Jaki interfejs, kabel VCDS, VAG COM
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Analiza logów statycznych i dynamicznych, wyjaśnienie błędów, interfejsy diagnostyczne, kodowanie i adaptacja i inne tematy związane z diagnostyką komputerową oraz programowaniem sterowników.
Pamiętaj:
Analiza logów statycznych i dynamicznych, wyjaśnienie błędów, interfejsy diagnostyczne, kodowanie i adaptacja i inne tematy związane z diagnostyką komputerową oraz programowaniem sterowników.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
piotrek_pietrzak
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 1.4 TSI CAXA 122km
- Localization: Lodz
Re: Jaki interfejs, kabel VCDS, VAG COM
Ok. Krotka, zwiezla odpowiedz. Dziekuje
- Glivek76
- Sympatyk
- Auto: VW GOLF SPORTSVAN
- Engine: 2.0 TDI CRLB
Witam!
Czy ktoś z was używa kabelka VCDS 15.7 ewentualnie 15.7.1 ?
Jakieś sugestie odnośnie tej wersji ? Warto kupować czy nie ?
Chodzi o Golfa Plusa 1.6 TDI CAYC. Dzieki wielkie za pomoc.
Czy ktoś z was używa kabelka VCDS 15.7 ewentualnie 15.7.1 ?
Jakieś sugestie odnośnie tej wersji ? Warto kupować czy nie ?
Chodzi o Golfa Plusa 1.6 TDI CAYC. Dzieki wielkie za pomoc.
Ostatnio zmieniony 18 sty 2016, 15:00 przez Glivek76, łącznie zmieniany 2 razy.
- marmi
- Mieszkaniec
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Używa i jednego i drugiego, bez jakichkolwiek problemów, niedomagań itp...
Warto kupić bo obsłuży całe obecne auto a także przy okazji coś nowszego potem.
Warto kupić bo obsłuży całe obecne auto a także przy okazji coś nowszego potem.
- Glivek76
- Sympatyk
Dzieki wielkie za szybką odpowiedz. Miałem oczywiscie na myśli chiński zamiennik. Pozdrawiam
Witam. Kupiłem kabelek tutaj na forum. Wersja to 12.12.3. Miał działać z 1.6 TDI ale jest lipa bo nie działa. Nie można wejść w bloki pomiarowe bo przycisk jest nieaktywny. Czy ktoś oprócz kolegi presario tutaj vw-diagnostyka/jaki-interfejs-kabel-vcds-vag-com-t143-125.html#p30593 potwierdza ten fakt?
- Miki76
- Aktywny
- Auto: VW Tou
- Engine: 1.9TDI
- Localization: Wielkopolska
sebap pisze:Witam. Kupiłem kabelek tutaj na forum. Wersja to 12.12.3. Miał działać z 1.6 TDI ale jest lipa bo nie działa. Nie można wejść w bloki pomiarowe bo przycisk jest nieaktywny. Czy ktoś oprócz kolegi presario tutaj vw-diagnostyka/jaki-interfejs-kabel-vcds-vag-com-t143-125.html#p30593 potwierdza ten fakt?
jak byś miał podaną lokalizację to może ktoś w regionie by ci pomógł
Miki76 pisze:sebap pisze:Witam. Kupiłem kabelek tutaj na forum. Wersja to 12.12.3. Miał działać z 1.6 TDI ale jest lipa bo nie działa. Nie można wejść w bloki pomiarowe bo przycisk jest nieaktywny. Czy ktoś oprócz kolegi presario tutaj vw-diagnostyka/jaki-interfejs-kabel-vcds-vag-com-t143-125.html#p30593 potwierdza ten fakt?
jak byś miał podaną lokalizację to może ktoś w regionie by ci pomógł
Podałem lokalizację. Z kablem wszystko ok oprócz tego, że nie można wejść w bloki pomiarowe w silniku 1.6 TDI.
- marmi
- Mieszkaniec
Naprwdę trzeba było poczytać na forum przed kupnem...sebap pisze:Witam. Kupiłem kabelek tutaj na forum. Wersja to 12.12.3. Miał działać z 1.6 TDI ale jest lipa bo nie działa. Nie można wejść w bloki pomiarowe bo przycisk jest nieaktywny. Czy ktoś oprócz kolegi presario tutaj vw-diagnostyka/jaki-interfejs-kabel-vcds-vag-com-t143-125.html#p30593 potwierdza ten fakt?
Kabel 12 nie obsługuje silnika 1.6tdi i tyle..
Jak chcesz coś co ma działać to seria 15
Czytałem i 12.12.0 miał nie obsługiwać ale 12.12.3 już tak.
