Composition Media - brak niektórych usług ?
Moderator: flo
Regulamin forum
Fabrycznie i niefabryczne systemy dźwiękowe, wzmacniacze, głośniki, zestawy głośnomówiące, bluetooth, nawigacje fabrycznie i niefabryczne, CB radia, anteny, TV i inne multimedia ...
Pamiętaj:
Fabrycznie i niefabryczne systemy dźwiękowe, wzmacniacze, głośniki, zestawy głośnomówiące, bluetooth, nawigacje fabrycznie i niefabryczne, CB radia, anteny, TV i inne multimedia ...
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
zimi2k
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf VII
- Engine: 1.4 TSI 125KM
- Localization: Slask
Composition Media - brak niektórych usług ?
Cześć,
w MK7 mam radio Composition Media - przejrzałem instrukcję i próbowałem uruchomić dwie opcje - i niestety echo.
1. Sterowanie głosem - Na kierownicy klikając sterowanie głosowe otrzymuję komunikat funkcja niedostępna, brak funkcjonalności także w menu ustawień dla radia ?
2. Android Auto - generalnie usługa w PL jeszcze oficjalnie nie dostępna - ale w necie można znaleźć artykuły o działaniu jej w Composition Media. Niestety u mnie w menu radia również brak funkcji App Conect.
Orientujecie się co jest przyczyną braku tych funkcji ? Czy to kwestia softu na PL, czy polityki cenowej VW który wymaga za udostępnienie kolejnych funkcji dodatkowych $$ ?
Pozdrawiam
w MK7 mam radio Composition Media - przejrzałem instrukcję i próbowałem uruchomić dwie opcje - i niestety echo.
1. Sterowanie głosem - Na kierownicy klikając sterowanie głosowe otrzymuję komunikat funkcja niedostępna, brak funkcjonalności także w menu ustawień dla radia ?
2. Android Auto - generalnie usługa w PL jeszcze oficjalnie nie dostępna - ale w necie można znaleźć artykuły o działaniu jej w Composition Media. Niestety u mnie w menu radia również brak funkcji App Conect.
Orientujecie się co jest przyczyną braku tych funkcji ? Czy to kwestia softu na PL, czy polityki cenowej VW który wymaga za udostępnienie kolejnych funkcji dodatkowych $$ ?
Pozdrawiam
-
marekmm
- Nieśmiały
- Auto: Golf Variant MK7.5
- Engine: 1.4TSI 125KM
- Localization: Piaseczno
Re: Composition Media - brak niektórych usług ?
U mnie też te opcje nie działają. Co do komend głosowych jak nie ma modułu zamontowanego to nie będzie działać a przycisk jest standardowy w kierownicy. Co do radia to nie wiem czy piszesz o nowym ( tym większym na 2016) composition media. Ja nawet w menu nie mam opcji android auto itp. Filmy na youtube pokazują że w menu są takie opcje u jednych co wykupili aktywne a u tych co nie wykupili nieaktywne. U mnie czysto nic takiego niema. Mój serwis niestety nie potrafi odpowiedzieć na to pytanie.
Wprawdzie posiadam Discovery Media, ale zgłaszane przez Ciebie "problemy" występują również u mnie.
ad. 1. wyskakuje komunikat skontaktuj się z dealerem, pytałem w aso - koszt uruchomienia usługi ok. 1000 zł, krótka rozmowa ze sprzedawcą, który stwierdził, że nie warto - rozwiała wszelkie wątpliwości czy to uruchamiać
ad. 2. uruchomienie tej funkcjonalności kosztuje, w zależności od salonu, 800-1000 zł, na niemieckim amazon można kupić kody do aktywacji usługi za 170-180 euro, jak kupisz tę opcję - uzyskasz dostęp do AA (działa kilka apek po zainstalowaniu w telefonie AA, można się zastanowić nad zakupem, ale tylko dla nawigacji google), AppConnect (działa tylko z iphone) oraz Mirror Link (w sklepie play jest kilka firmowych aplikacji VW).
ad. 1. wyskakuje komunikat skontaktuj się z dealerem, pytałem w aso - koszt uruchomienia usługi ok. 1000 zł, krótka rozmowa ze sprzedawcą, który stwierdził, że nie warto - rozwiała wszelkie wątpliwości czy to uruchamiać
ad. 2. uruchomienie tej funkcjonalności kosztuje, w zależności od salonu, 800-1000 zł, na niemieckim amazon można kupić kody do aktywacji usługi za 170-180 euro, jak kupisz tę opcję - uzyskasz dostęp do AA (działa kilka apek po zainstalowaniu w telefonie AA, można się zastanowić nad zakupem, ale tylko dla nawigacji google), AppConnect (działa tylko z iphone) oraz Mirror Link (w sklepie play jest kilka firmowych aplikacji VW).
