witam
czy ktoś spotkał się z komunikatem o akumulatorze na RNS 510 ?
gdy radio pogra ok 15-20min na postoju przy wyłączonym silniku pojawia się komunikat " to spare the car battery othervise the device will be shot down..." potem jeszcze każe włączyć silnik ...
gdy poczekam jeszcze min. to wszystko gaśnie i radio można włączyć dopiero po uruchomieniu auta.
radio jest oryginalne od nowości , nie zmieniane ... połączone z systemem DYNAUDIO.
aku ma w tym roku 5 lat.
M.
RNS 510 - komunikat o akumulatorze
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.
Pamiętaj:
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
- martiso
- VIP
- Auto: I30N FastBack PERF.
- Engine: 2.0T-GDI 280KM
- Localization: Wlkp.
RNS 510 - komunikat o akumulatorze
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2015, 17:26 przez martiso, łącznie zmieniany 1 raz.
-
1 6 D
- VIP
- Auto: Scirocco+Golf
- Engine: SB+CBDB
- Localization: Szczecin
Re: RNS 510 - komunikat o akumulatorze
W moim Scirocco jak auto postoi na zapłonie i go gaszę go to mam piknięcie w głośnikach jeśli jest słaby akumulator, więc komunikat na RNSie nie dziwi. Już Golfy 4 miały ochronę akumulatora że radio gasło bez zapłonu po 30 minutach.
- martiso
- VIP
... jeszcze w zeszłym roku gasiło mi się samo jak pograło 25min przy wyłączonym silniku , po zimie wywala co jakiś czas taki komunikat jak pisałem wyżej ...
czy to wolny koniec aku czy mam się niepokoić jakąś usterką ?
czy to wolny koniec aku czy mam się niepokoić jakąś usterką ?
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Nic niepokojącego w tym nie ma u mnie tez raz na jakiś czas wywala informację o ochronie aku i wyłacza radio i np lampki drzwi i nóg...
Podładuj aku bo seryjnie w golfie jest dawany dość mały akumulator, a radio jeszcze na dynaudio ciągnie trochę prądu....
Podładuj aku bo seryjnie w golfie jest dawany dość mały akumulator, a radio jeszcze na dynaudio ciągnie trochę prądu....
- martiso
- VIP
spoko....
podziękował za info 
-
mjachowicz
- Nieśmiały
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 1.6 75kW
- Localization: Lodz
RCD 510, akumulator 45Ah pięcioletni, problemy j.w.
Po wymianie na nowy 64Ah koniec kłopotów.
Po wymianie na nowy 64Ah koniec kłopotów.
- kakaruto
- Mieszkaniec
- Auto: Golf 6
- Engine: CAVD
- Localization: Silesia
RNS510, od samego początku akumulator fabryczny. Też mi się zaczął pojawiać ten komunikat, może dlatego że ostatnio mało jeżdżę moim autem.
Aha, nie uważam tego za problem
Aha, nie uważam tego za problem
My TSI
- conquer
- Aktywny
- Auto: VW Golf 6 Variant HL
- Engine: 1.4 TSI 160KM DSG7
- Localization: KRK
marmi pisze:Podładuj aku bo seryjnie w golfie jest dawany dość mały akumulator, a radio jeszcze na dynaudio ciągnie trochę prądu....
Dynaudio nie powinno działać przy wyłączonym siniku. Nawet nie działa jak jest na pozycji zapłon, a silnik nie chodzi. Chodzi mi oczywiście o wzmacniacz.
Nawet jak mamy start&stop to jak wyłączy się silnik w korku to wyłącza się wzmacniacz.
- martiso
- VIP
"conquer" - ciekawa teoria, możesz to szerzej wyjaśnić jak sam wzmacniacz ma się wyłączać ?? a reszta co ? gra ?
- conquer
- Aktywny
- Auto: VW Golf 6 Variant HL
- Engine: 1.4 TSI 160KM DSG7
- Localization: KRK
To nie jest teoria. Mam tak w skodzie superb z sound system, jak auto gaśnie "start&stop" to od razu słychać, że głośniki nie dostają wzmocnienia i bardzo wyraźnie spada jakość dźwięku. Najbardziej słychać to na niskich tonach. Radio gra, ale pracuje prawdopodobnie samo wzmocnienie radia. Jak auto znów odpala, od razu słychać poprawę. Zakładam, że w Golfie jest podobnie.
- martiso
- VIP
.... hmmmm, nic takiego u mnie ani u każdego posiadacza tego audio w Golfie którego znam, nie występuje ... Dynaudio ciągnie niezależnie czy jest na włączonym czy na wyłączonym silniku .... żadnego spadku jakości dźwięku.
swoją drogą to trochę dziwne rozwiązanie w tej Skodzie ... strasznie by mnie to denerwowało gdybym tak miał , nie wspominając już o systemie strat-stop
marmi i kakaruto mają podobnie - faktycznie jak się mniej jeździ i więcej pogra w garażu to komunikat wyskoczy... jak auto jest więcej używane to spokój ....
także narazie usypiam temat
dzięki "conquer" za info
swoją drogą to trochę dziwne rozwiązanie w tej Skodzie ... strasznie by mnie to denerwowało gdybym tak miał , nie wspominając już o systemie strat-stop
marmi i kakaruto mają podobnie - faktycznie jak się mniej jeździ i więcej pogra w garażu to komunikat wyskoczy... jak auto jest więcej używane to spokój ....
także narazie usypiam temat
dzięki "conquer" za info