Nieudana wymiana filtra paliwa
Moderatorzy: rafaello, BRUNO55
Regulamin forum
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
- Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
- Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
- W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
- Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
- Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
-
piicia
- Nieśmiały
- Auto: Golf 6
- Engine: 1.6 D
- Localization: Lodz
Nieudana wymiana filtra paliwa
Witam,
Drodzy forumowicze. Nie chodziło o oszczędność. Wymieniłem sam filtr paliwa w moim Varjacie. Wszystko szło ok. Wymiana trwała 3 minuty. Odkręcenie 5 śrub. Wyjęcie jednego filtra włożenie nowego, wymiana uszczelki. Potem chyba za krótko pompowałem paliwo. Silnik zapalił potem zgasł. Więc jeszcze raz. Zapalił i znów zgasł. Potem już tylko kręcił. Może ktoś podpowie coś. Myślałem o próbie zalanie przewodów paliwowych za filtrem. Kupiłem strzykawkę 100 i kanister ON.
Może ktoś z Was coś podpowie.
Za wszelkie uwagi z góry serdecznie dziękuję.
Drodzy forumowicze. Nie chodziło o oszczędność. Wymieniłem sam filtr paliwa w moim Varjacie. Wszystko szło ok. Wymiana trwała 3 minuty. Odkręcenie 5 śrub. Wyjęcie jednego filtra włożenie nowego, wymiana uszczelki. Potem chyba za krótko pompowałem paliwo. Silnik zapalił potem zgasł. Więc jeszcze raz. Zapalił i znów zgasł. Potem już tylko kręcił. Może ktoś podpowie coś. Myślałem o próbie zalanie przewodów paliwowych za filtrem. Kupiłem strzykawkę 100 i kanister ON.
Może ktoś z Was coś podpowie.
Za wszelkie uwagi z góry serdecznie dziękuję.
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Re: Nieudana wymiana filtra paliwa
Wymieniasz filtr paliwa, zalewasz po wymianie do pełna filtr, zakręcasz puszkę i odpalasz, po odpaleniu najlepiej ze 2 minuty trzymać go na 2 tyś obrotów żeby powietrze zeszło z przewodów...
Odkręć filtr zalej do pełna, potem odpalaj z wciśniętym gazem, powinien zaskoczyć po klilku sekundach i trzymaj go na obrotach...
Odkręć filtr zalej do pełna, potem odpalaj z wciśniętym gazem, powinien zaskoczyć po klilku sekundach i trzymaj go na obrotach...
-
piicia
- Nieśmiały
Problem w tym, że ja go już 10 razy trzymałem a on nie mógł zaskoczyć. Boje się uszkodzenia świec ponieważ zapaliła się raz na chwilę kontrolka od świec żarowych. Więc dałem spokój. Teraz nie bardzo wiem co robić żeby zapalił.
- marmi
- Mieszkaniec
generalnie samych świec nie uszkodzisz, szczególnie jak jest te kilka stopni na +, a zalałeś ten filtr do pełna ropą??
-
piicia
- Nieśmiały
Tak teraz filtr już jest zalany. Odkręciłem jeszcze raz wszystko i była pełna puszka. Ale nadal kręcę i kręcę i nic. Chyba jedak została strzykawka i napełnianie instalacji za filtrem.
-
niedzwiedz1981
- Stały Bywalec
- Auto: golf VII 1.4 tsi
- Engine: CZCA
- Localization: Poznan
zapowietrzył się i tyle.
nie wiem jak w common rail ale zawsze w takich sytuacjach odkrecałem filtr powietrza, psikałem "plakiem" i odpalał bez problemu.
ostatnio chlopacy odpalali tak peugeota 307 tez cr i bez problemu i nic sie nie stało
nie wiem jak w common rail ale zawsze w takich sytuacjach odkrecałem filtr powietrza, psikałem "plakiem" i odpalał bez problemu.
ostatnio chlopacy odpalali tak peugeota 307 tez cr i bez problemu i nic sie nie stało
diesel podstawą, turbo zabawą...
-
piicia
- Nieśmiały
A co to jest ten plak?
- maartinj
- Forumowicz
- Auto: VW
- Engine: 2.0 TDI CFGC
- Localization: PL
marmi pisze:...... zalewasz po wymianie do pełna filtr, zakręcasz puszkę i odpalasz,...
na zatarcie pompy paliwa jak znalazł.-
piicia
- Nieśmiały
maartinj pisze:marmi pisze:...... zalewasz po wymianie do pełna filtr, zakręcasz puszkę i odpalasz,...
na zatarcie pompy paliwa jak znalazł.
