Czy u was także w skrzyni 5-biegowej, 1 bieg jest tak blisko wstecznego?
Czasami jak chcę szybko ruszyć i bardziej energicznie wrzucam ową jedynkę, to właśnie zamiast jedynki włącza mi się nieoczekiwanie wsteczny.
Skrzynia 5 biegowa czasami zamiast 1 wchodzi wsteczny
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Skrzynie biegów (manualne i automatyczne), koło dwumasowe, łożyska oporowe, docisk sprzęgła, przeguby, mosty, półosie, dyferencjały, wał napędowy.
Pamiętaj:
Skrzynie biegów (manualne i automatyczne), koło dwumasowe, łożyska oporowe, docisk sprzęgła, przeguby, mosty, półosie, dyferencjały, wał napędowy.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
Re: Skrzynia 5 biegowa czasami zamiast 1 wchodzi wsteczny
Przecież żeby wrzucić wsteczny to trzeba wcisnąć gałke, a tego nie da się zrobić przypadkiem.
Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka
-
koper92
- Gadatliwy
- Auto: MK 6 GTI
- Engine: 2.0 TSi
- Localization: Tomaszow Maz
Emocje,wyścigi,pościgi,adrenalina,strzelaniny -te wszystkie czynniki wpływają bardzo często na wciśnięcie gałki przy zmianie biegów co sprawia ,że da się wrzucić szybko wsteczny 
U mnie wystarczy delikatne wciśnięcie i jest wsteczny. Dlatego pytam.
- greg2
- Senior Moderator
- Auto: Golf VII GTI
- Engine: 2.0 TSI
- Localization: Warszawa
nie przygladalem sie jak jest to zrobione w mk6 ale w poprzednich modelach blokada byla w postaci blaszki/plastiku na bocznej sciance pod ktory to plastik wpada bieg po wcisnieciu drazka, byc moze tutaj jest tak samo i ten plastik sie wyrobil.
Czy to się da w miarę prosto naprawić?
- tberent
- Banned
- Auto: VW Golf 6
- Engine: CBCD
- Localization: Lodzkie
greg2 pisze:nie przygladalem sie jak jest to zrobione w mk6 ale w poprzednich modelach blokada byla w postaci blaszki/plastiku na bocznej sciance pod ktory to plastik wpada bieg po wcisnieciu drazka, byc moze tutaj jest tak samo i ten plastik sie wyrobil.
Nie plastik a teflon.
Odświeżam temat bo problem mi narasta. Czy ktoś wie, czy to da się w miarę prosto naprawić, czy też wymaga to demontażu skrzyni biegów?
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
wyreguluj sobie na początek cięgna biegów, jeśli to nic nie da to najprościej wymienić w środku auta podstawkę wraz z lewarkiem, sama skrzynie biegów nie ma nic do tego że wchodzi ci wsteczny zamiast jedynki...
No więc zdjąłem osłonkę skrzyni i pokazał mi się taki obrazek.
Ten plastik na górze nie wygląda źle, aczkolwiek nie wiem jak powinien wyglądać taki bez zarzutu?
Trochę mnie dziwi ta srebrna wypustka odchodząca od drążka z dziurą na środku, jakby tam miała być jakaś śruba.
Na moje oko, to wygląda tak jakby winne było to że drążek zmiany biegów bardzo łatwo wcisnąć w dół. Jakby winna była np. ta sprężynka na drążku, w sensie że za słabo wstrzymuje ów nacisk.

Ten plastik na górze nie wygląda źle, aczkolwiek nie wiem jak powinien wyglądać taki bez zarzutu?
Trochę mnie dziwi ta srebrna wypustka odchodząca od drążka z dziurą na środku, jakby tam miała być jakaś śruba.
Na moje oko, to wygląda tak jakby winne było to że drążek zmiany biegów bardzo łatwo wcisnąć w dół. Jakby winna była np. ta sprężynka na drążku, w sensie że za słabo wstrzymuje ów nacisk.

-
jendrjej
- Nowicjusz
- Auto: Golf 6 GTD
- Engine: CFGB
- Localization: lodzkie
moim zdaniem wina nie leży po stronie lewarka zmiany biegów a jest to kwestia regulacji blokad cięgien zmiany biegów na skrzyni przy wybieraku, odszukaj na necie instrukcje ich regulacji, zrób to poprawnie i powinno być ok nic to nie kosztuje a może pomóc jeśli nie trzeba szukać dalej