Zamaskowanie rys na drzwiach kierowcy
Regulamin forum
Korekta lakieru, polerowanie, konserwacje, mycie, pranie , woski, płyny, glinki i inne kosmetyki samochodowe oraz zasady i sposobu utrzymania naszych samochodów w nienagannym stanie.
Pamiętaj:
Korekta lakieru, polerowanie, konserwacje, mycie, pranie , woski, płyny, glinki i inne kosmetyki samochodowe oraz zasady i sposobu utrzymania naszych samochodów w nienagannym stanie.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- kakaruto
- Mieszkaniec
- Auto: Golf 6
- Engine: CAVD
- Localization: Silesia
No i stało się, nie przypuszczałem że tak szybko ale i mnie to dopadło. Nie wiem czy to rysy czy lakier z innego auta ale znajduje się to centralnie na drzwiach kierowcy. A w związku że jestem laikiem jeżeli chodzi o te sprawy to bardzo proszę o rade czy wystarczy polerka czy coś więcej trzeba będzie robić. Aha wgniecenia nie ma, przynajmniej na pierwszy rzut oka.
Po obejrzeniu z bliska to wydaje mi się że to są rysy - pod paznokciem czuć wgłębienia. Jakieś sugestie jak się tego pozbyć i doprowadzić do stanu tuż po urodzeniu.
Po obejrzeniu z bliska to wydaje mi się że to są rysy - pod paznokciem czuć wgłębienia. Jakieś sugestie jak się tego pozbyć i doprowadzić do stanu tuż po urodzeniu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
My TSI
Re: ślady innego auta na moich drzwiach
golf6.pl pisze:No i stało się, nie przypuszczałem że tak szybko ale i mnie to dopadło. Nie wiem czy to rysy czy lakier z innego auta ale znajduje się to centralnie na drzwiach kierowcy. A w związku że jestem laikiem jeżeli chodzi o te sprawy to bardzo proszę o rade czy wystarczy polerka czy coś więcej trzeba będzie robić. Aha wgniecenia nie ma, przynajmniej na pierwszy rzut oka.
Ja p..... ale brudas
Pozdro
Bo to terenowy samochod jest 
Generalnie jesli nie ma tam ubytku bezbarwnego lakieru, to powinno to dac rade spolerowac przynajmniej na tyle, aby nie rzucalo sie zbytnio w oczy.
Generalnie jesli nie ma tam ubytku bezbarwnego lakieru, to powinno to dac rade spolerowac przynajmniej na tyle, aby nie rzucalo sie zbytnio w oczy.
- tompear
- Administrator
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 1.4 TSI 160KM
- Localization: Gliwice
Na obronę kolegi powiem, że zdjęcia zostały zrobione w Austrii gdzie trzeba było dojechać. Ponad to powyżej prowadzone były roboty budowlane a samochód stał tam przez tydzień stąd taki a nie inny poziom "czystości".
A winowajcę zarysowań widać na pierwszym zdjęciu, ten szaraczek (jest tam też moja noga
)
I tutaj mały kłiz (póki co bez nagród):
1. co to za fura jest ?
2. jaki mam rozmiar buta ?
A winowajcę zarysowań widać na pierwszym zdjęciu, ten szaraczek (jest tam też moja noga
1. co to za fura jest ?
- kakaruto
- Mieszkaniec
Dzięki wszystkim za rady a Tobie Tomku za bronienie mojego brudasa - co do brudu to mich w niedziele widział że nie było aż tak źle (dzięki mich za spotkanie - czekamy na relację z wizyty w ASO).
Czy oni u Ciebie polerowali, czy tylko jakieś pasty itp.
Czy tu chodzi o tą firmę www.s-plus.pl
Bo taka www.smartplus.pl to zajmuje się olejami itp.
No właśnie niestety chyba jest ten ubytek lakieru. Ziomki odradzają mi polerowanie i jakieś poważniejsze roboty z tym związane poza jakąś pastą, kredką lub takim zestawem z VW do zamalowywania takich rysek. Ślad dalej będzie ale mniej widoczny. Przy okazji jak oglądali to znaleźli już tyle rysek i zadrapań że pytali czy ja na pewno mam to auto z salonu
.
tomekb29 pisze:Jeżeli chodzi o rysy polecam siec SmartPlus powinni sobie poradzić z tym problemem bez lakierowania.
Czy oni u Ciebie polerowali, czy tylko jakieś pasty itp.
Czy tu chodzi o tą firmę www.s-plus.pl
Bo taka www.smartplus.pl to zajmuje się olejami itp.
zewis pisze:Generalnie jesli nie ma tam ubytku bezbarwnego lakieru, to powinno to dac rade spolerowac przynajmniej na tyle, aby nie rzucalo sie zbytnio w oczy.
No właśnie niestety chyba jest ten ubytek lakieru. Ziomki odradzają mi polerowanie i jakieś poważniejsze roboty z tym związane poza jakąś pastą, kredką lub takim zestawem z VW do zamalowywania takich rysek. Ślad dalej będzie ale mniej widoczny. Przy okazji jak oglądali to znaleźli już tyle rysek i zadrapań że pytali czy ja na pewno mam to auto z salonu
My TSI
Tak s-plus pod wpływem ciepła rozciągają lakier czy coś takiego
, najlepiej jak by to zobaczyli od razu ocenią czy dadzą radę. Cał;a naprawa trwa około 3 godzin.