-
zimi2k
- Nowicjusz
Ok, dzięki. Pogadam z salonem. Są mi coś winni - także spróbuje z nimi się potargować 
Swoją drogą przegięcie, aby za tę opcję brać dodatkowy cash... Rozumiem jakby zmiana była hardwerowa, ale z tego co mówicie to tylko kody....
Swoją drogą przegięcie, aby za tę opcję brać dodatkowy cash... Rozumiem jakby zmiana była hardwerowa, ale z tego co mówicie to tylko kody....
-
guns
- Nieśmiały
- Auto: VW
- Engine: TDI CAWA
- Localization: wawa
zimi2k pisze:Ok, dzięki. Pogadam z salonem. Są mi coś winni - także spróbuje z nimi się potargować
To nie są kody tylko licencja
-
zimi2k
- Nowicjusz
Aby wypełnić temat - dla potomnych...
Composition Media w wersji 2015 posiada obsługę App Conect jak i obsługi głosowej. Nie jest to jednak standard i funkcję te należy odblokować. Koszty które ustaliłem:
Voice Control – obsługa głosowa : 632,24 zł brutto
Mirror Link – 1052,115 zł brutto
App Connect – 1214,44zł brutto
Funkcje App Connect i Mirror Link nie będą współgrały z urządzeniami Apple - cokolwiek to oznacza.
Composition Media w wersji 2015 posiada obsługę App Conect jak i obsługi głosowej. Nie jest to jednak standard i funkcję te należy odblokować. Koszty które ustaliłem:
Funkcje App Connect i Mirror Link nie będą współgrały z urządzeniami Apple - cokolwiek to oznacza.
-
caxa
- Nieśmiały
- Engine: 1.4TSI
- Localization: Małe3miasto
zimi2k pisze:Aby wypełnić temat - dla potomnych...
App Connect – to przecież MirrorLink, CarPlay i Android Auto.
1) Czyli płacąc 1214,44 PLN mam je wszystkie trzy?
2) CarPlay to aplikacja stworzona przez Apple i dedykowana właśnie dla iPhonów więc o co tu chodz?
-
zimi2k
- Nowicjusz
Zacytowałem toczka w toczkę słowa sprzedawcy z VW. Znając życie to jest szansa że VW, Mirror Link sprzedaje za dodatkową opłatą.
Z kwestią CarPlay nie wnikałem ponieważ interesowałem się tylko Androidem. Na szybko rzuciłem okiem to na forach są wzmianki z problemami z połączeniem pomiędzy iPhone 6 iAppConect.
Z kwestią CarPlay nie wnikałem ponieważ interesowałem się tylko Androidem. Na szybko rzuciłem okiem to na forach są wzmianki z problemami z połączeniem pomiędzy iPhone 6 iAppConect.
-
guns
- Nieśmiały
caxa pisze:App Connect – to przecież MirrorLink, CarPlay i Android Auto.
2) CarPlay to aplikacja stworzona przez Apple i dedykowana właśnie dla iPhonów więc o co tu chodz?
Ad1. Tak masz wszystkie trzy. Dodatkowo 150zł za usługę
Ad2. o nic. jest tak jak napisałeś
W autach przed 22tygodniem produkcji jest tylko mirror link, po 22 app conect
-
caxa
- Nieśmiały
- Engine: 1.4TSI
- Localization: Małe3miasto
Teraz wszystko jasne, dzieki.
-
marekmm
- Nieśmiały
guns pisze:caxa pisze:App Connect – to przecież MirrorLink, CarPlay i Android Auto.
A ja w Composition media po 22 tygodniu nie mam w menu ani mirror link ani app conect.
Serwis nie potrafi mi odpowiedzieć dlaczego w niektórych autach jest choć po wejściu prosi o aktywacje a w niektórych takiej opcji nie ma.
-
guns
- Nieśmiały
marekmm pisze:guns pisze:caxa pisze:App Connect – to przecież MirrorLink, CarPlay i Android Auto.
A ja w Composition media po 22 tygodniu nie mam w menu ani mirror link ani app conect.
Serwis nie potrafi mi odpowiedzieć dlaczego w niektórych autach jest choć po wejściu prosi o aktywacje a w niektórych takiej opcji nie ma.
Zakładając że masz MIB II to w menu powinieneś mieć "kafelek" z Mirror Link/App Conect i Car Net. Jeżeli nie to wyślij zapytanie na adres mailowy VW wraz z nr VIN oraz zrzutem ekranu z urządzenia " Informacje o systemie" Powinieneś domagać się akcji serwisowej dot. update'u softwere
-
zimi2k
- Nowicjusz
Jak sprawdzić czy urządzenie to MIB II ?
-
marekmm
- Nieśmiały
No ale niestety nie mam kafelka a mam MIB II, w serwisie próbowali zrobić update ale niestety zainstalowało się dokładnie to samo co miałem. Dziwne to trochę...
-
guns
- Nieśmiały
zimi2k pisze:Jak sprawdzić czy urządzenie to MIB II ?
Jak posiadasz Car-Net,USB,WLAN,2 telefony przez Bluetooth,Mirror Link, itd
II generacja modułowego systemu Infotainment (MIB) umożliwia połączenie w sieć z urządzeniami zewnętrznymi. Posiada między innymi złącze pozwalające podłączyć smartfon i odpowiednie aplikacje przez MirrorLink™. Systemy otrzymały także znacznie szybsze procesory z prędkością 2.500 MIPS (million instructions per second) , niż procesor pierwszej generacji (950 MIPS) tj. zoptymalizowana procedura rozruchowa, szybsze obliczanie tras, bardziej płynna reakcja ekranu dotykowego oraz ulepszona komunikacja głosowa i nowe wyświetlacze o wyższej rozdzielczości
-- 07 kwie 2016, 22:48 --
marekmm pisze:No ale niestety nie mam kafelka a mam MIB II, w serwisie próbowali zrobić update ale niestety zainstalowało się dokładnie to samo co miałem. Dziwne to trochę...
Jaki masz nr urządzenia, hw i sw?
-
marekmm
- Nieśmiały
Poniżej fotka mojego radia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
zimi2k
- Nowicjusz
@guns - dwa telefony pod bluetoth podepnę, oba działają, jest też wejscie SD i USB, WLAN to chyba tylko w wersji z instalacją telefonu premium ?
Mimo powyższego w radio nie ma App conect. Dziś też zauważyłem że nie ma opcji cyfrowego radio DAB ?
Informacje o systemie u mnie wyglądają ciut inaczej niż u marekmm:

Mimo powyższego w radio nie ma App conect. Dziś też zauważyłem że nie ma opcji cyfrowego radio DAB ?

-
guns
- Nieśmiały
marekmm pisze:Poniżej fotka mojego radia
Firmware może być 0245 (przełom2015/2016)
-- 12 kwie 2016, 17:25 --
zimi2k pisze:@guns - dwa telefony pod bluetoth podepnę, oba działają, jest też wejscie SD i USB, WLAN to chyba tylko w wersji z instalacją telefonu premium ?
dla Ciebie wersja 0624, SD Card o nr 3G0919360K z grudnia2015
WLAN to generalnie, bo może być jako Hotspot albo jako klient , App connect winien być w aucie po 25/05/2015, radio DAB to mam watpliwości, ten model ..819A systemu Infotainment jest najprostszy i wystepował równiez przed majem2015. Najlepiej sprawdzić czy jest moduł R108 dla FM2/DAB
- amargro
- VIP
- Auto: VW Golf 7 DSG
- Engine: CZDA 1.4TSI 150KM
- Localization: mazowieckie - WWL
Mam Golfa 7 hatchback, produkcja 20.10.2015, czyli rok modelowy MY2016
radio Composition Media generacja MIB2 przekątna 6,5" rozdzielczość 800x480 (od maja 2015 montują MIB2, wcześniej MIB1 5,8" rozdzielczość 400x240)
jednostka centralna o takich numerach:
3Q0035819A
Sprzęt: H24
Oprogramowanie: 0245
Wg materiałów VW w MIB2 powinno być jako opcja dostępne App-Connect (3 aplikacje: Android Auto, MirrorLink, CarPlay).
Natomiast w Polsce dla Golfa opcja App-Connect za 800pln pojawiła się w cenniku i konfiguratorze dopiero w 2016 r. dla roku modelowego MY2017 (produkcja pewnie gdzieś od maja 2016), a np. w Niemczech App-Connect dostępne było już w 2015 dla aut produkowanych właśnie od maja 2015.
