Dokładnie jest tak jak hoses pisze. Mam insignie i podpiąłem diode do ogrzewania tylnej szyby. Działa od ponad dwóch lat. Myślę że w połowie przypadków przerwane byłoby wypalanie dpf gdyby nie ta dioda.
Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka
Procedura oczyszczania DPF
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Kolektor wydechowy, katalizator, DPF – filter cząsteczek stałych, tłumik, rury wylotowe.
Pamiętaj:
Kolektor wydechowy, katalizator, DPF – filter cząsteczek stałych, tłumik, rury wylotowe.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- hoses
- Gadatliwy
- Auto: VW Golf 7 Variant
- Engine: 1.6 TDI 110KM CXXB
- Localization: mazowieckie
Re: Procedura oczyszczania DPF
Dla tych co chcieliby podłączyć diodę do lusterka, mogę w 100% potwierdzić, że w moim aucie podczas wypalania DPF-u podgrzewanie lusterek się nie załącza.
A co do spalania to też zmam tak jak wcześniejszym poście spalanie podczas wypalania DPF na poziomie 0,2 l/h.
A co do spalania to też zmam tak jak wcześniejszym poście spalanie podczas wypalania DPF na poziomie 0,2 l/h.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
michael_1
- Aktywny
- Auto: VW Golf 6
- Engine: 2.0TDI
- Localization: Warszawa
Prawie 1000 obrotow i spalanie 0.2 ? Cos masz namieszane...
- hoses
- Gadatliwy
Tylko co? Po podpięciu VCDS-a żadnych błędów:(
- tomlor
- Aktywny
- Engine: 1.6 TDI CR CAYC
- Localization: Krakow+Polanczyk
hoses ma tak samo...spalanie zawsze 0.2 przy wypalaniu...autem przejechałem 100kkm i żadnych problemów. Też mnie to dziwi ale nic się złego nie dzieje, DPF wypala się co 700-750km.
- hoses
- Gadatliwy
tomlor to mnie trochę pocieszyłeś. Już myślałem że nikt nic nie odpowie. Mam golfa od niedawna i nie ogarniam pewnych rzeczy. Wszyscy piszą o podwyższonym spalaniu przy wypalaniu a u mnie jest odwrotnie:). Podejrzewam że mi leje jakiś wtrysk i stąd też może i to spalanie przy wypalaniu (w zasadzie przy lejącym wtrysku powinno być odwrotnie). Ogólnie to i tak za dużo mi pali, ale lada dzień jadę na sprawdzenie wtrysków na stole, tylko mam obawy czy po odkręceniu wtrysków i ponownym ich wkręceniu coś się nie pogorszy?
- marmi
- Mieszkaniec
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
źle ustawiona koleracja danych na wyświetlaczu i tyle, nie przejmować się tym, po czym wnioskujesz że leje ci wtrysk?? bo nie widzę sensu ruszać jesli nic się nie dzieje...
- hoses
- Gadatliwy
1. Da się te korelacje jakoś ogarnąć przy pomocy VCDS-u ?. Czytałem gdzieś o korekcji wskazania wartości spalania. Ale wtedy w moim przypadku powinienem nawet ją zmniejszyć, bo w rzeczywistości średnio spala mi o jakieś 0,4l/100km mniej niż pokazuje komputer. To wtedy przy wypalaniu mogłoby się jeszcze obniżyć.
2. Ogólnie z samym autem nic się nie dzieje. Normalnie zapala, nic nie klekocze. A wnioskuje to na podstawie spalania i wartości korekcji. Opisałem to w tym poście http://forum.golf6.pl/mk6-mechanika/jaki-powod-wysokiego-spalania-t1055.html
PS
Generalnie to chciałbym mieć pewność że z wtryskami wszystko OK, a jeżeli nie to chciałbym zrobić z tym porządek,stąd też zasugerowano mi sprawdzenie wtryskiwaczy na stole probierczym.
2. Ogólnie z samym autem nic się nie dzieje. Normalnie zapala, nic nie klekocze. A wnioskuje to na podstawie spalania i wartości korekcji. Opisałem to w tym poście http://forum.golf6.pl/mk6-mechanika/jaki-powod-wysokiego-spalania-t1055.html
PS
Generalnie to chciałbym mieć pewność że z wtryskami wszystko OK, a jeżeli nie to chciałbym zrobić z tym porządek,stąd też zasugerowano mi sprawdzenie wtryskiwaczy na stole probierczym.
