Jaki rozmiar felgi i opony na zimę
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Wygląd, rodzaj, rozstawy, szerokości, ET, dobór wzoru i koloru felgi, opony, dystanse itp.
Pamiętaj:
Wygląd, rodzaj, rozstawy, szerokości, ET, dobór wzoru i koloru felgi, opony, dystanse itp.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- KampiUnited
- Sympatyk
- Auto: VW Golf 6 GTI adidas
- Engine: 2.0 TSI
- Localization: Kaczory
Re: Jaki rozmiar felgi i opony na zimę
Dzięki z potwierdzenie 
Witam, jestem na etapie zakupu felg na lato, auto użytkuje na oponach 205/55/ R16, aktualne felgi najprawdopodobniej mają Et 50 ( czyli standard dla mk6 tak jak czytałem ) , a "nowe" mają ET 38 . Moje pytanie brzmi czy podejdzie mi to do seryjnego mk6 z takimi oponami.
Aktualnie mam felgi takie :
http://zapodaj.net/b42594696f404.jpg.html
A chce kupic takie używane od GTI w rozmiarze 16 x 7J ET38 : http://zapodaj.net/b7fe10be32ea2.jpg.html
Drugie zdjecie jest poglądowe znalezione w internecie
Z góry dziękuję za odpowiedź
Aktualnie mam felgi takie :
http://zapodaj.net/b42594696f404.jpg.html
A chce kupic takie używane od GTI w rozmiarze 16 x 7J ET38 : http://zapodaj.net/b7fe10be32ea2.jpg.html
Drugie zdjecie jest poglądowe znalezione w internecie
Z góry dziękuję za odpowiedź
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Tak bez problemu podejdą ci do auta.
- kubajabko
- Aktywny
- Auto: Golf VI Variant
- Engine: 2.0 TDI CBDB
- Localization: Krk Jaworzno
Jak od GTI to na pewno nie 16", 16" w tym wzorze to chinole.
Nic nie będzie ocierać ? Bo różnica dosyć spora jest miedzy standardowym ET 50 a ET38.
Gdzieś na forum czytałem że ET44 wychodzi na równo z błotnikami, to ET38 będzie troszkę wystawać za błotnik tak ?
kubajabko gość niby pisze że oryginalne felgi VW, ale też gdzieś czytałem ze oryginały bodajże w 17/18 cali tylko były, jest to możliwe żeby to były oryginalne VW r16 ?
Gdzieś na forum czytałem że ET44 wychodzi na równo z błotnikami, to ET38 będzie troszkę wystawać za błotnik tak ?
kubajabko gość niby pisze że oryginalne felgi VW, ale też gdzieś czytałem ze oryginały bodajże w 17/18 cali tylko były, jest to możliwe żeby to były oryginalne VW r16 ?
- melon84
- Aktywny
- Auto: Golf 6 GTI
- Engine: 2.0 TSI
- Localization: Lublin
Takie jak na foto polerowane były 18", 17" bez polerki ale chyba w szalonym polo były ori 16" polerowane... Nie spotkałem sie na aukcjach z oryginalnymi 16" jak na powyższym foto
Na akucji wprawdzie nie ma nic napisane że jest to felga od GTI, jest tylko napisane że oryginalna VW nic poza tym, a ja widziałem dany wzór na golfie GTI, stąd napisałem że od GTI
Nie, to nie są ori VW. A różnica to tylko 12mm między nimi na Et i pewnie pół cala na szerokości
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Nic nie będzie wystawać, przy 8' i et 38 jeszcze zostaje miejsce do błotnika, także będziesz je miał schowane...Maciekdaf pisze:Nic nie będzie ocierać ? Bo różnica dosyć spora jest miedzy standardowym ET 50 a ET38.
Gdzieś na forum czytałem że ET44 wychodzi na równo z błotnikami, to ET38 będzie troszkę wystawać za błotnik tak
Po dosłaniu dodatkowych zdjęć okazuje się że są to nieoryginalne felgi, nie posiadają żadnych oznaczeń VW, ani numeru katalogowego, nie mają również napisane gdzie zostały wyprodukowane, opłaca się takie felgi brać ? Myślałem że uda się fajne oryginalne felgi w dobrej cenie ( 1000 zł ) wychaczyć.
Ogólnie czy takie repliki się opłaca brać? czy to bezpieczne będzie? auto nie straci na komforcie prowadzenia ?
Ogólnie czy takie repliki się opłaca brać? czy to bezpieczne będzie? auto nie straci na komforcie prowadzenia ?
- ryba113
- VIP
- Auto: VW Golf 6 Bifuel
- Engine: BGU 1.6 74 kW
- Localization: CT NO EL
Moim zdaniem to zależy jak i gdzie jeździsz. Wiadomo chiny słabszy stop metalu ale przeżyłem juz kilka chińskich felg i nie powiem złego słowa. Co do samego komfortu nie odczujesz żadnej różnicy. Ja jeździłem na chińskich felgach naj dłużej dwa lata i to polerowane alu z bezbarwnym lakierem, nic się nie działo ale nie walilem w krawężniki i nie zapie ... po dziurach. Ale zdania są podzielone wiec zaraz pewnie znajdzie się dziesięciu i powie ze to do du ..
