wymiana potencjometra recylkulacji spalin G212

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum
Kolektor wydechowy, katalizator, DPF – filter cząsteczek stałych, tłumik, rury wylotowe.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
ODPOWIEDZ
ktry
Aktywny
Auto: Passat B7 1 6 tdi
Engine: CAYC
Localization: ZACH-POM

wymiana potencjometra recylkulacji spalin G212

Post autor: ktry »

Wymieniał ktoś to dziadostwo.Wywala błąd 7343, świeci kontrolka świec i silnika.Tryb awaryjny,czyli zwykły diesel bez turbiny.
kamill
VIP
Auto: MK6
Engine: TDI

Re: Odp: wymiana potencjometra recylkulacji spalin G212

Post autor: kamill »

Tak. Znany problem w ASO. Robilem to na gwarancji.
Awatar użytkownika
Kevin
Aktywny
Auto: Golf VI R36T
Engine: BWS 558KW
Localization: Slask

Re: wymiana potencjometra recylkulacji spalin G212

Post autor: Kevin »

Witam

wiem ze temat jest juz stary ale moze ktoś z was wie gdzie znajduje sie ten potencjometr??
Pozdrawiam
Krzysiek

.:R
ktry
Aktywny
Auto: Passat B7 1 6 tdi
Engine: CAYC
Localization: ZACH-POM

Post autor: ktry »

Znajduje się chyba w najgorszym miejscu w jakim mogli to dziadostwo zamontować. Trzeba podejść do tego od dołu za silnikiem,pod turbiną. Wymieniłem tą część elektryczną,ale to nie pomogło. Pomimo adaptacji i wszelkich kombinacji elektryków. Skończyło się na wymianie całej chłodnicy spalin z jakiegoś rozbitka. Była lekko zgięta,ale działa do dziś. Najbardziej to mi szkoda było mechanika jak to zmieniał. Co się chłop na męczył i na przeklinał na myśl techniczną Vw to jego. Myślę że lepszym rozwiązaniem będzie to badziewie wyłączyć programowo i przy okazji zrobić tuning.Jedna robota i koszty mniejsze.
Awatar użytkownika
Kevin
Aktywny
Auto: Golf VI R36T
Engine: BWS 558KW
Localization: Slask

Post autor: Kevin »

u mnie sprawia się skończyła tak ze wyłączyłem to systemowo... a raczej CTR Zabrze to zrobił, zaślepił egr i dodatkowo zrobiony program na 135ps bo w serii te auto wybitnie nie jedzie :). dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
Krzysiek

.:R
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ wydechowy”