- marmi
- Mieszkaniec
Ani jeden ani drugi nie będzie poprawnie obsługiwał 1.6sebap pisze:Czytałem i 12.12.0 miał nie obsługiwać ale 12.12.3 już tak.
- Glivek76
- Sympatyk
Mam w takim razie pytanie jaki VCDS bedzie obslugiwal silnik 1.6 CR ? Kupilem kika dni temu VCDS 15.7.1 i niestety bloki pomiarowe mojego silnika tez nie sa dostepne... Funkcja ta jest nieaktywna, nie wiem czemu. Chyba ze cos zle robie ale watpie.
Jeszcze jedno pytanie czy istnieje szansa ze kabelek ten bedzie współpracował z wczesniejszą wersja oprogramowania np. 15.7 czy raczej marne szanse i nawet nie próbować z obawy przed uszkodzeniem, czy raczej mi to nie grozi? Sorki jeśli kroś z Was uzna te pytania za banalne ale w tym temacie zaczynam dopiero raczkować albo raczej robić w pieluchy
Jeszcze jedno pytanie czy istnieje szansa ze kabelek ten bedzie współpracował z wczesniejszą wersja oprogramowania np. 15.7 czy raczej marne szanse i nawet nie próbować z obawy przed uszkodzeniem, czy raczej mi to nie grozi? Sorki jeśli kroś z Was uzna te pytania za banalne ale w tym temacie zaczynam dopiero raczkować albo raczej robić w pieluchy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- marmi
- Mieszkaniec
Kolego wystarczy poczytać temat, kabelek który masz w pełni działa a w tym silniku, natomiast standardowe bloki pomiarowe są zastąpione przy tym silniku blokami advanced ( dolny kwadracik)Glivek76 pisze:Mam w takim razie pytanie jaki VCDS bedzie obslugiwal silnik 1.6 CR ? Kupilem kika dni temu VCDS 15.7.1 i niestety bloki pomiarowe mojego silnika tez nie sa dostepne... Funkcja ta jest nieaktywna
- Glivek76
- Sympatyk
Temat czytalem ale jeszcze przed tym zanim kupilem kabelek wiec mozliwe, ze cos mi umknelo. Przeczytam raz jeszcze. Wielkie dzieki..
Gdzie znajde jakis kompleksowy tutorial jak uzywac VCDS i zmieniac ustawienia? Kupilem kabel 15.7 i teraz musie sie pouczyc 
Mam instrukcje co w danym okienu znajduja sie za informacje, ale nie wiem gdzie wpisywac jakie kody, zeby cos zmienic.
I jeszcze jedno pytanie: czy zmieniajac ustawienia jest mozliwosc popsucia czegos kompletnie? Czy moze majac zrzut z Auto-Scan nie ma obaw?
Mam instrukcje co w danym okienu znajduja sie za informacje, ale nie wiem gdzie wpisywac jakie kody, zeby cos zmienic.
I jeszcze jedno pytanie: czy zmieniajac ustawienia jest mozliwosc popsucia czegos kompletnie? Czy moze majac zrzut z Auto-Scan nie ma obaw?
-
marianzs
- Niemowa
- Auto: audi a4 b7
- Engine: 1.8 T 163 KM
- Localization: Rzeszow
Witam
Podlacze sie do tematu. kupilem niedawno z Aliexpres klona VCDS 12.12.0 , laczy mi ze wszystkim , lecz ma ma problem z silnikiem laczy sie ale po 30 sec wywala ( dodam ze posiadam 1.8 turbo 163 audi a4 b7 2007) czy zmiana tego na 12.12.3 pomoze?? dzieki za odpowiedz
OK juz sobie poradzilem
wystarczylo dopisac w ustawieniach VCDS a dokladnie w Start Baud 9600 . Czyta i nie zrywa poloczenia . Tak dla tych ktorzy tez beda mieli podobny problem. 
Podlacze sie do tematu. kupilem niedawno z Aliexpres klona VCDS 12.12.0 , laczy mi ze wszystkim , lecz ma ma problem z silnikiem laczy sie ale po 30 sec wywala ( dodam ze posiadam 1.8 turbo 163 audi a4 b7 2007) czy zmiana tego na 12.12.3 pomoze?? dzieki za odpowiedz
OK juz sobie poradzilem

Ostatnio zmieniony 15 lut 2016, 11:26 przez marmi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunąłem zdublowaną część
Powód: usunąłem zdublowaną część
-
koniuA4
- Sympatyk
- Engine: 1.6 TDI 105KM
- Localization: Zabkowice Slaskie
Panowie czy można gdzieś z neta ściągnąć vcds w języku polskim? Była jakaś strona że można pobrać, ale czy będzie to chodzić? Golf Vi 1.6TDI 90KM.
