Witam wszystkich,
pojawiły się już pierwsze przymrozki, a wraz z nimi pod moim domem mam ślizgawice. Mam problem z ABS który zawsze na suchym, piachu, itp działał prawidłowo, a teraz pod domem na lodzie podczas próby hamowania po 2s zapalają się kontrolki ABS, ESP i ukł. ham. i ABS przestaje działać, sprawa jest analogiczna dla próby ruszania ASR. Dziwna sprawa bo wszędzie indziej gdzie nie ma lodu wszystko działa prawidłowo.
Oczywiście po zgaszeniu i silnika i odpaleniu ponownie kontrolki gasną i wszystko działa prawidłowo do momentu kolejnej próby hamowania na lodzie ehhh.... Jak było kiedyś nie wiem Golfa mam od września.
Jak to wygląda w waszych samochodach też macie takie problemy?? Czy może w moim autku jest coś nie tak??
Dziwne zachowanie układu ABS
Moderatorzy: rafaello, BRUNO55
Regulamin forum
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
- Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
- Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
- W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
- Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
- Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
-
tomaszek
- Nieśmiały
- Auto: Golf 6
- Engine: 1.4 TSI CAXA
- Localization: Jelenia Gora
Dziwne zachowanie układu ABS
Ostatnio zmieniony 03 sty 2016, 00:00 przez marmi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawiłem tytuł tematu, na przyszłość czytaj regulamin pkt.4
Powód: poprawiłem tytuł tematu, na przyszłość czytaj regulamin pkt.4
Re: Dziwne zachowanie układu ABS
tomaszek podepnij vcds
-
tomaszek
- Nieśmiały
Witam,
mam kody błędów zaczytane z KTSa. Mam rozumieć, że czeka mnie wymiana sterownika ehhh.
011B Czujnik koła ABS lewy przód (G47) - usterka w obwodzie
011D Czujnik koła ABS prawy przód (G45) - usterka w obwodzie
3FE0 Sterownik ABS komponent uszkodzony- błąd sporadyczny
046A Działanie układu ABS - sgnał niezrozumiały
mam kody błędów zaczytane z KTSa. Mam rozumieć, że czeka mnie wymiana sterownika ehhh.
011B Czujnik koła ABS lewy przód (G47) - usterka w obwodzie
011D Czujnik koła ABS prawy przód (G45) - usterka w obwodzie
3FE0 Sterownik ABS komponent uszkodzony- błąd sporadyczny
046A Działanie układu ABS - sgnał niezrozumiały
tomaszek
sprawdź wtyczkę na pompie ABS-u (czy nie ma śladów wody) i ewentualnie wiązkę, czy nie jest gdzieś przetarta
sprawdź wtyczkę na pompie ABS-u (czy nie ma śladów wody) i ewentualnie wiązkę, czy nie jest gdzieś przetarta
-
tomaszek
- Nieśmiały
wtyczka sprawdzona wszystko wygląda bardzo ładnie, brak wody, itp. Może potraktować ją kontakt spray??
Co do przewodów oglądałem te obok pompy ale na pierwszy rzut oka nic nie było widać.
w weekend zaglądnę do tych czujników przy przednich kolach.
Co do przewodów oglądałem te obok pompy ale na pierwszy rzut oka nic nie było widać.
w weekend zaglądnę do tych czujników przy przednich kolach.
tomaszek pisze:wtyczka sprawdzona wszystko wygląda bardzo ładnie, brak wody, itp. Może potraktować ją kontakt spray??
jak jest sucho to nie ma co psikać
z którego roku masz G6
-
tomaszek
- Nieśmiały
golfik jest z lutego 2009.
a pompa ma numer:
1K0 617 517 BD
a pompa ma numer:
1K0 617 517 BD
tomaszek
w zasadzie pozostaje sprawdzić zasilanie modułu (jeden bezpiecznik w kabinie niby nr2 5A (akurat w O2FL) ale u Ciebie może być inny numer, sprawdź wszystkie
sprawdź też dwa w skrzynce w komorze silnika nr4 20A i nr25 40A (generalnie sprawdź też wszystkie)
w zasadzie pozostaje sprawdzić zasilanie modułu (jeden bezpiecznik w kabinie niby nr2 5A (akurat w O2FL) ale u Ciebie może być inny numer, sprawdź wszystkie
sprawdź też dwa w skrzynce w komorze silnika nr4 20A i nr25 40A (generalnie sprawdź też wszystkie)
-
tomaszek
- Nieśmiały
Sprawdzone wszystko i każdy bezpiecznik jest ok. Jedyne co to aku ma 11.8v podładować albo czas myśleć o wymianie.
tomaszek pisze: Jedyne co to aku ma 11.8v podładować albo czas myśleć o wymianie.
no to podładuj, pojeździj i podepnij ponownie VCDS (tylko przed jazdami usuń wcześniejsze błędy)
-
tomaszek
- Nieśmiały
Witam po przerwie wymieniłem akumulator bo stary mimo naładowania po nocy już nie miał za wiele mocy.
Jednak w sprawie ABSu nic się nie zmieniło, błędy jak się pojawiały tak pojawiają się nadal.
Jednak w sprawie ABSu nic się nie zmieniło, błędy jak się pojawiały tak pojawiają się nadal.
-
tomaszek
- Nieśmiały
Odstawiłem dziś auto do mechanika. Stwierdził, że pompa do wymiany.
Muszę wymienić pompę na taką samą czy jest możliwość zastosowania pompy z innym numerem?
I jak wtedy wygląda kodowanie?
Muszę wymienić pompę na taką samą czy jest możliwość zastosowania pompy z innym numerem?
I jak wtedy wygląda kodowanie?