Skrzypienie zawieszenia
Moderator: flo
Regulamin forum
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK7.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK7.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
- Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
- Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
- W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
- Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
- Problemy/Usterki dotyczące Golf 6 znajdują się w dziale MK6
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Gumis6
- Aktywny
- Auto: Vw Golf 7
- Engine: 1.4 TSI 140
- Localization: Kutno
Skrzypienie zawieszenia
Od ponad roku przy przejeżdżaniu przez progi zwalniające skrzypiało zawieszenie. Niedawno wybrałem się z tym do serwisu i ponieważ mistrz serwisu to usłyszał podczas jazdy to wymieniono tuleje przednich wahaczy. Przez jakiś tydzień nie było już skrzypienia a później pojawiło się znowu. Ponownie wybrałem się do serwisu, oczywiście mistrz serwisu też to usłyszał ale stwierdził, że jeśli tuleje były wymienione na nowe to nie wie co to może być. Mają podobno wysłać zapytanie do importera. Mieliście może taki przypadek i może wiadomo co tak trzeszczy??
Re: Skrzypienie zawieszenia
Też mam ten problem podejrzewam gumy w górnych partiach zawieszenia czyli nad amortyzatorami ale na razie tego nie ruszam jak zrobi się ciepło to wjadę na kanał i obejrzę całe zawieszenie,w temat jeszcze aż tak się nie zagłębiałem ale chyba już na forum ktoś pytał o to skrzypienie 
Ostatnio zmieniony 03 cze 2016, 12:01 przez leonarest, łącznie zmieniany 1 raz.
- swietlik
- Stały Bywalec
- Auto: vw golf 7
- Engine: tsi 1.4 122km
- Localization: Bytom
No to ten sam problem co w mk6 poczytaj sobie,niby mamy nową technologię w mk7 ale tylko na papierze.
mk6-problemy-usterki/skrzypiace-zawieszenie-t22.html
mk6-problemy-usterki/skrzypiace-zawieszenie-t22.html
leonarest pisze:Też mam ten problem podejrzewam gumy w górnych partiach zawieszenia czyli nad amortyzatorami ale na razie tego nie ruszam jak zrobi się ciepło to wjadę na kanał i obejrzę całe zawieszenie,w temat jeszcze aż tak się nie zagłębiałem ale chyba już na forum ktoś pytał o to skrzypienie
jakie gumy nad amortyzatorami? Z tyłu masz tylko mocowanie górne i nic więcej.
To jak górna głowa amortyzatora nie ma elementu gumowego to akurat tylni amortyzator.
-- 17 lut 2015, 16:31 --
A dokładnie podpora amortyzatora i tak jak mówiłem na dzień dzisiejszy na razie obstawiam za winowajce nr 9. najbardziej jest słyszalne w środku kabiny właśnie u góry,tak jest u mnie.
-- 17 lut 2015, 16:31 --
A dokładnie podpora amortyzatora i tak jak mówiłem na dzień dzisiejszy na razie obstawiam za winowajce nr 9. najbardziej jest słyszalne w środku kabiny właśnie u góry,tak jest u mnie.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2016, 12:02 przez leonarest, łącznie zmieniany 1 raz.
- greg2
- Senior Moderator
- Auto: Golf VII GTI
- Engine: 2.0 TSI
- Localization: Warszawa
nie wiem jak w mk6 ale w mk4 na przodzie to gumy stabilizatora wydaja dzwiek jak stary tapczan 
Proszę miejcie to na uwadze to, że temat dotyczy MK7 - a nie MK6.
Tak jak swietlik podał - dla MK6 jest dedykowany temat o skrzypieniu -> mk6-problemy-usterki/skrzypiace-zawieszenie-t22.html.
Jeżeli ktoś ma kompetencje w temacie i może stwierdzić czy i które informację dotyczą stricte MK6 a które mają zastosowanie również dla MK7, to proszę dajcie znać, to uporządkujemy temat.
Dziękuję.
Tak jak swietlik podał - dla MK6 jest dedykowany temat o skrzypieniu -> mk6-problemy-usterki/skrzypiace-zawieszenie-t22.html.
Jeżeli ktoś ma kompetencje w temacie i może stwierdzić czy i które informację dotyczą stricte MK6 a które mają zastosowanie również dla MK7, to proszę dajcie znać, to uporządkujemy temat.
