Nie kręcą się wentylatory przy chłodnicy

Moderatorzy: rafaello, BRUNO55

Regulamin forum
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.

Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
  1. Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
  2. Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
  3. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
  4. W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
  5. Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!
Pamiętaj:
  • Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  • Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
  • Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
  • Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
ODPOWIEDZ
Rafal77
Nowicjusz
Auto: VW Golf 6
Engine: 1.4 TSI 122KM CAXA
Localization: STA

Nie kręcą się wentylatory przy chłodnicy

Post autor: Rafal77 »

Mam taki problem dzisiaj w pewnym momencie auto mocno się zagrzało tzn temperatura w chłodnicy skoczyła do 100 stopni, a temperatura oleju podskoczyła do ponad 100 stopni. Zatrzymałem auto i zobaczyłem, że nie kręcą się wentylatory przy chłodnicy. W takcie dalszej jazdy temperatura w chłodnicy wynosiła ok 90 stopni, temperatura oleju ok. 100 stopni.
Podjechałem do mechanika jednak nie był stanie powiedzieć mi na miejscu w czym jest problem.
Czy ktoś może spotkał się z takim problemem i wie co sprawdzić w pierwszej kolejności albo jak rozwiązać problem?
Awatar użytkownika
Muti
VIP
Auto: MK7.5 R
Engine: 2.O TSI DJHA
Localization: Lubuskie

Re: Nie kręcą się wentylatory przy chłodnicy

Post autor: Muti »

Olej ponad 100 stopni, to normalne. Skąd wiesz, że temp cieczy była ponad 100 stopni?

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Rafal77
Nowicjusz

Tak pokazywał ten wskaźnik w zegarach, wskazówka przesunęła się do 100 stopni, potem się trochę unormowało, czyli było 90 stopni, jednak jak auto trochę dłużej postało (np. na światłach) to wskazówka znowu wskazywała ponad 90 stopni.
Awatar użytkownika
Muti
VIP
Auto: MK7.5 R
Engine: 2.O TSI DJHA
Localization: Lubuskie

Post autor: Muti »

To znaczy, że płyn już miał ponad 112 stopni. Sprawdź bezpiecznik od przepustnicy pod maską. Jak temperatura wzrośnie ponad 115,to sterownik uruchomi wentylatory w trybie awaryjnym.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Awatar użytkownika
jarekgk
Forumowicz
Auto: VW GOLF VIII GTD
Engine: 2.0TDI DTUA
Localization: łódzkie

Post autor: jarekgk »

Włącz klimatyzację i jak się nie załączają wentylatory to najpierw sprawdź bezpiecznik, potem kable i wtyczki a na końcu podłącz na krótko +12 V jak nie zakręcą to do wymiany. Ja tak miałem w octavi II że ten mniejszy się w ogóle nie włączał, a duży pracował na bardzo wysokich obrotach.
Rafal77
Nowicjusz

Bezpiecznik będę mógł sprawdzić dopiero po pracy.
Klima działa, bo chłodzi, ale wentylatory się nie włączają.

Edit: Rozumiem, że u mnie chodzi o bezpiecznik F24 z rys. 44, tak?

Obrazek

Obrazek
Rafal77
Nowicjusz

Bezpiecznik wymieniłem, niestety nie pomogło. Reszty nie jestem w stanie sprawdzić, bo się na tym nie znam.
Awatar użytkownika
marmi
Mieszkaniec
Engine: 2.0 TDI CR CBDC
Localization: katowice

Post autor: marmi »

Jesli wentylatory nawet przy klimie nie chodza to jesli bezpiecznik jest dobry, zostaje przekaźnik i wtyczka przy nich, przy takich temperaturach mają startować i pracować cały czas...

Klima bez działających wentylatorów również nie będzie zbyt dobrze działać...
VW GOLF VI 2.0TDI CR BLUEMOTION

Obrazek

Twój uśmiech...to już nie wróci
mareklazar1
Nowicjusz
Engine: CAX 1.4 TSI
Localization: UK

Post autor: mareklazar1 »

Mam podobna sytuacje

Wyskoczyl mi check engine, po podpieciu komputera pokazuje zwarcie i ciagle wywala mi bezpiecznik F24.
Zamowilem dzis oba wentylatory, bo wcale sie nie kreca nawet przy wysokiej temperaturze na zewnatrz i klimatyzacji ustawionej na 16C.

Ciekawe czy pomoze?!
Awatar użytkownika
shark__
Stały Bywalec
Engine: 1.4 TSI 122KM
Localization: Piekary Slaskie

Post autor: shark__ »

Dlaczego nie podpinacie na krótko raz 1 potem 2 wentylator?
Dwa nie robią zwarcia więc po co wymieniać oba?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy / Usterki”