Regulamin forum Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!
Pamiętaj:
Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
Witam serdecznie mam problem jak na załączonych zdjęciach. Przy silniku pojawił się wyciek czerwonego płynu. W zasadzie czerwonym płynem jest płyn chłodzący ale czy oznaczało by to nieszczelności w pompie wody, które ujawniają się w dolny wałku ? Jak sądzicie pompa do wymiany wraz z rozrządem. Dodam że mam na liczniku 100 tys. ale wartości faktycznej nie znam.
Jeśli jestes pewien, ze wyciek jest na pompie to należy ja jak najszybciej wymienic. Jeśli sie rozszczelnilo nie bedzie trzymać ciśnienia co w najgorszym przypadku może doprowadzić nawet do pęknięcia uszczelki miedzy głowica a blokiem. Pół biedy jak płyn bedzie w układzie ale możesz nie zdążyć skontrolować i będziesz bez płynu jeździć. Nie znam budowy tego silnika ale jeżeli rozrząd jest na pasku to co do samej wymiany jak juz wymieniać pompę to razem z rozrządem i napinaczami chyba, ze nie masz kasy to można po taniości ocenić wzrokowo pasek pod względem zużycia tj np czy nie jest sparciały, czy sznurki /wzmocnienia/ nie zaczęły od gumy sie oddzielać, ale najlepszą zasadą jest wymiana całości, szczególnie, ze jak pisałeś nie wiesz kiedy była ostatnia wymiana.