Kolego jeżeli masz jakieś spostrzeżenia to napisz coś więcej. Wkleiłeś emotke coś obśmiałeś jak rozumiem. Więc skoro już piszesz to może coś więcej.
-
niedzwiedz1981
- Stały Bywalec
- Auto: golf VII 1.4 tsi
- Engine: CZCA
- Localization: Poznan
kolego "plak" do czyszczenia tapicerki na przykład, popularnie używany do odpalania diesli. Ma bardzo podobny skład jak "auto-start" taki środek do diesli
psikasz w rure filtra powietrza i odpalasz...musi odpalic
psikasz w rure filtra powietrza i odpalasz...musi odpalic
diesel podstawą, turbo zabawą...
- rafaello
- Senior Moderator
- Auto: VW Golf VI
- Engine: 2.0 TDI 110 KM
- Localization: SKL
auto-start to powiedziałbym w szczególnej ostateczności, po użyciu pięknie "zagrają" zawory
-
askala
- Nowicjusz
- Auto: Golf Variant
- Engine: 1.6 TDI
- Localization: mazowieckie
Wszystko miałem identycznie. Wstawiłem do garażu, odczekałem 2 godziny, wykasowałem błedy vcsem i zapalił za pierwszym razem.
-
piicia
- Nieśmiały
Udało się. Podjęte kroki:
Odpowietrzenie filtra. Zdjęta rurka zasilania pompy paliwa za filtrem. Podanie zasilania ze stacyjki aż z filtra zeszło powietrze i poszło paliwo.
Odpowietrzenie pompy. Odkręcenie rurki zasilającej wtryskiwacze (klucz 17 chyba)
Odpowietrzenie wtryskiwaczy. Zdjęcie wężyka z powrotu do filtra i kręcenie aż zejdzie powietrze i poleci paliwo.
Udało się.
Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za rady.
Odpowietrzenie filtra. Zdjęta rurka zasilania pompy paliwa za filtrem. Podanie zasilania ze stacyjki aż z filtra zeszło powietrze i poszło paliwo.
Odpowietrzenie pompy. Odkręcenie rurki zasilającej wtryskiwacze (klucz 17 chyba)
Odpowietrzenie wtryskiwaczy. Zdjęcie wężyka z powrotu do filtra i kręcenie aż zejdzie powietrze i poleci paliwo.
Udało się.
Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za rady.
-
jony27
- Nowicjusz
- Auto: vw golf 6 math
- Engine: 1.6 tdi
- Localization: mylowice
witam ja też wymieniłem filtr i odpaliłem no i zgasł potem kręciłem chyba z 20 razy oświecała sie kontrolka świec żarowych i nic ,zadzwoniłem do kumpla mechanika i powiedział że w common rail musi odpalić i kazał kręcić aż załapie i rzeczywiście tak było. po prostu z a krótko kręciłem rozrusznikiem
- marmi
- Mieszkaniec
jony27 ale trzeba uważać bo jednak takie kręcenie non stop przez 20 razy nie jest zbyt dobre....
Podstawa zalać filtr do pełna potem odpalić i od razu pedał gazu i gazować go na te 2.5-3tyś przez minutę i nie powinno nigdy być problemu...
Podstawa zalać filtr do pełna potem odpalić i od razu pedał gazu i gazować go na te 2.5-3tyś przez minutę i nie powinno nigdy być problemu...
-
Enriquez
- Gadatliwy
- Auto: Superb III
- Engine: CHHB 2.0 TSI 220KM
Można też vasem odpowietrzyć układ i nie ma z tym problemu.
-
azssms
- Forumowicz
- Auto: VW Golf 6 GTI
- Engine: 2.0 TSI
- Localization: Bad Hersfeld
Ja to jak na plaka jakiegos diesla odpalam to zawsze niemiaszki oczy robia jak dwa euro.Plak zawsze pomaga
-
1 6 D
- VIP
- Auto: Scirocco+Golf
- Engine: SB+CBDB
- Localization: Szczecin
W 2.0 TDI w VCDS jest opisane by Basic Settings odpalić odpowiedni kanał by 3 razy pompa z baku się uruchomiła po wymianie filtra w celu odpowietrzenia, może w 1,6 jest tak samo lub 3 razy powłączać zapłon by nabiło paliwa z baku do filtra samo.
