ACT czyli tryb dwucylindrowy i lekkie szarpanie
Moderator: flo
Regulamin forum
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK7.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK7.
Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
- Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
- Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
- W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
- Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
- Problemy/Usterki dotyczące Golf 6 znajdują się w dziale MK6
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
-
mrartur
- Sympatyk
- Auto: Seat Leon ST FR
- Engine: 1.4TSI 150KM ACT DSG
- Localization: Niemcy Hagen
ACT czyli tryb dwucylindrowy i lekkie szarpanie
Witam. Mam wersje z ACT i podczas jazdy ze stałą prędkoscią w trybie dwucylindrowym odczuwalne są wibracje samochodu. Na niemieckich forach piszą ze tez tak mają wszystkie Vagi z ACT. Pytanie jak troche wyelminowac drgania? Byc moze da sie jakos wyłączyc calkowicie tryb dwucylindrowy? Szczerze to przeszkadza mi to. Obecnie mam leona 150KM z ACT rok 2016
-
piteks
- Aktywny
- Auto: Golf 7.5
- Engine: 1.4 TSI 150KM
- Localization: malopolska
Re: ACT czyli tryb dwucylindrowy i lekkie szarpanie
Mam ACT, ale żadnych wibracji nie odczuwam. W ogóle nie ma różnicy pomiędzy trybem 2- i 4- cylindrowym, i raczej takie zachowanie jak opisujesz nie jest normą. Masz gwarancję, to jedź do ASO.
-
mrartur
- Sympatyk
Powiedzieli "Brak błędów komputera" Ciekawa sprawa... Teoretycznie tez nie czuje roznicy ale gdy jade autostradą spory kawałek to jest lekkie bujanie samochodu. Na forach Niemieckich piszą ze przy tym silniku i dsg jest takie cos bo dsg pracuje na niskich obrotach i wtedy to czuć. Mimo wszystko irytująca sprawa jak na cene samochodu. To da sie dezaktywować ACT? Nie mowie ze vcdsem ale np podczas chip tuningu?
- amargro
- VIP
- Auto: VW Golf 7 DSG
- Engine: CZDA 1.4TSI 150KM
- Localization: mazowieckie - WWL
A jak by tylko tak na próbę odłączyć wtyczki od cewek sterujących ACT - tych na pokrywie zaworów... pewnie co prawda zaświeci błąd ale może da się jechać i przetestować czy też są wibracje.
Albo może gdzieś przez VCDS da się tak zmienić kodowaniami, żeby system nie włączał trybu dwucylindrowego... analogicznie jak systemowi Start&Stop wstawia się np. zawyżony próg napięcia i system S&S nigdy nie ma warunków aby wyłączać silnik.
Ja osobiście Leona odrzuciłem, m.in. również ze względu właśnie na to, że 1.4 TSI 150KM był w ofercie, a przynajmniej w PL, tylko z ACT (choć na jeździe próbnej rzeczywiście nie było czuć gdy pracował na 2 cylindrach), a w Golfie był na szczęście również bez ACT.
Nowy 1.5 TSI jest już tylko z ACT, a przy tym jako pierwszy w grupie VAG, ma do tego jeszcze filtr cząstek stałych GPF czym jak na razie się nie chwalą, ciekawe czemu
Albo może gdzieś przez VCDS da się tak zmienić kodowaniami, żeby system nie włączał trybu dwucylindrowego... analogicznie jak systemowi Start&Stop wstawia się np. zawyżony próg napięcia i system S&S nigdy nie ma warunków aby wyłączać silnik.
Ja osobiście Leona odrzuciłem, m.in. również ze względu właśnie na to, że 1.4 TSI 150KM był w ofercie, a przynajmniej w PL, tylko z ACT (choć na jeździe próbnej rzeczywiście nie było czuć gdy pracował na 2 cylindrach), a w Golfie był na szczęście również bez ACT.
Nowy 1.5 TSI jest już tylko z ACT, a przy tym jako pierwszy w grupie VAG, ma do tego jeszcze filtr cząstek stałych GPF czym jak na razie się nie chwalą, ciekawe czemu
Ostatnio zmieniony 26 lip 2017, 13:14 przez amargro, łącznie zmieniany 1 raz.
-
mrartur
- Sympatyk
pooglądam czy jest w ogole opcja wyłączenia vcdsem o dziwo mam 15.7.0 a działa przy tym leonie. Miałem golfa 7 ale był za mały dlatego mam teraz leona st. Tak jak mowisz niestety byl tylko z act albo 1.8tsi tylko cena przesadna jak za seata.
Moze jakies typy jak dezaktywocac to vcdsem? Rozumiem ze w dziale "silnik" (mowie o programie vcds)
Moze jakies typy jak dezaktywocac to vcdsem? Rozumiem ze w dziale "silnik" (mowie o programie vcds)
- amargro
- VIP
- Auto: VW Golf 7 DSG
- Engine: CZDA 1.4TSI 150KM
- Localization: mazowieckie - WWL
mrartur pisze:albo 1.8tsi
Ciekawe, którą generację i na ile zmodernizowane 1.8 TSI VAG dał do Seata... czy już m.in. ze zmodyfikowanymi pierścieniami tłoków, i czy już nie bierze oleju jak te pierwsze niechlubnie osławione
O kodowaniu VCDS mam b.małą wiedzę... przynajmniej na razie