Wymiana głośników z przodu
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Fabrycznie i niefabryczne systemy dźwiękowe, wzmacniacze, głośniki, zestawy głośnomówiące, bluetooth, nawigacje fabrycznie i niefabryczne, CB radia, anteny, TV i inne multimedia ...
Pamiętaj:
Fabrycznie i niefabryczne systemy dźwiękowe, wzmacniacze, głośniki, zestawy głośnomówiące, bluetooth, nawigacje fabrycznie i niefabryczne, CB radia, anteny, TV i inne multimedia ...
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
krzysztof.osak
- Nowicjusz
- Auto: VW GOLF 7 Hatchback
- Engine: 2.0 TDI 150KM
- Localization: Bydgoszcz
Witam serdecznie.Interesuje mnie wymiana przednich głośników + tweetery na nowe. Proszę o poradę co wybrać.Radio multimedialne RNS 510.
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Re: Wymiana głośników z przodu
Jak według mnie to gołe fabryczne radio nie będzie Ci w stanie zasilić dobrego zestawu na przód żeby to jakoś fajnie grało...
Bez wzmacniacza ani rusz...
Bez wzmacniacza ani rusz...
- Muti
- VIP
- Auto: MK7.5 R
- Engine: 2.O TSI DJHA
- Localization: Lubuskie
A można tak zrobić, żeby nie kłaść nowych kabli to "wpiac" wzmacniacz w fabryczne kable? Mam wolny wzmacniacz dwukanalowy i chętnie bym go użył. Nie chodzi o jakiś high-end, ale o trochę mocniejszy dźwięk.
wzmacniacza nie wepniesz
- Muti
- VIP
dlaczego? Dałem w cudzysłowie wpiąć, żeby nie rozumieć dosłownie,ale opiszę.
Przeciąć oryginalne kabel,podłaczyć sygnał do HIGH-LOW,cinch do wzmacniacza ze wzmacniacza podpiąć się dwoma kanałami do oryginalnych kabli gdzieś za radiem. Czy tak będzie ok?
Przeciąć oryginalne kabel,podłaczyć sygnał do HIGH-LOW,cinch do wzmacniacza ze wzmacniacza podpiąć się dwoma kanałami do oryginalnych kabli gdzieś za radiem. Czy tak będzie ok?
Zasilanie jeszcze wzmaca, wzbudzenie wzmaka, a tak poza tym to łatwiej dokupić kilka kabelkow i podpiąć w zgodzie ze sztuką a nie kombinować
- Muti
- VIP
Oczywiście pomijam zasilanie. Zasilanie będzie z bezpiecznik SA, a masa z pkt masowego przy słupku A. Wzbudzenie z radia z pinu bodajże 6 jak dobrze pamiętam wtyczki zmieniarki(na schemacie przelacznik).
Nie chodziło mi o czepianie się szczegółów instalacji, tylko o to czy przy instalacji, która ma poprawić trochę serię,a nie być high-end jest sens ciągnięcia kabli osobno.
Nie chodziło mi o czepianie się szczegółów instalacji, tylko o to czy przy instalacji, która ma poprawić trochę serię,a nie być high-end jest sens ciągnięcia kabli osobno.
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Nie jestem specem ale w poprzednim aucie miałem podpięty wzmak przez konwerter + tylko zasilanie i wzbudzenie, kumpel od audio fajnie go podregulował i grało to znacznie lepiej niż bez niego, co prawda dodatkowo były zmienione głosniki na hertz-e ale nic więcej.
- Muti
- VIP
No ja chcę zmienić jeszcze głośniki (nie wiem czy hertz) i wygłuszyc lekko drzwi. Tylko zastanawia mnie czy mogę zrobić tak jak to sobie wymyśliłem.
-
seba
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf 7 FL
- Engine: 1.4 TSI 150KM CZDA
- Localization: Wielkopolskie
Muti pisze:Przeciąć oryginalne kabel,podłaczyć sygnał do HIGH-LOW,cinch do wzmacniacza ze wzmacniacza podpiąć się dwoma kanałami do oryginalnych kabli gdzieś za radiem. Czy tak będzie ok?