(Oddzielny temat, że chyba dla Discovery Pro mogło być aktywne w ramach Car-Net, a dla niektórych innych modeli VW MY2016 w Polsce też już było dostępne w 2015, a dziwnym trafem właśnie dla Golfa nie)
Jeśli jednak nie zamówiło się App-Connect od razu przy konfigurowaniu auta (czego w 2015 w Golfie nie można było zrobić w PL), to teoretycznie dla MY2016 i radia Composition Media lub navi Discovery Media generacji MIB 2 (czyli dla identyfikacji: na wklejce w książce gwarancyjnej kod PR-Nr. I8E) można dokupić produkt akcesoryjny 5G0054830A np. jak tutaj:
https://shops.volkswagen.com/de_DE/web/zubehoer/p/aktivierungsdokument-f%C3%BCr-app-connect-5g0054830a-10#
Ja chciałem normalnie kupić i zainstalować w ASO ten produkt ale po kontakcie z centralą w Poznaniu, a oni z informacji z Niemiec, odpowiedzieli, że dla tych jednostek jest niedostępne:
3Q0035819A
3Q0035820A
I niestety ta informacja chyba się potwierdza bo z jakiegoś powodu u mnie na ekranie wśród innych nie ma ikony "App-Connect", po której naciśnięciu wyświetliłby się kolejny komunikat, że trzeba wtedy aktywować w ASO.
Może ma ktoś wiedzę jak się dobrać do tej jednostki 3Q0035819A... może jakoś zmienić oprogramowanie albo firmweare urządzenia żeby dało się jednak dograć ten App-Connect? A może trzeba jednak fizycznie wymienić tą jednostkę ze schowka?
Ale na jaką konkretnie i czy da się ją wtedy poprawnie zakodować do auta?
Czy na jakąś jednostkę, w której będzie:
- otwarta możliwość aktywacji (ikona App-Connect) i dokupienie produktu akcesoryjnego?
- od razu jakaś jednostka z zainstalowanym w fabryce App-Connect?
radio Composition Media generacja MIB2 przekątna 6,5" rozdzielczość 800x480 (od maja 2015 montują MIB2, wcześniej MIB1 5,8" rozdzielczość 400x240)
jednostka centralna o takich numerach:
3Q0035819A
Sprzęt: H24
Oprogramowanie: 0245
Wg materiałów VW w MIB2 powinno być jako opcja dostępne App-Connect (3 aplikacje: Android Auto, MirrorLink, CarPlay).
Natomiast w Polsce dla Golfa opcja App-Connect za 800pln pojawiła się w cenniku i konfiguratorze dopiero w 2016 r. dla roku modelowego MY2017 (produkcja pewnie gdzieś od maja 2016), a np. w Niemczech App-Connect dostępne było już w 2015 dla aut produkowanych właśnie od maja 2015.
(Oddzielny temat, że chyba dla Discovery Pro mogło być aktywne w ramach Car-Net, a dla niektórych innych modeli VW MY2016 w Polsce też już było dostępne w 2015, a dziwnym trafem właśnie dla Golfa nie)
Jeśli jednak nie zamówiło się App-Connect od razu przy konfigurowaniu auta (czego w 2015 w Golfie nie można było zrobić w PL), to teoretycznie dla MY2016 i radia Composition Media lub navi Discovery Media generacji MIB 2 (czyli dla identyfikacji: na wklejce w książce gwarancyjnej kod PR-Nr. I8E) można dokupić produkt akcesoryjny 5G0054830A np. jak tutaj:
https://shops.volkswagen.com/de_DE/web/zubehoer/p/aktivierungsdokument-f%C3%BCr-app-connect-5g0054830a-10#
Ja chciałem normalnie kupić i zainstalować w ASO ten produkt ale po kontakcie z centralą w Poznaniu, a oni z informacji z Niemiec, odpowiedzieli, że dla tych jednostek jest niedostępne:
3Q0035819A
3Q0035820A
I niestety ta informacja chyba się potwierdza bo z jakiegoś powodu u mnie na ekranie wśród innych nie ma ikony "App-Connect", po której naciśnięciu wyświetliłby się kolejny komunikat, że trzeba wtedy aktywować w ASO.
Może ma ktoś wiedzę jak się dobrać do tej jednostki 3Q0035819A... może jakoś zmienić oprogramowanie albo firmweare urządzenia żeby dało się jednak dograć ten App-Connect? A może trzeba jednak fizycznie wymienić tą jednostkę ze schowka?