koniu
-
krzysztof.osak
- Nowicjusz
- Auto: VW GOLF 7 Hatchback
- Engine: 2.0 TDI 150KM
- Localization: Bydgoszcz
Panowie proszę o poradę jaki kabelek z oprogramowaniem i gdzie mogę kupić dla golfa 6 GTD 2010r.do VCDS
-
Miras91
- Nowicjusz
- Auto: VW Scirocco
- Engine: 2.0 TDI+
- Localization: Gdansk
Witam. Panowie , przeczytałem kilka wątku u was na temat vcds. Posiadam kabelek z oprogramowaniem z chin . Na płycie która dostałem jest kilka wersji VCDS . 11.11.2 . 11.11.3 12.10.3 12.12. EN 12.12.3a 12.12.3 14.10.0 . Z powyższych programów działa tylko 11.11.2 "działa" to pojęcie względne .Potrafi sczytać błędy ,natomiast ma problem z prostym kodowaniem jakie znalazłem na youtube . Np automatyczne blokowanie drzwi przy przekroczeniu 20km/h , test wskazówek itp . Najbardziej co mnie denerwuje to brak możliwości włączenia wypalania DPF . Tak jak opisuja ludzie na forum krok po kroku po wejściu we wskazane "bloki" silnika wyskakuja im parametry DPF , procent zapelnienia itp i mogą sobie włączyć awaryjne wypalanie . U mnie tej opcji nie ma , albo nie widzi tego bloku wgl albo są same cyferki np 11111 , @$%@#$@ itp miał ktoś podobną sytuację ? Auto VW Scirocco 2.0 TDI 2009r.
-
Vahn
- Nowicjusz
- Auto: Leon II
- Engine: 1.6 TDI
- Localization: Krakow
Hejo. Szukam pomocy co do interfejsu. Chciałbym zamowic cos z czajna do Leona II 2010r. z silnikiem 1.6 TDI. Potrzebuje kabelka aby obsłużył kompletnie wszystko co można na VCDSie. Która wersja jest teraz warta zakupu?
Dobrze zeby było wsparcie dla nowszych aut i tych starszych z VAG'a
Czy po prostu kupić najnowszy 15.7.3 z FW 1.94 ?
http://www.aliexpress.com/item/VAG-COM- ... d663ebfd18
Dobrze zeby było wsparcie dla nowszych aut i tych starszych z VAG'a
Czy po prostu kupić najnowszy 15.7.3 z FW 1.94 ?
http://www.aliexpress.com/item/VAG-COM- ... d663ebfd18
a jak to się sprawdzi w golfie VI ?
http://allegro.pl/interfejs-icar4-vgate ... 09972.html
http://allegro.pl/interfejs-icar4-vgate ... 09972.html
-
cekm
- Nowicjusz
- Auto: Golf 6
- Engine: 1.4 tsi 122km
- Localization: Opole
Witam golf 6 2009 1.4 tsi 122 km jaki kabel do vcds najlepiej komplet nie wiem co i jak potrzeba mi dostać się do funkcji radia
-
arex2006
- Nowicjusz
- Auto: MK6
- Engine: 1.6 CAYC BLUEMOTION
- Localization: piaseczno
Panowie pomocy! Szukam vcds w wersji 14.10 takiej jak na płycie aliexpress bo po formacie zgubiłęm płytkę i kbelek bezużyteczny. Z góry dzięi za pomoc
- jezutkp
- Aktywny
- Auto: B8
- Engine: CRLB+
- Localization: Olkusz
arex2006 pisze:Panowie pomocy! Szukam vcds w wersji 14.10 takiej jak na płycie aliexpress bo po formacie zgubiłęm płytkę i kbelek bezużyteczny. Z góry dzięi za pomoc
Masz...
https://drive.google.com/open?id=0B87HO ... VFHWjVNUGc

- Schvenck
- Nowicjusz
- Engine: 1.6 TDI CAYC
- Localization: Warszawa
Hej
Który z poniższych kabli podejdzie do 1,6 tdi 2010?
Dziekuję
http://www.aliexpress.com/af/VCDS-15.7. ... =VCDS+15.7
Który z poniższych kabli podejdzie do 1,6 tdi 2010?
Dziekuję
http://www.aliexpress.com/af/VCDS-15.7. ... =VCDS+15.7
- Glivek76
- Sympatyk
Każdy kolego 15.7.0 bez problemu obsłuży 1.6 TDI.