Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS
Moderator: BRUNO55
Regulamin forum
Analiza logów statycznych i dynamicznych, wyjaśnienie błędów, interfejsy diagnostyczne, kodowanie i adaptacja i inne tematy związane z diagnostyką komputerową oraz programowaniem sterowników.
Pamiętaj:
Analiza logów statycznych i dynamicznych, wyjaśnienie błędów, interfejsy diagnostyczne, kodowanie i adaptacja i inne tematy związane z diagnostyką komputerową oraz programowaniem sterowników.
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
- LaCl219
- Sympatyk
- Auto: Golf 6 VARIANT DSG
- Engine: 2.0 140KM CBD
- Localization: Kędzierzyn-Koźle
Re: Problemy z kablem, VCDS, VAG COM / nie działa VCDS
Miałby ktoś z kolegów podesłać VCDSa 16.8 klona,może ma ktoś na chomiku albo wirtualnym dysku?Z góry dzięki 

- LaCl219
- Sympatyk
- Auto: Golf 6 VARIANT DSG
- Engine: 2.0 140KM CBD
- Localization: Kędzierzyn-Koźle
Dzięki wielkie kolego 

- brulion
- Aktywny
- Auto: Audi A3 8V0
- Engine: 1.4 TSI 165KM
- Localization: SB
Nie ma sprawy.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
krzych
- Nowicjusz
- Auto: vw golf 6 variant
- Engine: 1.6 tdi blue
- Localization: Opole
Witam wszystkich mam dokładnie ten sam problem co kolega kilka postów wcześniej. Może ktoś już sobie z tym poradził lub ma jakiś pomysł, jeśli tak to proszę o pomoc i z góry dziękuje. Mój vcds t 15.7.1
„Wczoraj byłem na akcji serwisowej i zaktualizowano oprogramowanie sterownika silnika. Dziś po podpięciu VCDS wszystko się skomunikowało, zrobiłem autoscan, ale gdy chciałem wejść w bloki pomiarowe, to wyświetlił mi się komunikat:
"No ROD file fund. Unable to find a .ROD file for: EV_ECM16TDI02103L997557P 003002 ( VW36). Please make sure you are using the latest version (including beta)"
W sekscji Engine kodowanie jest aktywne, sprawdzanie błędów też, natomiast bloki pomiarowe i zaawansowane bloki pomiarowe nie (są szare, bez możliwości wejścia)”
„Wczoraj byłem na akcji serwisowej i zaktualizowano oprogramowanie sterownika silnika. Dziś po podpięciu VCDS wszystko się skomunikowało, zrobiłem autoscan, ale gdy chciałem wejść w bloki pomiarowe, to wyświetlił mi się komunikat:
"No ROD file fund. Unable to find a .ROD file for: EV_ECM16TDI02103L997557P 003002 ( VW36). Please make sure you are using the latest version (including beta)"
W sekscji Engine kodowanie jest aktywne, sprawdzanie błędów też, natomiast bloki pomiarowe i zaawansowane bloki pomiarowe nie (są szare, bez możliwości wejścia)”
- amargro
- VIP
- Auto: VW Golf 7 DSG
- Engine: CZDA 1.4TSI 150KM
- Localization: mazowieckie - WWL
Skośnooki VCDS 17.8 wywala takie komunikaty dot. niektórych modułów w skanowaniu całości a także wchodząc bezpośrednio w poszczególne moduły. Sprawdzany na komputerach z Win XP i 10 (również po odinstalowaniu wcześniejszej), oraz na autach Golf 7 i Octavia 3 (obydwa MY2016). Wersja 17.1 w tych samych warunkach działa.