Teoretycznie powinno działać, fabryczne przewody w golfie są bardzo przyzwoitej jakości. Ale jak już będziesz kombinował z innymi głośnikami (rozwiercanie nitów, przerabianie wtyczek, pewnie jakiś dystansik bo głośniki będą za głębokie) to pomyśl jednak o nowych przewodach.
Muti pisze:Wzbudzenie z radia z pinu bodajże 6 jak dobrze pamiętam wtyczki zmieniarki(na schemacie przelacznik).
No way, to nie działa, zęby na tym zjadłem i nie raz pchałem wóz bo mi aku siadło. Teraz mam specjalny układ, który po canie załącza wzmacniacz, jak się rns włącza.
-
Arek_VI
- VIP
- Auto: Golf VI
- Engine: TSI 122
- Localization: Wroclaw
Najprościej wzmacniacz możesz wzbudzić podając napięcie z gniazdka zapalniczki (jest po kluczyku).
- Muti
- VIP
Zapewniam was, że sterownie po zmieniarce działa, bo tak miałem podłączone w touranie do rns310 i chodziło idealnie.
Chyba na weekend podlacze na próbę wszystko na tzw. Pająka i zobaczę czy jest jakaś różnica na serii i jak to działa. Mam przejściówkę p&p do BT, także mogę w niej się pobawić nie ruszając seryjnej wiązki.
Chyba na weekend podlacze na próbę wszystko na tzw. Pająka i zobaczę czy jest jakaś różnica na serii i jak to działa. Mam przejściówkę p&p do BT, także mogę w niej się pobawić nie ruszając seryjnej wiązki.
-
seba
- Stały Bywalec
Mnie nie musisz zapewniać, ja to sprawdziłem i nie działa tak jak chciałem. Tzn. coś tam się pojawia, ale nie znika potem po wyłączeniu odrazu, i chyba wzbudza też po odblokowaniu pilotem auta. Jakieś szopki z tym były. Coś czytałem, że we wcześniejszych wersjach rns'a lepiej to działa, u mnie niestety nie. Co do zapalniczki, to mnie nie interesują półśrodki, nie posłucham radia bez zapłonu, a dodatkowo jak jadę i nie mam włączonego radia to wzmacniacz mi chodzi i tyłek podgrzewa, bez sensu. Długo szukałem idealnego rozwiązania i znalazłem. Teraz mam tak, że każda aktywność rns'a wzbudza wzmacniacz - tak jak w oryginale.
-
lkgh
- Stały Bywalec
- Auto: golf VI
- Engine: 2.0 TDI 175koni
- Localization: Haarlem
W poprzednim aucie mialem zrobione tak jak mowi Muti, wzmacniacz wzbudzal sie ze zmieniarki....dzialalo idealnie 
-
seba
- Stały Bywalec
Rns510?
-
lkgh
- Stały Bywalec
Generalnie nie ma znaczenia jakie masz radio. Zasada jest prosta, wzmacniacz ma dzialac tylko wtedy gdy jest wlaczone radio, wiec szukasz gdzie pojawia sie 12V po zalaczeniu radia I podajesz to napiecie jako napiecie sterujace do wzmacniacza.
-
seba
- Stały Bywalec
Co Ty nie powiesz
, zadałem proste pytanie, bo wypowiedziałeś się w wątku o rns510 i o takim rozmawiajmy. Uwierz mi, w tym radiu trudno o taki sygnał, wszystko jest sterowane po can lub i2c bus. Wystarczy poczytać zagraniczne fora, jakie ludzie mają z tym problemy. Ja nawet próbowałem się dobrać do układu wzmacniacza Tda7564 i "ukraść" sygnał załączania ale nic z tego, wszystko po magistrali cyfrowo.
-
lkgh
- Stały Bywalec
Dopoki radio jest zasilane energia elektryczna to TAK, da sie z niego ukrasc 12V!!!!!!
KONIEC KROPKA!!!!!!
KONIEC KROPKA!!!!!!
-
seba
- Stały Bywalec
Pewnie, że się da, tylko jakim nakładem sił i środków. My tu zdaje się rozmawialiśmy o gotowym wyprowadzeniu w postaci styku z tylu radia.