gaśnie po odpaleniu, wariują obroty
Moderatorzy: rafaello, BRUNO55
Regulamin forum
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
- Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
- Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
- W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
- Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
- Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- tberent
- Banned
- Auto: VW Golf 6
- Engine: CBCD
- Localization: Lodzkie
Re: gaśnie po odpaleniu, wariują obroty
Poprawił luty ? Tzn co moczyl to w wannie z cyna ? Czy jak :p
Napisz do Martinj lub morales z golfa 5 o podmiany sterownika. Albo do Krzycho.
Co do zwrotu to sam napisałeś ze wiedziałeś o wadach i błędach na kompie przy zakupie zatem w mojej ocenie może być kiepsko. Ale warto zapytać jakiegoś rzecznika konsumentów.
Napisz do Martinj lub morales z golfa 5 o podmiany sterownika. Albo do Krzycho.
Co do zwrotu to sam napisałeś ze wiedziałeś o wadach i błędach na kompie przy zakupie zatem w mojej ocenie może być kiepsko. Ale warto zapytać jakiegoś rzecznika konsumentów.
-
greg
- Stały Bywalec
- Auto: Golf VI OCTAVIA
- Engine: CAYC 1.5 DADA
- Localization: Tychy
do 2 tygodni wady ukryte ale po 2 miesiącach to nie wiem, sterownik powinien ogarnąć tuner zadzwoń do KTR z zabrza albo do DYnosoftu powiedz jak sprawa wygląda czy są w stanie pomóc
-
lkgh
- Stały Bywalec
- Auto: golf VI
- Engine: 2.0 TDI 175koni
- Localization: Haarlem
zimne luty naprawia sie w 5 sekund...ale nigdy nie wiesz ktory to jest...po prostu przelutowywujesz wszystkie
- marmi
- Mieszkaniec
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Zimne luty to jedno ale jak płytka sterownika moczyła się jak śledzik nie wiadomo przez jaki czas, to raczej niewiele z tego będzie...
Pytanie brzmi czy juz kiedyś nie był ten sterownik reanimowany z jakiegoś powodu na co wskazuje jego rozbieranie...
Pytanie brzmi czy juz kiedyś nie był ten sterownik reanimowany z jakiegoś powodu na co wskazuje jego rozbieranie...
-
DamianU
- Nieśmiały
- Auto: VW Golf 6 Variant
- Engine: 1.6 TDI 105hp
Zdecydowałem.
Mechanik powiedział, że sterownik nie do odratowania, z zamiennikiem z continental ciężko.
Jednym słowem nowy - ok 7000 zł z kodem
Samochód ma + 250 k przebiegu
Jak wymienie sterownik to jest opcja że za pół roku walną wtryski, dwumas, egr etc
Jednym słowem SKARBONKA
Pie*dole ten samochód i komis, w którym go kupiłem.
Składam reklamacje i jak nie dostanę zwrotu kasy to sąd ...
Ps. Macie znajomych prawników, rzeczoznawców z okolic Tychy, Gliwice, Katowice ... ?
BTW
W moim golfie siedzi sterownik nie z mojego samochodu - ktoś wsadził coś innego (nr stera nie zgadza się z tym co powinno być - po vin)
Mechanik powiedział, że sterownik nie do odratowania, z zamiennikiem z continental ciężko.
Jednym słowem nowy - ok 7000 zł z kodem
Samochód ma + 250 k przebiegu
Jak wymienie sterownik to jest opcja że za pół roku walną wtryski, dwumas, egr etc
Jednym słowem SKARBONKA
Pie*dole ten samochód i komis, w którym go kupiłem.
Składam reklamacje i jak nie dostanę zwrotu kasy to sąd ...
Ps. Macie znajomych prawników, rzeczoznawców z okolic Tychy, Gliwice, Katowice ... ?
BTW
W moim golfie siedzi sterownik nie z mojego samochodu - ktoś wsadził coś innego (nr stera nie zgadza się z tym co powinno być - po vin)
- tberent
- Banned
Dzwoniłe s po tunera ch ? Czy ten twój mechanik jest najmadrzejszy ? I z ciekawości pokaż tu zdjęcie tego sterownika.