Dziękuję.
Jeżeli zauważyłeś temat w niewłaściwym dziale lub treść postu nie ma nic wspólnego z tematem, w którym się znajduje lub inny bałagan na forum - proszę daj znać bezpośrednio w temacie lub poprzez PW. Obiecuję, że ktoś na pewno się tym zajmie.
- marian-gdynia
- Nowicjusz
- Auto: VW GOLF 7
- Engine: 2.0 TDI 150KM DSG
- Localization: Pomorskie
Miałem ten sam problem: skrzypienie przy przejeżdżaniu przez progi.
Jeździłem do ASO do skutku- wymienili mi amortyzatory przód i tył, stabilizator, drążek stabilizatora itp. Problem powracał po jakimś czasie zauważyłem, że skrzypienie jest głośniejsze przy przejeżdżanie przez próg "z gazem"- czyli tak aby było naprężenie pomiędzy silnikiem, a skrzynią.
Problem był dość błahy bo wystarczyło dobrze ustawić poduszkę silnika i cisza do tej pory- już ponad 2 miesiące...
Polecam przejechać się po progu "z gazem" i bez "gazu" i zobaczyć czy hałas jest większy.
Jeździłem do ASO do skutku- wymienili mi amortyzatory przód i tył, stabilizator, drążek stabilizatora itp. Problem powracał po jakimś czasie zauważyłem, że skrzypienie jest głośniejsze przy przejeżdżanie przez próg "z gazem"- czyli tak aby było naprężenie pomiędzy silnikiem, a skrzynią.
Problem był dość błahy bo wystarczyło dobrze ustawić poduszkę silnika i cisza do tej pory- już ponad 2 miesiące...
Polecam przejechać się po progu "z gazem" i bez "gazu" i zobaczyć czy hałas jest większy.
- Gumis6
- Aktywny
- Auto: Vw Golf 7
- Engine: 1.4 TSI 140
- Localization: Kutno
U mnie jest identycznie przy dodaniu gazu skrzypienie jest głośniejsze a bez gazu prawie wcale nie ma.
Marian- Gdynia a w jakim serwisie Ci to robili??
Marian- Gdynia a w jakim serwisie Ci to robili??
- marian-gdynia
- Nowicjusz
Naprawiałem auto w serwisie Fota-Groblewski w Gdańsku.
-
Leeso
- Sympatyk
- Engine: 1.4 TSI 140KM DSG
- Localization: Wroclaw
Dzisiaj zrobiłem test z gazem i bez. Rzeczywiście hałas dość mocny (skrzypienie) występuje tylko wtedy gdy dodaję gazu na progach zwalniających. Co dokładnie w serwisie im powiedzieć przy przeglądzie? Żeby ustawili poduszkę silnika?
- marian-gdynia
- Nowicjusz
Witam
Silnik zawieszony jest na dwóch poduszkach. Jak dokładnie opiszesz problem to na pewno poradzą sobie z jego usunięciem
Silnik zawieszony jest na dwóch poduszkach. Jak dokładnie opiszesz problem to na pewno poradzą sobie z jego usunięciem
-
Leeso
- Sympatyk
Zostawiłem dzisiaj samochód do diagnozy... właśnie dostałem telefon, że to "normalne" odbijanie amortyzatorów przy takich nierównościach... Muszę do nich podjechać i z mistrzem się przejechać na rundkę po garbach (na szczęście są zaraz przy serwisie) bo dla mnie normalne to to nie jest...
edit: Jestem po jeździe.. Na początku mistrz mówi do mnie " że przez garby nie jeździ się z gazem bo można miskę uszkodzić" hahaha. tak, przy 20 km/h z lekko wciśniętym gazem
Po chwili jednak zaczął doskonale słyszeć, że "coś" skrzypi. Oczywiście przy przejeździe przez garb "bez gazu" jest cisza. Mówił coś o wahaczaczach itp, widziałem, że nie za bardzo ma pomysł co to może być. Pozwoliłem sobie przytoczyć Twój przykład z poduszkami silnika. "hmmm to nie poduszki raczej"- odpowiedział. Dobrze, to sprawdzajcie i naprawiajcie.