-
Bartekskawina
- Nowicjusz
- Auto: VW GOLF 6
- Engine: 2.0 TDI 81KW
- Localization: Skawina
witam posiadam golfa 6 2.0 tdi 110km cbdc wczoraj zakupiłem kabel i mam problem a jestem świeżak
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- hoses
- Gadatliwy
- Auto: VW Golf 7 Variant
- Engine: 1.6 TDI 110KM CXXB
- Localization: mazowieckie
A dobrze wcisnąłeś wtyczkę interfejsu?
PS
Rozumiem że masz włączony zapłon podczas robienia testu?
Ja mam taki komunikat po zrobieniu testu:
PS
Rozumiem że masz włączony zapłon podczas robienia testu?
Ja mam taki komunikat po zrobieniu testu:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Bartekskawina
- Nowicjusz
Słuchaj dzisiaj jeszcze raz sprawdzałem i robię tak jak piszesz i gdy wpinam kabel to swieci sie na początku czerwona dioda a potem zielona i dalej mi nie wykrywa tego interfejsu , a jak mogę sprawdzić czy kabel jest uwalony ?
- tberent
- Banned
- Auto: VW Golf 6
- Engine: CBCD
- Localization: Lodzkie
Menadżer uzadzen i pod portem USBBartekskawina pisze:Słuchaj dzisiaj jeszcze raz sprawdzałem i robię tak jak piszesz i gdy wpinam kabel to swieci sie na początku czerwona dioda a potem zielona i dalej mi nie wykrywa tego interfejsu , a jak mogę sprawdzić czy kabel jest uwalony ?
Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka
- tberent
- Banned
Brak bibliotekiamargro pisze:Skośnooki VCDS 17.8 wywala takie komunikaty dot. niektórych modułów w skanowaniu całości a także wchodząc bezpośrednio w poszczególne moduły. Sprawdzany na komputerach z Win XP i 10 (również po odinstalowaniu wcześniejszej), oraz na autach Golf 7 i Octavia 3 (obydwa MY2016). Wersja 17.1 w tych samych warunkach działa.
-
Bartekskawina
- Nowicjusz
tberent pisze:Menadżer uzadzen i pod portem USBBartekskawina pisze:Słuchaj dzisiaj jeszcze raz sprawdzałem i robię tak jak piszesz i gdy wpinam kabel to swieci sie na początku czerwona dioda a potem zielona i dalej mi nie wykrywa tego interfejsu , a jak mogę sprawdzić czy kabel jest uwalony ?
Patrzyłem juz w menager urządzenia i wyskakuje mi że to urządzenie działa poprawnie a i tak dla pewności zainstalowałem nowe sterowniki z płyty i dalej to samo jakiś jeszcze inny sposób ??
- Glivek76
- Sympatyk
- Auto: VW GOLF SPORTSVAN
- Engine: 2.0 TDI CRLB
Podepnę się pod temat... Po akcji serwisowej dotyczącej emisji spalin VCDS nie pozwala mi wejść w zaawansowane bloki pomiarowe silnika. Wszystko inne działa jak wcześniej ale nie to. Posiadam wersje 15.7.1. Wiecie jak ugryźć te sprawę? Mieliście albo macie tez taki problem? Z góry dzieki za pomoc
- amargro
- VIP
- Auto: VW Golf 7 DSG
- Engine: CZDA 1.4TSI 150KM
- Localization: mazowieckie - WWL
tberent pisze:Brak biblioteki
A można jakoś przerzucić biblioteki z wersji 17.1 do tej niedziałającej 17.8 ? I czy to zadziała?
Jeśli tak, to które pliki/foldery przekopiować i gdzie?
- tberent
- Banned
Obawiam się ze w tamtej wersji ich brak. Vw stworzył ten plik i pytanie czy było to przed wersja vcds ? Na bank oryginał to odczyta .
-
Bartekskawina
- Nowicjusz
kurcze kombinowałem z tym kablem i gdy g nie podepnę do auta to mi wyskakuję ze interfejs wykryto stan nie podpięty do auta a gdy podepnę do auta wyskakuje mi że nie wykryto interfejsu miał tak ktoś ????
-
vitkovskyyy
- Nowicjusz
- Auto: Gulf
- Engine: 2.0
Cześć, coś takiego się dzieje u mnie.
Po podpięciu do USB ale nie wpięciu do autka, wyskakuje okienko

natomiast po wpięciu już do autka wyskakuje komunikat o braku interfejsu,

Ktoś coś poradzi na takie coś?
Po podpięciu do USB ale nie wpięciu do autka, wyskakuje okienko