-
greg
- Stały Bywalec
oby samochód nie był kradziony bo wtedy będziesz miał kłopot takie mamy przepisy
Tutaj kiedyś załatwiłem sprawę: http://www.daleo.pl/odszkodowania/rzecz ... eczoznawcy na Budowlanych w budynku urzędu pracy w Tychach jeżeli chodzi o sąd to dobry prawnik jest w Katowicach ale dokładnie nie pamiętam sprawdzę w domu czy mam namiary nie obiecuje i dam znać. Chociaż z tym sterownikiem to hmmm nie jest to nie do ogarnięcia rozumiem frustrację ale na allegro tutaj http://allegro.pl/sterownik-silnika-kom ... 47764.html masz stertownik prawie jak za darmo, + adaptacja u tunera max obstawiam 1200 zł naprawa to w sumie 2000 zł
- tberent
- Banned
Niech się dogada to mu program zrobi jeszcze 
-
DamianU
- Nieśmiały
nr sterownika jaki powinienem mieć to:
03L906023DQ
a mam
03L906023Q
Nie twierdzę że mam 'najlepszego' mechanika, na pewno da się to ogarnąć, tylko pytanie za ile.
Samochodem powinienem się cieszyć a nie zastanawiać się czy jechać z Tychów nad bałtyk samochodem, czy posiągiem - strach przed zepsuciem się furki w trasie!
Tydzień po zakupie okazało się że cieknie woda z silnika - okazało się że to pompa wody puszcza - komis twierdził że 10k temu rozżąd wymieniany... musiałem zrobić rozżąd ....
Tydzień pózniej, zaczeło lać z pierwszego wtrysku ...
W następnym tygodniu przygody jak z tego wątku ...
Pytanie co będzie jak naprawię sterownik ...
Zraziłem się do tego samochodu :<
Muszę pogadać z prawnikami.
Fotki wkleje jutro (musze zadzwonić żeby mi przesłał)
Jak sprawa się wyjaśni, zapraszam wszystkich uczestników wątku na zimne piwko, w okolicach Tychy - Katowice
03L906023DQ
a mam
03L906023Q
Nie twierdzę że mam 'najlepszego' mechanika, na pewno da się to ogarnąć, tylko pytanie za ile.
Samochodem powinienem się cieszyć a nie zastanawiać się czy jechać z Tychów nad bałtyk samochodem, czy posiągiem - strach przed zepsuciem się furki w trasie!
Tydzień po zakupie okazało się że cieknie woda z silnika - okazało się że to pompa wody puszcza - komis twierdził że 10k temu rozżąd wymieniany... musiałem zrobić rozżąd ....
Tydzień pózniej, zaczeło lać z pierwszego wtrysku ...
W następnym tygodniu przygody jak z tego wątku ...
Pytanie co będzie jak naprawię sterownik ...
Zraziłem się do tego samochodu :<
Muszę pogadać z prawnikami.
Fotki wkleje jutro (musze zadzwonić żeby mi przesłał)
Jak sprawa się wyjaśni, zapraszam wszystkich uczestników wątku na zimne piwko, w okolicach Tychy - Katowice
- tberent
- Banned
W takim razie to idź do prawnika i rzecznika praw konsumenta.
- maartinj
- Forumowicz
- Auto: VW
- Engine: 2.0 TDI CFGC
- Localization: PL
DamianU pisze:nr sterownika jaki powinienem mieć to:
03L906023DQ
a mam
03L906023Q
Burdel i chaos
Zalany sterownik nadaje się na śmieci, szanujący elektronik kopnie CIę w du**** jak mu powiesz " czy może by to przelotowac"
Ten z Ciebie wydoił kasę bo wie ze to nie zadziała
023DQ jest Euro 5
023 Q to Euro 4 - czyli bez DPF
pytanie czy masz teraz DPF i w jakim jest stanie ?
Piszesz o kontrolce silnika, ale nie diagnozujesz błędów , a to podstawa
zacznij od poprawnej diagnostyki, zrób porządek z ECU...czyli dobry mechanior na początek
-
greg
- Stały Bywalec
Kolego wpadaj do mnie zdiagnozujemy toi zobaczymy co da sie zrobić
-
DamianU
- Nieśmiały
Greg niestety na razie nie ma takiej opcji - auto nie pali, do mechanika pojechało na lawecie i wróci na lawecie. Mogę wpaść na piwko
Maartinj - DPF mam, a w jakim stanie jest to nie mam pojęcia. Nie rozumię też jak mam zdiagnozować błędy kiedy komputer jest DEAD
Gadałem z rzecznikiem praw konsumenta i mam takie opcje:
- komis zwraca mi kasę za cieknący wtrysk, rozrząd, diagnoze usterki (sterownik silnika) + ew wymiana i zaprogramowanie
- jade na lawecie do komisu, nie obchodzi mnie co jest zepsute i musi mi to naprawić
- zwrot golfa do komisu, komis zwraca mi kasę za furkę + kasę za włożone ww. części.
