Wymiana bordnetz (BCM)
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.
Pamiętaj:
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
- maartinj
- Forumowicz
- Auto: VW
- Engine: 2.0 TDI CFGC
- Localization: PL
Re: Wymiana bordnetz (BCM)
AL to high bez LED
AN to High z LED
AN to High z LED
-
marwrd
- Sympatyk
- Auto: Vw Golf 6 148PS
- Engine: 2.0 TDI 110PS CBDC
- Localization: Rybnik
Czy ktorys z tych bcm obsluzy mi dołozone halogeny i spryskiwacze reflektorow...1K0 937 086L badz 1K0 937 086M
- greg2
- Senior Moderator
- Auto: Golf VII GTI
- Engine: 2.0 TSI
- Localization: Warszawa
Obstawiam ze tak bo mialem 086A i obslugiwal halogeny oraz spryskiwacze
-- 04 lut 2015, 20:13 --
AL obsluguje LEDy wiem bo sam mam taki 😃
-- 04 lut 2015, 20:13 --
maartinj pisze:AL to high bez LED
AN to High z LED
AL obsluguje LEDy wiem bo sam mam taki 😃
- maartinj
- Forumowicz
Teoretycznie kazdy 087 jak i chyba 086 obsługuje LED po wnikliwej adaptacji 
- greg2
- Senior Moderator
maartinj pisze:Teoretycznie kazdy 087 jak i chyba 086 obsługuje LED po wnikliwej adaptacji
ja wiem ze Ty takie rzeczy potrafisz
- maartinj
- Forumowicz
Akurat janie, bo nie wymieniam tego, a jak potrzebowałem LED-owy to kupiłem AN. Ale idzie to zrobić
- ghost_rider
- Gadatliwy
- Auto: VW Golf MK6
- Engine: 2.0TDI 110KM
- Localization: UK
Witam
Mam maly problem w Golfie MK6 kolegi. Dolozyl przednie halogeny ale nie bylo PINow w BCM wiec kupil i wymienil rowniez borda. Halogeny dzialaja ale za to tylne drzwi sie nie zamykaja tzn. zamki nie rygluja przy zamykaniu, ani z pilota ani z kluczyka.
Bord oryginalny jaki mial to 1K0937085D a zalozyl teraz 1K0937087AK
Auto 4 drzwiowe ale z tylu nie ma elektroniki drzwi (korby tylko).
Auto zakodowane poprawnie, kodowanie skopiowane z poprzedniego BCMa i wklejone do nowego, nastepnie sprawdzone screeny poszczegolnych bytow.
Byl z tym w serwisie i powiedziano mu ze to nie nie BCM (ten nowy) do jego auta i ze powinien miec 1K0937087E Z0R.
Niestety nie mam ETKI zeby to sprawdzic.
Mial ktos moze taki przypadek?
Pozdro
Mam maly problem w Golfie MK6 kolegi. Dolozyl przednie halogeny ale nie bylo PINow w BCM wiec kupil i wymienil rowniez borda. Halogeny dzialaja ale za to tylne drzwi sie nie zamykaja tzn. zamki nie rygluja przy zamykaniu, ani z pilota ani z kluczyka.
Bord oryginalny jaki mial to 1K0937085D a zalozyl teraz 1K0937087AK
Auto 4 drzwiowe ale z tylu nie ma elektroniki drzwi (korby tylko).
Auto zakodowane poprawnie, kodowanie skopiowane z poprzedniego BCMa i wklejone do nowego, nastepnie sprawdzone screeny poszczegolnych bytow.
Byl z tym w serwisie i powiedziano mu ze to nie nie BCM (ten nowy) do jego auta i ze powinien miec 1K0937087E Z0R.
Niestety nie mam ETKI zeby to sprawdzic.
Mial ktos moze taki przypadek?
Pozdro
- greg2
- Senior Moderator
Obstawiam ze BCM pochodzi z auta ktore mialo kessy i pewnie nie mozesz wyczyscic starych kluczy w kanale 0. Jak tak to nic z tym nie zrobisz, wymiana BCM albo szukanie kogos kto go przeprogramuje.
No chyba ze nie wylaczyles trybu transportowego jezeli to nowy BCM jest ale jak byl w serwisie to raczej by to zrobili.
No chyba ze nie wylaczyles trybu transportowego jezeli to nowy BCM jest ale jak byl w serwisie to raczej by to zrobili.
- ghost_rider
- Gadatliwy
Nie greg. Nie o to chodzi. Piloty dzialaja poprawnie bo rygluja drzwi przednie. Ale nie rygluje drzwi z tylu. Poza tym cala reszta dziala bez problemu. Poza tym ryglowaniem tylnych drzwi. Nawet z przycisku na drzwiach nie dziala.
- greg2
- Senior Moderator
Ja wstawialem do siebie AL a tez nie mam elektrycznych szyb z tylu i dziala bez probblemu, takze moze jednak kodowanie.
- ghost_rider
- Gadatliwy
Ty masz AL a tu jest wstawiony AK
- greg2
- Senior Moderator
ale zeby az takie roznice byly, ciekawe
- ghost_rider
- Gadatliwy
No wlasnie nie wiem i dlatego pytam. Na chwile obecna gosciu nie moze zamknac drzwi tylnych. Lipa
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
A czy po wymianie borda przepisał poprawnie całe długie kodowanie do nowego??
Bo może jednak walnął się ktoś przy kodowaniu i stąd problem...
Bo może jednak walnął się ktoś przy kodowaniu i stąd problem...
- ghost_rider
- Gadatliwy
Przepisane jest poprawnie. On sprawdzal a potem ja dwa razy.
-
Enriquez
- Gadatliwy
- Auto: Superb III
- Engine: CHHB 2.0 TSI 220KM
- Localization: Lodz
Chodzi o to, że niektóre bordnetze nie obsługują aut, które nie mają z tyłu szyb w prądzie.
Dzieje się tak dlatego, że w przypadku szyb w prądzie są w drzwiach z tyłu sterowniki. Natomiast w przypadku gdy ich nie ma, za funkcję centralnego zamka odpowiada sam bordnetz, który w wersji highline (czasami) nie ma wyprowadzeń fizycznie do jego obsługi, ponieważ bardziej wypasione wersje z tyłu mają elektryczne szyby. Stąd właśnie jest problem. Niestety czeka go wymiana na nowy bordnetz, który to ma.
Przy zakupie, warto zwrócić uwagę aby nowy miał następujące piny:
Wtyczka A: 25, 7, 8, 21, 30, 38, 40, 41, 49
Wtyczka B: 7, 8, 26, 27
Wtyczka C: 25
Zauważ, że bordnetz, nawet najbiedniejszy przyjmie każde jedno kodowanie, choćby fizycznie nie miał takiej możliwości.
Dzieje się tak dlatego, że w przypadku szyb w prądzie są w drzwiach z tyłu sterowniki. Natomiast w przypadku gdy ich nie ma, za funkcję centralnego zamka odpowiada sam bordnetz, który w wersji highline (czasami) nie ma wyprowadzeń fizycznie do jego obsługi, ponieważ bardziej wypasione wersje z tyłu mają elektryczne szyby. Stąd właśnie jest problem. Niestety czeka go wymiana na nowy bordnetz, który to ma.
Przy zakupie, warto zwrócić uwagę aby nowy miał następujące piny:
Wtyczka A: 25, 7, 8, 21, 30, 38, 40, 41, 49
Wtyczka B: 7, 8, 26, 27
Wtyczka C: 25
Zauważ, że bordnetz, nawet najbiedniejszy przyjmie każde jedno kodowanie, choćby fizycznie nie miał takiej możliwości.
- greg2
- Senior Moderator
Nie wiedzialem o tym takze dobrze mi sie trafilo ze kupilem AL-ke i dziala 
- ghost_rider
- Gadatliwy
Dzieki Panowie. Czyli na pewno wiadomo ze AL obsluzy tylne drzwi na korbe. Ma ktos moze jeszcze takie autko i moglby podeslac numer borda?
A ty greg2 masz hologeny z przodu? Chodzi o to ze chlop sie uparl na te halogeny wiec cwiczy hehe
A ty greg2 masz hologeny z przodu? Chodzi o to ze chlop sie uparl na te halogeny wiec cwiczy hehe
- greg2
- Senior Moderator
mam, takze bez problemu, xenona z ledem tez obsluzy 
- marmi
- Mieszkaniec
Ostatnio u Ezopa wymieniałem borda na AE, tylne szyby w korbotroniku i wszystko ładnie śmiga 
Więc AN i AL też obsłuży drzwi bez elektryki.
- ghost_rider
- Gadatliwy
marmi pisze:Ostatnio u Ezopa wymieniałem borda na AE, tylne szyby w korbotroniku i wszystko ładnie śmiga
Marmi to jaki w koncu mu wymieniles AE czy AN? Hehe
- marmi
- Mieszkaniec
ghost_rider pisze:Marmi to jaki w koncu mu wymieniles AE czy AN? Hehe
Wymieniłem na AE
- ghost_rider
- Gadatliwy
Jest jakas opcja wymiany BCM z 1k0 na 5k0? Przelecialem caly watek ale nie moge znalezc numerow do tego
- ghost_rider
- Gadatliwy
Witam
Mam Jette z 2009 roku w budzie golfa 5 ale z elektroniką golfa 6 (BCM). Kończę właśnie dokładanie Bixenonów. Aby działała przesłona (pin 48 i 49) musiałem zmienić BCM z 5k0937086 (2009 rok) na 1k0937087Q (2011 rok).
Wywala mi 2 nowe błędy, których nie mogę sie pozbyć. Jeden w bramce Gateway (1K0907530AA):
01044 Control Module Incorrectly Coded
oraz w samym Cent. Elect.:
01299 Diagnostic Interface for Data Bus (j533) No or incorrect basic settings / adaptation
Czy dobrze rozumiem, że mój Gateway (j533) jest za stary i należy go wymienić aby pozbyć się obu błędów ?
Druga sprawa, że po wymianie BCM nie mam dostępnego w MFA+ (czarno biały) Lights & Vision i Convenience przy czym doświetlanie zakrętów, ATA Confirm itp działa.
Mam Jette z 2009 roku w budzie golfa 5 ale z elektroniką golfa 6 (BCM). Kończę właśnie dokładanie Bixenonów. Aby działała przesłona (pin 48 i 49) musiałem zmienić BCM z 5k0937086 (2009 rok) na 1k0937087Q (2011 rok).
Wywala mi 2 nowe błędy, których nie mogę sie pozbyć. Jeden w bramce Gateway (1K0907530AA):
01044 Control Module Incorrectly Coded
oraz w samym Cent. Elect.:
01299 Diagnostic Interface for Data Bus (j533) No or incorrect basic settings / adaptation
Czy dobrze rozumiem, że mój Gateway (j533) jest za stary i należy go wymienić aby pozbyć się obu błędów ?
Druga sprawa, że po wymianie BCM nie mam dostępnego w MFA+ (czarno biały) Lights & Vision i Convenience przy czym doświetlanie zakrętów, ATA Confirm itp działa.