Chyba lepszym wyborem byłyby ori używki... Ale to już kwestia portfela i podejścia do sprawy 
- ryba113
- VIP
Oczywista sprawa. Oryginał to oryginal. Niemniej jednak uważam ze nie należy się bać chińskich jeżeli się jeździ jak bialy człowiek.
-
Blast3rbley
- Nowicjusz
- Auto: Golf VI
- Engine: 2.0 TDI CR 140
- Localization: Krotoszyn
Witam
Posiadam Golfa VI 2.0 TDI 140ps
Obecnie oryginalne alu 16" 205/55 6.5J ET 50
Chce kupic stalowki 16" i mam pytanie ktore beda pasowac i nic nie bedzie obcierac itp
16" 6.5J ET 42
16" 6J ET 40
Czy szukac 16" 6.5J ET 50
Z gory dziekuje za pomoc i info:)
Posiadam Golfa VI 2.0 TDI 140ps
Obecnie oryginalne alu 16" 205/55 6.5J ET 50
Chce kupic stalowki 16" i mam pytanie ktore beda pasowac i nic nie bedzie obcierac itp
16" 6.5J ET 42
16" 6J ET 40
Czy szukac 16" 6.5J ET 50
Z gory dziekuje za pomoc i info:)
- ryba113
- VIP
Wszystkie z ww będą ok i nic nie będzie obcierac
Tak jak ryba pisze. Ale ja bym brał 6.5 et42
Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka
-
Blast3rbley
- Nowicjusz
- Auto: Golf VI
- Engine: 2.0 TDI CR 140
- Localization: Krotoszyn
Dziekuje PanoVWie:)
Biore 16" 6.5J ET 42
205/55/16 na zime
Biore 16" 6.5J ET 42
205/55/16 na zime
Mam opony 16 calowe 205/55/R16 na felgach 7Jx16H ET 43 (tylko otwór centralny ma jakieś 68mm) - takie dostałem od Niemca. Wiem że nie pasują do golfa ale przez chwilę auto stało na tych kołach i teraz myślę czy:
7Jx16H ET 42 czy może lepiej 7J16H ET 45? na dlaczego 7 cali szerokości opona fajnie wygląda na takiej szerokości.
Autem nie przemieszczałem się na tych kołach i teraz się zastanawiam czy mogę obedrzeć błotnik przy tych ET.
Komicznie wygląda auto na 15 z ET50 jakby 2-3 cm opona była schowana w obrysie auta. Chcę uzyskać efekt aby były bardziej wystawione na zewnątrz koła ale tak aby nie ocierało nic o błotniki.
7Jx16H ET 42 czy może lepiej 7J16H ET 45? na dlaczego 7 cali szerokości opona fajnie wygląda na takiej szerokości.
Autem nie przemieszczałem się na tych kołach i teraz się zastanawiam czy mogę obedrzeć błotnik przy tych ET.
Komicznie wygląda auto na 15 z ET50 jakby 2-3 cm opona była schowana w obrysie auta. Chcę uzyskać efekt aby były bardziej wystawione na zewnątrz koła ale tak aby nie ocierało nic o błotniki.
Dlaczego nie pasują? Pierścień centrujacy i będzie pasować
Et42 a et45 to 3mm różnicy tylko więc nawet nie Zauważysz.
Et42 a et45 to 3mm różnicy tylko więc nawet nie Zauważysz.
A skad taki pierscien wziąść i jak sie on trzyma na feldze stalowej? Na aluminiowej to wiem ale na stalowej jeszcze nigdy nie widziałem. Acha myslę nie zakładać żadnych kołpaków.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Pierścień na allegro chociażby albo u wulkanizatora. Co do stalowek to nie wiem, nigdy ich nie miałem.
Witam 
Czy możecie doradzić koleżance, czy rozmiar opony 235/45/17 sprawia jakąś różnicę od tego oryginalnego 225/45/17 bo na takich letnich mam obecne felgi. Czy ta szerokość ma jakieś znaczenie tutaj?
Czy możecie doradzić koleżance, czy rozmiar opony 235/45/17 sprawia jakąś różnicę od tego oryginalnego 225/45/17 bo na takich letnich mam obecne felgi. Czy ta szerokość ma jakieś znaczenie tutaj?
-
seba
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf 7 FL
- Engine: 1.4 TSI 150KM CZDA
- Localization: Wielkopolskie
Ma, bo z tej szerokości wylicza się profil (wysokość) opony. Po prostu będziesz miała ciut (4,5mm) większe koła. Różnica niby nie jest duża, ale ja bym w to nie szedł, szczególnie na zimę.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
-
daropaszk
- Nowicjusz
- Auto: VW JETTA 2006 1.9TDI
- Engine: BKC
- Localization: Lublin
Odnośnie opon to ja posiadam już 3 sezon Nokian WRD4 i powiem Wam że dopiero poczułem co to znaczy opona zimowa, wcześniej miałem Continentala i Michelin i było ok, ale przy mojej specyfice jazdy że często poruszam się po wiejskich zasnieżonych drogach dopiero zakładając je poczułem co to znaczy opona zimowa. Bieżnik się trzyma dobrze, guma miękka a jeżdzę dużo.
Witam. Noszę się z zamiarem kupienia Nokiana WR D4. Opinie są super... i to mi podpada bo brzmi jakby były kupione. Przeglądam Ceneo i dziwi mnie, że są sklepy, które sprzedają je taniej nawet o 50 zł na sztuce niż konkurencja...