Dziury w wygluszeniu

Moderatorzy: rafaello, BRUNO55

Regulamin forum
Problemy, usterki dotyczące Volkswagen Golf MK6.

Bezwzględnie należy przestrzegać poniższych zasad:
  1. Pojedynczy wątek może dotyczyć dokładnie jednego problemu/usterki (nie rozwiązujemy wielu problemów w jednym temacie).
  2. Pytania, porady, sugestie nie związane z tematyką problemu umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu (nie dyskutujemy na tematy poboczne w ramach danego tematu).
  3. W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczyną jego powstania (o ile jest ci znana).
  4. W ramach nowego tematu zastosuj jeden z dostępnych prefixów - precyzujący model w którym wykryto problem lub którego opisana usterka dotyczy.
  5. Tak tytułuj opis swojego problemu aby identyfikował opisywaną w nim treść. Zabrania się używania wyrazów "Problem", "Usterka", "Pomocy" w tytule wątku - to jest oczywiste!
Pamiętaj:
  • Przed założeniem nowego tematu, sprawdź (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
  • Szczegółowo opisz swój problem/usterkę (nie pomijaj żadnych informacji) - im więcej szczegółów, tym większe szanse na jego pozytywne i szybkie rozwiązanie.
  • Problemy/Usterki dotyczące Golf 7 znajdują się w dziale MK7
  • Jeżeli otrzymasz odpowiedź, poradę na opisany problem - odwdzięcz się przyznaniem pochwały. Tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
  • Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mars
Stały Bywalec
Auto: VW Golf 6 GTD
Engine: 2.0 TDI 170km
Localization: PL

Dziury w wygluszeniu

Post autor: Mars »

Otworzylem maske po 2 tygodniach i zastalem taka niespodzianke..nie wiem czy to gryzon czy przepalilo sie..Jakies pomysly?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
jarekgk
Forumowicz
Auto: VW GOLF VIII GTD
Engine: 2.0TDI DTUA
Localization: łódzkie

Re: Dziury w wygluszeniu

Post autor: jarekgk »

Wygląda jakby kuny opierniczyły wygłuszenie. kup i zamontuj odstraszacz do kun.
niedzwiedz1981
Stały Bywalec
Auto: golf VII 1.4 tsi
Engine: CZCA
Localization: Poznan

Post autor: niedzwiedz1981 »

kuny kolego,kuny, były tematy na forum, zreszta sam to przerabiałem...kostka wc cytrynowa + środek na kuny chyba Arox z castoramy (trzeba powtarzać co kilka tygodni). Niestety te maty zawierają jakiś organiczny dodatek który wabi kuny...niestety
odstraszacz pomaga tylko na jakiś czas bo te skubance sie przyzwyczajaja, nawet do zmiennej częstoliwosci...
tylko chemia + ewentualnie np. kupa lwa (poznanskie zoo swego czasu sprzedawalo takie coś), wiekszy drapieznik odstrasza zmienjszego- smieszne ale skuteczne...
diesel podstawą, turbo zabawą...
Awatar użytkownika
Mars
Stały Bywalec

Spodziewalem sie ze to jakies myszy czy cos w tym rodzaju ale kuny?:o Ehh no nic trzeba zalozyc nowa i faktycznie zastosuje moze srodek na kuny bo auto stoli na parkingu strzezonym i to tam prawdopodobnie ta zwierzyna lata. A myslicie ze lepiej zalozyc jakas grubsza mate? Gdzies czytalem ze zakladali grubsza mate i znacznie lepiej wygluszalo silnik

ps
Na kupe lwa bym nie wpadl :D ale jutro kostke do wc wezme i zostawie pod komora
niedzwiedz1981
Stały Bywalec

ja nie wymienialem, nie chcialem dawac kolejnej pozywki...wiadomo komu :-)
Awatar użytkownika
Mars
Stały Bywalec

Najwazniejsze zeby kabli nie pogryzly..upierdliwe zwierzeta
niedzwiedz1981
Stały Bywalec

bardzo upierdliwe a co gorsza często wracaja do miejsc w ktorych znalazly cos ciekawego. Dlatego zabieg chemia trzeba powtarzac...czesto pomaga tylko żywołapka i podróz daleko od miejsca zamieszkania...
leonarest
Gadatliwy

