Przeszukałem troche forum, ale nie znalazłem właściwego topica o tym temacie. Szukam Golfa 6, 2.0 TDI, dlaczego TDI, bo jeżdżę już nimi od 5 lata, najpierw TDI na pompie rotacyjnej, później PD. Generalnie nie przeszkadza mi dźwiek TDI, cenie sobie zużycie paliwa i bezawaryjność. Przymierzam się do zmiany auta, w grę wchodzi znowu TDI, ale czytając wiele opinii userów, że DPF się chrzani i non stop coś to zastanawiam się czy przy moich przebiegach TSI nie będzie przekleństwem i czy wogóle bede zadowolony, bo jednak TDI jest mocniejszy. Robie miesięcznie od 2 do 3 tysięcy, (do pracy mam 25km i czy DPF też jest dokuczliwy?). Czy ktoś z Was przesiadł się z TDI na TSI i ma konkretne porównanie z jazdy itd.
TDI czy TSI?
Moderator: rafaello
Regulamin forum
Zakup samochodu nowego jak i używanego, co i gdzie kupić, na co zwrócić uwagę, czego unikać, gdzie dostać dobry rabat itp.
Pamiętaj:
Zakup samochodu nowego jak i używanego, co i gdzie kupić, na co zwrócić uwagę, czego unikać, gdzie dostać dobry rabat itp.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
matii
- Nowicjusz
- Auto: VW Polo IV FL
- Engine: 1.9 TDI AXR
- Localization: Wielkpoloskie
TDI czy TSI?
Witam
Przeszukałem troche forum, ale nie znalazłem właściwego topica o tym temacie. Szukam Golfa 6, 2.0 TDI, dlaczego TDI, bo jeżdżę już nimi od 5 lata, najpierw TDI na pompie rotacyjnej, później PD. Generalnie nie przeszkadza mi dźwiek TDI, cenie sobie zużycie paliwa i bezawaryjność. Przymierzam się do zmiany auta, w grę wchodzi znowu TDI, ale czytając wiele opinii userów, że DPF się chrzani i non stop coś to zastanawiam się czy przy moich przebiegach TSI nie będzie przekleństwem i czy wogóle bede zadowolony, bo jednak TDI jest mocniejszy. Robie miesięcznie od 2 do 3 tysięcy, (do pracy mam 25km i czy DPF też jest dokuczliwy?). Czy ktoś z Was przesiadł się z TDI na TSI i ma konkretne porównanie z jazdy itd.
- XenosagaII
- VIP
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 1.4 TSI 160KM CAVD+
- Localization: Warszawa
Re: TDI czy TSI?
Ja przesiadalem się z golfa V 1.9 TDI świetny silnik i bezawaryjny zalowalem ze w mk6 nie było nowszej wersji tego silnika. Ten downsizing w TDI odstraszyl mnie i pomyślałem ze warto spróbować i dać szanse TSI. Co prawda spalanie większe ale dla mnie komfort jazdy lepszy. W 1.9 miałem spalanie w granicy 6L w moście teraz mam 10L. Myśle ze powinieneś pojeździć każda jednostka i wtedy będziesz miał porównanie. Ja osobiście nie wrócę do TDI aczkolwiek wyniki w najnowszych silnikach TDI są pozwalające.
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
DPF owszem może i sprawia kłopoty ale to zależy od tego jak się używa autko, a nawet jak coś to nie ma problemu, jedziesz usuwasz to dziadostwo za 1.5tyś zł i masz spokój...
Mam teraz 2,0 wcześniej miałem 1,9na pd i różnica w kulturze pracy jest kolosalna na korzyść 2,0 do tego ten silnik nie wibruje tak jak 1,9 i ogólnie super jeździ...
Co do tsi jeździłem tym w salonie bo też myślałem nad benzynką, zbiera się fajnie, pracuje ok ale jednak pali trochę sporo i też potrafi być dość awaryjny...
według mnie mimo że ultranowoczesny to tdi sprawia mniej kłopotów niż tsi...
Mam teraz 2,0 wcześniej miałem 1,9na pd i różnica w kulturze pracy jest kolosalna na korzyść 2,0 do tego ten silnik nie wibruje tak jak 1,9 i ogólnie super jeździ...
Co do tsi jeździłem tym w salonie bo też myślałem nad benzynką, zbiera się fajnie, pracuje ok ale jednak pali trochę sporo i też potrafi być dość awaryjny...
według mnie mimo że ultranowoczesny to tdi sprawia mniej kłopotów niż tsi...
- rafaello
- Senior Moderator
- Auto: VW Golf VI
- Engine: 2.0 TDI 110 KM
- Localization: SKL
marmi, podzielam zdanie, też przesiadłem się z VW V 1.9 TDI na VW VI 2.0 TDI, różnica ogromna, praca silnika całkowicie inna niż w 1.9