Otwieranie szyby pasażera z panelu kierowcy

Moderatorzy: rafaello, BRUNO55

Regulamin forum
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.

Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
  1. Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
  2. Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
  3. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
  4. W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
  5. Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!
Pamiętaj:
  • Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  • Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
  • Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
  • Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
ODPOWIEDZ
yachuu
Nowicjusz
Auto: VW Golf 6
Engine: 1.4 TSI 122KM
Localization: Warszawa

Otwieranie szyby pasażera z panelu kierowcy

Post autor: yachuu »

Cześć

Od kilku dni jestem właścicielem Golfa VI w wersji Highline i zorientowałem się, że nie działa mi opuszczanie szyby pasażera z panelu po stronie kierowcy. Po stronie pasażera wszystko śmiga, zarówno zamykanie jak i otwieranie. Więc to nie jest problem samego mechanizmu, ale zapewne elektryki. Od strony kierowcy można natomiast zamknąć szybę pasażera. Nie działa wyłącznie otwieranie.
Mam prośbę o podpowiedź co i gdzie sprawdzić aby zdiagnozować i naprawić ten defekt.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
marmi
Mieszkaniec
Engine: 2.0 TDI CR CBDC
Localization: katowice

Re: Otwieranie szyby pasażera z panelu kierowcy

Post autor: marmi »

jeśli zamykanie działa, a nie działa otwieranie to bardzo prawdopodbne że uszkodził się po prostu przełącznik.
VW GOLF VI 2.0TDI CR BLUEMOTION

Obrazek

Twój uśmiech...to już nie wróci
yachuu
Nowicjusz
Engine: 1.4 TSI 122KM
Localization: Warszawa

Post autor: yachuu »

Tez możliwe, mysle, że to może być jakiś kabelek. Gdzie i jak można się do nich dobrać, aby sprawdzić stan?
Jak się dobrać do przełącznika?
Awatar użytkownika
marmi
Mieszkaniec

generalnie można wyjąc panel bez zdejmowania tapicerki ale jest to trudne, w dziale zrób to sam masz manual z fotkami jak zdjąć tapicerkę drzwi, generalnie wątpię żeby coś z kablem się stało prędzej przełącznik.

Obrazek

kamill
VIP
Auto: MK6
Engine: TDI

Post autor: kamill »

Stawiam na styki w samym przełączniku. O ile wcześniej nikt Ci nie rozbierał boczków, to mogła się tam po prostu woda dostać. Natomiast jeśli ktoś juz ruszał boczki to może źle podłączyl, łamiąc przy tym (bądź nadłamując) styk. Miałem tak u siebie... Jak jest połamane to nie ma co panikowac, wszystko można polutować.
ScieszkaMariusz
Nowicjusz
Auto: VW GOLF 6
Engine: 1.6 TDI 105KM
Localization: Zywiec

Post autor: ScieszkaMariusz »

Witam

Posiadam Golfa VI 1,6 TDI. Mam problem z opuszczaniem i zamykaniem szyb - tył, strona lewa. Problem polega na tym, że z panelu kierowcy wszystko działa poprawnie (można szybę opuścić i zamknąć). Nie da się natomiast opuszczać i zamykać szyby przełącznikiem z tyłu. Czy może to być problem przełącznika z tyłu ? Dodam, że w przełączniku działa podświetlenie. Z góry dziękuję za informację.
Awatar użytkownika
marmi
Mieszkaniec

Jeśli z przedniego panelu działa to znaczy że silnik i szyba jest ok więc problem dokładnie leży w stykach przełącznika, to że podświetlenie działa nie ma znaczenia...

Obrazek

aber
Nowicjusz
Engine: 1.2 TSI 105KM CBZB

Post autor: aber »

Rozebrać, przeczyścić styki i będzie ok, poprzednio jeździłem skodą, rozwiązania bardzo podobne, zjawisko nagminne...
Jeżeli temat nieaktualny, bo problem rozwiązany, to trzeba pisać co i jak dla potomnych...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy / Usterki”