[TPI] Terkocze jak diesel zaraz po odpaleniu na zimnym
Moderatorzy: rafaello, BRUNO55
Regulamin forum
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
- Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
- Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
- W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
- Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
- Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
Re: [TPI] Terkocze jak diesel zaraz po odpaleniu na zimnym
Macie modę listę aktualnych nr części?
- arturro
- Gadatliwy
- Auto: Golf 6
- Engine: 1.4 TSI
- Localization: B-stok
Mi po dwoch latach wymieniali rozrzad drugi raz. Od sierpnia jezdze i jest cisza tfu tfu.
arturro pisze:Mi po dwoch latach wymieniali rozrzad drugi raz. Od sierpnia jezdze i jest cisza tfu tfu.
Czyli nie masz takich stuków jak u mnie na filmiku? W środę oddaję auto do ASO na reklamację rozrządu. Ciekaw jestem, czy mnie coś skazują za diagnostykę. Spodziewam się, że będzie odpowiedź: "Panie, ten typ tak ma, bo olej musi dotrzeć na nastawnika i dlatego po chwili jest ciszej." Po gwarancji pewnie będzie odmienna diagnoza
- arturro
- Gadatliwy
U mnie jest cichutko, zero stukow. Wazne abys w ASO trafil na osobe ktora bedzie chciala Ci pomoc
arturro pisze:U mnie jest cichutko, zero stukow. Wazne abys w ASO trafil na osobe ktora bedzie chciala Ci pomoc
I w tym jest największy problem,bo jak zostawiłem dzisiaj auto w ASO to byli zdziwieni, że zgłaszam jakieś stuki, ba nawet mieli wątpliwość czy aby na pewno mam 2 lata gwarancji na wymieniony rozrzad. Długo zajęło im ustalenie daty wymiany rozrządu, ech.
Wg ASO jest wszystko ok, a stukanie przez kilka sekund po odpaleniu zimnego silnika jest normalnie ponieważ coś tam musi się napełnić olejem. Mówią, żeby jeździć i obserwować. Mam gwarancję do 22 marca! :/ i co teraz? Inne ASO?
-
Arek_VI
- VIP
- Auto: Golf VI
- Engine: TSI 122
- Localization: Wroclaw
Nie trać czasu bo zostało ci parę dni na reakcję. Żadne inne ASO tylko to, które wymieniało rozrząd. Wszystko teraz musisz robić na piśmie.
1. Zapoznaj się w pełni z tematem na forum. Masz opisane procedury postępowania TPI ze strony VW przy tego typu awariach (masz opis na 1 stronie).
ASO oględnie pisząc rżnie głupa.
2. Złóż w ASO pismo z żądaniem pisemnego uzasadnienia braku podjęcia naprawy w ramach gwarancji.
3. Pisz maila lub wyślij pismo na bokvw@volskwagen.pl z opisem całej sytuacji i żądaniem podjęcia stosownych kroków - czyli usunięcia awarii i realizacji naprawy gwarancyjnej.
Sugeruję napisać pismo do ASO i załączyć w nim info o przesłaniu kopii do :
Biuro Obsługi Klienta / Customer Care
Dział Obsługi Posprzedażnej / Group After Sales
Volkswagen Group Polska Sp. z o.o.
ul. Krańcowa 44
61-037 Poznań
Pismo złożyć w sekretariacie ASO za potwierdzeniem odbioru.
Musisz dopełnić tych czynności przed upływem gwarancji bo potem nie udowodnisz im zgłoszenia roszczenia w okresie objętym ochroną.
1. Zapoznaj się w pełni z tematem na forum. Masz opisane procedury postępowania TPI ze strony VW przy tego typu awariach (masz opis na 1 stronie).
ASO oględnie pisząc rżnie głupa.
2. Złóż w ASO pismo z żądaniem pisemnego uzasadnienia braku podjęcia naprawy w ramach gwarancji.
3. Pisz maila lub wyślij pismo na bokvw@volskwagen.pl z opisem całej sytuacji i żądaniem podjęcia stosownych kroków - czyli usunięcia awarii i realizacji naprawy gwarancyjnej.
Sugeruję napisać pismo do ASO i załączyć w nim info o przesłaniu kopii do :
Biuro Obsługi Klienta / Customer Care
Dział Obsługi Posprzedażnej / Group After Sales
Volkswagen Group Polska Sp. z o.o.
ul. Krańcowa 44
61-037 Poznań
Pismo złożyć w sekretariacie ASO za potwierdzeniem odbioru.
Musisz dopełnić tych czynności przed upływem gwarancji bo potem nie udowodnisz im zgłoszenia roszczenia w okresie objętym ochroną.
