Jakie ciśnienie w oponach na zimę
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Wygląd, rodzaj, rozstawy, szerokości, ET, dobór wzoru i koloru felgi, opony, dystanse itp.
Pamiętaj:
Wygląd, rodzaj, rozstawy, szerokości, ET, dobór wzoru i koloru felgi, opony, dystanse itp.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- kakaruto
- Mieszkaniec
- Auto: Golf 6
- Engine: CAVD
- Localization: Silesia
Jakie ciśnienie w oponach na zimę
Tu rozmawiamy o ciśnieniu w oponach zimowych podając w naszych samochodach podając model samochodu oraz wymiary opon, opcjonalnie inne szczegóły
Jakie macie ciśnienie w oponach na zimę?
Jakie macie ciśnienie w oponach na zimę?
Ostatnio zmieniony 29 maja 2013, 07:59 przez Almighty, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "zuniwersalniłem" temat ;)
Powód: "zuniwersalniłem" temat ;)
My TSI
Re: Jakie ciśnienie w oponach na zimę
takie jak w lecie -> wlepa na klapce mówi 2,3 ("zimne koła'') więc jak nabijam na stacji to zawsze 2,5 (0,2 to dokładna różnica ciśnienia przy rozgrzanym kole).
- marmi
- Mieszkaniec
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
Na vlepce jest informacja że ma być 2,5 ja pompuje na zimno na 2,6-2,7.
marmi pisze:Na vlepce jest informacja że ma być 2,5 ja pompuje na zimno na 2,6-2,7.
czyli jeździsz prawie na 3 barach ??! no to współczuje amortyzatorom i innym elementom zawieszenia...
- kakaruto
- Mieszkaniec
No właśnie stąd moje pytanie o ciśnienie opon w zimie.
Czytałem opinie że w zimę szczególnie gdy temp. zew. jest poniżej zera a szczególnie jak w okolicach -15 to powinno się zwiększyć ciśnienie o mniej więcej 0,2 bara w stosunku do zaleceń producenta (średnia wyliczona na podstawie wahań temperatury w naszym klimacie)
A tu jeszcze taka ciekawostka:
Ja swoje zimówki nabijałem przy temp. około 15°C, o ile dobrze pamiętam do 2,4 bara. Teraz za bardzo nie mam dostępu do sensownego manometru aby sprawdzić (bo te oba co mam, mają rozstrzał o 0,5 bara), a te na stacjach też potrafią kosmosy pokazać, podczas gdy różnicą o 10% jak to piszą w różnych artykułach "robi różnicę"
Czytałem opinie że w zimę szczególnie gdy temp. zew. jest poniżej zera a szczególnie jak w okolicach -15 to powinno się zwiększyć ciśnienie o mniej więcej 0,2 bara w stosunku do zaleceń producenta (średnia wyliczona na podstawie wahań temperatury w naszym klimacie)
A tu jeszcze taka ciekawostka:
Jak zimne powietrze wpływa na ciśnienie w oponach?
20°C - 2.0
0°C - 1.8
-10°C - 1.7
-20°C - 1.5
Ja swoje zimówki nabijałem przy temp. około 15°C, o ile dobrze pamiętam do 2,4 bara. Teraz za bardzo nie mam dostępu do sensownego manometru aby sprawdzić (bo te oba co mam, mają rozstrzał o 0,5 bara), a te na stacjach też potrafią kosmosy pokazać, podczas gdy różnicą o 10% jak to piszą w różnych artykułach "robi różnicę"
My TSI
kakaruto pisze:No właśnie stąd moje pytanie o ciśnienie opon w zimie.
A tu jeszcze taka ciekawostka:Jak zimne powietrze wpływa na ciśnienie w oponach?
20°C - 2.0
0°C - 1.8
-10°C - 1.7
-20°C - 1.5
wszystko to co piszesz to prawda....jeśli w lecie masz różnicę 0,2 na zimnym a rozgrzanym to sobie wyobraź co się dzieje jak miałeś +15 a będzie -15??! ja zainteresowałem się tym tematem jak 2 lata temu przy -12 zwariował mi w golfie czujnik ciśnienia tak z dnia na dzień jak gwałtownie spadła temperatura - brakowało 0,8 bara ! jak spada drastycznie temperatura trzeba sprawdzić i uzpełnić ciśnienie...mam w domu porządny manometr i kiedyś sprawdzałem nim pomiar urządzenia na stacji i było wszystko ok. - jeżdzę na stację gdzie jest elektroniczne ustawianie ciśnienia i jest zawsze ok.
