koło dwumasowe + sprzęgło
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Skrzynie biegów (manualne i automatyczne), koło dwumasowe, łożyska oporowe, docisk sprzęgła, przeguby, mosty, półosie, dyferencjały, wał napędowy.
Pamiętaj:
Skrzynie biegów (manualne i automatyczne), koło dwumasowe, łożyska oporowe, docisk sprzęgła, przeguby, mosty, półosie, dyferencjały, wał napędowy.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- tomlor
- Aktywny
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 1.6 TDI CR CAYC
- Localization: Krakow+Polanczyk
Re: koło dwumasowe + sprzęgło
ktry mowisz o 1.6 tdi 105km? czy 90km?
-
ktry
- Aktywny
- Auto: Passat B7 1 6 tdi
- Engine: CAYC
- Localization: ZACH-POM
W B7 nie ma wersji 90. Tylko są 105. Widzialem jeszcze silnik z Polo,gdzie także nie było dwu masy ,tylko sztywne koło. Na 99 % masz sztywne koło i zwykłą tarczę ze sprężynami. A czemu zmieniasz ja w Pasku mam już 309 tysięcy naganiane i jeszcze oryginalne sprzęgło i nic tam się nie dzieje. Tyle tylko że skrzynia 6 biegowa.Ale to jeszcze bardziej dobija sprzęgło,bo zawsze o jeden raz więcej wciskane jak przy pięciu biegach.
- tomlor
- Aktywny
To dziwne bo zarówno ASO jak i wszystkie sklepy sprzedające sprzęgła robią wycenę z dwumasą...po weekendzie rozbieram auto i się zobaczy ostatecznie ale wolałbym żeby było jak mówisz bo to zawsze koszty o połowę mniejsze. A zmieniam bo tłucze się coraz bardziej i coraz trudniej ruszyć płynnie a coraz częściej ruszam na "kangura". Jakbym miał auto od nowości to pewnie bym jeszcze jezdził na oryginalnym ale niestety kupiłem używane i wcześniejszy właściciel chyba nie za bardzo się tym przejmował bo wiedział ze po 3 latach go sprzeda
P.S. Kilka postów wyżej janek9423 pisze, że wymieniał dwumase i sprzęgło i trioche mnie dziwi jednak, że wymienił coś czego nie ma w aucie...
P.S. Kilka postów wyżej janek9423 pisze, że wymieniał dwumase i sprzęgło i trioche mnie dziwi jednak, że wymienił coś czego nie ma w aucie...
1.6 tdi nie ma dwu-masy? Ciekawe... 
-
ktry
- Aktywny
Jeśli ruszasz na kangura,to możesz mieć dwu masę.Ja tak miałem kiedyś w A3. Sam jestem ciekaw jak jest u ciebie. Ja bynajmniej nie spotkałem się z dwu masą w 1,6 Tdi,a sam miałem i mam ten silnik. Plus znajomi i u nikogo to cudo nie występowało ,więc na pewniaka twierdzę że nie będziesz miał. Daj znać jak rozbierzesz.Jak masz to będzie pierwszy przypadek i stawiam piwo. 

Znajomy wymieniał ostatnio dwu-mase w 1.6 tdi...
-
ktry
- Aktywny
Na Allegro często sprzedają używane dwu masy do 1,6 tdi. Ale sami nie wiedzą co sprzedają. Wystarczy popatrzeć na zdjęcia i od razu widać że to jedno mas. O ile ktoś zrobi dobre zdjęcia tarczy sprzęgłowej.Dwu masa nie ma sprężyn w tarczy,a koło wygląda identycznie.Tyle tylko że się rusza,czego na zdjęciu się nie zobaczy.
- tomlor
- Aktywny
Wymiana we wtorek...mechanik twierdzi ze to dwumasa, ASO twierdzi ze dwumasa, auto swiat pisze ze ten tym ma dwumase (a wiadomo ze oni kopiuja auto-bilda), widzialem test po chyba 100k jak rozebrali na czesci golfa i pokazywali dwumase w necie huczy od porad jak dbac o dwumase w golfie hmmmmm
Jak wymienie i jak sie uda to porobie zdjecia a nawet zabiore zuzyta jedno- czy dwu-mase
Jak wymienie i jak sie uda to porobie zdjecia a nawet zabiore zuzyta jedno- czy dwu-mase
-
ktry
- Aktywny
Ja akurat w Golfie miałem silnik CAYA 2009 r.Bez DM,a w Pasku mam CAYC 2011r,więc taki jak twój i oczywiście bez DM z tą różnicą że golf miał skrzynię 5 biegowa ,a pasat ma 6 biegów. Nadal obstawiam że masz sztywne koło. Co nie znaczy że możesz mieć wersje z DM. Nadal stawiam
jak będzie DM.
jak będzie DM.- Muti
- VIP
- Auto: MK7.5 R
- Engine: 2.O TSI DJHA
- Localization: Lubuskie
Z tego co wiem, to 1,6 oprócz dsg ma jednomasy.
-
norbkuc
- Sympatyk
- Auto: VW Golf 6 Variant
- Engine: 1.6 TDI 105KM
- Localization: Warszawa
Mój z 2010 miał dwumasę teraz ma jednomasę. Narazie nie mam zastrzeżeń ale zrovilem dopiero z 15tys. Jak zrobie jeszcze ze 100tys. to się wypowiem.....
-
_Dominik_
- Nowicjusz
- Auto: Polo CROSS
- Engine: 1.6 TDI CAYB
- Localization: RZE
A jak wygląda sytuacja w VW polo 1.6 tdi 90 KM ? Czasami czuć wibrację, które po wciśnięciu sprzęgła znikają. 150 000km i nie uśmiecha mi się wymieniać przy takim przebiegu dwumasy.
- tomlor
- Aktywny
Auto odebrane
Produkcja auta 22.XII.2009 Golf Variant 1,6 tdi 105km manual MA dwumasowe koło zamachowe! Które było już mocno rozsypane jak to mechanik stwierdził
a sprzęgło też długo by nie wytrzymało:(
Czuje się jak w naowym aucie
nie wiedziałem, że można tak płynnie ruszać a redukcja z 3-2 to czysta poezja 
_Dominik_ , doradca w ASO stwierdził ze te mocniejsze wersje maja dwumase ale jak pytałem w dziale części to gość(burak) powiedział, że nie może mi udzielić informacji czy mój samochód ma dwu- czy jednomasowe koło bo on w systemie ma tylko koło zamachowe ale od razu zaoferował mi wymiane za jedynie 2350 zł za samą cześć, która maja na miejscu wiec po co bede jezdził i szukał po sklepach hahaha...więc grzecznie podziękowałem
Czuje się jak w naowym aucie
_Dominik_ , doradca w ASO stwierdził ze te mocniejsze wersje maja dwumase ale jak pytałem w dziale części to gość(burak) powiedział, że nie może mi udzielić informacji czy mój samochód ma dwu- czy jednomasowe koło bo on w systemie ma tylko koło zamachowe ale od razu zaoferował mi wymiane za jedynie 2350 zł za samą cześć, która maja na miejscu wiec po co bede jezdził i szukał po sklepach hahaha...więc grzecznie podziękowałem
-
niedzwiedz1981
- Stały Bywalec
- Auto: golf VII 1.4 tsi
- Engine: CZCA
- Localization: Poznan
a ile Cie wyniosła całość jeśli można wiedzieć?
diesel podstawą, turbo zabawą...
- tomlor
- Aktywny
1327zł zestaw LUKa + 350zł wymiana.
Dodatowo jeśli potrzeba wymienić uszczelniacz to trzeba doliczyc 126zł.
Dodatowo jeśli potrzeba wymienić uszczelniacz to trzeba doliczyc 126zł.
-
niedzwiedz1981
- Stały Bywalec
- Auto: golf VII 1.4 tsi
- Engine: CZCA
1327 dwumasa + sprzegło? a masz start-stop?
diesel podstawą, turbo zabawą...
- marmi
- Mieszkaniec
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Tyle samo czyli ok 1350zł kosztuje komplet sprzęgło+dwumasa+łozysko do 2.0 TDI 
- tomlor
- Aktywny
1327zł za sprzęgło, dwumasa, docisk, łożysko, zestaw śrób motażowych. Na szczęscie nie mam S/S bo wtedy koszty troszke rosną...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
west_kolo
- Nieśmiały
- Auto: VW GOLF 6 kombi
- Engine: 1.6 TDI 105 km
to już zgupiałem jak to jest z tym kołem dwumasowym.... ciekawe jak ma się to do mojego varianta który jest z czerwca 2012 r 1.6 tdi z system start stop
- marmi
- Mieszkaniec
west_kolo ma sie to tak że prawdopodobnie pakowali częśći jak popadnie i w części tych silników jest dwumas a w części nie ma...
Za to od roku mod 2012 to chyba są hydrauliczne poduszki silnika dawane...
Za to od roku mod 2012 to chyba są hydrauliczne poduszki silnika dawane...
- Muti
- VIP
- Auto: MK7.5 R
- Engine: 2.O TSI DJHA
- Localization: Lubuskie
Poduszki są normalne wszędzie.
-
west_kolo
- Nieśmiały
- Auto: VW GOLF 6 kombi
- Engine: 1.6 TDI 105 km
właśnie zastanawiam się czy czasem nie mam do wymiany którejś z tych poduszek bo taki czasem dziwny objaw mam... mam juz troche nalatane bo 170 tys ale na dwumase mi to nie wygląda
-
ktry
- Aktywny
170 tysięcy to nie jest trochę,tylko dopiero zaczyna być dobrze dotarty. Ja to mam trochę ponad 300 tys. Na oryginalnym jedno masie w Pasku B7 z końca roku 2011. Znajomy ma Tourana 1,6 105 KM na sześciobiegowej skrzyni z końca 2013 roku na jedno masie. Dlatego myślałem że dwu masa jest przy 5 biegach,a jedno masa przy 6 biegach. Jak w Passacie i Touranie.Teraz to widzę że nie ma reguły. Jak ktoś ma szczęście to ma J.M.,a jak pech to D.M.
-
marwrd
- Sympatyk
- Auto: Vw Golf 6 148PS
- Engine: 2.0 TDI 110PS CBDC
- Localization: Rybnik
Dołącze się do tematu potrzebny komplet sprzęgła z kołem dwumasowym silnik 2.0 TDi 110PS CBDC... wstawiam taki zestawik i mam pytanie czy to wszystkie potrzebne częsci do wymiany czy coś jeszcze jest potrzebne.....???
http://allegro.pl/sprzeglo-kolo-dwumaso ... 46051.html
I czy lepiej brac LUK czy SACHS ??
http://allegro.pl/sprzeglo-kolo-dwumaso ... 46051.html
I czy lepiej brac LUK czy SACHS ??
- marmi
- Mieszkaniec
Zarówno luk i sachs są praktycznie jednakowo dobre...
Tak to cały kompletny zestaw ze śrubami...
Tak to cały kompletny zestaw ze śrubami...