-
mick
- Nieśmiały
- Auto: Golf 6 variant
- Engine: CFHC 2.0TDI 140KM
Witam wszystkich
DPF wypala mi się co 100-120 km - czy u kogoś z Was też wypala się tak często ?
Golfa mam od roku, niedługo po zakupie wymieniłem rozrząd i przy okazji ASO zapytało czy chcę zmienić soft na ten super ekologiczny (cała sytuacja po aferze). Zgodziłem się (i nie jestem z tego zadowolony) i mam wrażenie że od tamtego czasu DPF wypala się tak często. Niedługo po zakupie (przed wymianą rozrządu) sprawdziłem VCDSem i dystans od poprzedniego wypalania wynosił około 320 km, więc ewidentnie zmieniło się coś po ASO.
Zrobiłem logi i akurat trafiłem na wypalanie i przy około 25 gramach syfu DPF zaczyna się wypalać i w kilka minut wypala się niemal do zera więc poza tym wszystko jest ok.
No więc skoro DPF działa i się wypala, wcześniej potrafił się nie zapełnić przez 320 km a teraz zapełnia się po 100 to co może być przyczyną ? Czy to może być wina programu ?
Dwa wtryski mają trochę korekcji ale w granicach normy (na jałowym), turbina raczej też nie dmucha tyle co trzeba - ale ekspertem nie jestem, mam trochę logów jakby co i mogę zrobić kolejne.
Sorki że tak się rozpisałem, ale denerwuje mnie to że to gówno co chwilę się wypala.
-- 20 wrz 2017, 14:05 --
Oops, napisałem że turbina nie dmucha jak trzeba a miało być że dmucha tyle co trzeba.
DPF wypala mi się co 100-120 km - czy u kogoś z Was też wypala się tak często ?
Golfa mam od roku, niedługo po zakupie wymieniłem rozrząd i przy okazji ASO zapytało czy chcę zmienić soft na ten super ekologiczny (cała sytuacja po aferze). Zgodziłem się (i nie jestem z tego zadowolony) i mam wrażenie że od tamtego czasu DPF wypala się tak często. Niedługo po zakupie (przed wymianą rozrządu) sprawdziłem VCDSem i dystans od poprzedniego wypalania wynosił około 320 km, więc ewidentnie zmieniło się coś po ASO.
Zrobiłem logi i akurat trafiłem na wypalanie i przy około 25 gramach syfu DPF zaczyna się wypalać i w kilka minut wypala się niemal do zera więc poza tym wszystko jest ok.
No więc skoro DPF działa i się wypala, wcześniej potrafił się nie zapełnić przez 320 km a teraz zapełnia się po 100 to co może być przyczyną ? Czy to może być wina programu ?
Dwa wtryski mają trochę korekcji ale w granicach normy (na jałowym), turbina raczej też nie dmucha tyle co trzeba - ale ekspertem nie jestem, mam trochę logów jakby co i mogę zrobić kolejne.
Sorki że tak się rozpisałem, ale denerwuje mnie to że to gówno co chwilę się wypala.
-- 20 wrz 2017, 14:05 --
Oops, napisałem że turbina nie dmucha jak trzeba a miało być że dmucha tyle co trzeba.
- hoses
- Gadatliwy
U mnie wypala się co jakieś 300 km, ale to raczej w cyklu miejskim. Mój VIN też kwalifikuje się do aktualizacji softu, ale na razie mam inne rzeczy na głowie i mocno się zastanawiam czy w ogóle warto.
-
mick
- Nieśmiały
- Auto: Golf 6 variant
- Engine: CFHC 2.0TDI 140KM
Moim zdaniem nie warto, przynajmniej w 2.0. Silnik pracuje wyraźnie głośniej niż przed updatem i to jest bardzo denerwujące, no i wypala się często - poza tym nie zauważyłem nic negatywnego.
Chyba nie pozostaje nic innego jak pojechać na zrobienie sensownego softu u jakiegoś tunera.
Chyba nie pozostaje nic innego jak pojechać na zrobienie sensownego softu u jakiegoś tunera.