- kakaruto
- Mieszkaniec
Mnie temat zainteresował jak auto mi ostatnio zaczęło pływać przy dużej prędkości oraz dziwne wirbacje łapało przy ok. 160 które znikały przy ok. 170-180. Przy czym pływanie mogę usprawiedliwić bardzo mocnym wiatrem ale wirbacji już nie.
My TSI
- marmi
- Mieszkaniec
ciekawe co według ciebie ma się dziac zawieszeniu i amortyzatorom....Kozo pisze:czyli jeździsz prawie na 3 barach ??! no to współczuje amortyzatorom i innym elementom zawieszenia...
O zawsze mam takie ciśnienie a nawet wyższe, na letnich oponkach mam ciśnienie prawie 3,2...
marmi pisze:ciekawe co według ciebie ma się dziac zawieszeniu i amortyzatorom....Kozo pisze:czyli jeździsz prawie na 3 barach ??! no to współczuje amortyzatorom i innym elementom zawieszenia...
O zawsze mam takie ciśnienie a nawet wyższe, na letnich oponkach mam ciśnienie prawie 3,2...
nie, nic się nie dzieje...po prostu nie kupuję używanych samochodów
opona ma pełnić rolę amortyzatora i odciążać poszczególne elementy zawieszenia, jak się ugina opona przy 3,2 ? to tak jakbyś jeździł na samych felgach
jeśli producent WYLICZYŁ że ma być 2,3 to dlaczego jesteś mądrzejszy i pompujesz na 3,2
-
Beskid
- Aktywny
- Auto: VW Golf 6 Highline
- Engine: CAXA 1.4 TSI 122KM
- Localization: Sadecczyzna
marmi pisze:O zawsze mam takie ciśnienie a nawet wyższe, na letnich oponkach mam ciśnienie prawie 3,2...
Już wiem dlaczego diesle tak mało palą
Według mnie należy stosować się do zaleceń producenta. Wytyczne te są pewnym kompromisem pomiędzy komfortem podróżowania, bezpieczeństwem, a zużyciem paliwa oraz ogumienia.
Najważniejszym czynnikiem doboru ciśnienia powinno być obciążenie samochodu oraz warunki w których będzie używany. Jeżdżąc po autostradach faktycznie warto mieć wyższe ciśnienie, z kolei jeśli ktoś podróżuje po kiepskich, dziurawych drogach zbyt wysokie ciśnienie pogorszy komfort jazdy oraz może przyczynić się do uszkodzeń zawieszenia. Mimo wszystko wpadnięcie w wyrwę w jezdni oponą o ciśnieniu 2.0 i 3.0 to ogromna różnica dla felgi i zawiasu.
Ja głównie jeżdżę sam, dlatego w oponach zimowych obecnie mam 2.1 (sprawdzałem przy temperaturze ok. 0). Pewnie gdybym podróżował głównie pa autostradzie dobiłbym z 0,3, ale nie więcej. Z tego co pamiętam to dla silnika 1.4 wartość 2.3 to komplet pasażerów i bagaże. Trzeba pamiętać, że zimówki (mam tu na myśli np. UG8) nie nadają się do szybkiej jazdy ze względu na budowę i skład mieszanki. Moje zimówki mają indeks prędkości 190 a letnie 240 i to czuć, opona bardziej się "kładzie" na zakrętach.
- kakaruto
- Mieszkaniec
Kozo pisze:opona ma pełnić rolę amortyzatora i odciążać poszczególne elementy zawieszenia, jak się ugina opona przy 3,2 ? to tak jakbyś jeździł na samych felgach
Kilka dni temu nabiłem sobie dużo do opon w rowerze, licznik na stacji pokazywał chyba 4 (ciemno było i mało widziałem), ale fakt faktem na pewno przesadziłem. Na prostej nie wiedziałem że tym rowerem da się tak szybko takie prędkości osiągnąć ale zakręty to o włos od uślizgu wchodzą, a krawężnik i inne wyboje to aż na zębach czuć
Beskid pisze:Już wiem dlaczego diesle tak mało palą![]()
nie to żebym był dieslem ale na nabitych pod korek kołach w rowerze też się mniej męczę
Beskid pisze:Z tego co pamiętam to dla silnika 1.4 wartość 2.3 to komplet pasażerów i bagaże.