Do serwisu pojechałem bo od soboty wyskakiwał mi komunikat "o usterce świateł kierunkowych AFS". Przyczyną była spalona żarówka halogenów doświetlających zakręt. Przy płatności za wymianę żarówki pan z serwisu chciał mi podsunąć zlecenie z rana do podpisu (przed jazdą z mistrzem
). "Chyba Pan żartuje
"
Samochód zostawiłem, zobaczymy co wymyślą.
Pozdrawiam
edit 2: Dzwonili do mnie, że do wymiany tuleje wahaczy.. jutro mają wymienić... jestem ciekaw czy problem zniknie...
edit: Jestem po jeździe.. Na początku mistrz mówi do mnie " że przez garby nie jeździ się z gazem bo można miskę uszkodzić" hahaha. tak, przy 20 km/h z lekko wciśniętym gazem
Do serwisu pojechałem bo od soboty wyskakiwał mi komunikat "o usterce świateł kierunkowych AFS". Przyczyną była spalona żarówka halogenów doświetlających zakręt. Przy płatności za wymianę żarówki pan z serwisu chciał mi podsunąć zlecenie z rana do podpisu (przed jazdą z mistrzem
Pozdrawiam
edit 2: Dzwonili do mnie, że do wymiany tuleje wahaczy.. jutro mają wymienić... jestem ciekaw czy problem zniknie...
Ostatnio zmieniony 17 mar 2015, 10:20 przez Leeso, łącznie zmieniany 1 raz.
- swietlik
- Stały Bywalec
Leeso pisze:Zostawiłem dzisiaj samochód do diagnozy... właśnie dostałem telefon, że to "normalne" odbijanie amortyzatorów przy takich nierównościach... Muszę do nich podjechać i z mistrzem się przejechać na rundkę po garbach (na szczęście są zaraz przy serwisie) bo dla mnie normalne to to nie jest...
edit: Jestem po jeździe.. Na początku mistrz mówi do mnie " że przez garby nie jeździ się z gazem bo można miskę uszkodzić" hahaha. tak, przy 20 km/h z lekko wciśniętym gazemPo chwili jednak zaczął doskonale słyszeć, że "coś" skrzypi. Oczywiście przy przejeździe przez garb "bez gazu" jest cisza. Mówił coś o wahaczaczach itp, widziałem, że nie za bardzo ma pomysł co to może być. Pozwoliłem sobie przytoczyć Twój przykład z poduszkami silnika. "hmmm to nie poduszki raczej"- odpowiedział. Dobrze, to sprawdzajcie i naprawiajcie.
Do serwisu pojechałem bo od soboty wyskakiwał mi komunikat "o usterce świateł kierunkowych AFS". Przyczyną była spalona żarówka halogenów doświetlających zakręt. Przy płatności za wymianę żarówki pan z serwisu chciał mi podsunąć zlecenie z rana do podpisu (przed jazdą z mistrzem). "Chyba Pan żartuje
"
Pozdrawiam
I jak zwykle debil jakiś pracuję w serwisie.
Powiedz temu panu że gdybyś miał zawieszenie gwintowane i felgi 18/19 cali to by mógł.powiedzieć że wtedy się nie jeździ przez garby tak, ale na serii to ma być cisza w każdych warunkach
walcz o swoje, póki gwarancja jest.
-
piteks
- Aktywny
- Auto: Golf 7.5
- Engine: 1.4 TSI 150KM
- Localization: malopolska
Ciekawe co ja jutro usłyszę w ASO. U mnie pojawia się coś w rodzaju skrzypnięcia, stuknięcia przy skręcie w prawo z okolicy lewego przedniego koła. Dodatkowo przy prędkościach autostradowych nagle coś zaczyna stukać, a wręcz terkotać gdzieś z przodu. Już zaczynam się bać "ciekawych" pomysłów "miszczuf" z ASO 
- swietlik
- Stały Bywalec
piteks pisze:Ciekawe co ja jutro usłyszę w ASO. U mnie pojawia się coś w rodzaju skrzypnięcia, stuknięcia przy skręcie w prawo z okolicy lewego przedniego koła. Dodatkowo przy prędkościach autostradowych nagle coś zaczyna stukać, a wręcz terkotać gdzieś z przodu. Już zaczynam się bać "ciekawych" pomysłów "miszczuf" z ASO
O kurcze piteks następną usterkę zlokalizowałeś normalnie paranoja,ja to się zastanawiam czy nie utworzyć nowego Tematu pod tytułem mój golf jest bez usterek,ciekawe czy by tam ktoś się wpisał
U mnie przy przebiegu ok 3/4 tys km było stuknięcie przy każdorazowym cofaniu w lewo
Ostatecznie nikt nic nie usłyszał w ASO, więc zapomniałem 
-
piteks
- Aktywny
swietlik pisze:O kurcze piteks następną usterkę zlokalizowałeś normalnie paranoja,ja to się zastanawiam czy nie utworzyć nowego Tematu pod tytułem mój golf jest bez usterek,ciekawe czy by tam ktoś się wpisał![]()
![]()
Bo mój golf był złożony przez małe, żółte rączki i do tego części, chyba też pochodzą z ich kraju
-
piteks
- Aktywny
Jestem już po wizycie w ASO.
Skrzypienia wg ASO pochodzą z osłon amortyzatorów. Mają już TPI aby je luzować, co też wykonano u mnie. Zobaczymy czy pomoże.
A teraz najlepsze. Stuki, które się pojawiały przy większych prędkościach, to efekt niedokręconej osłony pod silnikiem i braku niektórych śrub
. Ostatni raz zaglądało tam ASO
. W ramach przeprosin dostałem rabat specjalny na kolejny przegląd.
Jak widać ASO faktycznie potrafi coś zepsuć.
Skrzypienia wg ASO pochodzą z osłon amortyzatorów. Mają już TPI aby je luzować, co też wykonano u mnie. Zobaczymy czy pomoże.
A teraz najlepsze. Stuki, które się pojawiały przy większych prędkościach, to efekt niedokręconej osłony pod silnikiem i braku niektórych śrub
Jak widać ASO faktycznie potrafi coś zepsuć.
-
Leeso
- Sympatyk
Odebrałem samochód. Wymienili tuleje wahaczy. Podobno były luzy i to one powodowały hałas.
Po przejechaniu się przez kilka garbów jest cisza. Jednak wiedzieli co robią.
Po przejechaniu się przez kilka garbów jest cisza. Jednak wiedzieli co robią.
- marian-gdynia
- Nowicjusz
Oby to było to...
U mnie też po wymianie tulei wahaczy był spokój około 7 dni, a później to samo. Powodzenia
U mnie też po wymianie tulei wahaczy był spokój około 7 dni, a później to samo. Powodzenia
- kakaruto
- Mieszkaniec
- Auto: Golf 6
- Engine: CAVD
- Localization: Silesia
Może się 7-ką przyda informacja od marcin79 zamieszczona na http://www.vwgolf.pl
Oraz na podstawie informacji zamieszczonej przez Kozicki
źródło
Ja miałem ten problem i okazało się że było na tą usterkę TP,I. Nie pamiętam, jaki numer, ale zastosowany został specjalny smar. Koszt tego smaru to około 160 zł za małą tubkę. Trzeszczenie pochodziło z tylnych tulei metalowo-gumowych wahacza przedniego. Smarem trzeba było posmarować przy wymontowanym wahaczu część gumową z dwóch stron. Zrobiłem od tego czasu jakieś 10000 km i jest idealnie - żadnych dźwięków, a przedtem trzeszczenie było nie do zniesienia.
NR TEGO TPI 2040288/1
Oraz na podstawie informacji zamieszczonej przez Kozicki
Kozicki pisze:Właśnie odebrałem auto z serwisu.
Chciałem potwierdzić,że TPI 2040288/1 usunęło całkowicie skrzypienie w przednim zawieszeniu.
Myślę, że pozostali użytkownicy borykający się z tym problemem powinni zacząć od tej akcji.
Poniżej zamieszczam wydrukowane pierwsze 2 strony dotyczące tego TPI.
Aha, za tą usługę zapłaciłem po rabatach 130 zł netto (jestem już po gwarancji na samochód).
źródło
My TSI
- swietlik
- Stały Bywalec
Dzisiaj przy mrozach -9C zaczęło mi trzeszczeć przednie zawieszenie ale tylko przy progach zwalniających czy też tak macie przy mrozach ? czy coś jest nie tak ? bo jak było ciepło to było ok,zaznaczę jeszcze że przed podróżą stał w garażu i była tam temperatura -3C.
Potwierdzam u mnie tez dzis skrzypialo. Pomimo ze stal w cieplym garazu. Ogolnie na progach lubi zaskrzypiec jak jest ogolnie "sucha" pogoda.