Pozdro
Pozdro
- kakaruto
- Mieszkaniec
Orientowałem się w s-plus co i jak ma być robione w ramach blizny na moim autku i wynik nie jest pozytywny - Pan mi odpowiedział że konieczne jest lakierowanie całych drzwi przednich i jeszcze tylnych. Pozytywne jest to że operacja może potrwać około 7h.
W związku z powyższym (bo nie chce lakierować nowego auta) pomyśle jak to tylko delikatnie zamaskować tak aby blizna nabrała uroku a nie była strupem
Ktoś ma jakieś sugestie - Polerowanie ponoć odpada -> bo nic nie da.
W związku z powyższym (bo nie chce lakierować nowego auta) pomyśle jak to tylko delikatnie zamaskować tak aby blizna nabrała uroku a nie była strupem
Ktoś ma jakieś sugestie - Polerowanie ponoć odpada -> bo nic nie da.
My TSI
- kakaruto
- Mieszkaniec
Może mi ktoś poradzić jak moje ryski zamaskować bez lakierowania i polerowania
My TSI
Ja odtluscilbym to miejsce dokladnie, a potem probowalbym zcieniowac to np. Megsem UC, choc watpie aby dalo to pozytywne rezultaty, ze wzgledu na ubytek.
Moze zaprawka pomoze?
Moze zaprawka pomoze?
- kakaruto
- Mieszkaniec
zewis dzięki za radę już szukam co to Megsem UC i z czym to się je.
Wiem że tego nie zrobię idealnie, ale jak już pisałem, zależy mi jedynie na zamaskowaniu.
Jakbyś mógł wyjaśnić o co chodzi z tą zaprawką, jedyna jaką znam to się używa w budownictwie, a mam nadzieje że nie o tą chodzi:). No chyba że przez zaprawkę miałeś na myśli zapomnienie o problemie przez "utopienie smutki w litrze wódki" - też metoda
Znalazłem
Czy chodzi o coś takiego http://www.all4auto.pl/meguiars-ultimate-compound-aplikator-tri-color-reczna-korekta-lakieru-p329.html#

Wiem że tego nie zrobię idealnie, ale jak już pisałem, zależy mi jedynie na zamaskowaniu.
Jakbyś mógł wyjaśnić o co chodzi z tą zaprawką, jedyna jaką znam to się używa w budownictwie, a mam nadzieje że nie o tą chodzi:). No chyba że przez zaprawkę miałeś na myśli zapomnienie o problemie przez "utopienie smutki w litrze wódki" - też metoda
Znalazłem
Czy chodzi o coś takiego http://www.all4auto.pl/meguiars-ultimate-compound-aplikator-tri-color-reczna-korekta-lakieru-p329.html#

My TSI
Mysle ze najlepszym miejscem na taka porade bedzie forum autokosmetyka.pl
Ja czegos takiego niestety nie naprawialem (na szczescie
).
Zaprawka to nazwa malego opakowania podkladu + klaru (lakier bezbarwny), ktory mozesz kupic w ASO. Wystarczy pokazac naklejke z ksiazki serwisowej. Dalej sobie juz poradza i dobiora twoj kolor.
Ja czegos takiego niestety nie naprawialem (na szczescie
Zaprawka to nazwa malego opakowania podkladu + klaru (lakier bezbarwny), ktory mozesz kupic w ASO. Wystarczy pokazac naklejke z ksiazki serwisowej. Dalej sobie juz poradza i dobiora twoj kolor.
- kakaruto
- Mieszkaniec
Zapomniałem napisać o rozwiązaniu problemu moich rysek.
Kolega kolegi zamaskował mi te ryski tak że teraz trzeba się wpatrzyć aby je zobaczyć, na lekko brudnym aucie trzeba ich z lupą szukać
.
Najpierw lekko papierem wodnym to przytarł (jak to zobaczyłem to aż mi serce do gardła podskoczyło) potem przy pomocy maszyny i jakiejś tam pasty czy czegoś takiego spolerował. Efekt jest jak najbardziej zadowalający dla mnie - mała blizna
.
Jakoś przy okazji wizyty w ASO kupiłem ten zestaw naprawczy który polecał mi zewis, ale jeszcze się tym nie bawiłem. Ten kolega co mi to polerował też mi powiedział to samo co ty zewis - żeby śladu nie było to tą ryskę tym zestawem naprawczym 'naprawić', a potem spolerować i śladu nie będzie.