Ale na jaką konkretnie i czy da się ją wtedy poprawnie zakodować do auta?
Czy na jakąś jednostkę, w której będzie:
- otwarta możliwość aktywacji (ikona App-Connect) i dokupienie produktu akcesoryjnego?
- od razu jakaś jednostka z zainstalowanym w fabryce App-Connect?
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2016, 07:03 przez amargro, łącznie zmieniany 1 raz.
- amargro
- VIP
Z tego co się zorientowałem jednostki infotainment mogą być dwóch producentów, a bez fizycznego wyjmowania ze schowka można rozpoznając je po wersji oprogramowania:
TechniSat: np. 0240, 0245
Delphi: np. 0600, 0604, 0608, 0611, 0616, 0617, 0622, 0624
Ekrany też 2 producentów z oprogramowaniem:
Alpine: 1015, 1017, 1028, 1031, 1032
Continental: 4060, 04061
ale nie wiem gdzie w menu sprawdzić wersję oprogramowania ekranu.
TechniSat: np. 0240, 0245
marekmm pisze:
Delphi: np. 0600, 0604, 0608, 0611, 0616, 0617, 0622, 0624
zimi2k pisze:
Ekrany też 2 producentów z oprogramowaniem:
Alpine: 1015, 1017, 1028, 1031, 1032
Continental: 4060, 04061
ale nie wiem gdzie w menu sprawdzić wersję oprogramowania ekranu.
-
zaako
- Nieśmiały
- Auto: VW GOLF 7
- Engine: CZCA
- Localization: Szklarska Poreba
Witam,
Czy w waszych radiach jest możliwość regulacji temperatury climatronika i inny funkcji?Szukałem u siebie, ale niestety wyświetla tylko opcja juz zadanej temperatury, nie ma opcji żeby ja zmieniać z poziomu radia, no chyba że coś jest ukryte.
Czy w waszych radiach jest możliwość regulacji temperatury climatronika i inny funkcji?Szukałem u siebie, ale niestety wyświetla tylko opcja juz zadanej temperatury, nie ma opcji żeby ja zmieniać z poziomu radia, no chyba że coś jest ukryte.
-
jareq
- Niemowa
- Auto: VW Golf 7 Variant
- Engine: 1.4 TSI
- Localization: Podkarpacie
amargro pisze:Może ma ktoś wiedzę jak się dobrać do tej jednostki 3Q0035819A... może jakoś zmienić oprogramowanie albo firmweare urządzenia żeby dało się jednak dograć ten App-Connect?
Też rozgryzam możliwość dodania 5G0054830A u siebie w aucie. Jeszcze nie sprawdzałem zestawu ikonek, jestem na świeżo po Twoim poście. Ale jak ostatnio robiłem olej, to przy okazji podgrali mi nowy soft do composition media w ramach akcji serwisowej. Auto odbierałem w listopadzie 2015 więc jesteśmy w podobnej sytuacji.
- amargro
- VIP
jareq pisze:Też rozgryzam możliwość dodania 5G0054830A u siebie w aucie. Jeszcze nie sprawdzałem zestawu ikonek
Sposoby na sprawdzenie kiedy nie da się aktywować App-Connect:
1. nie ma ikony-kafelka "App-Connect" w menu
2. zamontowana w aucie jednostka to jedna z poniższych
3Q0035819A, 3Q0035819B, i ewent. kolejne litery C, D itd.
3Q0035820A, 3Q0035820B, i ewent. kolejne litery C, D itd.
-
andreks
- Nowicjusz
- Auto: VW GOLF 7 BMT
- Engine: 1.4 TSI
- Localization: Tarnow
witam,
nie ma ikony-kafelka "App-Connect" w menu
czy jest możliwość dodania w moim golfie 7 r. prod. 2014
Czy trzeba jechac do serwisu i da się coś zrobić ????
Bardzo proszę o pomoc i informację.
nie ma ikony-kafelka "App-Connect" w menu
czy jest możliwość dodania w moim golfie 7 r. prod. 2014
Czy trzeba jechac do serwisu i da się coś zrobić ????
Bardzo proszę o pomoc i informację.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- amargro
- VIP
O App-Connect zapomnij -to infotainment generacji MIB1.
Gdyby byla ikona "MirrorLink" to mozna by go aktywowac... ale tej ikony tez zapewne nie ma.
Gdyby byla ikona "MirrorLink" to mozna by go aktywowac... ale tej ikony tez zapewne nie ma.