Jeżeli ja się nie mylę to u mnie na klapce od wlewu przy pełnym załadowaniu sugerowane jest 2.5 bara
Beskid pisze:Trzeba pamiętać, że zimówki (mam tu na myśli np. UG8) nie nadają się do szybkiej jazdy ze względu na budowę i skład mieszanki. Moje zimówki mają indeks prędkości 190
Nie mówię że zimówki są do pobijania rekordów prędkości ale o ile też się nie mylę (jutro jak nie zapomnę to sprawdzę), to moje UG8 mają indeks do 210 kmh i między innymi na ten parametr patrzyłem wybierając opony - bo przecież większość zimy jednak nie jeżdżę po śniegu, wodzie czy innej śliskiej nawierzchni
My TSI
- marmi
- Mieszkaniec
Ug 8 sa sprzedawane z różnymi indeksami prędkości...Beskid pisze:Trzeba pamiętać, że zimówki (mam tu na myśli np. UG8) nie nadają się do szybkiej jazdy ze względu na budowę i skład mieszanki. Moje zimówki mają indeks prędkości 190 a letnie 240 i to czuć, opona bardziej się "kładzie" na zakrętach.
Ja mam zimówki na 210km..
przy dieslu bez obciązenia jest 2,5, przy pełnym 3,0...kakaruto pisze:u mnie na klapce od wlewu przy pełnym załadowaniu sugerowane jest 2.5 bara
Pamiętaj że to wyliczenie jest dla standardowych opon i felg założonych na aucie, spróbuj niski profil przy szerokiej feldze napompować na identyczne ciśnienie to zrozumiesz czemu jeżdżę na innym cisnieniu...Kozo pisze:jeśli producent WYLICZYŁ że ma być 2,3 to dlaczego jesteś mądrzejszy i pompujesz na 3,2
nie to nie tak jakbyś jeździł na felgach, po drugie zrobiłem poprzednim autem przez 4 lata 270tyś i nic z zawieszeniem nie robiłem...Kozo pisze:nie, nic się nie dzieje...po prostu nie kupuję używanych samochodów
opona ma pełnić rolę amortyzatora i odciążać poszczególne elementy zawieszenia, jak się ugina opona przy 3,2 ? to tak jakbyś jeździł na samych felgach
marmi pisze:Ug 8 sa sprzedawane z różnymi indeksami prędkości...Beskid pisze:Trzeba pamiętać, że zimówki (mam tu na myśli np. UG8) nie nadają się do szybkiej jazdy ze względu na budowę i skład mieszanki. Moje zimówki mają indeks prędkości 190 a letnie 240 i to czuć, opona bardziej się "kładzie" na zakrętach.
Ja mam zimówki na 210km..przy dieslu bez obciązenia jest 2,5, przy pełnym 3,0...kakaruto pisze:u mnie na klapce od wlewu przy pełnym załadowaniu sugerowane jest 2.5 baraPamiętaj że to wyliczenie jest dla standardowych opon i felg założonych na aucie, spróbuj niski profil przy szerokiej feldze napompować na identyczne ciśnienie to zrozumiesz czemu jeżdżę na innym cisnieniu...Kozo pisze:jeśli producent WYLICZYŁ że ma być 2,3 to dlo aczego jesteś mądrzejszy i pompujesz na 3,2
no to Cię zdziwię ale ja mam fabrycznie 18" i mam 2,3 na naklejce i co mówi Twoja teoria w tym przypadku ?
i właśnie jeżdzę na 2,3 na zimno i jest wszystko ok
- marmi
- Mieszkaniec
Powtarzam że nie mówię o fabrycznych kompletach, ja miałem w dwóch autach felgi 7,5 na oponie 195/45 i jazda na fabrycznych wartościach kończyła się wymianą opon...
Zresztą każdy jeździ na ciśnieniu jakie uzna za dobre, nie lubią jak opona rozpłaszcza mi się na zakręcie i przy mocnym hamowaniu na asfalcie, a teoria że niszczysz zawieszenie wyższym ciśnieniem jest bzdurna...