Kolega kolegi zamaskował mi te ryski tak że teraz trzeba się wpatrzyć aby je zobaczyć, na lekko brudnym aucie trzeba ich z lupą szukać
Najpierw lekko papierem wodnym to przytarł (jak to zobaczyłem to aż mi serce do gardła podskoczyło) potem przy pomocy maszyny i jakiejś tam pasty czy czegoś takiego spolerował. Efekt jest jak najbardziej zadowalający dla mnie - mała blizna
Jakoś przy okazji wizyty w ASO kupiłem ten zestaw naprawczy który polecał mi zewis, ale jeszcze się tym nie bawiłem. Ten kolega co mi to polerował też mi powiedział to samo co ty zewis - żeby śladu nie było to tą ryskę tym zestawem naprawczym 'naprawić', a potem spolerować i śladu nie będzie.
My TSI
tompear pisze:Na obronę kolegi powiem, że zdjęcia zostały zrobione w Austrii gdzie trzeba było dojechać. Ponad to powyżej prowadzone były roboty budowlane a samochód stał tam przez tydzień stąd taki a nie inny poziom "czystości".
A winowajcę zarysowań widać na pierwszym zdjęciu, ten szaraczek (jest tam też moja noga)
1. co to za fura jest ?
ad1- toyota jak na moje oko
ad2- 43
- tompear
- Administrator
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 1.4 TSI 160KM
- Localization: Gliwice
Toyota, to fakt, ale która? Rocznik już daruję 
A co do numer buta to masz oko bo trafiłeś idealnie.
A co do numer buta to masz oko bo trafiłeś idealnie.
- kakaruto
- Mieszkaniec
Nie no, zgadł idealnie, nie wymyślaj już.
Ja ufunduje nagrodę w o postaci nalepki z logo forum (jak tylko powstanie) ale ty ją wyślesz Tomuś.
Kamil gratuluje - skąd wiedziałeś że ten krasnoludek ma numer 43
Ja ufunduje nagrodę w o postaci nalepki z logo forum (jak tylko powstanie) ale ty ją wyślesz Tomuś.
Kamil gratuluje - skąd wiedziałeś że ten krasnoludek ma numer 43
My TSI
zastanawialem sie meidzy 44, a 43 xD Taki w miare popularny rozmiar. Czysty strzal, natomiast toyota,to dlatego ze ostatnio dostalem taka sama z wypozyczalni jako auto zastepcze
tylko cholera nie pamietam nazwy..
- kakaruto
- Mieszkaniec
kamill1991 pisze:natomiast toyota,to dlatego ze ostatnio dostalem taka sama z wypozyczalni jako auto zastepczetylko cholera nie pamietam nazwy..
Nie warto pamiętać. Ja się staram zapomnieć
My TSI
- marrcin
- Stały Bywalec
- Auto: VW GOLF VI
- Engine: 1.4TSI 122KM CAXA
- Localization: Sosnowiec
Ile ten zestaw naprawczy kosztuje w ASO i co dokładnie wchodzi w skład i jakie pojemności ?
-
MAPUS
- Sympatyk
- Auto: VW golf 6
- Engine: CAXA TSI
- Localization: OLSZTYN
22 zł w ASO, dwie buteleczki, lakier nadwozia i bezbarwny. W ASO podajesz numer nadwozi i dostajesz ten zestaw do twojego auta. Jak małe odpryski na masce to proponuję użyć wykałaczki, zamiast tego co w zestawie.
- marrcin
- Stały Bywalec
Zamówiłem sobie dzisiaj w ASO taki zestaw zaprawek, lakier bazowy +clear za 48zł , akurat czarny deep perłowy droższy, normalnie 42zł, jutro odbiór.
- marrcin
- Stały Bywalec
Mam malutki odprysk jak główka od szpilki na drzwiach, ale to nie dla tego kupiłem , lubię mieć takie rzeczy 
-
Beskid
- Aktywny
- Auto: VW Golf 6 Highline
- Engine: CAXA 1.4 TSI 122KM
- Localization: Sadecczyzna
Re: Zamaskowanie rys na drzwiach kierowcy
Ktoś, na parkingu, przetrał mi zderzakiem błotnik oraz kawałek drzwi.
Zastanawiam się czy nie warto zgłosić szkody z AC. Powinni wypłacić pare stówek, w końcu auto młode a do malowania dwa elemnty
Z tego co rozmawiałem z gościem zajmującym się naprawami takich uszkodzeń da się to spolerować.
Zastanawia mnie jedna rzecz, czy naprawa takich uszkodzeń poza ASO będzie miała wpływ na gwarancję lakieru i perforacji blach?
Zastanawiam się czy nie warto zgłosić szkody z AC. Powinni wypłacić pare stówek, w końcu auto młode a do malowania dwa elemnty
Z tego co rozmawiałem z gościem zajmującym się naprawami takich uszkodzeń da się to spolerować.
Zastanawia mnie jedna rzecz, czy naprawa takich uszkodzeń poza ASO będzie miała wpływ na gwarancję lakieru i perforacji blach?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2013, 17:47 przez Beskid, łącznie zmieniany 1 raz.
-
caxa
- Nieśmiały
- Auto: VW Golf VII
- Engine: 1.4TSI
- Localization: Małe3miasto
Re: Zamaskowanie rys na drzwiach kierowcy
Przede wszystkim umyj miejsce otarcia, zrób zdjęcie i prześlij do S-PLUS w celu ogledzin i wyceny.