-
Swarog
- Nowicjusz
- Engine: 2.0 TDI CBAB 140KM
- Localization: Podkarpackie
Tutaj jest pokazane jak się odpowietrza za pomocą vcds albo ja ktoś nie ma to bez kabla
Temat może i już nieaktualny od jakiegoś czasu, ale nie chce zakładać nowego. Zastanawiam się jak to jest z tą wymianą filtrów paliwa w TDI CR... Poprawcie mnie jeżeli się mylę - w zależności od oznaczenia silnika - mamy pompę w baku, potem jeszcze jedną pompeczkę (albo jej nie ma) w przedziale silnikowym obok rozrządu, filtr, pompę wysokiego ciśnienia i dalej szynę CR, wtryski, przewody powrotne.
Napisałem, że w zależności od oznaczenia silnika, bo ta dodatkowa pompa która jest schowana pomiędzy obudową rozrządu a zbiornikiem płynu chłodzącego nie zawsze występuje - tak mi się przynajmniej wydaje po obejrzeniu paru filmików na YT.
Jeżeli ktoś ma VCDS/znajomego z VCDS to nie ma problemu - pompujemy komputerem i musi palić.
Mnie natomiast interesuje czy komuś udało się wymienić filtr bez komputera. Jeśli tak?? to jak?? 1.6 czy 2.0?? Jedna czy dwie pompki przed pompą wysokiego ciśnienia/jakie oznaczenie silnika Cxxx??
Napisałem, że w zależności od oznaczenia silnika, bo ta dodatkowa pompa która jest schowana pomiędzy obudową rozrządu a zbiornikiem płynu chłodzącego nie zawsze występuje - tak mi się przynajmniej wydaje po obejrzeniu paru filmików na YT.
Jeżeli ktoś ma VCDS/znajomego z VCDS to nie ma problemu - pompujemy komputerem i musi palić.
Mnie natomiast interesuje czy komuś udało się wymienić filtr bez komputera. Jeśli tak?? to jak?? 1.6 czy 2.0?? Jedna czy dwie pompki przed pompą wysokiego ciśnienia/jakie oznaczenie silnika Cxxx??
- marmi
- Mieszkaniec
Udało się wymienić bez kompa, 2.0 CBDC czy pompy są dwie nie wiem bo nie sprawdziłem, odkręciłem pokrywkę, wyjąłem filtr, włożyłem nowy, zalałem do pełna puszkę i odpalił bez problemu, potem na 30 sek trzymam gaz i jest ok.
Ale dokładnie przy drugiej pompie można przez vcds napompować paliwo i musi odpalić...
Ale dokładnie przy drugiej pompie można przez vcds napompować paliwo i musi odpalić...
Potwierdzam, w 2.0 cffb (dwie pompy) nie trzeba nic odpowietrzać. Wyrzucamy stary, zakładamy nowy filtr, nalewamy puchę do pełna, zakręcamy pokrywę i odpala bez żadnych kombinacji.
Tak dla formalności uzupełniłem paliwo w wężyku idącym z baku, ale nie wiem czy to konieczne. W każdym razie efekt był taki, że silnik odpalił "normalnie". Nie dotykałem pedału gazu, nie kręciłem kluczykiem x razy - po prostu zagadał "od kopa" i nie pomylił się ani razu.
Tak dla formalności uzupełniłem paliwo w wężyku idącym z baku, ale nie wiem czy to konieczne. W każdym razie efekt był taki, że silnik odpalił "normalnie". Nie dotykałem pedału gazu, nie kręciłem kluczykiem x razy - po prostu zagadał "od kopa" i nie pomylił się ani razu.
-
WMF
- Nieśmiały
- Auto: Golf VI
- Engine: caxa
- Localization: wlkp
Odświeżam. Mam CFHC i chcę wymienić samodzielnie filtr. Jak mam go zapełnić ropą? Fizycznie się nie da, bo to zamknięta puszka.
- spwod
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf VIII 2024
- Engine: 2.0 TDI 150KM
- Localization: Pomorskie
WMF pisze:Odświeżam. Mam CFHC i chcę wymienić samodzielnie filtr. Jak mam go zapełnić ropą? Fizycznie się nie da, bo to zamknięta puszka.
To może mentalnie?
Poważniej - otwórz puszkę i nalej do pelna, nie porozlewaj za wiele
-
1 6 D
- VIP
- Auto: Scirocco+Golf
- Engine: SB+CBDB
- Localization: Szczecin
Tak jak pisze wyżej, odkręcasz dekielek, wyciągasz filtr i stare paliwo odciągasz, wkładasz nowy, zalewasz i ma grać, dla bezpieczeństwa włącz zapłon przed odpalaniem.