Ogrzewanie
Moderatorzy: rafaello, BRUNO55
Regulamin forum
Układ klimatyzacji, układ wentylacji, ogrzewania wnętrza oraz Webasto
Pamiętaj:
Układ klimatyzacji, układ wentylacji, ogrzewania wnętrza oraz Webasto
Pamiętaj:
- Pytania, porady, sugestie niezwiązane z danym tematem umieszczaj w osobnym temacie właściwego działu.
- W przypadku samodzielnego rozwiązania opisanego problemu, opisz sposób jego rozwiązanie wraz z przyczynę jego powstania (o ile jest ci znana).
- Przed założeniem nowego tematu, sprawdź, (przy pomocy funkcji Szukaj) czy istnieje wątek opisujący analogiczny problem, a jeżeli istnieje to kontynuuj w nim dyskusję.
- Równolegle obowiązują wszystkie zasady opisane w ramach Regulaminu forum
- Jeżeli otrzymasz odpowiedź na zadane pytanie, odwdzięcz się przyznaniem pochwały - tu przeczytasz jak przyznać pochwałę
-
szulek
- Nieśmiały
- Auto: VW GOLF 6 Variant
- Engine: 1.6 TDI
- Localization: Malbork
Ogrzewanie
Posiadam golfa 6 1.6 TDI z manualna klimatyzacją. Pokrętło od ogrzewania jeśli mam w połowie ustawione to cały czas leci zimne powietrze dopiero jak przekręcę ponad polowe odrazu leci ciepłe powietrze. Czy to normalne czy jak pokrętło jest w połowie to powinno lecieć chociaż lekko ciepłe powietrze? Jaka może być przyczyna?
-
mareklazar1
- Nowicjusz
- Auto: VW Golf 6
- Engine: CAX 1.4 TSI
- Localization: UK
Re: Ogrzewanie
Jezeli ustawisz centralnie w polowie to jest temperatura 22 C
Natomiast zeby temperatura byla adekwatna to silnik musisz miec rozgrzany do 90 C
Natomiast zeby temperatura byla adekwatna to silnik musisz miec rozgrzany do 90 C
-
szulek
- Nieśmiały
Właśnie wczoraj jechałem w trasie i silnik był rozgrzany. Pokrętło było w połowie a z kratek leciało chłodne powietrze a jak przekręciłem pokrętłem kawałek w prawo to automatycznie już leciało cieplutkie powietrze. Jeszcze raz jutro spróbuje jak to będzie. Wydaje mi się z jak pokrętło jest w połowie to już powinno lecieć ciepłe powietrze. Może gdzieś zapowietrzony układ lub coś z termostatem?
-
wlado78
- Aktywny
- Auto: golf 5
- Engine: BSE
- Localization: dolnoslaskie
jest tak jak kolega mówi-na srodku jest 22 stopnie
w słoneczny dzien w aucie moze byc cieplej i nawiew daje chłodniejsze powietrze zeby wyrównac do tych 22
w słoneczny dzien w aucie moze byc cieplej i nawiew daje chłodniejsze powietrze zeby wyrównac do tych 22
-
seba
- Stały Bywalec
- Auto: VW Golf 7 FL
- Engine: 1.4 TSI 150KM CZDA
- Localization: Wielkopolskie
Masz cyfry na skali przy pokrętle od temperatury, czy tylko Hi Lo napisy przy końcach?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
-
szulek
- Nieśmiały
Mam tylko napisy LO i HI
-
seba
- Stały Bywalec
No to masz klimę manualną, bez żadnych czujników. Czyli w danym położeniu pokrętła temperatury powinno lecieć tak samo ciepłe powietrze niezależnie od tego czy w samochodzie jest ciepło czy zimno (oczywiście jeśli silnik jest rozgrzany).
-
Maciek
- Forumowicz
- Engine: CAYC 1.6TDI
- Localization: Mikolajki
A czy przypadkiem nie jest półautomatyczna klimatyzacja typu climatic? Z tego co słyszałem w serwisach golfy nie miały manualnej klimatyzacji, a panele to były różne typy.
Ps. Mam w swoim taki sam panel i czuć jak na rozgrzanym silniku leci powietrze o różnej temperaturze aby utrzymać jakaś zadana
Ps. Mam w swoim taki sam panel i czuć jak na rozgrzanym silniku leci powietrze o różnej temperaturze aby utrzymać jakaś zadana
- marmi
- Mieszkaniec
- Engine: 2.0 TDI CR CBDC
- Localization: katowice
W golfie nie było całkiem ręcznej klimatyzacji, zawsze był półautomat, panele nie zawsze miały rozrysowany układ temperatury.
-
seba
- Stały Bywalec
http://www.golfmk6.com/forums/showthread.php?t=42037
http://www.autowcentrum.pl/blog/post/ja ... mych,4605/
Cytat z drugiego linku:
Wysłałem zapytanie do samego przedstawiciela w Polsce, do Biura Informacji Klienta czy najnowszy golf nie ma w standardzie klimatyzacji półautomatycznej? I otrzymałem szokująca odpowiedz:
” W odpowiedzi na Pana wiadomość chciałbym poinformować, iż klimatyzacja „Climatic” od roku 2011 oznacza klimatyzację w pełni manualną w modelach osobowych Volkswagen, natomiast „Climatronic” klimatyzację automatyczną.
Chyba wszystko już jest jasne.
http://www.autowcentrum.pl/blog/post/ja ... mych,4605/
Cytat z drugiego linku:
Wysłałem zapytanie do samego przedstawiciela w Polsce, do Biura Informacji Klienta czy najnowszy golf nie ma w standardzie klimatyzacji półautomatycznej? I otrzymałem szokująca odpowiedz:
” W odpowiedzi na Pana wiadomość chciałbym poinformować, iż klimatyzacja „Climatic” od roku 2011 oznacza klimatyzację w pełni manualną w modelach osobowych Volkswagen, natomiast „Climatronic” klimatyzację automatyczną.
Chyba wszystko już jest jasne.
-
szulek
- Nieśmiały
Muszę chyba porównać z innym golfem kolegi okazało się ze tez ma taka klime i zobaczymy jak u niego działa ta regulacja temperatury. U mnie nawet na rozgrzanym silniku jak ustawie pokrętło w połowie dmucha letnim powietrzem, dam lekko w lewo i już dmucha chłodnym. Dam lekko w prawo powyżej połowy i leci ciepłe powietrze.
-
szulek
- Nieśmiały
Porównałem ogrzewanie u kolegi w golfie i u niego w połowie na 22stopnie jest ciepłe powietrz. Lecz u mnie zauważyłem z jeśli nawiew jest ustawiony na szybę i na nogi to na szybę leci chłodne powietrze a na nogi ciepłe. Czy może to byc problem z klapkami nawiewu? Czy da się je jakoś zresetować?
- jezutkp
- Aktywny
- Auto: B8
- Engine: CRLB+
- Localization: Olkusz
Zrób adaptację silniczków weź vcds w rekę i poparz w blokach mierzonych na wartości silniczków nastawczych
-
szulek
- Nieśmiały
Czy ktoś może wytłumaczyć jak vcds em zrobić adaptacje silniczków? Cały czas mam tak ze na nogi leci ciepłe powietrze a i góry z gratem chłodne dopiero jak pokrętło przekręcę za polowe to leci z kratek i na nogi ciepłe. A jak chce ustawić żeby leciało letnie to góra leci zimne a na nogi ładnie się reguluje temperatura.
- BRUNO55
- Senior Moderator
- Auto: VW GOLF VII Highline
- Engine: 1.4 TSI 103 KW CHPA
- Localization: CRY
szulek pisze:Czy ktoś może wytłumaczyć jak vcds em zrobić adaptacje silniczków? Cały czas mam tak ze na nogi leci ciepłe powietrze a i góry z gratem chłodne dopiero jak pokrętło przekręcę za polowe to leci z kratek i na nogi ciepłe. A jak chce ustawić żeby leciało letnie to góra leci zimne a na nogi ładnie się reguluje temperatura.
Sprawdż to: http://mr-fix.pl/wpis/samoadaptacja-kal ... -skoda-vw/
oraz to: