Stacyjka - nie łączy

Moderator: BRUNO55

Regulamin forum
Moduły elektroniczne, sterowniki, sygnalizacja (kontrolki, buczki, wyświetlacze), instalacje, wiązki, piny, wtyczki, ładowanie, rozruch, immobiliser, alarm, centralny zamek, moduł komfortu, czujniki.

Pamiętaj:
  1. Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
  2. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
  3. Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  4. Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
  5. Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
Uwaga
- Prośby o kodowanie i diagnostykę logów lub błędów zamieszczaj w dziale Diagnostyka i kodowanie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tengelus
Sympatyk
Auto: VW Golf 6 Variant
Engine: 1.6 105KM CAYC
Localization: PPL

Stacyjka - nie łączy

Post autor: tengelus »

Problem, pierwszy raz ukazał się wczoraj wieczorem. Miałem włączony zapłon i chwilę jeszcze siedziałem zanim miałem odpalić. W pewnym momencie zaczęła mi się robić choinka na desce rozdzielczej. Odruchowo cofnąłem kluczyk, włączyłem zapłon i było ok. Dzisiaj wyjeżdżając z domu nic się nie działo ale po pierwszym postoju po przekręceniu kluczyka na zapłon kontrolki się nie zapaliły. Poruszałem trochę kluczykiem, kilka razy się zapaliły ale nie zdążyłem odpalić. W końcu po ok 1 min. odpaliłem i pojechałem jeszcze w jedno miejsce - tam podobne problem z odpaleniem. Po czym strzała do domu.
Pierwszy pomysł - akumulator. podłączyłem prostownik - sprawny.
Potestowałęm stacyjkę - po przekreceniu ciemność ale jakby ją zostawić na 30sek - 1min to się włączy, jednak ruszenie kluczykiem i próba odpalenia kończy się fiaskiem.
Po zdjęciu obudowy kolumny dostałem się do drugiej strony stacyjki na której jest plastikowy korek <dumnie podpisany ABS> i plomba producenta .
Korek minimalnie się porusza i dociskanie go lub delikatne ruchy na boki powodują załączenie się zapłonu i jeśli utrzymam w dobrej pozycji to odpalenie auta, jednak puszczenie powoduje zgaszenie.

Pytanie co z tym zrobić ?
Czy opłaca się wymiana wkładki na używkę?
Ile będzie kosztowało w ASO?
Co będzie konieczne jeszcze przy wymianie tej wkładki? wymiana kluczyków? programowanie?
Z jakimi kosztami się liczyć?
Ostatnio zmieniony 17 sie 2015, 21:00 przez marmi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: poprawilem temat
Senior Moderator
Auto: Golf VII GTI
Engine: 2.0 TSI
Localization: Warszawa

Re: Stacjka - nie łączy

Post autor: greg2 »

A to nie jest przypadkiem tzw kostka stacyjki ? Czyli tam gdzie siega koncowka kluczyka. Nie wiem jak to wyglada w mk6 ale w mk3 to byla wymienialna czesc i nie ma potrzeby zmiany zamkow/kluczykow.
Mniej wiecej cos takiego
Obrazek
Awatar użytkownika
Muti
VIP
Auto: MK7.5 R
Engine: 2.O TSI DJHA
Localization: Lubuskie

Re: Stacyjka - nie łączy

Post autor: Muti »

Dokładnie. Jest to wymienialna cześć i w sumie zdarza się, że padnie. Nówka w aso nie powinna być droga.
Awatar użytkownika
tengelus
Sympatyk
Auto: VW Golf 6 Variant
Engine: 1.6 105KM CAYC
Localization: PPL

Post autor: tengelus »

Wszystko się zgadza. Wymiana bezproblemowa. Koszt 120 PLN(w innym sklepie krzykneli 190, do aso nie dzwoniłem) kostka Febi...wygląd i oznaczenia identyko jak ori.

I po stresie. Dzięki
Senior Moderator
Auto: Golf VII GTI
Engine: 2.0 TSI
Localization: Warszawa

Post autor: greg2 »

to super ze juz po problemie :lokej:
marcinglab1
Niemowa
Auto: golf 6 variant
Engine: 1.4 tsi
Localization: Gdansk

Post autor: marcinglab1 »

Witaj, Kolego ja mam podobny problem w golfie 6, tsi 122km tzn.:
1. Raz radio załącze kluczykiem, a raz nie i muszę ręcznie;
2. Choinka się pojawia (czyli radio samo potrafi się wyłączyć lub włączyć) bardzo często kiedy hamuję silnikiem tzn. zwiększam bieg bez dodania gazu itp. lub gdy ruszam z jedynki.

Pytanie mam do Ciebie czy zauważyłeś podobne problemy i czy to jest stacyjka?
Awatar użytkownika
tberent
Banned
Auto: VW Golf 6
Engine: CBCD
Localization: Lodzkie

Post autor: tberent »

Kolego podpinales pod kompa ?
Ad 1 radio musi zawsze wrócić do stanu przed wyjeciem zapłon
Ad2 tak jak kolega wyzej obserwowal. Ty takze zdejmij oslone i z kluczem w stacyjce ruszaj kostką. Jak bedzie przerywać to wiadomo. Generalnie to fabryczne kostki sa dobre a wszystkie zamienniki od toprana do febi są -zamiennikami i mi w mk3 padaly po 1,5 roku.
Dziwne ze radio gaśnie podczas jazdy a lampki w srodku sie nie zapalaja.
Awatar użytkownika
Pro-choice
Sprzedawca
Sprzedawca
Localization: Szczecin

Post autor: Pro-choice »

W stacyjce masz sygnał plusa po włożeniu kluczyka, plusa po przekręceniu kluczyka na zapłon oraz sygnał do odpalenia silnika. Uszkodzona kostka może nie wszystkie sygnały przekłamywać.
Obrazek
NAJNIŻSZE CENY NA OLEJE MOTUL NA FORUM FERODO, LIQUI MOLY, MILLERS, LEMFORDER
Zadowolenie klientów bezcenne
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i Elektronika”