twardość kordu
3. Uniroyal (nie pamiętam modelu)= dość uniwersalna opona z całkiem niezłym trzymanie, po śniegu bardzo ładnie szła do mokrego i suchego również nie miałem zastrzeżeń, trochę miękki kord i auto lekko pływało
4. GY Ultragrip 9- rozczarowany jestem tą oponą, może ma dobrą przyczepność na wprost przy ruszaniu i hamowaniu, ale w zakrętach jakbym płynął łajbą!! Bardzo nieprzewidywalne zachowanie przez DUUUŻOO za miękki kord.
5. Kleber Krisalp 3- dość sztywna, ale na mokrym się mocno ślizga.
Wszystkie opony nówki,na takich samych autach z takimi samymi silnikami 195/65 R15 91H
1. Dunlop Winter Sport 4D =najlepsze trzymanie,sztywny kord, auto nie pływa nawet na 15", duże przebiegi!
1. Conti TS850- również bardzo dobre trzymanie,ale kord bardziej miękki co przy wysokim caddy'lacku już jest odczuwalne na zakrętach! Szybko się zużywa
2.Michelin Alpine 4 - dobre trzymanie na śniegu i suchym, na mokry potrafiła się uślizgnąć, cicha, średnia twardość kordu
3. Uniroyal (nie pamiętam modelu)= dość uniwersalna opona z całkiem niezłym trzymanie, po śniegu bardzo ładnie szła do mokrego i suchego również nie miałem zastrzeżeń, trochę miękki kord i auto lekko pływało
4. GY Ultragrip 9- rozczarowany jestem tą oponą, może ma dobrą przyczepność na wprost przy ruszaniu i hamowaniu, ale w zakrętach jakbym płynął łajbą!! Bardzo nieprzewidywalne zachowanie przez DUUUŻOO za miękki kord.
5. Kleber Krisalp 3- dość sztywna, ale na mokrym się mocno ślizga.
Wszystkie opony nówki,na takich samych autach z takimi samymi silnikami 195/65 R15 91H
Ktora najcichsza na [...CIACH...] zime?
Ostatnio zmieniony 10 gru 2014, 21:59 przez Almighty, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: O/Do letnich opon jest osobny temat w tym dziale
Powód: O/Do letnich opon jest osobny temat w tym dziale
- Muti
- VIP
- Auto: MK7.5 R
- Engine: 2.O TSI DJHA
- Localization: Lubuskie
Dunlop i Michelin moim zdaniem z tych powyższych.
-
haka21
- Aktywny
- Auto: Golf6
- Engine: CAXA 1.4 TSI 122km
- Localization: Silesia Stela
marmi pisze:Prawda jest taka że każda z tych opon, czyli: nokian, dunlop, conti i goodyear jest praktycznie jednakowo dobra, róznice miedzy nimi są niewielkie...
Święta prawda, a te niewielkie różnice mogą decydować o wyborze. Ja używam Nokianów od czasu gdy sprowadzałem je do kraju na własną rękę bo tu nikt nimi nie handlował. Mieszkam w terenie górzystym i dla mnie najważniejszy był ciąg na śniegu, bardziej niż trzymanie czy aquaplaining. Dlatego wybieram opony z bieżnikiem symetrycznym .W zimie jeżdzę ostrożnie i ważne dla mnie jest by móc jechać w ogóle, a tu nokiany wygrywają. Są ciche i komfortowe. Ciekawostka: w salonie dali mi gratis zimowe Barum polaris i uznałem że są super i po co przepłacać. Następnej zimy musiałem je wypieprzyć bo pod górę mieliłem w miejscu na rocznych Barumach, a objeżdzały mnie wszystkie klekoty z byle oponami. Dobrze z zimowych wspominam Semperit i Vredestein a z tańszych fuldy. No i na pewno szybsi koledzy na szybsze drogi to potrzebują asymetrycznych opon .
Mam barumy trzeci sezon, dwa sezony na tylnej osi, teraz na przód, bieżnika jest dużo, ale ta opona kompletnie się drogi nie trzyma... Jedynka, dwójka, czasami trójka nie ma trakcji (gdy dam więcej gazu), przy odrobinkę mocniejszym starcie ze świateł niż "emeryt mode" też gubi przyczepność... Mocniejsze hamowanie - bloku koła bo się ślizga... MASAKRA...
-
Porter
- Nieśmiały
http://allegro.pl/lancuchy-opaska-snieg ... 40448.html
Taki zimowy gadżet do ruszania, jak ktoś ma stromy podjazd może mu się przydać.
Taki zimowy gadżet do ruszania, jak ktoś ma stromy podjazd może mu się przydać.
- KUBA46
- Aktywny
- Engine: TDI
- Localization: Plock
Czas najwyższy odkopać temat. MIał ktoś w zeszłą zimę Alpiny5? Jak wypadły?
Ja mialem. Ale zimy nie było :-P
-
tomaszko81
- Nowicjusz
- Engine: 1.4i 80KM
- Localization: Sosnowiec
Pytanie 
Nie mam aż tak mocnego Golfa ja Wy, ale jakie oponki (rozmiar/producent) polecacie na zimę do mojej skromnej wersji 1.4i 80KM ?
Dzienny przebieg auta ok. 20km.
Nie mam aż tak mocnego Golfa ja Wy, ale jakie oponki (rozmiar/producent) polecacie na zimę do mojej skromnej wersji 1.4i 80KM ?
Dzienny przebieg auta ok. 20km.