Naprawdę nie wiem czy jest sens inwestować w trupa ?!
Samochód niby z 2010r ale ma naj*ebane ponad 250 000 przebiegu, a biorąc pod uwagę żywotność DPF, wtrysków pizoelektrycznych czy dwumasy, to tylko kwestia paru - parunastu miesięcy aż coś walnie. Tym bardziej z takimi kwiatkami 2 miesiące po zakupie.
Teraz dużo się nauczyłem jak wybierać samochody i robić wstępny przesiew. Nauczyłem się na błędach, ale szkoda że swoich
Nic, nie będe płakał
tylko pójde do prawnika jutro i zobaczę na czym stoje 
Maartinj - DPF mam, a w jakim stanie jest to nie mam pojęcia. Nie rozumię też jak mam zdiagnozować błędy kiedy komputer jest DEAD
- komis zwraca mi kasę za cieknący wtrysk, rozrząd, diagnoze usterki (sterownik silnika) + ew wymiana i zaprogramowanie
- jade na lawecie do komisu, nie obchodzi mnie co jest zepsute i musi mi to naprawić
- zwrot golfa do komisu, komis zwraca mi kasę za furkę + kasę za włożone ww. części.
Samochód niby z 2010r ale ma naj*ebane ponad 250 000 przebiegu, a biorąc pod uwagę żywotność DPF, wtrysków pizoelektrycznych czy dwumasy, to tylko kwestia paru - parunastu miesięcy aż coś walnie. Tym bardziej z takimi kwiatkami 2 miesiące po zakupie.
Teraz dużo się nauczyłem jak wybierać samochody i robić wstępny przesiew. Nauczyłem się na błędach, ale szkoda że swoich
Nic, nie będe płakał

-
greg
- Stały Bywalec
DamianU pisze:Greg niestety na razie nie ma takiej opcji - auto nie pali, do mechanika pojechało na lawecie i wróci na lawecie. Mogę wpaść na piwko![]()
Teraz dużo się nauczyłem jak wybierać samochody i robić wstępny przesiew. Nauczyłem się na błędach, ale szkoda że swoich![]()
Nic, nie będe płakałtylko pójde do prawnika jutro i zobaczę na czym stoje
I to chyba będzie najlepsza opcja dla Ciebie
-
lkgh
- Stały Bywalec
- Auto: golf VI
- Engine: 2.0 TDI 175koni
- Localization: Haarlem
Przebiegiem bym sie nie przejmowal sam mam 275k i auto jezdzi i wyglada jak nowe. Bardziej ogolny stan auta ma znaczenie.
-
DamianU
- Nieśmiały
te silniki 1.6 tdi 105hp wytrzymają więcej niż 300 - 400k bez generalnego remontu ?
-
greg
- Stały Bywalec
ja też mam już bliżej do 300 i chodzi jak w zegarku
a mam kolegę który miał golfa służbowego i bagatela 720 tysięcy
widziałem na własne oczy!!!
-
DamianU
- Nieśmiały
greg z jakiego rocznika ten golf od kumpla
-
DamianU
- Nieśmiały
Byłem u prawnika i powiedział, że bardzo skomplikowana sprawa - ciężko coś będzie ogarnąć.
Dobra ale to nie forum prawne
Dzwoniłem też do tunera i powiedział, że nowy (używany) sterownik + adaptacja.
Macie jakieś konkretne adresy sprawdzonych, doświadczonych tunerów co by ogarneli temat?
PS jest podobno fabryczna wada sterownika silnika w golfie 6 - nieszczelność na wtyczce, po latach zbiera się tam wilgoć i może narobić spustoszenia
Dobra ale to nie forum prawne
Dzwoniłem też do tunera i powiedział, że nowy (używany) sterownik + adaptacja.
