http://m.interia.pl/motoryzacja/news,nId,1907930
Onet pisze o pozwie zbiorowym
http://m.onet.pl/biznes/kraj,xts3ql
Większość chyba ma ten temat głęboko ale widać komuś zależy na tym żeby nakręcać aferę

Enriquez pisze:Arku, ... Ekologiem jakimś jesteś czy co? Czego oczekujesz? Nowego auta? Dziwię się trochę, bo uważam Cię za zrównoważonego i poważnego człowieka a nie oszołoma i w dodatku eko...
Enriquez pisze:Arku, ... .......nie oszołoma i w dodatku eko...
Arek_VI pisze:
Jestem oszołomem pod względem szeroko pojętej etyki. Jeżeli ktoś oszukuje i okrada innych to jest to oszustwo i kradzież a nie "nadwerężone zaufanie".
....
Jak myślisz Enriquez jak będzie jeździł 2.0 TDI po zmianie softu ?
Enriquez pisze:[
Coś mi się tu nie zgadza, z tym oszołomem pod kątem etyki. Rozumiem, że Ty nie okradasz VW i uczciwie płacisz abonament korzystając z bazy danych erWin, a numery części znajdujesz dzwoniąc do najbliższego serwisu VW i oczywiście z Etki online gdzieś na ruskim serwerze nie korzystasz. Jeżeli tak jest - to wielki szacun.
haka21 pisze:....W postępowaniu odszkodowawczym strona ponosząca winę ma prawo i obowiązek naturalnej restytucji wyrażonej przez naprawienia szkody czy przywrócenie wymaganych właściwości - co koncern czyni bez czekania na wyrok sądów .....
haka21 pisze:W kwestii roszczeń i odszkodowań, tak się ma sprawa -że nic nie dostaniesz. Odszkodowanie należy się poszkodowanemu za rzeczywiste, poniesione szkody , uszczerbek na zdrowiu jego rozstroju lub utracony zarobek czy utratę majątku. W postępowaniu odszkodowawczym strona ponosząca winę ma prawo i obowiązek naturalnej restytucji wyrażonej przez naprawienia szkody czy przywrócenie wymaganych właściwości - co koncern czyni bez czekania na wyrok sądów cywilnych. Co więcej - wykazują dobrą wolę ! (chyba zatrudnili prawnika jakiegoś). Zakładając , że raczej nie kupuje się samochodu w celu produkcji tlenu czy choćby zmniejszenia zanieczyszczeń, to można tu mówić o szkodzie niemajątkowej ale chyba trzeba by udowodnić, że jesteś prezesem klubu Greenpeace , kupiłeś samochód elektryczny a on produkuje gaz cieplarniany i właśnie ktoś nazwał cię hipokrytą oraz pozbawił tytułu ekologa roku.
![]()
I nie rozumię o co chodzi z tym rowerem 105kgże sprzedawca nie teges... to że niby nie producent czy 120 kg raczej.
spwod pisze:A tak poza nawiasem, to jak się ma sprawa nabycia auta nie bezpośrednio z salonu, tylko odkupienie od poprzedniego właściciela (którym nie był VW)?
Kod silnika łapie się na to oszustwo.
Jak tu wyglądał będzie problem ewentualnej reklamacji?
Też można napisać, że odkupiło się auto własnie z tym "ekologicznym" silnikiem, ze względu na jego deklarowane parametry.
Jak to się będzie miało do kwestii ewentualnych roszczeń odszkodowawczych?
Jasiekwwl pisze:Jestem właścicielem Golfa, którego odkupiłem jako auto używane - w mojej ocenie wszelkie prawa wynikające z wad samochodu, w tym przypadku - niezgodność towaru z umową - przechodzą na kolejnych właścicieli.
spwod pisze:Jasiekwwl pisze:Jestem właścicielem Golfa, którego odkupiłem jako auto używane - w mojej ocenie wszelkie prawa wynikające z wad samochodu, w tym przypadku - niezgodność towaru z umową - przechodzą na kolejnych właścicieli.
Jestem tego samego zdania![]()
Zastanawiam się własnie nad przystąpieniem do pozwu zbiorowego, w sumie co mi tam wisi?![]()
![]()
Korzysta ktoś z forum z tej opcji?