jakby tarcie przy pełnym skręcie kół.
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Skrzynie biegów (manualne i automatyczne), koło dwumasowe, łożyska oporowe, docisk sprzęgła, przeguby, mosty, półosie, dyferencjały, wał napędowy.
Pamiętaj:
Skrzynie biegów (manualne i automatyczne), koło dwumasowe, łożyska oporowe, docisk sprzęgła, przeguby, mosty, półosie, dyferencjały, wał napędowy.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
jwiecek
- Nieśmiały
- Auto: VW GOLF GTI
- Engine: 2.0 TSI
- Localization: WAW
jakby tarcie przy pełnym skręcie kół.
Witam, czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem? Przy pełnym skręcie kół przy wolnej jezdzie ruszaniu słychać jakby tarcie, nie jest to zależne od kierunku skrętu, występuje w takim samym stopniu przy jezdzie na 1b, jak i wstecznym. Ktoś mi powiedział że tak pracuje mechanizm różnicowy. jeszcze nie wybrałem sie do serwisu, ale jak problem sie nasili to po nowym roku bedzie trzeba. Samochód ma przejechane 3tys.
- kakaruto
- Mieszkaniec
- Auto: Golf 6
- Engine: CAVD
- Localization: Silesia
Re: jakby tarcie przy pełnym skręcie kół.
U mnie sporadycznie mógł być podobny efekt do Twojego (ale zaznaczam że sporadycznie i nie wiem czy o tym samym mówimy), przy maksymalnym dowolnym skręcie, niezależnie od biegu (wsteczny, jedynaka) było słychać takie jakby tarcie lub odgłos przekładni (silniczka) który się nasilał wraz ze wzrostem prędkości - miałem tak na początku czyli tak do 5-10k (nie pamiętam dokładnie), teraz albo już tego nie słyszę (w co wątpię) albo ten odgłos zniknął. Próbowałem potworzyć odgłos u brata bliźniaka ale nigdy mi się nie udało, u mnie też nie zawsze występował. Jak nie zapomnę to przy najbliższej okazji popróbuje.
My TSI
-
jwiecek
- Nieśmiały
daj znać czy coś się pojawiło, bo u mnie dziś rano cisza. Wczoraj zauważyłem to na rozgrzanym, sprawdze jeszcze dziś później po jakiejś trasie, czy ponownie efekt będzie zauważalny.
-
barthez
- Sympatyk
- Auto: VW golf 6
- Engine: 2.0 tsi
- Localization: Warszawa
Miałem to samo. Zauważyłem u siebie, że to kwestia temperatury i wilgotności powietrza.
Rozmawiałem z serwisem i kolega mi powiedział, że to nie jest usterka tylko przy maksymalnym skręcie moze przy wilgosci tak cos tam cos tam (nie pamiętam co ) pracować.
Miał się skonsultować w tej sprawie z fabryką, czy coś im na temat takiej usterki wiadomo. Ale to okres swiąteczno noworoczny, przerwy w niemczech etc. to mu na razie dupy nie zawracam.
Bede wiedział wiecej to napisze.
Rozmawiałem z serwisem i kolega mi powiedział, że to nie jest usterka tylko przy maksymalnym skręcie moze przy wilgosci tak cos tam cos tam (nie pamiętam co ) pracować.
Miał się skonsultować w tej sprawie z fabryką, czy coś im na temat takiej usterki wiadomo. Ale to okres swiąteczno noworoczny, przerwy w niemczech etc. to mu na razie dupy nie zawracam.
Bede wiedział wiecej to napisze.
-
jwiecek
- Nieśmiały
zrobiłem test na rozgrzanym, efekt sie nie pojawia. być może jest podobnie jak u Ciebie "barthez". daj znac jak bedziesz miał info
- kakaruto
- Mieszkaniec
Sprawdziłem dziś rano kilka razy przód tył w kombinacji z prawy, lewy skręt -> cisza.
My TSI
-
jwiecek
- Nieśmiały
u mnie dzis efekt znów sie pojawił, ale jak pisał bathez u niego była to kwestia wilgotności... poprzednio zauwazyłem przy takiej samej pogodzie jak dzis temp około 5st i deszcz. poprzednie dni było sucho i nic nie zauważyłem. bathez daj znać czy serwis coś Ci odpowiedział.
- kakaruto
- Mieszkaniec
W moim teście z 2 stycznia pogada też raczej była angielska (zimno, ciemno a na pewno mokro). Myślę że to tarcie (jeżeli to to samo co u mnie było) zniknie. Jestem prawie pewny że tylko kilka razy (2-4 razy) to usłyszałem, bo jakby więcej razy wystąpiło to na pewno pojechał bym z tym do ASO.
Acha w moim przypadku, początki znajomości z moim autem były w lecie - więc to "tarcie" musiało u mnie występować przy pogodzie typu Bahama (gorąco, jasno i sucho).
Acha w moim przypadku, początki znajomości z moim autem były w lecie - więc to "tarcie" musiało u mnie występować przy pogodzie typu Bahama (gorąco, jasno i sucho).
My TSI