Macie jakieś konkretne adresy sprawdzonych, doświadczonych tunerów co by ogarneli temat?
PS jest podobno fabryczna wada sterownika silnika w golfie 6 - nieszczelność na wtyczce, po latach zbiera się tam wilgoć i może narobić spustoszenia
- marmi
- Mieszkaniec
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Ludzie przestańcie już pisac tu o prawnikach i poradach bo to nie jest temat na takie wywody
A co do tunera to kilka osób pisze od dawna olej swojego mechanika i jedź z autem do tunera on to ogarnie... masz CTR zabrze, Dynosoft (Aligator) Katowice i jeden i drugi ogarnie Ci wymiane i programowanie używanego sterownika...
A co do przebiegu to co z tego że auto ma 250tyś?? większość tyle ma, a te co nie mają tyle to były rozbite
A co do tunera to kilka osób pisze od dawna olej swojego mechanika i jedź z autem do tunera on to ogarnie... masz CTR zabrze, Dynosoft (Aligator) Katowice i jeden i drugi ogarnie Ci wymiane i programowanie używanego sterownika...
A co do przebiegu to co z tego że auto ma 250tyś?? większość tyle ma, a te co nie mają tyle to były rozbite
-
DamianU
- Nieśmiały
MARMI - jeden i drugi powiedzieli że nie ogarną tematu
-
DamianU
- Nieśmiały
witam ponownie
A więc samochód jest naprawiony
Został wstawiony nowy sterownik silnika z przelutowanym procesorem i pamięcią epprom
Ukłony dla mechanika/elektryka, który to ogarnoł -> AUTO-DANECKI PIEKARY ŚLĄSKIE
Przelutowanie procka w obudowie BGA to nie lada wyzwanie
Przejechałem już 100 km i jest ok.
Tylko jedna mała awaria wyskoczyła, ale myślę że to nie związane ze sterownikiem:
Kiedy wyłącze silnik (zapłon) cały czas chodzi mi wentylator od chłodnicy na pełnej mocy, aż do wyczerpania aku.
Żeby go wyłączyć muszę wypiąć kleme (+) z aku...
Czytałem, że może zwierać jakiś tranzystor w sterowniku wiatraka. A wy co na to powiecie?
PS Co do sterownika, to odpisze za jakieś 3-4 mc jak przejade z 5 000 km - będzie dla potomnych
A więc samochód jest naprawiony
Został wstawiony nowy sterownik silnika z przelutowanym procesorem i pamięcią epprom
Ukłony dla mechanika/elektryka, który to ogarnoł -> AUTO-DANECKI PIEKARY ŚLĄSKIE
Przelutowanie procka w obudowie BGA to nie lada wyzwanie
Przejechałem już 100 km i jest ok.
Tylko jedna mała awaria wyskoczyła, ale myślę że to nie związane ze sterownikiem:
Kiedy wyłącze silnik (zapłon) cały czas chodzi mi wentylator od chłodnicy na pełnej mocy, aż do wyczerpania aku.
Żeby go wyłączyć muszę wypiąć kleme (+) z aku...
Czytałem, że może zwierać jakiś tranzystor w sterowniku wiatraka. A wy co na to powiecie?
PS Co do sterownika, to odpisze za jakieś 3-4 mc jak przejade z 5 000 km - będzie dla potomnych

Ostatnio zmieniony 11 gru 2015, 09:11 przez DamianU, łącznie zmieniany 1 raz.
- tberent
- Banned
Podłącz vcds i sprawdź w blokach pomiarowych jaka jest temp silnika bo może czujnik walnie ty i myśli ze temperatura silnika jest wysoka i chce go schłodzić. Również sterownik powinien pokazać jakiś błąd.
-
DamianU
- Nieśmiały
czujka raczej jest ok - jakby była walnięta to wiatrak chodziłby i na ciepłym i na zimnym, a tak załącza się dopiero po wyłączeniu zapłonu (jak silnik chodzi to wentylator nie pracuje)
Kabla i programu nie mam, zawiozę furke do szpeca z Piekar i obacamy co w kablach piszczy
Kabla i programu nie mam, zawiozę furke do szpeca z Piekar i obacamy co w kablach piszczy
-
DamianU
- Nieśmiały
w kompie nic nie ma, wcześniejszy mechanik musiał coś spierdzielić z kablami / przekaźnikami