Auto osłuchiwało łącznie 2 mechaników. Tłumaczą stukanie w ten sposób, iż jest to kasowanie się luzów zawodowych, ponieważ Stukot dochodzi ze środka silnika, a nie z okolic rozrządu. Te stuki są uważane za coś normalnego. Twierdzą, że po zmianie oleju ma świeży stuki znikną. Czy u Was faktycznie jest cisza po odpaleniu? Podobno sa nowe TPI w tej sprawie i teraz aby vw uznawał takie stuki za wadę, muszą one trwać min 5 sek.
- arturro
- Gadatliwy
U mnie jak stukal rozrząd tez wydawalo sie ze dzwiek dochodzi ze srodka silnika a nie z okolic obudowy rozrzadu.
Witam, Panowie, a co jezeli raz lub pare razy na miesiac/dwa slysze te terkotanie okolo 1 munuty na zimnym silniku? to objaw łancucha czy calego rozrzadu? Choc jak na razie to od miesiaca juz tego terkotania nie slyszalem.. poprzednie dzialy sie w okresie grudzien - luty i ustaly..
dodam tylko ze moj silnik to 1.4 tsi 160km
dodam tylko ze moj silnik to 1.4 tsi 160km
- Jimmy_PoP
- Aktywny
- Auto: VW Golf 6
- Engine: CAXA
- Localization: Wawa
Czy jesteś pewien, że to nie jest nagrzewanie katalizatora? Bo na to mi wygląda. Rozrząd stuka 2-3 sekundy.
Te stuki 2-3 sekundy to tez wadliwy rozrzad? U Was nie ma kompletnie żadnych skutków po odpaleniu?
Jimmy_PoP pisze:Czy jesteś pewien, że to nie jest nagrzewanie katalizatora? Bo na to mi wygląda. Rozrząd stuka 2-3 sekundy.
Tak jak pisalem ostatni raz to slyszalem na poczatku lutego, moze nie bylo tego terkotania slychac minute ale na pewno okolo 20 - 30 sekundach, nie wiem co to jest nagrzewanie katalizatora..
-
Qrka
- Niemowa
- Localization: Krakow
Panowie, u mnie sprawa wygląda tak - zauważyłem że jak temperatura na zewnątrz skoczy powyżej 15-17 stopni to na zimnym silniku dzieją się dziwne rzeczy:
- Zaraz po odpaleniu zaczyna terkotać - przez około minutę
- Wskaźnik spalania (z komputera pokładowego - na biegu jałowym) skacze do 5l/h Obroty około 1100 rpm
- Obroty i spalanie w przeciągu około 50 sekund spadają aż osiągnie wartość 0,5l/h - obroty 800 rpm
- Terkotanie ustępuje - silnik działa normalnie
Przy wymianie oleju zostawiłem samochód na dzień u mechanika, mówiłem o moich obawach związanych z rozrządem ale mechanik odpowiedział że prawdopodobnie jest to związane z gęstością oleju który stosuje (fabryczny Castrol wg zaleceń VW jeśli dobrze kojarzę to chyba 5W40) i przy następnej wymianie sugerował żeby wymienić na gęstszy i to powinno rozwiązać problem - co Panowie na to ?
Ktoś miał podobną sytuację - czy to oznaka że jednak muszę wymienić rozrząd ?
Pozdrawiam, z góry dzięki za odpowiedź
- Zaraz po odpaleniu zaczyna terkotać - przez około minutę
- Wskaźnik spalania (z komputera pokładowego - na biegu jałowym) skacze do 5l/h Obroty około 1100 rpm
- Obroty i spalanie w przeciągu około 50 sekund spadają aż osiągnie wartość 0,5l/h - obroty 800 rpm
- Terkotanie ustępuje - silnik działa normalnie
Przy wymianie oleju zostawiłem samochód na dzień u mechanika, mówiłem o moich obawach związanych z rozrządem ale mechanik odpowiedział że prawdopodobnie jest to związane z gęstością oleju który stosuje (fabryczny Castrol wg zaleceń VW jeśli dobrze kojarzę to chyba 5W40) i przy następnej wymianie sugerował żeby wymienić na gęstszy i to powinno rozwiązać problem - co Panowie na to ?
Ktoś miał podobną sytuację - czy to oznaka że jednak muszę wymienić rozrząd ?
Pozdrawiam, z góry dzięki za odpowiedź
Tak ma być. To jest dogrzewanie katalizatora.
- Muti
- VIP
- Auto: MK7.5 R
- Engine: 2.O TSI DJHA
- Localization: Lubuskie
Olej 5w40. Nie kombinuj
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Auto stało w 2 serwisach i oba stwierdziły, że wszystko jest ok z rozrzadem..
-
kubajestdebest
- Nieśmiały
- Localization: Katowice
Jakiś tydzień temu wymieniałem olej i filtry. Przed wymianą praktyznie za każdym razem w ciągu dnia po odpaleniu przez 2-5 sekund warczał jak traktor co powodowało u mnie jeżenie się włosów. Rano po nocy nie było tego problemu.
Po wymianie oleju (5W40) od tygodnia odgłos ten umilkł co w jakimś stopniu mnie uspokoiło że może rzeczywiście jest to związane z gęstością oleju.
Zastanawiam się czy następnej wymiany nie robić za 10K km zamiast 15K...zobaczymy czy będzie się to powtarzać i nasilać z przebiegiem. Póki co jeżdżę, obserwuje i nasłuchuję
Po wymianie oleju (5W40) od tygodnia odgłos ten umilkł co w jakimś stopniu mnie uspokoiło że może rzeczywiście jest to związane z gęstością oleju.
Zastanawiam się czy następnej wymiany nie robić za 10K km zamiast 15K...zobaczymy czy będzie się to powtarzać i nasilać z przebiegiem. Póki co jeżdżę, obserwuje i nasłuchuję
-
seba
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf 7 FL
- Engine: 1.4 TSI 150KM CZDA
- Localization: Wielkopolskie
Jakby ktoś był zainteresowany, to pojawiły się zestawy naprawcze rozrządu, oryginalne, w śmiesznie niskich cenach biorąc pod uwagę dotychczasowe ceny. Cały komplet włącznie z nastawnikiem za uwaga... osiemset parę złotych, gdzie do tej pory sam nastawnik to coś koło 2 tyś było. Numer zestawu: 03c198229c i b w zależności od ilości zębów na kole zębatym wału. Zestaw ulepszony kolejny raz, m.in. nowy nastawnik z literką G, jakieś nowe zęby na kołach podobno. Narazie jest w skodzie, do mojego ASO mogą sciągnąć w kilka dni. Tylko trzeba ustalić czy na pewno pasuje, bo coś etka dziwnie mówi, że od 2015r.
Wysłane z telefonu.
Wysłane z telefonu.
-
marcinsgdz
- Nieśmiały
Czy ktoś zakładał nowy napinacz? Czy faktycznie jest inny?
- Jimmy_PoP
- Aktywny
- Engine: CAXA
- Localization: Wawa
Jakby ktoś był zainteresowany to ostatnio dokonałem wymiany rozrządu , używając tego najnowszego zestawu naprawczego.
Miałem już 105k przebiegu i przy w 2/3 przypadkach odpaleniach zimnego silnika występowały stuki metaliczne stuki przez 2-3 sekundy. Nie miałem rozchwianych obrotów, ani żadnych błędów, czy kontrolki check engine, wiec moim zdaniem problem był tylko z napinaczem, a nie wariatorem. Wymieniłem go przy okazji.
Dokonałem tej wymiany w sumie dla świętego spokoju bo auto jeździło normalnie i oprócz głośnego odpalania nic mu nie dolegało.
W ASO na początku twierdzili, że ten zestaw jest dedykowany do Skody, ale do mojego golfa 1.4 TSI CAXA (styczeń 2010r.) pasował idealnie.
Numerek zestawu to: 03C 198 229C. Koszt to około 850zł brutto. W jego skład wchodzi poprawiony napinacz i wariator:
03c 109 158 H łańcuch nastawnika rorządu
03c 109 507 BD napinacz łańcucha
03c 109 088 G nastawnik wałka rozrządu
03c 109 571 K koło łańcuchowe
03c 109 209 BD koło łańcuchowe
03c 109 509 AA prowadnica
03c 109 469 R prowadnica
Dodatkowo na własne życzenie wymieniłem sobie uszczelkę pokrywy rozrządu 03C109287G (koszt 61,44zł brutto).
W ASO zasugerowali jeszcze wymianę uszczelki wału (taki simmering) 038103085E (koszt 88,01zł brutto) bo była przepocona. Łącznie za wszystkie części (zestaw naprawczy, uszczelki i jakieś 4 śrubki, wymiana oleju) zapłaciłem 1063,52zł brutto plus około 1100zł za robociznę.
W niektórych ASO do końca lipca jest promocja na wymianę rozrządu (części + robocizna) -23% i jeszcze się na nią załapałem. Czyli za całą zabawę można spokojnie zamknąć w okolicach 2k PLN brutto.
Jakby ktoś był z okolic Warszawy (południe) to mogę polecić na priv ASO w którym dokonałem naprawy. Nie chce być tutaj posądzony o jakąś reklamę.
Miałem już 105k przebiegu i przy w 2/3 przypadkach odpaleniach zimnego silnika występowały stuki metaliczne stuki przez 2-3 sekundy. Nie miałem rozchwianych obrotów, ani żadnych błędów, czy kontrolki check engine, wiec moim zdaniem problem był tylko z napinaczem, a nie wariatorem. Wymieniłem go przy okazji.
Dokonałem tej wymiany w sumie dla świętego spokoju bo auto jeździło normalnie i oprócz głośnego odpalania nic mu nie dolegało.
W ASO na początku twierdzili, że ten zestaw jest dedykowany do Skody, ale do mojego golfa 1.4 TSI CAXA (styczeń 2010r.) pasował idealnie.
Numerek zestawu to: 03C 198 229C. Koszt to około 850zł brutto. W jego skład wchodzi poprawiony napinacz i wariator:
03c 109 158 H łańcuch nastawnika rorządu
03c 109 507 BD napinacz łańcucha
03c 109 088 G nastawnik wałka rozrządu
03c 109 571 K koło łańcuchowe
03c 109 209 BD koło łańcuchowe
03c 109 509 AA prowadnica
03c 109 469 R prowadnica
Dodatkowo na własne życzenie wymieniłem sobie uszczelkę pokrywy rozrządu 03C109287G (koszt 61,44zł brutto).
W ASO zasugerowali jeszcze wymianę uszczelki wału (taki simmering) 038103085E (koszt 88,01zł brutto) bo była przepocona. Łącznie za wszystkie części (zestaw naprawczy, uszczelki i jakieś 4 śrubki, wymiana oleju) zapłaciłem 1063,52zł brutto plus około 1100zł za robociznę.
W niektórych ASO do końca lipca jest promocja na wymianę rozrządu (części + robocizna) -23% i jeszcze się na nią załapałem. Czyli za całą zabawę można spokojnie zamknąć w okolicach 2k PLN brutto.
Jakby ktoś był z okolic Warszawy (południe) to mogę polecić na priv ASO w którym dokonałem naprawy. Nie chce być tutaj posądzony o jakąś reklamę.
-
Arek_VI
- VIP
Zestaw 03C 198 229C nie pasuje do wszystkich 1.4 TSI, Są różne wymiary zębatki na wale korbowym. Z tego co pamiętam może być 18/18, 19/18 i 18/23 czy jakoś tak. Starsze TSI mają zębatkę 18/18 i do tych silników nie ma dedykowanego zestawu naprawczego. Trzeba kombinować z wymianą zębatki na wale oraz na pompie oleju i łańcucha pompy oleju.
Robi się drożej ale to i tak koszt dużo poniżej ceny samego wariatora w ASO.
Robi się drożej ale to i tak koszt dużo poniżej ceny samego wariatora w ASO.
Ostatnio zmieniony 29 lip 2016, 00:02 przez Arek_VI, łącznie zmieniany 1 raz.
-
seba
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf 7 FL
- Engine: 1.4 TSI 150KM CZDA
- Localization: Wielkopolskie
Właśnie ciekawi mnie jaką kolega miał zębatkę. Bo to jeden ze starszych TSI, dokładnie taki jak mój-styczeń 2010. Mi powiedzieli, że nie pasuje właśnie ze względu na zębatkę. Tylko to było sprawdzane na podstawie etki, a wiadomo, że ona czasem bzdury pokazuje.
Wysłane z telefonu.
Wysłane z telefonu.
-
Pyzulec
- Nowicjusz
- Auto: Scirocco mk3
- Engine: CAVD
- Localization: Warszawa
Czy orientuję sie ktoś czy te nowe zestawy naprawcze rozrządu o nr 03C 198 229C pasują do silnika 1.4 160km CAVD?
-
Arek_VI
- VIP
Patrząc na ETKĘ zestaw naprawczy nie pasuje do silnika CAVD. Zestawy naprawcze dedykowane są dla samochodów Skoda bo tylko dla tej marki są widoczne w ETKA. W Skodach nie montowano silników CAVD chyba.
Nie oznacza to oczywiście, że nie można zastosować elementów z zestawu naprawczego w silnikach VW ale trzeba weryfikować poszczególne elementy.
Najdroższy element czyli wariator 03C109088G powinien pasować bo zastępuje 088E. Dla samego wariatora warto kupić ten zestaw.
Nie oznacza to oczywiście, że nie można zastosować elementów z zestawu naprawczego w silnikach VW ale trzeba weryfikować poszczególne elementy.
Najdroższy element czyli wariator 03C109088G powinien pasować bo zastępuje 088E. Dla samego wariatora warto kupić ten zestaw.