I mam kolejne pytanie.
Czy można jakoś ustawić kiedy mają się włączać spryskiwacze reflektorów?
W instrukcji jest napisane że uruchamiają się przy pierwszym włączeniu wycieraczek i potem co piątym.
A czasem chciałbym umyć tylko przednią szybą, a nie za każdym razem reflektory.
Spryskiwacze reflektorów
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Analiza logów statycznych i dynamicznych, wyjaśnienie błędów, interfejsy diagnostyczne, kodowanie i adaptacja i inne tematy związane z diagnostyką komputerową oraz programowaniem sterowników.
Pamiętaj:
Analiza logów statycznych i dynamicznych, wyjaśnienie błędów, interfejsy diagnostyczne, kodowanie i adaptacja i inne tematy związane z diagnostyką komputerową oraz programowaniem sterowników.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
kubajestdebest
- Nieśmiały
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 1.4 TSI
- Localization: Katowice
- tompear
- Administrator
- Engine: 1.4 TSI 160KM
- Localization: Gliwice
Re: Spryskiwacze reflektorów
Ja się również podłączę do pytania.
Jak na razie najskuteczniejsza metoda jaką znam to metoda Kakaruto: na skrzyżowaniu ze światłami jak się pali czerwone wyłączasz światła mijania i myjesz tylko szybę
Niestety metoda całkowicie nieskuteczna na autostradzie ze względu na brak skrzyżowań
Jak na razie najskuteczniejsza metoda jaką znam to metoda Kakaruto: na skrzyżowaniu ze światłami jak się pali czerwone wyłączasz światła mijania i myjesz tylko szybę
Niestety metoda całkowicie nieskuteczna na autostradzie ze względu na brak skrzyżowań

-
kubajestdebest
- Nieśmiały
- Engine: 1.4 TSI
- Localization: Katowice
o. sam nie pomyślalem o tym
a na autostradzie gorzej sie myje
lepiej na postoju.
a na autostradzie gorzej sie myje
- kakaruto
- Mieszkaniec
- Auto: Golf 6
- Engine: CAVD
- Localization: Silesia
Myślę że przy pomocy VCDS powinna być taka możliwość (skoro ustawione jest że co 5-te pociągnięcie ma tryskać po oczach
), ale jak to skonfigurować to sam jestem ciekawy.
Jeżeli chodzi o moją metodę to dlatego tak robię bo przy małych prędkościach tryśnięcie na reflektor tylko rozmazuje syf i zamazuje reflektor co nie jest efektem oczekiwanym - dlatego jak stoję, to na momencik przełączam na pozycyjne, trysnę na szybkę i dostaje to czego oczekiwałem - szyba czysta i sucha a światła niezamazane
Na autostradzie lub generalnie przy szybszej jeździe pęd powietrza skutecznie zmywa płyn razem z syfem (szczególnie jak się wcześniej RainX światła pokryło) i nie ma efektu zamazania reflektora, ale za to dochodzi efekt "niedotartej" szyby - bo u mnie i też u Tomka, przy większych prędkościach ori wycieraczka zostawia mgiełkę wodą na szybie - inaczej mówiąc nie potrafi usunąć w całości wody z szyby, bo zawsze przy powrocie najprawdopodobniej przez pęd powietrza powstaje delikatna mgiełka wodna dokładnie przed oczami kierowcy
Jeżeli chodzi o moją metodę to dlatego tak robię bo przy małych prędkościach tryśnięcie na reflektor tylko rozmazuje syf i zamazuje reflektor co nie jest efektem oczekiwanym - dlatego jak stoję, to na momencik przełączam na pozycyjne, trysnę na szybkę i dostaje to czego oczekiwałem - szyba czysta i sucha a światła niezamazane
Na autostradzie lub generalnie przy szybszej jeździe pęd powietrza skutecznie zmywa płyn razem z syfem (szczególnie jak się wcześniej RainX światła pokryło) i nie ma efektu zamazania reflektora, ale za to dochodzi efekt "niedotartej" szyby - bo u mnie i też u Tomka, przy większych prędkościach ori wycieraczka zostawia mgiełkę wodą na szybie - inaczej mówiąc nie potrafi usunąć w całości wody z szyby, bo zawsze przy powrocie najprawdopodobniej przez pęd powietrza powstaje delikatna mgiełka wodna dokładnie przed oczami kierowcy
My TSI
- marcin79
- Aktywny
- Auto: vw golf 7
- Engine: CMBA 90 KW
- Localization: Zabrze
Mozna to ustawic vas-em u mnie w golfie ustawilem sobie co 10 raz jak dobrze pamietam w 19 w dopasowaniu kanal chyba 26.Mozna ustawic od 0 do 99 razy
byl golf2 ,golf3 ,golf4 ,golf6 ,golf6 jest golf7 wszystkie 3d
- kakaruto
- Mieszkaniec
- Auto: Golf 6
- Engine: CAVD
- Localization: Silesia
A da się tak skonfigurować żeby za pierwszym pociągnięciem nie tryskał po światłach ?
My TSI
- marmi
- Mieszkaniec
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
nie da rady ustawić żeby nie psikało za pierwszym, jedynie to deaktywacja sprysków...kakaruto pisze:A da się tak skonfigurować żeby za pierwszym pociągnięciem nie tryskał po światłach ?
-
1 6 D
- VIP
- Auto: Scirocco+Golf
- Engine: SB+CBDB
- Localization: Szczecin
marcin79 pisze:Mozna to ustawic vas-em u mnie w golfie ustawilem sobie co 10 raz jak dobrze pamietam w 19 w dopasowaniu kanal chyba 26.Mozna ustawic od 0 do 99 razy
Ta funkcja jest tak jak piszesz w 26 kanale adaptacji ale nie sterownika 19 a 9 czyli w centralnej elektryce.