natomiast po wpięciu już do autka wyskakuje komunikat o braku interfejsu,

Ktoś coś poradzi na takie coś?
Witam, mam ten sam problem co kolega vitkovskyyy, próbowałem już na różnych sterownikach i ciągle nic. Pomoże ktoś ogarnąć temat ?
-
vitkovskyyy
- Nowicjusz
- Auto: Gulf
- Engine: 2.0
Bartekskawina pisze:kurcze kombinowałem z tym kablem i gdy g nie podepnę do auta to mi wyskakuję ze interfejs wykryto stan nie podpięty do auta a gdy podepnę do auta wyskakuje mi że nie wykryto interfejsu miał tak ktoś ????
napisz do mnie PW
-- 25 gru 2017, 20:18 --
Mimi pisze:Witam, mam ten sam problem co kolega vitkovskyyy, próbowałem już na różnych sterownikach i ciągle nic. Pomoże ktoś ogarnąć temat ?
Napisałem Ci PW
-
Maciek
- Forumowicz
- Engine: CAYC 1.6TDI
- Localization: Mikolajki
Czy chce ktoś się podzielić Vcds 16.8.0 tylko ze s polskiej wersji językowej?
-
murgal
- Nieśmiały
- Auto: Golf 7
- Engine: 1.4 Tsi
- Localization: Kielce
Panowie, a czy ktoś ma ochotę - i czas pożyczyć mi VCDSa na kilka dni ? Chciałbym aktywować sobie kilka pierdółek. Oczywiście zapłacę - nawet jak da radę wysyłkę itd. samego kabla.
-
Maciek
- Forumowicz
- Engine: CAYC 1.6TDI
- Localization: Mikolajki
szukaj w tym dziale kolego może ktos jest blisko ciebie post58954.html?hilit=pomocna#p58954
-
kotu90
- Nowicjusz
- Auto: Variant
- Engine: 2.0 TDI 103kW
- Localization: Łódź
Cześć,
Mam problem, chciałem zakodować tempomat nie mam możliwości wejść w Kodowanie II -11.
Po teście K1 nie trybi COM też.
Proszę o pomoc.

EDIT:
Kodowanie tempomatu ogarnąłem, cały czas ma zwarcie do masy na K1
Mam problem, chciałem zakodować tempomat nie mam możliwości wejść w Kodowanie II -11.
Po teście K1 nie trybi COM też.
Proszę o pomoc.

EDIT:
Kodowanie tempomatu ogarnąłem, cały czas ma zwarcie do masy na K1
-
KubaG
- Nowicjusz
- Auto: Golf 6R
- Engine: CDLF
- Localization: Brodnica
Cześć.
Jest mi ktoś w stanie odpowiedzeć czy kabel jest jeszcze do uratowania po podłączeniu i odpaleniu vcds z włączonym internetem? Mianowicie wyskoczył komunikat że jest dostępna nowsza wersja oprogramowania i już przestał działać. Po podłączeniu do innego kompa i zainstalowaniu vcds 17.8 z płytki bez internetu dzieje sie to samo. Komunikat, że jest dostępna nowsza wersja oprogramowania i dużo funkcji nie dostępnych. Jakieś rady?
Jest mi ktoś w stanie odpowiedzeć czy kabel jest jeszcze do uratowania po podłączeniu i odpaleniu vcds z włączonym internetem? Mianowicie wyskoczył komunikat że jest dostępna nowsza wersja oprogramowania i już przestał działać. Po podłączeniu do innego kompa i zainstalowaniu vcds 17.8 z płytki bez internetu dzieje sie to samo. Komunikat, że jest dostępna nowsza wersja oprogramowania i dużo funkcji nie dostępnych. Jakieś rady?
- yox
- Banned
- Auto: VW Touran 1T2
- Engine: BXE 1.9 TDI
- Localization: UK
... info bedzie wyskaiwać , tym się nie przejmuj
poprostu zamknij "dymek" kliknij na znak "X" w prawym górnym rogu