Post autor: leonarest »

Kiedyś kable wysokiego napięcia miałem przez nie pogryzione,no to jest problem.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2016, 11:44 przez leonarest, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
LUKI
Sympatyk
Auto: inne
Engine: inne
Localization: WU

Post autor: LUKI »

Mars zdemontuj te wygłuszenie - ohydnie to wygląda

powyciągasz te czarne spinki i po temacie

u mnie było dokładnie to samo ;)
Awatar użytkownika
Baster
VIP
Auto: VW Golf 6 +TOUAREG
Engine: 2.0 CBB GTD + 4.2 V8
Localization: SZWECJA

Post autor: Baster »

To samo zrobi mysz polna.
Nie trzeba zwalac wszystko na kuny.
Nowa mata to kolo 350zl w ASO ( 5k0 863 831 C ) i podobno juz nie przyciagaja gryzoni te nowe maty.
A do odstraszania jak najbardziej silnie pachnacy srodek cytrynowy :)

Obrazek
Obrazek
Baster
Awatar użytkownika
melon84
Aktywny
Auto: Golf 6 GTI
Engine: 2.0 TSI
Localization: Lublin

Post autor: melon84 »

Na Allegr.pl kupowałem za 100zl z wliczona przesyłka ;) mata założona rok temu z dodatkowa ochrona kostki wc o zapachu morza ;) i nic sie nie dzieje
Awatar użytkownika
Baster
VIP
Auto: VW Golf 6 +TOUAREG
Engine: 2.0 CBB GTD + 4.2 V8
Localization: SZWECJA

Post autor: Baster »

Wszystko zalezy kto co lubi i co komu odpowiada :pub:
Baster
Awatar użytkownika
Mars
Stały Bywalec

A powiedzcie mi panowie,wiem że to takie trochę wróżenie z fusow ale czy jak drugi tax no weszly (jeden dzień kostki nie było z domestosa...) To jest raczej pewne ze coś mi pogryxly z instalacji? Żadne kontrolki się nie pala i auto normalnie chodzi
Awatar użytkownika
cairalan
Gadatliwy
Auto: VW Golf MK6 GTI USA
Engine: 2.0 TSI CCTA
Localization: Szczecin

Post autor: cairalan »

Też miałem ten problem, auto stało na ogrodzie przy domu - poszarpana mata wygluszajaca maski i pelno "wiorow" co wygladalo niezbyt wesolo.... Zamiennik kupilem za ok 100 zł poki co spokoj ;)
Awatar użytkownika
shark__
Stały Bywalec
Auto: VW Golf 6
Engine: 1.4 TSI 122KM
Localization: Piekary Slaskie

Post autor: shark__ »

Mars pisze:A powiedzcie mi panowie,wiem że to takie trochę wróżenie z fusow ale czy jak drugi tax no weszly

Ja jestem szczęśliwym posiadaczem maty wygłuszającej nr 3, dwie poprzednie zostały skomsumowane.
1 mata - ogólne zdziwienie - jak to mnie się coś takiego przydarzyło?? niemożliwe, przypadek.
2 mata - mega zdziwienie, frustracja, dogłębne studiowanie zwyczajów kun ( cóż że trwało to tyle że zdążyły zjeść matę nr 2) w końcu wydana wojna kunom: trutki, żywołapki, klejący spray powodujący zabrudzenie sierści (u tych czyściochów), miętowy spray o drażniącym zapachu (co postój spryskane nadkola) kostka zapachowa (największy śmierdziel w drogerii za 60 groszy, co podniesiona maska to naplute na na kostkę w celu wzmocnienia reakcji chemicznych) DO tego wszystkiego zaprzęgnięta elektronika w postaci brzęczka ultra/infra dzwiękowego na akumulatorze.

Mina każdego mechanika podnoszącego maskę nieoceniona :lokej:
Awatar użytkownika
Mars
Stały Bywalec

shark__ pisze:
Mars pisze:A powiedzcie mi panowie,wiem że to takie trochę wróżenie z fusow ale czy jak drugi tax no weszly

Ja jestem szczęśliwym posiadaczem maty wygłuszającej nr 3, dwie poprzednie zostały skomsumowane.
1 mata - ogólne zdziwienie - jak to mnie się coś takiego przydarzyło?? niemożliwe, przypadek.
2 mata - mega zdziwienie, frustracja, dogłębne studiowanie zwyczajów kun ( cóż że trwało to tyle że zdążyły zjeść matę nr 2) w końcu wydana wojna kunom: trutki, żywołapki, klejący spray powodujący zabrudzenie sierści (u tych czyściochów), miętowy spray o drażniącym zapachu (co postój spryskane nadkola) kostka zapachowa (największy śmierdziel w drogerii za 60 groszy, co podniesiona maska to naplute na na kostkę w celu wzmocnienia reakcji chemicznych) DO tego wszystkiego zaprzęgnięta elektronika w postaci brzęczka ultra/infra dzwiękowego na akumulatorze.

Mina każdego mechanika podnoszącego maskę nieoceniona :lokej:

Widzę że nie było żartów ale pewnie sam bym tak zrobił. Na tą chwilę wyrzucilem matę z auta i nie zamawiam narazie nowej żeby nie dac im nowego pożywienia..zmieniłem też miejsce parkingowe o prawie kilometr. No i wróciłem do starej kostki od wc która okazała się najlepszym rozwiązaniem a i jeszcze skorzystałem z sierści mojego psa i powpychalem między niektóre części auta i od tego czasu na szczęście mam spokój...

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
ciekawski
Nowicjusz
Engine: 1.4 TSI 122kM

Post autor: ciekawski »

cairalan pisze:Też miałem ten problem, auto stało na ogrodzie przy domu - poszarpana mata wygluszajaca maski i pelno "wiorow" co wygladalo niezbyt wesolo.... Zamiennik kupilem za ok 100 zł poki co spokoj ;)

melon84 pisze:Na Allegr.pl kupowałem za 100zl z wliczona przesyłka ;) mata założona rok temu z dodatkowa ochrona kostki wc o zapachu morza ;) i nic sie nie dzieje

Jak sprawują się te zamienniki z allegro, bo też mi gryzonie całą matę zjadły i nie wiem czy oryginał kupować czy za 130 zl z allegro zamiennik?
Awatar użytkownika
BRUNO55
Senior Moderator
Auto: VW GOLF VII Highline
Engine: 1.4 TSI 103 KW CHPA
Localization: CRY

Post autor: BRUNO55 »

Ja kupiłem ten zamiennik i jest OK
Obrazek
Alkohol niszczy skórę - głównie na kolanach i łokciach..
Awatar użytkownika
tomlor
Aktywny
Engine: 1.6 TDI CR CAYC
Localization: Krakow+Polanczyk

Post autor: tomlor »

Też mam zamiennik i polecam!
Awatar użytkownika
KamilD
Nieśmiały
Auto: VW Golf VI
Engine: 1.6 MPI

Post autor: KamilD »

Z innej beczki, czy jest różnica w hałasie silnika przy zamkniętej masce z i bez wygluszenia? Mam benzynę i brak oryginalnie wygluszenia.

Wysłane z mojego m2 note przy użyciu Tapatalka
Maciek
Forumowicz
Engine: CAYC 1.6TDI
Localization: Mikolajki

Post autor: Maciek »

Miałem ten sam przypadek, matę coś zjadło resztki spadły na kolektor wydechowy ogólnie kupa dymu spod maski myślałem ze się zapali, a było to na parkingu. Kupiłem zamiennik z Allegro za około 150zl spray wurtha na gryzonie i po około 3miesiacacg powtórka. W końcu postanowiłem kupić kolejna matę wyprysków ja obficie i kupiłem kratkę osłona kanału spalinowego bo chyba tedy gryzonie mi wchodziły 1k0-825-851-G taki jedt numer części do 1.6TDI koszt w ASO to 150zl ale mam wydaje mi się już problem rozwiązany.

Ps. Różnica zauważalna w hałasie z mata a bez maty w przypadku ropniaka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy / Usterki”