Zresztą każdy jeździ na ciśnieniu jakie uzna za dobre, nie lubią jak opona rozpłaszcza mi się na zakręcie i przy mocnym hamowaniu na asfalcie, a teoria że niszczysz zawieszenie wyższym ciśnieniem jest bzdurna...
- kakaruto
- Mieszkaniec
U mnie (TSI 118kW) takie producent zaleca ciśnienie. Czyli nie jak wcześniej pisałem 2,5 bara przy pełnym obciążeniu a 2,5 przód i 3,0 tył.

Reasumując, przy średniej temp. zew. około 0'C (+-5'C) oraz powyższych zaleceniach producenta, "zimne" zimówki powinny mieć coś w okolicy 2,5 bara?

Reasumując, przy średniej temp. zew. około 0'C (+-5'C) oraz powyższych zaleceniach producenta, "zimne" zimówki powinny mieć coś w okolicy 2,5 bara?
My TSI
zimne koła powinny mieć dokładnie tak jak jest napisane czyli 2,3 -> przy rozgrzanych kołach jak uzupełniasz "w trasie" dodajesz o 0,2 więcej bo gdy koła ostygną wróci z powrotem do 2,3
195/65 R15 BF Goodrich G-force Winter ciśnienie przód-tył 2.2-2.3 bar.
- kakaruto
- Mieszkaniec
Kozo pisze:zimne koła powinny mieć dokładnie tak jak jest napisane czyli 2,3 -> przy rozgrzanych kołach jak uzupełniasz "w trasie" dodajesz o 0,2 więcej bo gdy koła ostygną wróci z powrotem do 2,3
tak tak, masz racje, coś pokręciłem i głupoty popisałem powyżej (chyba zakładałem że nabije przy 0'C a będę jeździł przy -15'C
My TSI
-
Beskid
- Aktywny
Przy najbliższej okazji sprawdzę jakie mam wartości na wlewie paliwa, ale wydaję mi się, że 2.0 (nieobciążony). Powiem szczerze, że różnica ciśnienia 0.3 pomiędzy 1.4 122 KM a 160 KM jest dla mnie troszkę dziwna. Rozumiem, że mocniejsza wersja waży kilka kilo więcej, ale że to aż tak przekłada się na ciśnienie
Pojecie zimne nie jest precyzyjne. Czy zimne koło to takie, które ma 15 stopni czy -15? Jak wynika z wcześniejszych informacji spadek temperatury o parę stopni znacząco przekłada się na obniżenie ciśnienia.
Ja rozumiem to tak. Załóżmy, że producent zaleca ciśnienie 2.3. Samochód stoi w garażu (10 stopni). Przed rozpoczęciem jazdy mierzę i ewentualnie koryguje ciśnienie do wartości 2.3. Jadę do pracy. Auto stoi cały dzień na mrozie -10. Po zakończeniu pracy dobijam cisnienie do 2.3 i jadę do domu. następnego dnia rano spuszczam powietrze do 2.3
Osobiście nie znam nikogo kto tak robi, ale może warto
kakaruto pisze:"zimne" zimówki powinny mieć coś w okolicy 2,5 bara?
Pojecie zimne nie jest precyzyjne. Czy zimne koło to takie, które ma 15 stopni czy -15? Jak wynika z wcześniejszych informacji spadek temperatury o parę stopni znacząco przekłada się na obniżenie ciśnienia.
Ja rozumiem to tak. Załóżmy, że producent zaleca ciśnienie 2.3. Samochód stoi w garażu (10 stopni). Przed rozpoczęciem jazdy mierzę i ewentualnie koryguje ciśnienie do wartości 2.3. Jadę do pracy. Auto stoi cały dzień na mrozie -10. Po zakończeniu pracy dobijam cisnienie do 2.3 i jadę do domu. następnego dnia rano spuszczam powietrze do 2.3
Osobiście nie znam nikogo kto tak robi, ale może warto

Tak, 14TSI122 mają na nie obciążonym aucie 2.0 P i T. Z tego, co pamiętam.
-
Beskid
- Aktywny
Informacja dotycząca ciśnienia w wersji 1.4 TSI 122 KM
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.