Czas: 40 do 60 minut przy pierwszej wymianie
Narzędzia jakie przydadzą się do moda:
- zestaw kluczy TORX
- klucz grzechotkowy
- przejściówka na 1/2
- przedłużka do klucza i nasady 1/2
- TORX S2 M12
- wygięty płaski śrubokręt

Tak wyglądają obydwie kierownice:

Jak widać na zdjęciach poniżej każda z kierownic ma inna poduszkę powietrzną (Air Bag). Wiec jeśli decydujesz się zmieniać kierownice musisz kupić w komplecie Air Bag'a lub go dokupić.

Ok a więc zacznijmy demontować
1.Odłączamy zasilanie auta od akumulatora tak aby nie uszkodzić poduszek powietrznych.
2.Aby zdemontować poduszkę powietrzna w kierownicy standardowej musimy ja wpierw przekręcić o 90 stopni w prawo od pozycji zerowej.
Pozycja zerowa
Pozycja 90 stop. w prawo3. Teraz od strony liczników mamy widoczne zaciski poduszki powietrznej. Polecam postawić sobie małe lusterko ponieważ nie da rady tam zajrzeć. Do tej czynności użyłem wygiętego płaskiego śrubokręta.
Tak wygląda zacisk z poduszki kierownicy standardowej:

A to zacisk z poduszki od kierownicy sportowej:

Aby zdjąć naszą podstawową poduszkę musimy podważyć do góry zatrzask który jest lekko widoczny na zdjęciu nad czerwona linia. Gdy zwolnimy zatrzask zobaczymy jak poduszka z jednej strony lekko wyskoczy z obramowania kierownicy.

Gdy tego dokonamy musimy przekręcić kierownicę o 180 stopni w lewa stronę. Tak aby dostać się do drugiego zatrzasku.
Gdy zrobimy to poprawni i nasza cierpliwość wytrwa próbę to ujrzymy wnętrze naszej kierownicy tak jak na zdjęciu poniżej:

4. Przystępujemy do rozpięcia wiązek.
a) Wpierw polecam odkręcenie przycisków z lewej strony aby rozpiąć wiązkę łączącą z poduszką.

b) Teraz możemy podważyć płaskim śrubokrętem zatrzask w kostce:

c) Teraz odpinamy główna kostkę wiązki poduszki od gniazda taśmy. Aby ja odpiąć musimy pociągnąć biały element do góry, to zwolni blokadę i uwolni kostkę (żółta).
5. Pozostało na tylko odkręcenie śruby trzymającej kierownice.
6. Montujemy nową kierownicę:

7. Podłączamy wiązkę z nowej poduszki jak widać na zdjęciu poniżej. Czarną kostkę u dołu do modułu a główną żółtą do gniazda taśmy.

8. Pozostało nam tylko ułożenie poduszki na miejscu i powolnym i zdecydowanym ruchem dociśniecie jej tak aby zaskoczyły 4 białe zatrzaski oraz dwa metalowe. Jeszcze tylko musimy podłączyć zasilanie ponownie.
Teraz tylko trzeba się cieszyć z nowej kierownicy która jest o wiele lepiej wykonana nie standardowa.
A to dwa zdjęcia z mojego auta przed i po.
PRZED
POI jeszcze mały dodatek jeśli ktoś chce zmienić emblemat na kierownicy na R-line: